Тайната рецепта за вкусна домашна пица

Обновена: 14.03.2024|
Рецепта за домашна пица.

Вероятно няма човек, който да не обича италианска кухня, затова днес ще си поговорим за тайните и тънкостите около приготвянето на перфектната домашна пица. Това изкушение пленява с хрупкава коричка, сочност и богата на аромати плънка.

Италианските пици са известни с това, че залагат на простота и не съдържат много продукти, като по този начин се усещат пълноценно всички вложени вкусове.

 

Произход и история на пицата

Преди да споделим тайната рецепта за вкусна и сочна домашна пица, ще се върнем към корените й, произхождащи от крайбрежния град Неапол.

Преди около 500 години градът започва да се разширява, тъй като по-голямата част от населението му се състои от работници от различни индустрии. Тъй като не разполагат с много средства, те пестят пари от всичко възможно, включително и от храната. Именно това води до създаването на архетипа на съвременната пица.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Нарича се „пицайоли“ и представлява плосък хляб с доматен сос. Понякога е бил гарниран със сирене, аншоа, чесън и различни подправки. Този ранен вид пица е не само доста евтин, но и задоволява нуждите на неаполитанските работници.

Поради този факт можем свободно да кажем, че по своята същност пицата е храна за бедните слоеве на населението.

 

Как кралица Маргарита променя съдбата на пицата?

 

Вкусна домашна пица Маргарита.

 

Ситуацията започва да се променя към края на 19 век, след като италианският крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска посещават Неапол.

За да впечатли кралицата, местният готвач Рафаеле Еспозито й поднася традиционна за региона пица, гарнирана с бяло сирене (моцарела), червени домати и зелен босилек.

Патриотичната комбинация, решена в цветовете на италианското знаме, се харесва много на кралицата и бързо става част от любимите й ястия. По тази причина тя носи нейното име – „Маргарита“. След кралското одобрение пицата бързо става популярна в Италия, тъй като висшето общество също започва да я добавя към менюто си.

Тя започва да се разпространява във все повече страни в Европа, както и в Америка. В резултат на това се появяват все повече различни видове пица.

Добавените съставки вече не се ограничават до традиционните моцарела, домати и босилек, но включват и продукти като месо и салам, гъби, яйца и много други. Това допринася за създаването на богата гама от рецепти за пица, с които сме свикнали днес.

 

Кои са най-популярните видове пица?

Разпространението на пицата по света води до появата на много нови видове, някои от които доста нетрадиционни. Днес обаче ще си поговорим за най-популярните и класически видове пица.

 

1. „Маргарита“

Вече споменахме тази пица, достойна за кралски особи. За мнозина това е най-известният и автентичен вид, представляващ Италия.

Тази пица се приготвя с доматено пюре, италиански зехтин, пресен босилек и сирене моцарела.

Ако планирате да си правите домашна пица, няма да е трудно да си приготвите именно „Маргарита“ поради нейната простота. Вижте и нашия нисковъглехидратен вариант за диетична домашна пица.

 

2. „Капричоза“

Името й буквално се превежда като „капризна“ и това изглежда доста подходящо, като се има предвид, че топингите обикновено варират в различните региони.

Нейната рецепта се основава на домати, моцарела, гъби, шунка, маслини и артишок и е способна да задоволи и най-взискателното небце. Ако сте решили да си правите домашна пица, заложете на този вид.

 

3. „Quattro stagioni”(Четири сезона)

 

Вкусна пица Куатро стаджони.

 

Тя се прави, като блатът се разделя на 4 различни секции, всеки със свои собствени съставки, представляващ различен сезон.

Основата е от доматен сос с парченца сирене моцарела. След това имаме един сектор с артишок, символизиращ пролетта, а вторият с домати и босилек представя лятото. Върху есенната част най-често има гъби, а върху зимната – шунка и маслини.

Разбира се, и при този вид съществуват вариации, така че ако искате собствен прочит на домашна пица „Куатро стаджони“, може да замените зимния топинг със сирене рикота и резени италиански салам. Ако не обичате артишок, сложете в лятната част пресни чери домати.

 

4. „Quattro Formaggi“ (Четири сирена)

Тази пица с 4 вида сирена е една от най-апетитните и популярни версии. Въпреки че е малко тежка в сравнение с други, тя е абсолютно неустоима. Можете да я опитате с класическа доматена основа или във вариант pizza bianca (бяла пица).

Четирите основни съставки са:

  • моцарела
  • горгонзола
  • пармезан 
  • фонтина

Някои варианти включват също сирене грюер или неаполитанско проволоне.

Това, което не трябва да се забравя, е горгонзолата, тъй като е основният акцент на „Куатро формаджи“ е нейният остър вкус, примесен със сладостта на другите сирена.

 

5. „Калцоне“

Този уникален вид затворена пица се характеризира със своята форма, получена чрез сгъване на цяла пица на две. Произхождаща също от Неапол, нейното име буквално означава „крачол“.

Обикновено плънката е месна, със салам или шунка, както и сирена – моцарела, рикота, пармезан и пекорино. Пържената версия на „Калцоне“ с моцарела и домати е специалитет на италианския регион Пулия и е известна като панцероти.

