Кето салата от тиквички

Обновена: 27.02.2024|
Кето салата от тиквички.

За любителите на зеленчуците днес приготвяме специално 3 рецепти за кето салата от тиквички, овкусени с богат на здравословни мазнини зехтин. Хрупкави, полезни и много апетитни – така можем да ги опишем.

Поднесете ги като салата или гарнитура към основно ястие за пълноценен обяд или вечеря.

 

Нисковъглехидратна салата от тиквички с орехи

Запознайте се с вашето ново любимо ястие с ниско съдържание на въглехидрати – салата от тиквички.

Тази свежа салата има богати вкусове и хрупкава текстура. Идеална е за поднасяне с барбекю или за вечеря.

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 4 7 г нетни въглехидрати, 58 г мазнини, 8 г протеин и 582 калории

Необходими продукти:

  • 1 маруля
  • 1-2 стръка пресен лук
  • 110 г рукола
  • 400 г тиквички (2 броя)
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 100 г орехи или пекани, едро нарязани
  • печено пилешко месо, по желание

За дресинга:

  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 180 мл домашна кето майонеза
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. чили на прах

 

Начин на приготвяне:

  1. В малка купа пригответе дресинга, като смесите зехтина и домашната кето майонеза.
  2. Добавете лимоновия сок и подправете с чесън и чили на прах за придаване на пикантност на дресинга. Може да овкусите с любимите си подправки.
  3. Оставете дресинга настрана, за да поеме всички аромати, докато приготвите салатата.
  4. Нарежете марулята и пресния лук в голяма купа. Добавете руколата.
  5. Разрежете тиквичките по дължина през средата и премахнете семената им. След това нарежете половинките напречно на тънки резени. Друг вариант е да настържете тиквичките по дължина на дълги тънки ленти.
  6. Загрейте зехтин в тиган на средно силен огън. Изсипете тиквичките в тигана, подправете със сол и черен пипер и пържете, докато леко покафенеят.
  7. Прехвърлете изпържените тиквички в купата със зелената салата и разбъркайте.
  8. Запечете орехите или пеканите в същия тиган, след което и тях изсипете в купата със салатата.
  9. По желание може да добавите към салатата нарязани късове изпечена пълешка пържола.
  10. Изсипете дресинга, подправете със сол и черен пипер.
  11. Разбъркайте и поднесете ароматната кето салата от тиквички с орехи на трапезата.

 

Съвети

  • Този пикантен дресинг се съчетава перфектно и с други салати или дори може да го поднесете като освежаващ сос за месо или риба.
  • Може да поднесете салата от тиквички като гарнитура към изпечено на скара месо, пиле или риба. Съхранете в хладилник до 5 дни.
  • Експериментирайте като добавете към салатата от любимите си зеленчуци – домати, краставици, чушки или други.

 

Кето салата от тиквички

Приготвяме алтернативен вариант на картофената салата, но с тиквички. С кремообразна текстура, приятни аромати и почти никакви въглехидрати тази салата от тиквички е перфектна за пикник и барбекю.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
20 минути 6 4 г нетни въглехидрати, 32 г мазнини, 3 г протеин и 312 калории

Необходими продукти:

  • 900 г тиквички
  • 2 с. л. краве масло Гхи или зехтин екстра върджин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 85 г стръкове целина, наситнени
  • 55 г пресен лук, наситнен
  • 2 с. л. пресен див лук, наситнен
  • 240 мл домашна кето майонеза
  • ½ с. л. дижонска горчица

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете тиквичките на парчета с дебелина около 1-1,5 см.
  2. С помощта на лъжица премахнете семената от вътрешността на зеленчука.
  3. Сложете нарязаните на кубчета тиквички в гевгир и подправете с малко сол. Оставете така да престоят за 5-10 минути, след което внимателно отцедете водата.
  4. Загрейте на умерен огън краве масло Гхи или зехтин екстра върджин. Запържете тиквичките за няколко минути, докато леко омекнат, но не покафенеят. Извадете ги от тигана и оставете настрана да изстинат.
  5. В голяма купа изсипете нарязаните стръкове целина, пресен и див лук.
  6. Добавете домашната кето майонеза, дижонската горчица и изстиналите тиквички.
  7. Разбъркайте и поднесете на трапезата вкусна кето салата с тиквички, наподобяваща картофена салата, но с нисковъглехидратни съставки.

 

Съвети

  • Може да приготвите кето салата от тиквички 1-2 дни по-рано. Вкусовете и ще станат по-силни с времето.
  • Добавете твърдо сварено яйце към салатата, за да я направите по-засищаща и богата на протеини.

 

Салата от тиквички с яйца и кисели краставички

Вкусна кето салата от тиквички и твърдо сварени яйца. Пикантна и хрупкава благодарение на лютата чушка и киселите краставички, които променят вкуса на салатата и я извисяват на друго ниво.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
25 минути 4 6 г нетни въглехидрати, 52 г мазнини, 9 г протеин и 531 калории

Необходими продукти:

  • 650 г тиквички
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 240 мл домашна кето майонеза
  • 4 твърдо сварени яйца
  • 70 г зелена чушка без семената, нарязана на кубчета
  • 85 г стръкове целина
  • 85 г кисели краставички
  • 55 г пресен лук, наситнен
  • 3 с. л. люта чушка халапеньо (или друга)
  • ½ с. л. дижонска горчина
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете тиквичките на малки кубчета. Премахнете семената от тях.
  2. След това ги сложете в гевгир и подсолете. Оставете за 10-тина минути, за да се отцеди излишната вода.
  3. Запържете тиквичките в загрято краве масло Гхи, докато омекнат.
  4. Оставете ги настрана да изстинат, а през това време нарежете на кубчета зелената чушка, целината, киселите краставички. Пресния лук и лютата чушка наситнете.
  5. В голяма купа смесете охладените изпържени тиквички с домашната кето майонеза, твърдо сварените яйца (нарязани на кубчета), нарязаните зеленчуци и дижонската горчица.
  6. Подправете със сол и черен пипер.
  7. По желание поръсете с малко зехтин, разбъркайте и поднесете пълноценната кето салата от тиквички на трапезата.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата от тиквички. Пълнени тиквички.

Ако сте събрали богата реколта от тиквички и се чудите какво да ги правите, ето още едно предложение – направете си нисковъглехидратни пълнени тиквички.

 

Ако тези нисковъглехидратни рецепти за кето салата от тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 15:15 | Публикувана: 30 юли 2021 в 11:10 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф