Как сънищата сигнализират за болести?

Обновена: 26.04.2024|
Сънищата сигнализират за болести.

Чували ли сте преди, че сънищата сигнализират за болести? Още в древността хората са вярвали, че сънищата предсказват бъдещи успехи и радости, но и провали, несгоди, страдания, включително болести. Според Аристотел „началото на заболяванията, които са на път да посетят тялото, е по-очевидно в съня, отколкото в будно състояние“.

Сънищата сигнализират за болести – възможно ли е?

Философи, психоаналитици, сомнолози и други учени са изградили теории за отражението в съня на неосъзнати емоционални и телесни проблеми. Въпреки значителните изследвания в тази област, има много неизвестни и въпроси. Но все повече се налага виждането, че някои сънища сигнализират за здравословни проблеми.

Нека да разберем как може да се случи това.

detski multi 400
gluco sulf 600
detski multi 400
gluco sulf 600

 

Роля на вегетативната нервна система

Вегетативната нервна система, известна още като автономната нервната система, не подлежи на съзнателен контрол. Тя регулира дейността на вътрешните органи и поддържа относителното постоянство във функциите на организма (т.нар. хомеостаза).

Състои се от два дяла – симпатикус и парасимпатикус. По време на сън обикновено доминира парасимпатикусът. Тази част от нервната система е отговорна за по-отпуснатото състояние на тялото чрез намаляване на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане, по-повърхностно дишане и влияние върху редица още процеси.

Ако в организма настъпят изменения, вегетативната нервна система реагира, като влияе на отделни физиологични показатели. Проследяването на тези показатели по време на сън и анализът на съпътстващите ги сънища може да сигнализира за нарушени функции и евентуални болести преди те да са явно проявени.

 

Диагностика по време на сън

Благодарение на съвременния технологичен напредък и възможностите за наблюдение на мозъчната дейност, учените са натрупали множество данни за това как сънищата сигнализират за болести и здравословни проблеми.

Това се постига с различни изследвания:

 • Електроенцефалограма (ЕЕГ) – процедура за запис на електрическата активност на мозъка
 • Електроокулограма (ЕОГ) – запис на електрическата активност на очите, изключително полезен при разпознаването на различните фази на сън
 • Електромиограма (ЕМГ) – показва електрическата активност на мускулите
 • Електрокардиограма (ЕКГ) – отразява на електрическата активност на сърцето
 • Дихателен поток дихателни усилия (ДП и ДУ) – методи за оценка на дихателната функция
 • Пулсоксиметрия (ПО) – начин за измерване на кислорода в кръвта чрез използване на светлина
 • Полисомнография (ПСГ) – комплексна процедура, която включва едновременно използване на множество методи за запис на различни физиологични параметри по време на сън, включително ЕЕГ, ЕОГ, ЕМГ, ЕКГ, ДП, ДУ, ПО и други

 

Как сънищата сигнализират за болести – предупредителни знаци

 

Сънищата сигнализират за болести.

 

Изследователи като Matthew Walker, Rosalia Silvestri, William C. Dement и други подкрепят идеята, че анализът на сънищата предлага възможност за ранно лечение на някои заболявания. Такъв подход е фактор за предотвратяване на сериозни здравни последици. Практически полезно е да разпознаваме предупредителните сънища.

Ето три основни признака, по които те се различават от обикновения сън:

 • Интензивни символи или образи. Сънищата, които предупреждават за нещо често, са наситени със силни емоции и ярки символи – образи или сцени, които могат да се свържат със здравословни проблеми.
 • Повтарящи се сънища. Образите и действията се връщат през различни периоди от време. Понякога се явяват в разнообразни вариации, без да губят основното си съдържание.
 • Чувство за необичайно неспокойствие. Предупредителните сънища често внушават тревога или загриженост, които са по-силни отколкото след обикновен сън.

 

Психологът Людмила Цицер в своето проучване „Как физическата болка се отразява върху сънищата“ сочи връзка между сънуваните сюжети и зародиша на някои здравословни проблеми.

Ето примери.

Състояние Сънища
Болести на дихателната система Престой в студена вода (сънуващият се дави), разплакване на сън, усещане за страх и тъга
Мъчение, страдание, засядане в тесен отвор, опит за пълзене, опит за летене нагоре или падане
Затваряне в болнична или друга стая с боядисани в бяло мебели
Сърдечно-съдови нарушения Върху гърдите на сънуващия се стоварва тежест, някой го притиска, удря го по гърдите или го наранява
Някой или нещо се опитва да го задуши
Змия се увива около гърдите на сънуващия или жаба, скача върху тях (асоциация с ангина пекторис , т.нар.“гръдна жаба“)
Потърпевшият потъва надолу по някакъв канал
Огрява го ярко, жарко слънце или го изгаря огън
Остри предмети се насочват към гърдите му
Сънуващият е заобиколен от много розови лица
Той поглъща развалена или неприятна храна
Храносмилателни разстройства Сънят е оцветен в кафяви тонове и нюанси
Явяват се сложно преплетени корени на дървета, кошници, плетени мебели, рогозки
Сънят е изпълнен с подправки и растения, които се ползват при готвене – магданоз, кимион, копър, маково семе, боб, ечемик
Чернодробни болести Явяват се бързодвижещи се елементи
Хора жестикулират енергично
Някой готви сурово месо, пилета, лук, пшеница
Среща с враг, който наранява сънуващия в чернодробната област
Увреждане на жлъчката Безредици в обществото – хора се карат, борят се или се убиват помежду си
Болести на далака Срутени къщи
Силен вятър, буря, ураган, дъжд, гръмотевици
Огромни простори, наводнени с вода, непроходими блата
Мускулно-скелетни поражения Попадане в капан
Ходене бос в сняг или кал
Потапяне в блато
Чувал върху гърба, принудително носене на тежести
Болести на пикочна система Скитане в опасни и непознати места, страх
Гниещи обекти
Подземия, складови помещения
Кости, скелети, погребения
Сурови, измършавели лица на хора

