Карамбола – звездният плод

Обновена: 08.07.2024|
Карамбол.

Карамбол (звезден плод) може да се похвали с изключително привлекателен външен вид. Има специфичен вкус, който може да се приложи в кулинарията както към сладки, така и към солени ястия.

Това е дървесно растение от семейство киселец (Oxalidaceae). Неговите ядливи плодове произхождат от тропическа Азия и са широко култивирани в тропическите райони.

Съдържание

Какво е карамбола?

Карамбол (Averrhoa carambola) е познат още под името "звезден" плод. Обвивката е годна за консумация, а вътрешността има мек, кисел вкус, което го прави популярно в редица ястия. Звездният плод е жълт или зелен на цвят. Предлага се в два основни типа, които са: по-малък, кисел сорт и по-голям, по-сладък.

 

 

 

Докато узрее, карамболата придобива нотки на круша, пъпеш и цариградско грозде, с баланс на вкусове, който е леко сладък и кисел. Плодовете често се консумират сурови като сок или захаросани в сироп.

Сладкарите използват плодовете поради декоративните му петлъчеви звездни форми, на които могат да бъдат нарязани. В Съединените щати някои винопроизводители произвеждат свежи бели вина от сока на карамбола.

Дървото карамбол е малко и бавнорастящо, с леко увиснали клони. Листата са вечнозелени и пересто съединени с 5 до 11 листчета. Растението цъфти до четири пъти годишно, като по този начин произвежда множество култури. Малките ароматни цветя са розови до бледо лилави на цвят.

Опрашените цветя отстъпват място на восъчни продълговати до елипсовидни плодове, жълти до оранжеви на цвят, които са петоъгълни и разкриват звездовидна форма, когато се разрязват напречно. Семената са обгърнати от тънка месеста вътрешност.

 

Състав

 

Карамбола плод.

 

Звездният плод е приличен източник на няколко хранителни вещества – особено фибри и витамин С. Това е хранителното съдържание на единичен, средно голям (91 г) звезден плод:

  • 3 г фибри
  • 1 г протеин
  • 52% от ПДД витамин Ц
  • 4% от ПДД витамин Б5
  • 3% от ПДД фолат
  • 6% от ПДД мед
  • 3% от ПДД калий
  • 2% от ПДД магнезий

 

Въпреки че съдържанието на хранителни вещества може да изглежда сравнително ниско, трябва да вземем предвид, че посочената порция има само 28 калории и 6 грама въглехидрати. Което означава, че спрямо калориите си, звездният плод е много питателен.

 

Ползи от карамбола

 

Карамбола на дърво.

 

Най-изтъкнатите ползи от плода карамбола изброяваме по-долу.

Източник на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения

Плодът карамбола съдържа различни растителни съединения, които имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, като флавоноиди, проантоцианидини, β-каротин и галова киселина.

Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, може да помогне за подобряване на естествената антиоксидантна защита на организма и намаляване на маркерите на възпаление. Това би могло да подобри цялостното здраве и да намали риска от заболяване.

В допълнение, консумацията на звездни плодове може да помогне за повишаване на антиоксидантния статус на тялото.

Високо съдържание на витамин Ц

Витамин Ц е хранително вещество, което има мощни антиоксидантни свойства, което помага за защита срещу клетъчно увреждане. Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на витамин Ц могат да помогнат за предпазване от редица здравословни състояния, включително сърдечни заболявания и няколко вида рак.

Изследователите отбелязват, че витамин Ц може да предпазва от рак, до известна степен, като намалява окислителното увреждане на клетките и предпазва тъканите от канцерогени.

Звездният плод е добър източник на витамини, минерали и фибри, всички от които могат да подпомогнат здравето, функционирането на сърцето и стомашно-чревната система.

 

За сърдечно здраве и храносмилане

 

Мъж държи сърце.

 

Един голям звезден плод съдържа 3,5 г фибри, които са важни за здравето на храносмилането. Те добавят обем към изпражненията и помагат за насърчаване на редовни движения на червата.

Фибрите (влакнини) също действат като гориво за полезните бактерии, които се намират в чревния тракт. Това спомага за насърчаване на балансиран микробиом и здрава чревна лигавица. Освен това спазването на богата на фибри диета може да помогне за предпазване от храносмилателни състояния като рак на дебелото черво и възпалително заболяване на червата (IBD от Inflammatory Bowel Disease).