 

Как да приготвим перфектната домашна пица?

 

Перфектното тесто за пица.

 

Има няколко основни елемента, които са важни за приготвянето на една наистина вкусна и качествена домашна пица. Сред тях са тестото, използваните съставки, времето за приготвяне и др.

Тесто за пица

То е от най-голямо значение за цялостния вкус и усет при консумация на ястието. Особено важно е да се спазва точното съотношение на компонентите й, начина на месене, дебелината и т.н.

Зехтинът е задължителен, тъй като действа като смазка на тестото. Малко захар или мед пък подпомагат активността на маята.

 

Съставки

Използваните продукти спомагат за създаването на уникалния образ на всяка пица.

Това включва всички видове:

  • колбаси
  • гъби
  • сирене
  • яйца
  • домати
  • маслини
  • пипер
  • сметана
  • сол и черен пипер и много други

Трябва да се обърне специално внимание не само на това какви съставки се използват, но и на тяхното правилно количество и начина на комбиниране.

 

Време за приготвяне

За да усетите пълната наслада от хубавата домашна пица, трябва да се приготви точно преди консумация. Иначе тя става твърда, а топингът изсъхва. Освен това е добре да се следи колко време е необходимо за изпичането й според това дали се приготвя в пещ, газова или електрическа фурна.

За пещ са нужни само 2-3 минути, в газова се пече около 5 минути на 300 градуса, а за електрическа фурна са нужни поне 10-20 минути на 200 градуса, най-много 250.

 

Стъпки за изпълнение на рецептата за съвършена домашна пица

Настъпи моментът да ви представим нашата рецепта за съвършена домашна пица, обичана от малки и големи, вегетарианци и месоядни.

Спрели сме се на бяла пица „Четири сирена“, тъй като е много хранителна, богата и ароматна. Ако не обичате някой вид сирене, го заменете с друг, но е хубаво да е с подобна текстура.

Ако не искате да се откажете от доматената основа, намажете я с доматено пюре, преди да добавите сирената.

 

Рецепта за домашна пица „Четири сирена“

 

Вкусна домашна пица 4 сирена.

 

И така, ето и какво е нужно за направата на това вкусно италианско ястие. Количествата са предвидени за 2 пици.

Необходими продукти

За тестото:

  • 300 г брашно тип 0 или универсално
  • 170 мл топла вода
  • 3 г суха мая (или 9 г прясна мая)
  • 1 ч. л. захар
  • 4 с. л. зехтин
  • 7 г сол

 

За топинга:

  • 100 г моцарела, настъргана
  • 100 г горгонзола, нарязана на ситно
  • 100 г сирене фонтина, настъргано на едро
  • 100 г сирене грана падано или пармезан, настъргано
  • черен пипер, на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Добавете брашното и сухата мая в голяма купа – смесете ги заедно, така че бирената мая да е равномерно разпределена в брашното.
  2. През това време разтворете захарта в топла вода и я добавете в купата с брашното, заедно със зехтина и солта.
  3. Тестото се меси на ръка до получаване на гладка и нелепкава консистенция. След това го поставете в намазнена купа и го покрийте със стреч фолио, за да втаса. Най-добре го приберете на топло място за 3-4 часа, докато увеличи обема си.
  4. След това разделете тестото на две, оформете всяка половина на топка, разточете ги на шайби върху набрашнена повърхност, дооформете с ръце, след което поставете всяка в незалепваща тава и оставете да втаса още час.
  5. Поръсете основата за пицата с четирите сирена и черен пипер, след което тя се пече за 15 минути в загрята на 250 градуса фурна, докато краищата на пицата станат златисти.

След изпичане сервирайте вкусната домашна пица веднага.

 

 

Заключение

Вкусната домашна пица е храна, която всеки обича и може да импровизира, включвайки свои любими продукти.

Ако спазвате кето диета или друг нисковъглехидратен режим, не се притеснявайте, че трябва да забравите вкуса на пицата – просто заменете бялото брашно с бадемово и елиминирайте захарта.

В нашия блог може да откриете варианти на кето пица, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук!

Къде се заражда пицата?

Още преди векове се появява първообразът на пицата. Той представлява тънък хляб с доматен сос и други добавки. Пицата, каквато я познаваме днес, е „родена“ в Неапол в края на 19 век. „Маргарита“ е наречена в чест на италианската кралица Маргарита Савойска.

Как да приготвим перфектната домашна пица?

Много е важно да се обърне внимание на тестото. Задължително е да се сложи зехтин, тъй като служи за смазка. Захар или мед пък активират още повече маята. Добре е да ползваме хубави съставки и да ги комбинираме правилно.

Кои са най-известните видове пица?

По света има стотици видове пица, но класическите и най-популярни остават „Маргарита“, „Капричоза“, „4 сирена“, „4 сезона“, „Калцоне“ и други. Хубавото при направата на домашна пица е, че може да импровизирате с любими съставки.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.01.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:53 | Публикувана: 20 януари 2023 в 13:30 | Категория: Хранене и видове храни