 

Според други проучвания:

 • Необходимостта от детокс се демонстрира със сънища за боклуци.
 • Настинката се предшества от сънуване на пожари или пребиваване в сауна.
 • При инфекции потърпевшите имат видения за наранявания и кражби.
 • Депресията се съпровожда от сънища за губене, безсилие или тъга.
 • При стрес и тревожност възникват кошмари, свързани с провали, неуспехи, бягства, преследвания, публични унижения, потъване в бездна, смърт.

 

Разбира се, не всички хора, които имат подобни сънища, развиват заболяване. Също така, не всички хора, които развиват заболяване, сънуват посочените предупреждения. Въпреки това, ако имате чести сънища, които ви смущават, е добре да се консултирате с лекар.

 

Какво може да направите сами?

 

Сънищата сигнализират за болести.

 

Записвайте сънищата си веднага след събуждане в специален дневник. Постарайте се да го поддържате поне две седмици. Въз основа на този дневник по-късно може да откриете какъв проблем ви притеснява в реалния живот.

Запитайте се:

 • Какви асоциации предизвикват символите във вашия сън?
 • Какво сте почувствали в съня и след събуждане?
 • Дали сте се опитвали по време на сън да преодолявате препятствия или сте чакали те да изчезнат от само себе си и на какви ситуации от реалния живот реагирате по подобен начин.

 

Имайте предвид, че сънят не е само физиологичен процес. Той може да бъде засегнат и от емоционални фактори и проблеми на психиката. Ето защо, въпреки връзката между съня и физиологичното здраве, е важно да отделите внимание на цялостното си здравословно състояние.

 

Пет полезни стъпки за добър сън

 1. Наблягайте на храни, които подобряват съня. Например мляко, яйца, месо, риба, бобови растения, овесени ядки. Те съдържат триптофан – аминокиселина с важна роля в производството на серотонин, който е невромедиатор, участващ в регулирането на съня. Подходящи са също спанак, картофи и други зеленчуци, богати на калий и магнезий. Тези минерали са от съществено значение за мускулната релаксация.
 2. Не преяждайте и внимавайте с напитките. Избягвайте пиенето на чай, кафе и енергийни напитки след обяд поради техния тонизиращ ефект, продължаващ около 8 часа. Ограничете употребата на алкохол. Така ще се спасите от фрагментиран и непълноценен сън.
 3. Движете се. Редовните физически упражнения осигуряват здрав съня, но не бива да се правят непосредствено преди лягане, а минимум 3 часа по-рано.
 4. Осигурявайте си необходимия комфорт за сън. Постарайте се да спите върху удобен матрак, в хладната стая, където няма светлина, шум и други дразнители.
 5. Не приемайте сънотворни таблетки. Те имат странични ефекти и тяхната ефективност се понижава при хронична употреба.

 

Заключение

 

Сънищата сигнализират за болести.

 

И така, знанието за това как сънищата сигнализират за болести може да помогне за откриване на потенциално рискови за здравето фактори, да подобри ефективността на лечебните подходи и качеството на живот. Също може да допринесе за по-добро разбиране на механизмите, които лежат в основата на някои заболявания, а това ще разшири възможностите ни за изграждане на собствени, по-ефективни стратегии за здраве.

В подкрепа на подобни очаквания са вдъхновяващите думи на Йохан Волфганг фон Гьоте: “Всички гледат, но не всички виждат. А виждат тези, които знаят.”

 

Често задавани въпроси

Как сънищата сигнализират за болести?

Ако в организма настъпят изменения, вегетативната нервна система реагира, като влияе на отделни физиологични показатели. Проследяването на тези показатели по време на сън и анализът на съпътстващите ги сънища може да сигнализира за нарушени функции и евентуални болести.

Как се диагностицират сънищата?

Прилага се комплексна процедура, която включва едновременно използване на множество методи за запис на различни физиологични параметри по време на сън, включително ЕЕГ, ЕОГ, ЕМГ, ЕКГ, ДП, ДУ, ПО и други

Кои сънища предупреждават за болести?

Три основни признака, по които тези сънища се различават, са интензивни символи и образи. повтарящи се сънища, чувство за необичайно спокойствие.

 

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 26.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 26 април 2024 в 11:59 | Категория: Здраве, Любопитно