Бъз – ползи и приложения

Името на растението бъз идва от англосаксонски и означава “огън”. Нека да се впуснем по-дълбоко в същността на това чудновато растение.
В България, както вече стана ясно, виреят само три вида – черен бъз, червен бъз и бъзак (тревист бъз). Всеки от тях има индивидуални външни белези, по които се разпознават:
- Черният бъз носи латинското наименование “Sambucus nigra” и представлява дървовидно растение с черни плодчета. Цветовете му са бели или кремави и подредени равно отгоре.
- Червеният бъз е познат и с латинското наименование “Sambucus racemosa”. Растението представлява храст, плодчетата на който са червени. Цветовете са събрани във форма на яйце.
- Бъзакът, познат и с латинското си наименование “Sambucus ebulus”, представлява храст с неприятна миризма. Плодчетата му растат нагоре, за разлика от на другите два вида и имат ярък синьо-червен цвят.
Важно е да се отбележи, че много части на бъза – листа, клончета, семена, корени, цветя и плодове – са изключително отровни, ако не бъдат сготвени.
Плодовете на бъза, както и цветята, имат най-богато съдържание на активни вещества. Някои от най-значимите за редица от лечебните свойства вещества са:
- Антоциани: тези вещества осигуряват цвета на плодчетата, а за тялото работят като защитници на имунната система и тялото от оксидативен стрес.
- Флавоноид: тези съединения отговарят за антимикробните свойства и подсилват дейността на другите със същата функция.
- Фенолни киселини: в това число са включени кафеена киселина, хлорогенна киселина и ферулова киселина, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
- Витамини: особена важност за метаболизма и имунитета имат витамин С, А и В6.
- Минерали: за здравето на сърцето и мускулите отговаря калия, а желязото – за циркулацията на кръвта.
Тези различни активни вещества го правят ценен елемент от народната медицина, но и не само.
Разпространение и приложение на бъз
Растението бъз обича влажните места, но може да бъде видян в близост до пътища и реки в цялата страна.
Ароматното растение има чудновати свойства и затова има няколко приложения, който ще разгледаме в следващите редове.
Приложение в народната медицина
Природният дар може да се използва в народната медицина за лечение на симптомите на настинка и грип. Може да се приема под формата на сироп, пастили и капсули. Растението подсилва имунитета, богато е на антиоксиданти и витамини. Има и противовъзпалителни свойства.
В кулинарията
От плодовете на черния бъз се консервират вкусни конфитюри и мармалади. От същите плодове след ферментация се приготвят вина и ликьори с неустоим вкус. В домашни условия е изключително лесно приготвянето на ароматен сироп, който може да се разрежда с газирана вода и мед.
В козметиката
В козметичната индустрия неговите свойства могат да се приложат в направата на серуми, хидратиращи кремове, маски за лице, тонери и други. Бъзът има редица полезни действия за кожата: уеднаквяване тена на кожата, поддържане здравето на кожната бариера, хидратация, подмладяване вида на лицето, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Какви здравословни ползи има?
От древни времена свойствата на бъза се използват за лекуване на грип и ревматизъм, а египтяните използвали екстракт от бъз, за да подобряват тена на кожата си и да лекуват рани от изгаряне. Днес може да се ползва за:
Благоприятства здравето на сърцето
Смята се, че бъзът има положително действие върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Растението намалява омазняването на кръвоносните съдове и “лошия” холестерол. Освен това диета, богата на флавоноиди и антоциани, е доказана чрез проучване, че намалява заболявания на сърцето. Билката е полезна за регулиране на кръвната захар.
Облекчаване симптомите на грип и настинка
Екстрактът от черен бъз и неговите цветя се използват за инхалации. Смята се, че те значително облекчават симптомите и дължината на грипа. Проучване сред 60 човека с изразени грипни симптоми показва, че 15 мл сироп от бъз на ден намалява продължителността на грипа с до 4 дни. Това се дължи на функцията на бъза да подсилва имунитета.
Има антиоксидантни свойства
Антиоксидантите са естествени компоненти в храната, в това число витамини и фенолни киселини. Проучвания посочват, че съществува пряка връзка между лечението на хронични заболявания и антиоксидантите. Те се крият основно в цветята, плодовете и листата на бъза. Те са полезни и за лечение на акне и зачервявания по кожата.
