Хората са различни, съответно съществуват и разнообразни диети според целите и възможностите на всеки.

За съжаление, макар и на пръв поглед добре подбран и лесно изпълним, може да се окаже, че сме избрали неподходящ режим на хранене, който не работи в наша полза.

Дори напротив, в крайна сметка можем да си навредим чрез елиминирането на определени групи храни за сметка на други.

Не забравяйте, че подходящата диета няма да ви помогне само да отслабнете, а да запазите теглото си и същевременно да извлечете други ползи за здравето, като управление на холестерола, захарта или кръвното налягане.

Тя ще ви дава енергия и тонус, а няма да ви ги отнема. Днес ще се опитаме да ви обясним как да разберете, че сте избрали неподходящ режим на хранене и какво можете да предприемете.

 

Какви могат да бъдат признаците, че сте избрали неподходящ режим на хранене?

Има няколко знака, които веднага трябва да светнат червената лампичка и да ви покажат, че спазвате неподходящ режим на хранене. Ако забележите дори един от тях, е време да промените диетата си.

 

  • Неподходящият режим на хранене не отговаря на важите нужди и възможности

Ако не можете да задоволите нуждите спрямо възможностите си за едно нормално ежедневие, значи сте избрали неподходящ режим на хранене.

Какво имаме предвид? Ако не можете да си представите дори ден, в който месото да не присъства в менюто ви, тогава една вегетарианска или веган диета ще бъде истинско мъчение за вас.

Не можете да отделите време за готвене в забързания си график? Тогава диета, която залага на домашно приготвена храна, ще бъде невъзможна за изпълнение. По-добре изберете режим, който по-лесно ще се впише в ежедневието ви и няма да ви създава излишни главоболия.

 

  • С неподходящ режим на хранене не можете да коригирате теглото си, ако това е вашата цел

 

Неподходящ режим на хранене. Преяждане по празниците. Жена, която гледа броколи и избира здравословен режим за отслабване. Ранната вечеря.

 

Ако кантарът не помръдва и не можете да влезете в любимите си дънки, най-вероятно не сте заложили на правилния режим на хранене.

Това освен, че не отговаря на поставената цел (ако тя е намаляване на тегло), може да ви демотивира да продължите да следвате този хранителен план.

Така, рано или късно, ще се откажете от тази диета, но защо да губите време? Ако забележите, че не сваляте излишни килограми, по-добре се насочете към друг хранителен режим.

 

  • Неподходящият хранителен режим може да ви попречи да се храните спокойно в компания

Хапвате с колеги, но храната, която те консумират, не е съвместима с вашия режим и това ви тежи? Вечеряте с приятели и някой ви моли да споделите десерт, но това няма как да се случи?

По същия начин, ако следвате хранителен план, който никой друг от семейството ви не спазва, ще ви е необходима още повече мотивация и сила на волята, за да се придържате към него.

Понякога това е непосилно за някои хора, но не се отчайвайте, може би просто този хранителен режим е неподходящ за вас. Потърсете друг, по-малко ограничаващ, който ще ви позволява да се наслаждавате на любимите си ястия с любимите си хора и няма да ви създава неприятни емоции.

 

  • При неподходящ режим на хранене може да ви липсва сила и желание за тренировки

Трябва да знаете, че хранителните режими, които претендират, че не се нуждаят от допълнителна физическа активност за постигане на добри резултати, могат да бъдат заблуждаващи.

Тренировките водят до по-малко от 3% намаляване на общото телесно тегло.

Въпреки това, физическата активност може да се похвали с десетки други ползи за здравето, като:

  • подобряване на инсулиновата резистентност
  • подобряване на белодробната функция
  • повишаване на енергията
  • укрепване на костите
  • предотвратяване на хронични болки и др.

Ако се чувствате уморени и нямате мотивация, дори за кратка тренировка рано сутрин, този хранителен режим не е подходящ за вас.

 

  • Неподходящият режим на хранене ще ви кара да се чувствате непрекъснато гладни

Ако при спазването на определен режим се чувствате непрекъснато гладни, вероятно не консумирате достатъчно калории.

