Каква е точната температура за печене на пица?

Обновена: 15.03.2024|
Температура за печене на пица, тесто.

Пицата е традиционно ястие от италианската кухня, но с времето се е превърнала в любимо изкушение на всички по света.

Хората непрекъснато ескпериментират с различни рецепти и вкусове. Това, което не търпи креативност, са основните принципи на приготвянето й.

Тя трябва да се състои от блат – тестен или не, който е покрит с богата плънка от зеленчуци, месо, сирене, подправки и изпечен на точната температура за печене на пица. Знаете ли коя е тя? Ще ви я разкрием в следващите редове.

 

Защо е важна точната температура за печене на пица?

Когато приготвяте пица, винаги трябва да загреете фурната достатъчно, за да достигне необходимата температура.

Точната температура за печене на пица е важна, защото:

  • Осигурява добре изпечен блат и хрупкава коричка.
  • Подобрява вкуса и структурата на тестото.
  • Позволява сиренето да се разтопи достатъчно, за да се разпредели равномерно.
  • Може да подобри външния вид на пицата.

Така че, ако искате лека и мека пица с хрупкава коричка, уверете се, че фурната е достатъчно гореща, преди да поставите пицата вътре.

 

Колко градуса е перфектната температура за печене на пица според професионалистите?

 

Температура за печене на пица, тесто.

 

Професионалните пицари пекат пиците в много гореща фурна само за няколко минути. Фурната за пица трябва да е гореща, за да може да изпече пицата бързо и равномерно, без да изсушава тестото или да прегаря плънката.

За най-добрия начин за приготвяне на пица се смята изпичането в тухлена пещ на дърва. Фурните с дърва имат камера за готвене, която може да достигне до 480 градуса.

Но когато приготвяте пица у дома, това няма как да се получи и трябва да използвате по-ниска температура и съответно – да печете по-дълго пицата.

Една средностатистическа домашна фурна може да достигне до оптималните 250 градуса. Въпреки това има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато използвате домакинска фурна за приготвяне на пица.

Дебелината на тестото ще определи най-подходящата температура за печене на пица. По-дебелата кора изисква по-ниски температури, по-тънката кора – по-високи. Ако пък разполагате със специална фурна за пица, значи можете да приготвите пица по възможно най-добрия начин.

Важно е да знаете подходящата температура за печене на пица и в още два случая.

Най-подходящата температура за приготвяне на замразена пица

Знаем, че понякога в забързаното ежедневие посягаме и към замразена пица – домашна или не. Тези от магазина обикновено имат инструкции и обикновено препоръчват готвене при 220-250 градуса.

Важно е да ги поставите във фурната замразени и да не ги размразявате предварително.

Но ако искате да добавите още продукти върху нея, най-добре я печете, докато е наполовина готова, след това добавете продуктите и върнете във фурната. Така всичко ще се изпече равномерно.

Претопляне на пица

Има няколко различни начина за претопляне на остатъци от пица. Вашите варианти са обикновена фурна, микровълнова печка, тостер. Отново се свежда до предпочитанията.

Температурата не е от толкова голямо значение. Обикновено не е необходимо много време.

 

Какво трябва да знаете за тестото?

 

Температура за печене на пица, тесто.

 

За перфектната пица е важно да имате предвид, че съдържанието на вода в тестото и температурата за печене на пица са тясно свързани.

Например, ако искате да си приготвите традиционна пица в неаполитански стил, тестото ще бъде по-сухо. В домашната фурна ще са необходими около 7 минути на 250 градуса, за да се изпече.

Ако обаче искате да хапнете по-дебела пица с хрупкава основа, чието тесто е с много високо съдържание на вода, по-добре е да я печете на по-ниски температури.

Единственото нещо, което трябва да имате предвид тук е, че тесто с високо съдържание на вода се нуждае и от правилното брашно, за да се получи перфектната пица.

В грил също можете да приготвите пица.  При него температурата може да достигне поне 300 градуса, а за изпичането на пицата са необходими само около 3-4 минути.

Тестото за пица не изисква много: само брашно, мая, сол и вода (и евентуално зехтин – в зависимост от това каква текстура искате). Но докато съставките са достатъчно прости, от значение е качеството на тези съставки.

Има различни рецепти за перфектното тесто за пица. За спазващите кето диета има интересни вариации, включително тесто от тиквички.

