Сироп от бъз за силен имунитет

Обновена: 06.03.2024|
Сироп от бъз.

Сироп от бъз е особено полезен зимата, защото помага при лечението на много вируси, грип и настинки, които си пробиват път през имунната ни система.

Бъзът е широкопознато и предпочитано растение, особено когато става дума за консумацията му под формата на напитка.

 

Видове бъз

Съществуват няколко основни вида бъз:

  • Черен
  • Тревист
  • Червен
  • Австралийски

Само три от четири виреят у нас – черен (дървесен), червен и тревист. За направата на сироп от бъз се използват черният и тревистият бъз, наричан още бъзак.

 

Дървесен черен бъз

Латинското наименование на черния бъз е Sambucus nigra, а у нас е познат като свирчовина или дървесен бъз. Той е дърво с височина между 3-4 метра, рядко между 7-8, с разклонена корона.

Има европейски произход, но вече е много по-широкоразпространен – Западна Азия, Северна Америка, Южна Америка, Европа и Африка.

Векове назад древните египтяни го използвали в методите си за лечение на изгаряния. От друга страна, индианците му намирали употреба като лекарство против инфекции.

Днес сироп от бъз се употребява и е популярен като средство за подобряване на имунната система, предотвратяване и лечение на грип и настинка.

 

Какво лекува сироп от бъз?

Черният бъз носи прякора “природна аптека“ поради съдържанието на многобройните ценни съставки в него:

  • Хранителни вещества – протеини, мазнини, въглехидрати, диетични фибри, пепел.
  • Витамини – витамин А, витамини от групата Б и витамин С
  • Минерали – желязо, фосфор, калций, мед, калий и магнезий.
  • Аминокиселини

Черният бъз е значителен имуностимулатор, благодарение на флавоноидите в него, които увеличават белите кръвни клетки, цитокините и противовъзпалителните вещества.

Използва се все повече за контрол на теглото и има леко слабително действие.

Сироп от бъз при симптоми на грип

Доказано е, че сироп от черен бъз спомага за олекотяването на симптомите при грип и неговата продължителност.

В проучване от 2004 година е установено, че прием на 15 мл сироп от бъз на ден облекчава признаците на грип и настинка от 2 до 4 дни.

Ако консумираме сироп от бъз при наличие на инфекция, той защитава дихателните пътища от разпространението й. При прием преди инфекция – тя бива предотвратена.

Сиропът от бъз неутрализира вирусните ензими, пречейки им да завладеят здравите ни клетки в носната лигавица и гърлото.

Сироп от бъз – силен антиоксидант

Антиоксидантите помагат за премахването на реактивните молекули в организма. Въпросните молекули могат да се освободят при нормален метаболизъм. При наличието им в организма са способни да причинят оксидативен стрес или да предизвикат заболявания като диабет тип 2 и рак.

Сироп от бъз се приема и при желание за защита от бързо стареене. Неслучайно още от древността бъзът се нарича „билка на дълголетието“.

Изследвания също показват, че приемът на храни с висока наличност на антиоксиданти помага за предотвратяването на много хронични болести.

По-здраво сърце и кръвоносни съдове

 

Сироп от бъз - Силно сърце с мускули

 

Консумацията на сироп от бъз намалява холестерола, мазнините, съдържащи се в кръвта и ограничава риска от сърдечни заболявания.

Понижава пикочната киселина в кръвта, която в по-голямо количество води до високо кръвно налягане, което, от своя страна, вреди на сърцето.

Високата наличност на пикочна киселина в организма може да доведе до подагра.

Важна функция на сиропа от бъз е способността му да увеличи секрецията на инсулин в кръвта.

Това е изключителен плюс за здравето на сърцето, като се има предвид, че диабет тип 2 е едно от състоянията, предизвикващо най-много проблеми с него.

Противоракови и антибактериални свойства

Изследвания показват, че сироп от бъз може да помогне за борбата с ракови образувания поради някои свои инхибиращи свойства.

При лечение със сироп от бъз, организмът може да се пребори с бактерията, причиняваща стомашни язви, и да потисне няколко вида стрептококи.

Сироп от бъз се препоръчва и за хора, страдащи от синузит и бронхит.

 

Кога се бере бъз?

 

Момиче бере черен бъз за сироп от бъз

 

Всяка една част от бъза има приложение и може да бъде използвана:

  • Цветовете на бъза се берат в слънчево и сухо време преди пълния им цъфтеж – между месец май и месец юни.
  • Не трябва да се изчаква пълното им разцъфтяване, защото след него венчелистчетата започват да окапват.
  • Плодовете се събират след пълното им узряване – края на месец август – началото на септември.
  • Кората се обелва през пролетта, корените есента, след приключване на цъфтежа,  а листата – по време на цъфтежа.

Желателно е да берем бъз с някой, притежаващ познания в областта, или ние самите да се запознаем по-подробно с растението и разликата между видовете.

 

Как се пие сироп от бъз?

Полезно е да се консумира от ½ до 1 супена лъжица сироп от бъз на ден при възрастни. Ако се борят с настинка или грип – 1 супена лъжица на 2-3 часа.

При деца дозата е от ½ до 1 чаена лъжичка дневно. Често в детските витамини се добавя екстракт от черен бъз за по-силен имунитет.

Сироп от бъз може да добавим към много неща:

  • Кафе
  • Чай
  • Шейк
  • Закуска

Дали ще го консумираме вечер или през деня е въпрос на избор.

 

 

С какво трябва да внимаваме при бъза?

В бъза се съдържат вещества, наречени цианогенни гликозиди, които могат да отделят цианид.