Методи за употреба на бъз
Несъмнено бъзът е много популярен природен дар, не само защото е широкоразпространен, а защото притежава неустоим аромат и вкус. За щастие, може да си приготвим вкусни рецепти с бъз в домашни условия, чрез които да се възползваме от невероятните му качества.
Желирани бонбони с бъз
Желираните бонбони са любими на децата, но често вредни и с високо съдържание на захар. Имаме добра новина – те могат да бъдат и безвредни и дори с лечебни свойства.
Необходими продукти:
- 250 мл сироп от бъз
- 1 с.л. кокосово масло
- 120 мл топла вода
- 80 мл желатин на прах
Начин на приготвяне:
- Намажете силиконови формички за бонбони (ако не притежавате, може да използвате форми за лед, но е желателно да са по-ситни) с кокосово масло, да са избегнете залепване.
- Добавете ¼ от сиропа в дълбок съд и добавете желатина на прах. Налейте в същия съд половината вода и продължете да бъркате до хомогенна смес.
- Добавете остатъка от сиропа и бъркайте отново до хомогенност. Изсипете във формичките и оставете в хладилника до стягане.
Използвайте за облекчаване на грипни симптоми.
Рецепта за сироп от бъз без захар
Сиропът от цветовете на бъза са подходящи за сервиране на всеки повод като утоляваща жаждата напитка, в която със сигурност гостите ще се влюбят.
Необходими продукти:
- 15-20 броя големи снопчета цвят от бъз
- 125 мл течна стевия
- 1,4 литра студена вода
- 1 с. л. лимонена киселина
- сокът на 1 лимон
Начин на приготвяне:
- Смесете водата и течната стевия и разбъркайте добре.
- Добавете почистените от стъблата цветове и се уверете, че са добре покрити.
- Добавете лимонената киселина и сока от лимон. Покрийте съда с капак и оставете да се кисне така за 48 часа, като от време на време разбърквате сместа.
- След първия ден тя ще добие жълтеникав цвят. След като измине периодът на накисването, изцедете течността и я варете в продължение на 5 минути. По този начин ще увеличите живота на сиропа.
Съхранявайте в хладилник.
Вреди и противопоказания
Растението съдържа малки количества цианогенни гликозиди, които са токсини, открити и в костилките на кайсиите. Те се съдържат в малки количества в растението:
- 3 г на 100 г сурови плодове от бъз
- 10 г на 100 г пресни листа
Това е само около 3% от изчислената фатална доза за 60-килограмов човек. Важно е да припомним, че това съединение се съдържа само в необработени и сурови части на растението. Малки количества прием на необработено растение може да доведе до гадене, повръщане и диария. Видовете бъз, които растат в България, са по-малко токсични, но в други географски ширини могат да бъдат по-опасни. Нужни са още изследвания, за да се провери дали бъзът е вреден за деца, бременни и кърмещи жени.
Заключения
Растението бъз е не само красиво и ароматно, но и много полезно за тялото – благоприятства сърцето, кожата, имунитета, но основно е популярно с успокояването на симптомите на грип. Може да се използва в народната медицина за лекуване на симптомите на настинка и като освежаваща напитка на трапезата.
Често задавани въпроси
Какво представлява растението бъз?
Бъз се отнася до род растения, повечето от тях са храсти или ниски дървета, три от които виреят в България.
Какви полезни свойства притежава?
Бъзът се ползва в народната медицина като естествено лекарство срещу грип и настинка, помага за здравето на кръвта и имунитета.
Къде се прилага билката?
Бъзът намира приложение в кулинарията за направата на ароматен сок, в народната медицина и в козметиката като антиоксидант.
Източници
- Wang X. "Flavonoid intake and risk of CVD: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studieslavonoid intake and risk of CVD: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies", PubMed. British Journal of Nutrition: 2014 Jan 14;111(1):1-11.
- Zakay-Rones Z et al. "Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections", PubMed. The Journal of international medical research: 2004 Mar-Apr;32(2):132-40.
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Сироп от бъз е особено полезен зимата, защото помага при лечението на много вируси, грип и настинки, които
Мащерка, джинджифил, астрагал са сред най-ефективните билки срещу хрема, възпалено гърло и кашлица.
Ехинацея и черен бъз – пробвали ли сте тази комбинация? Есента дойде и с нея – много от