Влакнините помагат за понижаване на липидите в кръвта, кръвното налягане и нивата на кръвната захар, като всички те могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Карамболът осигурява хранителни вещества и фитохимикали, които предлагат защита от сърдечни заболявания, включително витамин Ц и флавоноидни антиоксиданти.

Например проучванията показват, че увеличаването на хранителния прием на флавоноидни антиоксиданти, като тези, открити в звездните плодове, може да помогне за намаляване на риска от коронарна болест на сърцето, най-често срещаният тип сърдечно заболяване в САЩ.

 

Противопоказания

Карамбол е страхотна, нискокалорична закуска, която осигурява витамин Ц, фибри и антиоксиданти. Но ако имаме проблеми с бъбреците или приемаме определени лекарства, трябва задължително да говорим с лекаря си, преди да го консумираме.

Яденето на звездни плодове е опасно, ако имаме бъбречно заболяване.

Карамболите имат много полезни хранителни вещества, но също така съдържат вещество, наречено карамбоксин, което е невротоксин. Това означава, че може да засегне мозъка и да причини проблеми в нервната система.

Друго вещество в звездния плод – оксалат, може да причини увреждане при високи концентрации, водещо до намалена бъбречна функция.

Ако бъбреците са здрави, те могат да обработват и отделят токсините от тялото. Но ако имаме бъбречно заболяване, токсините остават в организма и могат да причинят сериозно заболяване.

Симптомите на отравяне със звездни плодове включват:

  • Хълцане
  • Психическо объркване
  • Гърчове

 

Възможен е дори фатален край. Затова, ако имаме бъбречно заболяване, не трябва да консумираме карамбола.

Лекарствени взаимодействия на карамбола

Подобно на някои други плодове, карамболите могат да променят начина, по който някои лекарства, отпускани с рецепта, действат в тялото ни. Затова трябва да се допитаме до лекаря си дали звездните плодове са безопасни за консумация заедно с медикаментите ни.

 

Как да ядем звездни плодове?

 

Карамбола звезден плод.

 

Звездният плод има най-добър вкус, когато е узрял. Ето няколко начина, по които хората се наслаждават на карамболите по света:

  1. Сурови, самостоятелно или с други плодове – съчетани с авокадо, киви, манго и банани в плодова салата.
  2. Като част от основно ястие – звездният плод се използва в много рецепти, включително виетнамска кисела супа (често с морски дарове) и индийско къри.
  3. Пюре, сладко или туршия – може да консервираме карамбола, за да ги съхраним в хладилник или фризер.
  4. Гарнитура – може да задушим резенчета карамбола за секунда – две и да ги поръсим с подсладител за глазура. Съчетава се с рибни и птичи ястия и се използва като заместител на резени лимон или лайм за гарниране на охладени напитки.
  5. Питие – със сокоизстисквачка може да извлечем сока от карамбола или да го добавим към блендера с други плодове за смути.

 

Как да нарежем карамбола?

За да създадем „звездните“ резенчета, трябва да направим следното:

  1. Измийте зряла карамбола с вода, след което я поставете върху дъска за рязане.
  2. Внимателно прокарайте остър нож по всеки от петте ръба, като премахнете и изхвърлите кафявия външен ръб. Не е нужно да белите останалата част от кожата.
  3. Поставете звездния плод хоризонтално върху дъската за рязане, след което започнете да режете напречно до желаната от вас дебелина.
  4. Отстранете семената от всяка звезда преди готвене или сервиране.

 

Заключение

Карамбол е вкусен, питателен плод с ниско съдържание на калории, но пълен с витамин Ц, фибри и антиоксиданти. Хората с бъбречни проблеми или тези, които приемат лекарства с рецепта, не е желателно да консумират плода, поради сериозните странични ефекти, които може да се проявят.

 

Често задавани въпроси

Какво е карамбол?

Това е плод, произхождащ от Азия. Когато се нареже хоризонтална има форма на петолъчка. Има както позитивни, така и сериозни странични ефекти.

С какво е полезна карамболата?

Карамболата има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Допринася за сърдечното здраве и това на храносмилането. Плодът е и добър източник на витамин Ц.

Какви са страничните ефекти от карамбола?

Плодът не трябва да се консумира, ако човек има бъбречни заболявания или приема определени лекарства. Тъй като последствията могат да бъдат фатални.

 

Категории: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни|Публикувана: 08.07.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

d5a6ee0dc4d6425be2bedd837da00d782764509ae835d7c6893ee9c2146ecbeb?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар