Хомеопатия – истини, митове и прилагане

Обновена: 22.03.2024|
Хомеопатия, действие, истини, митове.

Милиони хора по света вярват в силата на хомеопатията – медицинска система, основана на теорията, че тялото може да се лекува само. Тези, които я практикуват, използват малки количества естествени вещества, провокиращи самоизцеление.

Съществуват колкото истини, толкова и митове за хомеопатията. Разказваме ви за най-популярните от тях, също и как, и дали те се вместват в съвременния начин на живот и грижа за здравето.

 

Произход и история

Темата за хомеопатията е изключително спорна от десетилетия. Сблъсъците в мненията са коренно противоположни, включително сред медици на всяко ниво – от медицински персонал до уважавани и световноизвестни професори по медицина.

 

Отделно от тях, в Интернет върлуват митове, истини, теории и схващания, които варират от твърдението, че хомеопатията е чудо до това, че е враг номер едно на науката.

Причината се крие в произхода и историята на хомеопатията. Истина за нея например е, че основите й са положени през 1796 година от Самуел Ханеман, а името й в превод от гръцки означава „подобна на болест“.

Теорията му за лечебните свойства на хомеопатията се основат на идеята, че „подобното лекува подобно“ – идея, обявена още в древността от бащата на медицината Хипократ. Казано по друг начин, вещество или микроорганизъм, предизвикващ симптомите на дадена болест, може да я излекува, ако се приема в много разредена форма.

Твърди се, че тази практика се основава на идеята и за паметта на водата, тъй като веществото е в много малки количества в нея, но тя би трябвало да помни разреждането и един вид – свойствата на бактерията и начина, по който тя работи.

Въпреки това има определен брой вещества (около 200), от които се произвеждат хомеопатични препарати. Използва се широко и от хора, които искат да се лекуват по максимално чист и здравословен начин.

 

Действие на хомеопатичните лекове

 

Хомеопатия, действие, митове, истини.

 

Смята се, че хомеопатията понякога действа по-бързо от нехомеопатичните лекове – особено при остри вирусни инфекции и други видове възпалителни процеси.

За сметка на това обаче, ако става дума за хронично състояние, според лечителите, предписващи хомеопатия, тя действа по-бавно и с натрупване. И противно на множество схващания – действието й, според повечето специалисти в областта, няма общо с вярата на хората в нея (т.нар. плацебо ефект).

Ако тръгнем от теорията на Ханеман, че нещо, което предизвиква симптоми при здрав човек, може, в много малка доза, да лекува заболяване със сходни симптоми, това изцеление вероятно се постига като се  задействат вътрешните резерви, които са естествените защитни сили на организма.

 

Примери за хомеопатични лекарства и направата им

Например лукът кара очите ни да се насълзят. Ето защо се използва в хомеопатичните лекарства срещу алергии. Лечението на други заболявания се прави от отровен бръшлян, бял арсен, смлени цели пчели и билка, наречена арника.

Лекарите хомеопати отслабват тези съставки чрез добавяне на вода или алкохол. След това разклащат сместа като част от процес, наречен „потенциране“ – пренасяне на лечебната есенция.

Хомеопатичните продукти се предлагат в различни форми, като течни капки, кремове, гелове и таблетки.

По време на приема им хомеопатите могат да задават редица въпроси относно психическото, емоционалното и физическото здраве. Тяхната цел е да предпишат лекарството, което най-добре отговаря на всичките симптоми.

Тяхната цел е да опознаят пациента като личност, защото са убедени, че всички особености на човешкия организъм са взаимно свързани и имат определена роля както за възникване на болестта, така и при лечението й.

Хомеопатични лекарства могат да се закупят без рецепта в аптеките. Дозировката и качеството на тези продукти зависят от производителя.

 

Състояния, при които се прилага хомеопатия

 

Хомеопатия. Фенилаланин. Грешни твърдения за кето диетата.

 

Използва се за голямо разнообразие от здравословни проблеми, включително някои хронични заболявания:

Може да се прилага и при проблеми като натъртвания, ожулвания, зъбобол, главоболие, гадене, кашлица и настинка.