Ако пък плюс глада сте и в лошо настроение, може да ви липсват въглехидрати. Всичко това в комбинация има риск да доведе до емоционално преяждане в даден момент.

Както знаете, това не е полезно, а и ще сложи край на всички положени усилия, и може би постигнати резултати досега. Прекалените ограничения могат да доведат и до здравословни проблеми.

Поменете, че избраният от вас хранителен режим не трябва да бъде мъчение и да ви подлага на крайни ограничения. Насочете се към такъв, който ще бъде сравнително (но не прекалено) лесен за изпълнение лично за вас.

 

Какво да направите, ако сте избрали неподходящ режим на хранене?

 

Неподходящ режим на хранене. Кето и палео диета. Хуск - ползи. Как да отслабнем лесно. Магнезиево олио за отслабване. Здравословно отслабване с повече течности - жена, която показва намалената си талия със сантиметър.

 

След като сте установили, че има проблем, трябва да пристъпите към неговото решаване. Ето първите стъпки, които трябва да предприемете, ако спазвате неподходящ режим на хранене.

 

1. Прекратете режима

Още при първите признаци, че нещо не е наред, спрете да спазвате диетата, която сте избрали. Не се опитвайте да продължавате с идеята, че нещата ще се подобрят. Така рискувате не само появата на още неприятни симптоми, но и развиването на здравословни проблеми.

Приемете, че сте заложили на неподходящ режим на хранете и потърсете алтернативи, които ще ви отведат до желаните цели. Дайте време на организма си да се „презареди“ след този неподходящ режим на хранене

Когато известно време сте спазвали неправилна за вас диета, не се втурвайте веднага към нова. На организма му трябва почивка, за да се възстанови от възможните вреди, които неподходящият режим на хранене е нанесъл.

Това, което може да направите, е просто да си хапвате по малко от всичко, което обичате, и да не се лишавате от необходими групи храни. След месец-два или, когато се почувствате готови, започнете с нова диета.

 

2. Стремете се да останете хидратирани през целия ден

Вече сме говорили по темата колко вода трябва да пием всеки ден и какви са ползите от нея. Тя също е необходима на организма, за да се възстанови по-бързо след неподходящ режим на хранене. Спокойно можете да започнете деня си с чай или кафе.

Кофеинът е едновременно естествен диуретик и отличен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Също така имайте предвид, че голяма част от водата, която приемате, трябва да идва от плодове и зеленчуци.

Заложете на краставици, домати, аспержи, целина, боровинки – всички те съдържат естествени диуретични свойства и същевременно ще ви помогнат да останете сити поради високото си съдържание на съдържанието на фибри и вода.

 

 

3. Не пренебрегвайте тренировките

Казахме ви, че е добре тялото да почива известно време, но това не се отнася за физическата активност.

Независимо от режима на хранене, трябва да се стремите да останете активни.

Нямаме предвид тежки тренировки във фитнеса. Лека разходка, тичане в парка, малко гимнастика сутрин.

Всичко това ще ви накара да се почувствате по-добре и да се презаредите, за да сте готови за предизвикателствата на новата диета, която ще изберете.

 

4. Консултирайте се със специалист за избор на подходящ за вас режим на хранене

 

Неподходящ режим на хранене. Най-трудното при кетогенната диета. Неалкохолна чернодробна болест. Затлъстяване. Синдром на Пикуик и затлъстяване. Отслабване на човек, с наднормено тегло, качил се върху кантар, който измерва килограмите.

 

Когато установите, че сте се спрели на неподходящ режим за хранене и продължавате да се лутате в търсенето на нов, най-доброто решение е да се консултирате със специалист.

Диетолог не само ще ви помогне да изберете правилния режим на хранене, но и ще може да го състави, така че да отговаря напълно на вашите възможности и нужди. А всичко това ще отговаря и на вашата възраст, здравословно състояние и генетична предразположеност.

Ако все още не сте се спрели на хранителен режим, ви съветваме да се обърнете към специалист, за да избегнете всичко казано дотук с избора на неподходящ такъв.

Доверете се на професионалист и ще бъдете по-здрави, по-енергични и със сигурност ще постигнете по-добри резултати.

Успех!