Карагенан – полезен или вреден

Обновена: 14.03.2024|

Чували ли сте някога за карагенан? А знаете ли какво представлява той?

Това е добавка, използвана за сгъстяване, емулгиране и консервиране на храни и напитки, както и в други нехранителни продукти от ежедневието. Тази естествена съставка е извличана от червени морски водорасли, наричани още ирландски мъх.

Днес ще научим повече за карагенан и защо около неговата употреба се водят дебати.

 

Карагенан – какво не знаем за него?

Той представлява полизахарид, извличан от различни червени водорасли от семейство Rhodophyceae. Произвежда се чрез смесване на екстракт от тях с алкални вещества.

Това ядливо водорасло е родом от Британските острови, където се използва в традиционната кухня от стотици години. Също така се употребява широко в хранително-вкусовата промишленост, най-вече като сгъстител и желиращ агент.

За разлика от желатина, който се произвежда от животински продукти, карагенанът е подходящ за вегани.

Обикновено се използва за сгъстяване на храни, като комерсиалната му употреба започва още от 50-те години на миналия век. Около десетилетие по-късно възникват и първите спорове около ефектите му върху здравето.

Някои учени смятат, че той предизвиква възпаление, стомашно-чревни язви и увреждания на храносмилателната система.

Въпреки това истинността на тези твърдения е горещо обсъждана, тъй като единственото подкрепящо доказателство идва от проучвания върху отделни клетки и животни.

 

Употреби на карагенан

 

Карагенан-полезен или вреден.

 

Той има различни приложения и върху етикетите е обозначаван като Е407. Макар много хора да се плашат от тези кодове, те невинаги обозначават вредно вещество. Изписвани са по този начин с цел пестене на място.

Въпреки че няма вкус или хранителна стойност, той е употребяван като сгъстител и стабилизатор. Някои производители го включват в продукти като шоколадово мляко, за да предотвратят отделянето на съставките.

Може също така да замести мазнините в храни без или с ниско мазнинно съдържание. Част е и от състава на млечните продукти, насочени към веганския пазар.

Карагенан се употребява и като свързващо вещество в преработените месни деликатеси. Други го инжектират в предварително сварени домашни птици, за да омекотят месото и да го запазят сочно за по-дълго време.

Някои производители често използват карагенан като веган алтернатива на желатина, например в десерти. Също така е често срещана съставка в консервирани храни за домашни любимци.

Нехранителни продукти също могат да съдържат този сгъстител.

 

Къде се съдържа карагенан?

 

Кето сладолед.

 

Включен е в широка гама от храни, като например:

 • извара
 • сметана
 • сладолед
 • бадемово мляко
 • вегански алтернативи: сирена или немлечни десерти
 • кокосово мляко
 • кремове
 • конопено мляко
 • оризово мляко
 • соево мляко
 • деликатесни меса и пилета
 • готови храни: консервирани супи и бульони, замразени пици
 • адаптирани млека за бебета

Някои напитки също съдържат карагенан, както и някои добавки, включително дъвчащи витамини.

Нехранителни продукти, като например гелове за освежаване на въздуха, пасти за зъби и лубриканти, също често имат този сгъстител в състава си.

Използването на карагенан като лаксатив е особено интересно, тъй като е свързано с различни стомашно-чревни състояния от края на 60-те години на миналия век.

 

Алтернативи на карагенан

Качествата на карагенана за подобряване на текстурата могат да бъдат успешно заместени с помощта на:

 • гума от рожков
 • гума арабика
 • алгинат
 • гума гуар
 • ксантанова гума

Когато напитка, чиито съставки имат тенденция да се отделят една от друга, не съдържа стабилизатор, това води до проблеми със смесването им. Такъв е, например, случаят с шоколадовото мляко.

Това обаче не влияе върху качеството или безопасността на продукта и лесно може да се разреши чрез разклащане на бутилката и подпомагане на хомогенизирането.

 

Полезен или вреден е карагенанът?

Макар тази съставка да е на растителна основа, тя е в центъра на разгорещени спорове между учените, продължаващи до ден днешен.

Някои от тях представят доказателства, че карагенанът е силно възпалителен и токсичен за храносмилателния тракт. Твърди се, че може да е отговорен за колит, синдром на дразнимото черво, ревматоиден артрит и дори да увеличи опасността от полипи на дебелото черво и колоректален рак.