Цианидът е токсин, който откриваме в семената на кайсиите и бадемите. Токсичните вещества се отстраняват безопасно при готвене.

Затова е важно бъзът да премине някакъв вид обработка.

Берат се само узрелите плодове. Неузрелите са отровни. След събиране, плодовете на черния бъз трябва да се отделят добре от дръжките.

Приемът на сироп от бъз не се препоръчва в състояние на:

  • Бременност
  • Тежки бъбречни заболявания
  • Запушени жлъчните пътища или жлъчно-каменна болест.
  • Инсулинозависим диабет
  • Страдащи от автоимунни заболявания
  • Ревматоиден артрит
  • Лупус
  • Множествена склероза
  • ХИВ/СПИН

Преди употреба на сироп от бъз в тези случаи трябва да се консултирате първо с лекар.

Не трябва да прекаляваме с консумацията на сироп от бъз, защото може да доведе до проявата на странични ефекти:

  • Гадене
  • Повръщане
  • Диария

Колкото и да е полезно, трябва да се консумира в умерени количества.

 

 

Как да си направим сироп от бъз?

 

Сироп от бъз в стъклени съдове

 

Сиропът от бъз може да приготвим както с пресни плодове, така и със сушени.

Необходими продукти:

  • 6 чаши плодове на черен бъз или 3 чаши изсушени
  • 6 чаени чаши вода
  • 1 ½  чаши мед

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме плодовете от черен бъз в тенджера, заедно с водата.
  2. Оставяме ги да врят на умерен огън без капак за около един час или докато бъзът не смали обема си наполовина. Ако съдържанието се редуцира прекалено бързо, може да покрием тенджерата частично.
  3. Сваляме тенджерата от котлона и оставаме малко да изстине.
  4. Изцеждаме бъза с помощта на фино сито, като междувременно притискаме плодовете, за да изцедим допълнителния сок.
  5. Може да изхвърлим изцедените плодове или да ги добавим към компост.
  6. Добавяме меда и разбъркваме, докато не се разтвори.
  7. Разпределяме течността в буркани, които след това трябва много добре да запечатаме.
  8. Оставяме бурканите да изстинат, след което ги поставяме в хладилник до 6 месеца.

Може да замразим част от направения сироп от бъз във формички за лед или друг подходящ съд, за по-късна употреба.

 

Тревист бъз – бъзак

Периодът на цъфтеж на бъзака е между месец юли и месец август. Той е многогодишно тревисто растение. Има пълзящи и силно разклонени корени. Стъблото му стига височина до 2 метра.

Носи му се слава на бурен и е разпространен често по крайпътните места. Цветовете му са бели, по-рядко розови отвън. Имат неприятна, но поносима миризма.

Латинското му име е Sambucus ebulus. Видът е познат от много векове и се води братовчед на черния бъз.

Плодовете му за виолетово-черни и се намират на изправена дръжка, в сравнение с тези на черния бъз. Разпространен е в много страни.

Сравнявайки черния бъз и бъзака, ще разберем, че съставът му е почти идентичен. При тревистия бъз той е по-концентриран, затова в България се използва по-често с лечебна цел.

Трябва да внимаваме, защото всички части на растението са отровни сурови. Само в плодовете, когато са напълно узрели, концентрацията на токсичните вещества спада.

При тревистия бъз също важи правилото за това, че не трябва да се прекалява с количеството на прием.

 

Как да си направим сироп от бъзак?

 

Сироп от бъз - бъзак.

 

Рецептата е на българския лечител Петър Димков.

Необходими продукти:

  • 1 кг узрели плодове
  • 1 кг захар

 

Начин на приготвяне:

  1. В стъклен буркан се реди ред захар, ред плодове и така, докато не свършат продуктите.
  2. Бурканът се покрива с марля или вестник, не се затваря с капачка, за да може да диша.
  3. Бурканът се оставя на тъмно и проветриво място. След като захарта започне да се разтапя, притискаме плодовете с дървена лъжица надолу.
  4. Изчакват се 3 седмици, след което прецеждаме сока. Ако захарта все още не се е разтопила, изчакваме още няколко дни.
  5. При готовност пресипваме сиропа в стъклени шишета.

Според Петър Димков  бъзът е едно „чудодейно растение“. Историята зад това негово заключение е доста интересна и необичайна. Бил на екскурзия в Своге и видял как се води борба между една невестулка и змия.

Логично, змията имала надмощие. Захапала невестулката и моментът, в който си е мислил, че двубоят е приключил, Петър Димков забелязал нещо, което го изумява. Невестулката се шмугнала в храста на бъза и с острите си зъби отхапала и хрускала част от кората.

След по-малко от минута, невестулката се върнала и продължила битката си със змията, до момента, в който не я умъртвила.

След тази случка той споделя – „Оттогава е и моят интерес към бъза.“.

 

С какво е полезен бъзът?

 
Помага при симптоми на грип, за по-здраво сърце и кръвоносни съдове. Бъзът е силен антиоксидант, има противоракови и антибактериални свойства.

Кога се бере бъз?

Плодовете на бъза се берат след пълното им узряване, края на лятото, началото на есента – края на август и началото на септември.

Колко сироп от бъз се консумира на ден?

Черният бъз – ½ до 1 супена лъжица сироп от бъз на ден при възрастни. Ако се борят с настинка или грип – 1 супена лъжица на 2-3 часа. При деца дозата е от ½ до 1 чаена лъжичка дневно. Бъзака – 1 ч.л. на гладно

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 09.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:26 | Публикувана: 9 май 2023 в 10:58 | Категория: Билки, Здраве