Пептиди – какво трябва да знаем за тях?

Обновена: 12.01.2024|

Сигурно сте чували за пептидите и техния подмладяващ ефект, който имат върху кожата.

През последните 30 години в козметичната индустрия все по-широка популярност придобиват пептидните серуми.

Благодарение на научни изследователи започват да се синтезират множество пептиди в лабораторни условия и да се откриват все повече от ползите, които те носят за организма като цяло.

 

Какво представляват пептидите?

Те са широко разпространени в човешкия организъм. В днешно време са идентифицирани повече от 7500 естествено срещащи се такива съединения, като те притежават много важна роля в човешката физиология.

Пептидите са структурните компоненти на протеините. Състоят се от аминокиселини, чиито брой в пептидите е много малък в сравнение с протеините.

Аминокиселините са малки органични съединения, които се комбинират, за да образуват протеини, и се считат за градивните елементи на живота.

Те са отговорни за възстановяването на телесната тъкан, позволявайки на тялото да расте, и изпълняват още множество съществени функции в организма.

Аминокиселините се свързват чрез специална химична връзка, наречена пептидна, и когато са до 50 броя се разглеждат като пептиди, а когато са над 50 – като протеини.

Протеините са основните структурни елементи на тялото, но освен това имат и още множество важни функции като транспортна, каталитична, регулаторна и други.

Съвкупността от тези съединения може да образува различни видове протеини, които тялото използва за изграждането на кости, хрущяли, мускули, кожа, коса и много други.

Откриването им се случва през 1902 година от германския химик и нобелист Емил Фишер, който има голям принос върху изучаването на аминокиселините.

Той започва да предполага, че аминокиселините се свързват помежду си чрез специална връзка, която той нарича пептидна (амидна). Това е химична връзка, при която карбоксилната група на едната аминокиселина се свързва с аминогрупата на другата.

След откриването на тези по-малки градивни елементи на протеините Фишер разработва метод за синтеза им в лабораторни условия.

През 1907 година той създава полипептид от 18 аминокиселини, който притежава много от характеристиките на естествените пептиди и показва, че може да бъде разграден в организма като тях.

 

Колко вида пептиди има?

 

пептиди, същност, приложение

 

В зависимост от колко аминокиселини са изградени, се различават олиго- и полипептиди.

Олигопептидите са изградени от по-малък брой аминокиселини (до 20).

Те могат да бъдат:

 • Дипептиди – изградени от две аминокиселини.
 • Трипептиди – изградени от три.
 • Тетрапептиди – изградени от четири аминокиселини и т.н.

Полипептидите са дълги вериги от аминокиселини (над 20).

В зависимост от действието, което изпълняват, те се разделят на 4 вида.

1. Хормонални

Те се отделят от ендокринните жлези, като изпълняват регулаторна функция върху определени физиологични процеси.

Сред пептидните хормони са:

 • Адренокортикотропен хормон
 • Антидиуретичен хормон
 • Еритропоетин (еритропоетинов хормон)
 • Лутеинизиращ хормон
 • Фоликостимулиращ хормон
 • Растежен хормон, известен още като соматотропин или соматотропен хормон

2. Невропептиди

Те изпълняват функции на медиатори, като са много близки по химичен състав с някои хормони.

Сред невропептидите в тялото са:

 • Соматостатини
 • Секретини
 • Гастрини
 • Инсулини
 • Ендорфини

3. Биорегулаторни

Те отговарят за хормоналното регулация.

4. Имунологични

Те участват в имунната защита на организма.

 

Как действат?

Пептидите имат физиологична функция да пренасят информация от една клетка към друга, което им отрежда жизненоважна роля.

Те са селективни молекули, които се свързват с клетъчните рецептори и активират вътреклетъчните процеси.

Пептидите отключват даден участък, на базата на принципа ключ-ключалка, с информация от молекулата на ДНК, при което започва синтез на протеини.

Принципът ключ-ключалка (Lock and Key Model) е представен за първи път от Фишер, за да обясни действието между ензима и субстрата като допълващи се форми, които си пасват идеално една в друга, като ключа в ключалката.

Те заемат активно участие в растежа на тялото и също така поддържат здрава кожна бариера, като насърчават зарастването на рани.

Те допринасят за регенерацията на клетките на органите и увеличават техния живот, като всеки пептид е специфичен за съответния орган. Също така ускоряват обмяната на веществата и изчистването на тялото от токсини и отпадни продукти.