Също толкова уважавани учени подробно описват причините, поради които тези доказателства са погрешни и подвеждащи, като заключват, че няма основателна причина да се забрани използването на карагенан.

Нещо повече – те смятат, че естественият му произход има дори противомикробни и полезни за човека свойства.

 

Какво казват изследванията?

 

Изследвания. Лекари. Лаборатория.

 

Важно е да уточним, че карагенанът има две основни разновидности:

 • хранителен
 • нехранителен (разградим)

Хранителният е одобрен за употреба като хранителна добавка, а разградимият, известен също като полигенан, е доказано канцероген. Това означава, че е вещество, причиняващо рак, и следователно не е одобрен за употреба в храни.

Дълго време той се използва за предизвикване на възпаление при животни за изследователски цели. Но учените са открили полигенан, обозначен като карагенан в отделни продукти, като в някои от тях той достига цели 25%.

Продуктите не трябва да съдържат повече от 5% от нехранителния вид, като именно това количество се счита за допустимо и безопасно за човешкия организъм.

Според изследване от 2017 г. дори считаният за безопасен карагенан може да причини възпаление и да доведе до храносмилателни заболявания.

Друго проучване от 2018 г. го оборва, като твърди, че не е открито вредно влияние на карагенан от хранителен клас върху човешкото здраве.

Повечето учени обаче смятат, че соченият за безопасен хранителен сгъстител може да се разгради и да се превърне в полигенан, след като влезе в контакт със стомашните киселини.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърди евентуална връзка между карагенана и храносмилателните проблеми.

 

Какви странични ефекти може да има приемът на карагенан?

 

Чесън за високо кръвно. Подуване, стомаха. Глутенова непоносимост.

 

Много хора съобщават за нежелани реакции от този сгъстител върху здравето си. Това включва неприятни симптоми като подуване на корема и синдром на дразнимото черво, проявяващ се като диария, коремни болки или спазми.

Някои лекари разкриват, че когато лабораторни мишки са изложени на ниски концентрации на карагенан в продължение на 18 дни, те развиват дълбока непоносимост към глюкоза и нарушено действие на инсулина, като и двете могат да доведат до диабет.

Учените, подкрепящи тезата, че веществото е напълно безвредно, считат тези доклади за неубедителни поради липса на достатъчно клинични изпитвания, които да ги обосноват.

Според тях е много вероятно нежеланите реакции да са следствие на други вещества или комбинация от такива.

Поради потенциални рискове за здравето изследователите не са склонни да провеждат опити върху хора, за да докажат своята теза.

Хранително-вкусовата промишленост е против отпадането на карагенана от състава на продуктите си, тъй като той прави органичната храна приятна на вкус и с добра консистенция поради своята текстура.

Според хората от този бранш ако такава важна добавка бъде премахната, това може да доведе до това хората напълно да избягват консумация на органични храни.

Изследванията върху това спорно вещество все още продължават, за да се установи действителното въздействие на консумацията му върху човешкото тяло.

 

Заключение

Цялата история на карагенана е доста завладяваща поради променящите се приоритети в кръговете на общественото здравеопазване, което поставя регулаторния му статут в състояние на постоянна промяна от десетилетия.

Дори днес здравните власти не са сигурни как да се справят със ситуацията и дали трябва да бъде забранен изцяло или не.

Нестихващият дебат относно безопасността от консумацията на карагенан продължава и днес. И от двете страни на барикадата изказват своите доводи и доказателства в защита на своята теза.

Ако се притеснявате от страничните ефекти от това вещество, изключете го от хранителния си режим и проверете дали имате някакво подобрение в състоянието си.

Законово се изисква той да бъде посочен сред съставките на етикета, така че лесно ще разберете кои храни да елиминирате.

Ако продължавате да страдате от възпаление или проблеми с храносмилането след премахване на карагенан, това може да означава, че той не е отговорен за вашите симптоми и е необходимо да потърсите експертно лекарско мнение за истинската причина.

Какво е карагенан?

Това е добавка, която се извлича от вид червени водорасли. На етикетите се отбелязва като Е407.

За какво се използва карагенан?

Използва се най-вече за сгъстяване на хранителни и нехранителни продукти и за придаване на текстура.

Полезен или вреден е карагенанът?

Мненията на учените са противоречиви. Според някои данни карагенанът може да причини храносмилателни проблеми, но според други такава зависимост няма.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:46 | Публикувана: 24 август 2022 в 11:23 | Категория: Здраве