Гликация: какво представлява и как да я предотвратим?

Обновена: 11.03.2024|
Гликация.

Всички сме наясно, че захарта не е здравословен избор и е изключена от почти всяка съвременна диета. Тя е вредна за здравословното тегло, зъбите, нивата на глюкозата (припомнете си защо в статията Защо захарта е забранена в кето режима). Освен всичко, за което сме говорили, неблагоприятното влияние на захарта стига и до кожата, особено с напредването на възрастта. Тя е в основата на появата на гликация. Именно този процес ще бъде основна тема на нашия материал днес. Продължете да четете, ако искате да разберете какво е гликация и как можем да се борим с нея.

 

Гликация – какво представлява?

Гликацията е процес, който се причинява от наличието на излишна глюкоза в кожните влакна. Този излишък предизвиква вътрешна реакция, при която захарните молекули се прикрепват към колагена и еластиновите протеини, които обикновено помагат кожата да бъде стегната и еластична. В този процес се образуват крайни продукти (аdvanced glycation end products – A.G.Es). С течение на времето тези крайни продукти правят колагена твърд, което означава, че той губи способността си да поддържа кожата стегната и в крайна сметка допринася за това да изглеждаме по-стари, отколкото сме в действителност. Повече за ролята на колагена, прочетете в статията Колаген – всичко за състава и ползите му.

За съжаление, процесът на гликация започва доста рано – когато сме на около 20 години и постепенно се засилва. Така че, макар това да е естествен процес, диетата с високо съдържание на захар и въглехидрати го ускорява, което води до образуването на все повече такива крайни продукти в кожата. Лицето първо започва да се състарява под влияние на гликацията и се нуждае от допълнителна подкрепа, за да се запази младо за по-дълго. При дамите също процесът е по-засилен, отколкото при господата.

 

creatine 02 400
grifonia 600
creatine 02 400
grifonia 600

По-подробно за влиянието на крайните AGEs продукти

 

Проблемна кожа. Гликация.

 

Натрупване на крайните продукти AGEs в кожата се наблюдава както при диабет, така и по време на хронологичното стареене. Протеини с бавна скорост на обмен, като колаген I и IV, както и дълготрайни протеини, като фибронектин, са основните цели на гликацията в кожата. Освен това се наблюдава засилено отлагане на тези крайни продукти в изложени на слънце кожни участъци. Предполага се, че слънчевата радиация, особено UV лъчението, може да играе важна роля за формирането им.

Освен слънчевата светлина, други външни фактори, които са отговорни за повишеното образуване на тези крайни продукти в кожата, включват тютюнопушенето и диетата. Количеството на AGEs в храната зависи главно от начина на приготвяне.

Пържените храни съдържат по-голямо количество AGEs продукти в сравнение с варените храни, например. Между 10-30% от приетите продукти се абсорбират в тялото и могат да участват в стареенето на кожата.

В механично отношение AGEs продуктите могат да се свързват с протеини, липиди и нуклеинови киселини и да променят нормалното си физиологично функциониране. След свързване с техните рецептори, може да се наблюдават последици като:

Всичко това може допълнително да допринесе за стареенето на кожата.

 

Как да се борим с процеса на гликация?

Колкото повече глюкоза имате в кръвта си, толкова по-вероятно е тялото ви да произвежда AGEs продукти, които да състаряват кожата. За щастие има много неща, които можете да направите, за да забавите процеса на гликация. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате кожата си гладка и блестяща, дори с напредването на възрастта.

  • Направете промени в диетата

Винаги това, което консумираме, се отразява на нашето здраве и красота. Захарта трябва да бъде сведена до минимум, за да забавите процеса на гликация колкото можете по-дълго. Ако се притеснявате от това колко захар консумирате и дали не прекалявате, винаги е най-добре да се консултирате с професионалист, който да ви посъветва относно диетичните промени и да препоръча начини за намаляване на приема на захар или нейни алтернативи. Заедно с нея можете да намалите и въглехидратите като цяло, за да предпазите не само кожата си от преждевременно стареене, но и да се предпазите от редица заболявания. От кои – можете да прочетете в статията Заболявания, които се предизвикват от захарта и въглехидратите.

 

  • Поддържайте нивата на кръвната захар

Ако сте диабетик, вече знаете, че поддържането на нивата на кръвната захар е от ключово значение за цялостното ви здраве. Днес ви напомняме, че това може да бъде полезно и против стареенето на кожата. Дори и да не сте диабетик, скоковете на кръвната захар могат да повлияят на състоянието на кожата. Опитайте се да поддържате нивата й стабилни.

Как можете да знаете това обаче? По енергията, която имате. Ако почувствате слабост и липса на енергия, най-вероятно кръвната захар се е повишила, а с това се е задействал и процесът на гликация. Наблягайте на храни с нисък гликемичен индекс и хапвайте нещо на всеки три до четири часа. Ако нямате здравословни проблеми, това би било достатъчно.

  • Използвайте продукти с карнозин, за да намалите процеса на гликация

Можете да противодействате на гликацията и стареенето на кожата чрез промени в ежедневната грижа. Включете продукти с карнозин в рутината си, а защо не и под формата на добавка в диетата си. Карнозинът (или L-карнозин) е мощен антигликационен агент. Той се използва от много спортисти главно заради успокояващия му ефект върху мускулната умора.

Но как действа карнозинът в борбата с гликацията и образуването на крайните продукти (AGEs)? Чрез разсейване на молекулите на глюкозата, отговорни за състаряването на кожата. Те се прикрепят към карнозина, вместо към колагена, което намалява процеса на гликация.

  • Тренирайте

 

Гликация. Магнезий - ползи. Телесните мазнини. Младо момиче тренира сред природата през пролетта, с цел отслабване и добва форма.

 

Високите нива на кръвната захар на гладно генерират високи нива на AGEs продукти. Това е една от причините, поради които изследователите смятат, че хората с диабет имат по-висок риск от сърдечни заболявания. Повишените нива на кръвната захар на гладно причиняват и увреждане на кръвоносните съдове, увеличавайки шансовете за натрупване на плака по стените на артериите.

Всичко това обаче може да бъде избегнато с подходящи и редовни тренировки. Упражненията могат да дадат по-добър контрол върху количеството захар в кръвта и въглехидрати в тялото както по време, така и след тренировка, намалявайки възможността за формиране на нови AGEs продукти.

Гликацията, без съмнение, е един от най-големите фактори в процеса на стареене на кожата. Въпреки че няма как да го спрем изцяло, чрез подходяща диета, упражнения и различни добавки можем значително да го инхибираме и дори да намалим част от вредите, които нанася. Можете да направите и няколко допълнителни усилия и като разберете с какво и как да стегнете кожата на лицето си в нашия блог.

Категории: Kрасота, Здраве|Публикувана: 29.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 16:04 | Публикувана: 29 октомври 2020 в 10:58 | Категория: Kрасота, Здраве