 

Допълнителни съвети за приготвянето на пица

 

Температура за печене на пица, тесто.

 

От избора на брашно до идеалния сос, има още много неща, които трябва да имате предвид, освен идеалната температура за печене на пица, за да овладеете изкуството на приготвянето й.

Ето едни от най-важните съвети.

Изберете правилното брашно (ако приготвяте тестен блат)

Знаете ли, че най-подходящото брашно за пица е тип 00. Това е брашно в италиански стил, което има страхотен вкус, осигурява добра текстура и е много лесно да приготвите тесто за пица с тънък блат. Той ще осигури и хрупкав ефект по краищата.

Внимавайте с маята

Маята е критичен компонент на всяко тесто за пица. Поради тази причина хората често правят грешката да сложат прекалено много от нея. В действителност обаче трябва да приемете подхода „по-малкото е повече“, когато добавяте мая към вашето перфектно тесто за пица.

Не прекалявайте с месенето на тестото

Каквато и рецепта за тесто за пица да използвате, смесете всичките съставки, но внимавайте – за това не е необходимо повече от 23 минути.

След това оставете тестото да втаса в хладилник (студена ферментация). Препоръчват се две втасвания в леко намаслена купа, покрита с найлоново фолио.

Разпределете тестото равномерно

Едно от предизвикателствата при приготвянето на домашна пица е, че понякога тя не се пече добре и остава „глетава“ (недобре изпечена) в средата. Ще избегнете това като разпределите тестото на равномерна повърхност.

Ето и един трик – застелете тавата с хартия за печене и я загрейте предварително във фурната.

Изберете правилния сос

Какво е пица без страхотен сос? Разбира се, бихте могли да използвате закупен от магазина, но най-добре е да си приготвите домашен. Традицията повелява да се използват домати, пресен босилек, чесън и зехтин.

Изберете правилното сирене (кашкавал)

Моцарелата е класика за гарниране на пица и дори има някои вариации, включително избор между пълномаслена и частично обезмаслена, прясна или отлежала моцарела. Можете да използвате и пармезан, както и обикновен български кашкавал.

Добавете месо по избор

Сред най-популярните добавки са шунка, пеперони, наденица, пиле. Ако искате да добавите протеин към вашата пица, но без месо, има веган опции като нахут и пушено тофу.

Още допълнения

От противоречивия ананас до гъби, маслини, чушки. Има и много традиционни и нетрадиционни добавки за пица. Тук можете да развихрите въображението си. Слагайте всичко, което обичате, най-вероятно резултатът ще ви хареса.

Сгответе предварително съставките, които отделят много вода

Това е друг начин да намалите риска от сурова пица в средата. Ако слагате съставки като гъби или чушки върху пицата си, винаги първо трябва да минат термична обработка, за да се отървете от съдържанието на вода.

 

Финални съвети

Не искате да препечете или оставите пицата си недопечена. Дори и да използвате подходящата температура за печене на пица, това е възможно. Ако блатът е бял, не я изваждайте още.

По време на готвене не отваряйте вратата на фурната, така ще нарушите температурата. Имайте предвид и, че времето за печене зависи от градусите и добавките към нея.

И накрая, въпреки че сте нетърпеливи да изядете вашето творение, дайте на пицата си минута да отпочине.

Надяваме се, че сте придобили малко знания за приготвянето на перфектното италианско изкушение у дома. Точната температура за печене на пица е от огромно значение, но си има и други тънкости.

Дори да изпълните наполовина от съветите, сме сигурни, че вашите вкусови рецептори ще ни благодарят.

Каква е температурата за печене на пица?

За най-добрия начин за приготвяне на пица се смята изпичането в тухлена пещ на дърва за няколко минути. Фурните с дърва имат камера за готвене, която може да достигне до 480 градуса. Една средностатистическа домашна фурна може да достигне до оптималните 250 градуса.

За какво да внимаваме при печене на пица?

Например, ако искате да си приготвите традиционна пица в неаполитански стил, тестото ще бъде по-сухо. В домашната фурна ще са необходими около 7 минути на 250 градуса, за да се изпече.

Как да направим перфектно тесто за пица?

Изберете правилното брашно и внимавайте с маята, не прекалявайте с месенето и разпределете тестото равномерно.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 19.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 15:16 | Публикувана: 19 април 2023 в 22:25 | Категория: Хранене и видове храни