Биоактивните пептидни продукти за грижа за кожата имат заздравяващи и подмладяващи свойства, които помагат за забавяне на преждевременното й стареене и подобряват нейната способност да задържа влагата.

Освен това те предпазват кожата от UV увреждане и имат противовъзпалителни ефекти.

Популярните пептидни продукти за кожа включват серуми и овлажнители.

 

Приложение

 

пептиди, същност, приложение

 

Пептидите намират приложение в следните индустрии.

Козметичната индустрия:

 • За регенeрация на тъканите
 • За изглаждане на бръчките и фините линии по лицето

Фармакологията:

 • Във ваксините
 • В лекарства за онкологични заболявания
 • В антимикробни препарати

Спорта и културизма:

 • За покачване на мускулна маса
 • За намаляване на подкожните мазнини

 

Какви предимства имат за кожата?

Пептидите имат възстановяващ ефект върху кожата, като допринасят за производството на колаген, който е нейният основен структурен протеин. Те подобряват нейната текстура, изглаждат бръчките и фините линии.

Колагенът е протеин, съставен от три полипептидни вериги.

Обогатяването на кожата с пептидни продукти може да стимулира производството на колаген, като по този начин създава по-стегната кожа с по-добра текстура.

Според проучванията някои от тях инхибират ензимите в съединителната тъкан, които разграждат протеини като еластин, колаген и хиалуронова киселина.

Тъй като са с ниско молекулно, това им позволява лесно да проникват в клетките, като спомагат за регенерацията на тъканите.

Включването им в рутинната грижа за кожата има много ползи, сред които:

 • изчистването на пъпки и акне
 • подобряват кожната бариера
 • изглаждат фините линии и бръчки
 • допринасят за по-еластична кожа
 • намаляват на зачервяването, раздразнението и възпалението на кожата
 • редуцират обривите

 

Безопасни ли са?

 

Корен от репей. Алое вера срещу херпес и акне. Куркума за кожата. Лизин, аминокиселина, ползи. пептиди, същност, функции

 

Отговорът е да. Кожата е в постоянен цикъл на създаване и разграждане на колаген, но този цикъл може да излезе извън равновесие. Стареенето се дължи на повишеното разграждане на колаген и забавяне на производството му.

Фактори като излагане на замърсяване, тютюнопушене, стрес и ултравиолетови лъчи влияят върху биологичните процеси в клетките, при което се засилва производството  на свободни радикали в нашата кожа.

Свободните радикали разграждат здравите колагенови влакна и ги унищожават.

Тялото непрекъснато подновява своя колаген като произвежда нови колагенови влакна, така че допълването им, било то орално или чрез локално прилагане, е не само безопасно, но и полезно.

Те са безопасна и ефективна съставка за грижа за кожата, като са подходящи за всички типове, включително чувствителна, суха или склонна към акне.

 

Как да използвате продукти с пептиди?

По-добре е да изберете серуми или овлажнители, вместо почистващи препарати, ако искате да опитате пептидните продукти за грижа за кожата.

Пептидите работят добре с други съставки за грижа за кожата като витамин С или хиалуронова киселина, така че са лесни за включване в рутинна грижа за кожата.

Витамин С също е антиоксидант, което означава, че може да се бори с всяко замърсяване, което влиза в контакт с кожата, а хиалуроновата киселина осигурява хидратация на външния слой на кожата.

Освен това можете да помислите за съчетаване с по-агресивни продукти, като ретинол, с пептиден овлажнител, за да изградите защитната бариера на кожата.

 

Заключение

През последните години тези малки съединения представляват голям интерес не само в козметологията, но и във фармацията, поради доброто си проникване и високия афинитет към прицелните рецептори, който те притежават.

Благодарение на свойствата, които имат, те представляват голям интерес в научните среди като потенциални лекарства за множество заболявания.

Какво представляват пептидите?

Това са съединения от аминокиселини, свързани чрез пептидна връзка, които са структурните компоненти на протеините.

Какви видове пептиди има?

Според броя аминокиселини, се различават олиго- и полипептиди, а според функциите си пептидите се разделят на хормонални, биорегулаторни, имунологични и невропептиди.

Какво е действието на пептидите върху кожата?

Пептидите допринасят за синтеза на колаген и забавят признаците на стареене.

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 07.03.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 7 март 2023 в 10:28 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве