Стремежът към красота от край време води до жертви в името на модата. До ден днешен изборът остава същият – дали да последваме максимата  „Красотата е болка“, или да дадем предимство на комфорта пред модата. Двете сякаш просто не успяват да се срещнат по средата.

Какви са рисковете от следването на модните трендове и в частност честото носене на тесни дрехи и високи обувки – ще научим днес.

 

Красотата пред комфорта

През цялата история облеклото изпълнява множество функции, различни от това да пази тялото. Културните норми, социалните роли и естетическите предпочитания оказват влияние върху дизайна и конструкцията му.

Жертвите в името на красотата не датират от вчера.

По време на Средновековието до 17-ти век жените носят здраво стегнати корсети, за да постигнат силует на пясъчен часовник. Въпреки че това облекло предизвиква силен дискомфорт, проблеми с дишането и дори чести припадъци, това не намалява неговата популярност.

Друг пример е кринолинът – широка женска пола с обръчи. Долният слой има форма на клетка и цели да преувеличи размера на полата. Тази нефункционална, но красива дреха през 18 век силно е ограничавала движенията на дамите и заради размера и тежестта си е ставала причина за множество инциденти.

В днешно време на почит са високите токчета, оформящото бельо и тесните дрехи, които обаче също могат да представляват опасност за здравето.

 

Как носенето на тесни дрехи може да навреди?

 

Тесни дрехи.

 

Носенето на дрехи, които са прекалено тесни или стягащи, може да повлияе на различни аспекти на нашето здраве. Затова колкото и модерно и широко разпространено да е обличането на тесни дрехи, трябва да сме информирани относно рисковете от него и да не изпадаме в крайности.

 

Проблеми с кръвообращението

Тесните дрехи могат да свият кръвоносните съдове и да попречат на правилното кръвообращение. Това може да доведе до дискомфорт, изтръпване и дори по-сериозни проблеми като кръвни съсиреци или дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

 

Храносмилателен дискомфорт

Носенето на стегнати колани може да окаже натиск върху корема, което води до храносмилателни проблеми, като киселинен рефлукс, подуване на корема и дискомфорт.

Естественото движение на храносмилателните органи може да бъде възпрепятствано.

 

Кожни раздразнения и инфекции

Тесните дрехи могат да причинят триене на кожата, което да доведе до дразнене и обриви. В някои случаи това може да създаде добра среда за развиване на бактерии и гъбички и да се стигне до инфекции.

 

Затруднено дишане

Изключително тесните дрехи, особено около гърдите и кръста, могат да ограничат разширяването на гръдния кош и диафрагмата.

Това може да доведе до повърхностни модели на дишане и намален прием на кислород, което да допринесе за усещане за задух.

 

Притискане на нерви

Тесните дрехи могат да притискат нервите, което води до дискомфорт, изтръпване и дори болка. Нервите, които са свити за продължителни периоди, могат да доведат до по-сериозни състояния като увреждане на нервите.

 

Мускулно-скелетни проблеми

Носенето на тесни дрехи за продължителни периоди може да доведе до мускулен дисбаланс и проблеми със стойката. Особен дискомфорт и болка може да причини стягането около раменете, шията и гърба.

 

Намален лимфен поток

Тесните дрехи могат да възпрепятстват потока на лимфната течност, която играе решаваща роля във функцията на имунната система, и да доведат до подуване и компрометиран имунен отговор.

 

Топлинен стрес

Тесните тъкани могат да ограничат въздушния поток и да попречат на способността на тялото да регулира температурата, което потенциално води до прегряване, особено в гореща и влажна среда.

 

Психологическо въздействие

 

Тесни дрехи.

 

Чувството за физическо ограничение и постоянният дискомфорт от тесните дрехи може да допринесе за засилване на стреса и безпокойството в ежедневието. 

Освен това носенето на дрехи, които подчертават определени части на тялото, може да задълбочи ниското самочувствие и несигурността, породена от проблеми с образа на тялото.

 

Тежестта на тези ефекти може да варира в зависимост от това колко е стегнато облеклото, каква е продължителността на носене и други индивидуални фактори като типа на тялото и чувствителността му.

Въпреки че ползването на тесни дрехи от време на време може да не причини значителна вреда, важно е често да даваме приоритет на удобното облекло. 

 

Историята на високите обувки

 

Тесни дрехи.

 

Еволюцията на обувките на висок ток отразява сложното взаимодействие между модата, обществените норми и индивидуалното изразяване.

Високи обувки съществуват от древни времена и са били представени още в художествените изображения на египетски стенописи, датиращи от 3500 г. пр.н.е. Тогава са били изработени от дърво и са били знак за добър социален статус.

Междувременно Близкият изток цени този вид обувки заради практическото им приложение.

Персийската кавалерия използва повдигнати обувки, за да подобри стабилността си по време на яздене на кон – функционална иновация, която по-късно ще повлияе на модата.

15-ти век извежда високите токчета на преден план в европейските аристократични среди. Първоначално предпочитани от мъжете, тези обувки са емблематични за социалното разграничение.

Въпреки това през 16-ти век се наблюдава интригуваща промяна, тъй като жените прегръщат идеята за високите токчета, най-вече в Италия. Там така наречените chopines – обувки със силно повдигнати платформи, се появяват като уникална комбинация от стил и практичност. Те издигат краката на носещите ги високо над нехигиеничните улици и същевременно правят смело модно изявление.

През 17-ти век Луи XIV, Кралят Слънце на Франция, популяризира високите токчета. Освен като моден избор, той ги използва, за да увеличи ръста и присъствието си.

По време на Просвещението мъжката мода се отклонява от тенденцията за носене на високи обувки. През 19-ти век се появява шевната машина, която дава възможност за сложни и декоративни дизайни на обувките.

 

Как носенето на високи обувки може да ни навреди?

 

Тесни дрехи.

 

Повдигнатото положение на крака при носенето на високи токчета променя биомеханиката на тялото, което води до редица физически проблеми.

Високите обувки принуждават стъпалата да заемат неестествена позиция, която може да доведе до болка в краката, дискомфорт и умора, особено след продължително носене.

Тези обувки карат мускулите на прасеца и ахилесовите сухожилия да останат в скъсена позиция. С течение на времето това може да доведе до стягане, намалена гъвкавост и повишен риск от разтягане.

Натискът и струпването на пръстите на краката може да допринесат за развитието на деформации на пръстите на краката, като кокалчета (буниони), чукчета и мазоли.

Повдигнатата височина на петата от своя страна може да повлияе на баланса и стабилността, увеличавайки риска от навяхвания, усуквания и фрактури на глезена.

При изместване на тежестта на тялото върху предната част на стъпалото оказваме силен натиск върху метатарзалните кости. Това може да причини метатарзалгия, състояние, характеризиращо се с болка и възпаление в топката на стъпалото.

Накланянето на таза напред при ходене на високи обувки може да повлияе на подравняването на гръбначния стълб, да допринесе за болки в долната част на гърба и да доведе до лоша стойка.

Освен това изборът на такива обувки може да засегне лошо мускулния баланс, да притисне нервите и да причини проблеми с кръвообращението.

 

Заключение

От корсети и кринолини от отминали епохи до съвременните високи токчета и тесни дрехи, изглежда, желанието на човек да направи модно изявление далеч не е изчезнало. Само че трябва да знаем, че то понякога идва с цена. Цена, която плащаме със здравето си.

Докато се ориентираме в тънкостите на модата, важно е да се стремим към баланс. Можем да ценим естетиката и да се стремим към нея, но в същото време да имаме предвид рисковете, които някои модни тенденции крият.

Как носенето на тесни дрехи може да навреди?

Носенето на тесни дрехи може да доведе до проблеми с кръвообращението и храносмилането, да предизвика кожни раздразнения, притискане на нерви, намален лимфен поток. В някои случаи дори може да стане причина за топлинен стрес.

Какви са рисковете от носенето на високи обувки?

На първо време могат да причинят болка и дискомфорт, а при често носене – да доведат до метатарзалгия. Отразяват се зле на стойката и на мускулния баланс и увеличават риска от навяхване и усукване на глезен и развитието на деформации на пръстите на краката – кокалчета (буниони), чукчета и мазоли.

Кой мъж популяризира високите обувки и защо?

През 17-ти век Луи XIV, Кралят Слънце на Франция, популяризира високите токчета. Освен като моден избор, той ги използва, за да увеличи ръста и присъствието си.

Публикувана: 20 октомври 2023 в 14:44 | Категория: Здраве, Любопитно