Има много хомеопатични лекарства, които се използват и при тревожност и паник атаки, включително аconite, аrgentum nitricum, аrsenicum album и др.

Не използвайте хомеопатични лекарства за животозастрашаващи заболявания като астма, рак и сърдечни заболявания, или при спешни случаи.

Някои хомеопатични продукти, наречени „нозоди“ се продават като алтернатива на ваксините, но няма изследвания, които да докажат, че са ефективни.

 

Хомеопатията и съвременната медицина

Много голяма част от съвременната медицина изцяло отрича теориите на Ханеман и обявява хомеопатията за нелегитимна наука и дори – за шарлатанство и псевдонаука без каквито и да е било научни основания зад нея.

Въпреки това има хиляди лекари, които всеки ден предписват хомеопатични продукти за облекчаване на различни симптоми при много заболявания. В съвременни университети се преподават принципите на този лечебен подход, а фармацевтите и медиците, които го практикуват, стават все повече. Част от причината за това са допирните точки между хомеопатията и билколечението.

В значителен процент от случаите използването на природни средства в минимални количества  няма странични ефекти и е на практика безвредно – това също прави хомеопатията предпочитана. Ето защо се прилага на бременни, кърмачки и съвсем малки деца, както и на хора с алергии към широк спектър от дразнители.

 

Комбиниране с лекарствени средства

Мит е също така, че хомеопатията не може да се комбинира с други лекарства. Това твърдение обаче е много опасно, тъй като би могло да навреди сериозно на пациента. Затова и повечето практици предписват комбинация от хомеопатични и лекарствени средства.

Сред митовете за хомеопатията се нарежда и този, че за да подействат хомеопатичните препарати, трябва да бъдете на специален режим и да избягвате кафе, захарни продукти, цигари и алкохол, например.

Вярно е, че тези продукти (освен кафето) със сигурност не помагат на организма ви и е желателно да ги спрете, за да бъдете здрави в дългосрочен план. Но те не пречат на хомеопатичните препарати и тяхното предполагаемо действие.

Единствено специалист би могъл да ви препоръча да приложите хранителен режим в помощ на изписаното от него лечение.

 

За хомеопатията от медицинска гледна точка

 

Хомеопатия, действие, истини, митове.

 

Има много изследвания и наблюдения, правени над хомеопатичните препарати в световен мащаб. Резултатите от тях са силно противоречиви, затова и не можем да направим универсален извод за действието или липсата на такова на тези вещества.

Общото схващане е, че хомеопатията не се приема от модерната медицина, а лекарите постоянно работят по това да опровергават твърденията на общността, вярваща в нея, по света.

Това обаче е много трудна задача, тъй като хомеопатията и алтернативните начини на лечение широко се свързват с разпространението на конспиративни теории в някои насоки. Особено в днешния така свързан и едновременно с това – разединен и поляризиран свят.

 

Приложение по света и регламентация

Въпреки това хомеопатията е много разпространена дори в развитите страни: Германия, Англия, Франция, Русия, Индия.

В България е регламентирана под формата на „неконвенционален начин на лечение“ и е позволено практикуването и от малко повече от 10 години при определени условия: целебните средства да са назначени от специалист с висше медицинско образование, преминал курс по хомеопатия.

Факт е, че тя привлича широко пациентите, защото на теория е безвредна и прокламира принципа: „дори да не помага, не вреди“.

Нашият съвет е винаги да следите симптомите и знаците, които тялото ви дава, както и да мислите критично при прилагането на недоказани средства за лечение.

В допълнение: винаги търсете второ мнение на специалист и се доверявайте на изследванията, и това, което те казват за състоянието ви. Не пренебрегвайте симптомите си и в никакъв случай не прибягвайте до самолечение с хомеопатия или традиционна медицина – особено ако имате тежки заболявания или животозастрашаващи симптоми.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 28.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 16:52 | Публикувана: 28 януари 2022 в 15:01 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни