Водата е съществен елемент от човешкото съществуване от незапомнени времена. Освен че утолява жаждата ни, лекува и поддържа тялото ни, тя притежава и едно забележително свойство – памет.

В тази статия ще разкрием някои от тайните на новооткритата памет на водата и ще ви запознаем с потенциала й да подмладява, ободрява и изцелява тялото и ума ни.

 

Водата – извор на живот

Водата е дори нещо повече от елемент, тя е живот. Съществуването на всички живи организми на планетата зависи от нея. Около 70% от повърхността на Земята е покрита с вода.

Реките, езерата, моретата и океаните са дом на богатство от видове, които се приспособяват към разнообразните условия на водната среда.

Повече от 70% от нашето тяло също е вода. Тя участва във всички клетъчни процеси, в регулирането на температурата и в поддържането на енергийния баланс.

Водата е изключително добър разтворител, което позволява на множество химични реакции да се осъществяват в клетките. Също така тя носи различни молекули и йони, които са от съществено значение за клетъчните процеси, като например транспорта на хранителни вещества.

Не е случайно, че животът – такъв, какъвто го познаваме, зависи от водата. Структурата на ДНК и РНК, молекулите, които съхраняват и предават генетична информация, разчита на свойствата на водородното свързване на водата.

А триизмерната форма на протеините зависи от тяхното взаимодействие с водните молекули. В много реален смисъл водата е основен градивен елемент на живота.

 

Уникалната структура на водата

 

памет на водата

 

Водата несъмнено е едно от най-енигматичните вещества на Земята. Въпреки че изглежда като просто съединение, съставено от два водородни и един кислороден атом, тя притежава редица забележителни свойства, които я отличават от всички други течности.

Една от ключовите структурни характеристики, които правят водата уникална, е нейната полярна природа.

Водните молекули имат неравномерно разпределение на електроните, което води до частично положителен заряд на водородните атоми и частично отрицателен заряд на кислородния атом.

Тази полярност придава на водата забележителната й способност да образува водородни връзки чрез привличането между положително заредените водородни атоми на една водна молекула и отрицателно заредения кислороден атом на друга.

Водата често се нарича „универсален разтворител“ поради изключителната й способност да разтваря множество вещества.

Нейната полярна природа й позволява да взаимодейства както с йонни, така и с ковалентни съединения, което й придава съществено значение за различни биологични и химични процеси.

Повечето вещества се свиват, когато замръзнат, но водата се разширява. Това е нейна друга отличителна черта, която се дължи на образуването на шестоъгълна решетка, създаваща повече пространство между молекулите.

 

Памет на водата

 

памет на водата

 

Д-р Масару Емото, японски изследовател и доктор по алтернативна медицина, е може би най-известната фигура, свързана с концепцията за памет на водата.

Той провежда серия от експерименти в края на 20-ти век, които предполагат, че водата има памет, но и също така може да реагира на човешките мисли, емоции и думи.

Емото твърди, че, когато водата замръзва, образува красиви и симетрични кристали, ако е изложена на положителни емоции и мили думи. Докато отрицателните мисли и думи произвеждат асиметрични, непривлекателни кристали.

Поддръжниците на идеята, че водата има памет, често се обръщат за подкрепа към квантовата физика.

Квантовата физика доказва, че субатомните частици могат да съществуват в множество състояния едновременно и да бъдат повлияни от наблюдателя.

Но идеята за памет на водата не е съвсем нова. Тя може да бъде проследена още до 18 век, когато немският лекар и химик Самуел Ханеман разработва хомеопатията.

Той вярва, че водата може да „запомни“ свойствата на веществата, с които е влязла в контакт, дори след разреждане до степен, в която не остават молекули от първоначалното вещество.

Тази концепция, макар и посрещната със скептицизъм, предизвика вълна от интерес в научната общност.

Експерименти върху водната памет са проведени и от френския имунолог Жак Бенвенист. В края на 80-те години той твърди, че силно разредени разтвори на антитела могат да запазят своята биологична активност.

Работата му е публикувана в престижното списание „Nature„, предизвиквайки широко вълнение, но и вълна от скептицизъм.

Това първоначално вълнение е краткотрайно, тъй като резултатите не могат да бъдат последователно възпроизведени и кариерата на Бенвенист претърпява тежък удар.

Въпреки това неговата работа е продължена от нобеловия лауреат и откривателя на вируса на СПИН – Люк Монтание.

 

Водата – универсален лек

 

памет на водата

 

През последните години Монтание измести фокуса върху тази предполагаема памет на водата и предаването на ДНК информация.

Работата му е насочена върху хипотезата, че водата има способността да съхранява и предава информация на молекулярно ниво.

В един забележителен експеримент той разрежда ДНК последователности на патогенни бактерии и вируси във вода. Вследствие на това наблюдава, че водата запазва електромагнитните сигнатури на тези патогени дори при високи разреждания, където не остават физически следи от ДНК.

Очарован от уникалните свойства на водата и способността й да пренася информация, той започва да търси универсалното лекарство в нейно лице.

Стремежът на Монтание за универсално лекарство във водата се върти около идеята, че нейната памет и способността й да реагира, може да се използва за медицинско лечение.

Той се надява, че в бъдеще медицината ще може да предложи лек дори и за най-тежките заболявания на нашия век с положително заредена чаша вода.

 

Историческите корени на хидротерапията

 

памет на водата

 

Човечеството винаги е знаело за лечебната сила на водата. Терапевтичната й употреба, известна като хидротерапия, датира още от древните цивилизации.

Гърците например, са почитали пречистващата сила на водата и лечебните свойства на естествените извори.

Римляните са строили луксозни бани, където хората са се събирали не само за физическо пречистване, но и за релаксация и подмладяване.

На Изток традиционната китайска медицина отдавна признава лечебната сила на водата в практики като бани с гореща вода и хидротермална терапия.

Хидротерапията придобива отново популярност през 18-ти и 19-ти век, когато европейски лекари като Себастиан Кнайп и Винсент Присниц започват да се застъпват за лечебните ефекти на водните процедури.

Днес тази вековна практика продължава да се развива, смесвайки древната мъдрост със съвременната наука.

Гореща вода

Горещата вода може да помогне за отпускане на мускулите, облекчаване на болките в ставите и облекчаване на стреса.

Топлината засилва кръвообращението, насърчавайки естествените лечебни процеси на тялото. Освен това подпомага детоксикацията, като отваря порите и позволява на токсините да бъдат елиминирани по-ефективно.

Студена вода

Потапянето в студена вода, често наричано студена терапия, е мощен начин за намаляване на възпалението и мускулната болка. Спортисти и хора, възстановяващи се от наранявания, отдавна използват студени бани и бани с лед, за да ускорят лечебния процес.

Смята се, че терапията със студена вода стимулира имунната система и подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Минерални извори и таласотерапия

Естествените извори, богати на минерали, предлагат множество ползи за здравето.

Минерали като магнезий, калций и сяра могат да успокоят кожните заболявания, да намалят възпалението и да подобрят цялостното благосъстояние.

По същия начин таласотерапията или терапевтичната употреба на морска вода е популярна в крайбрежните региони заради способността й да подмладява кожата и да детоксикира тялото.

 

Психически и емоционални ползи

 

памет на водата

 

Освен физическите лечебни свойства на водата, хидротерапията предлага и дълбоки умствени и емоционални ползи. Нежната, успокояваща природа на водата има уникалната способност да облекчава стреса и да насърчава релаксацията.

Намаляване на стреса

Ритмичният звук на течаща вода, независимо дали от бълбукащ ручей или океански вълни, има успокояващ ефект върху ума.

Подобрен сън

Топла вана преди лягане насърчава по-добър сън. Релаксацията, предизвикана от топлата вода, помага за намаляване на тревожността и подготвя тялото за спокойна нощ.

Подобрено настроение

Доказано е, че хидротерапията освобождава ендорфини, естествените химикали на тялото, което води до подобрено настроение и намаляване на симптомите на депресия.

Умствена яснота

Потапянето във вода може да създаде преживяване, подобно на сензорна депривация, насърчавайки умствена яснота и релаксация.

 

Заключение

Водата, със своята забележителна способност да лекува и подмладява, заема специално място в света на холистичната медицина. От древните култури до съвременните терапии, нейните мощни ефекти върху тялото и ума са добре документирани.

Лечебната сила на водата не се ограничава само до физическите ползи, тя се простира до емоционалното и психическо благополучие на онези, които се потопят в нейната успокояваща прегръдка.

 

Кой е д-р Масару Емото?

Д-р Масару Емото е японски изследовател и доктор по алтернативна медицина, чиято фигура е свързана с концепцията за памет на водата.

Какви са експериментите, които е провел?

Той провежда серия от експерименти в края на 20-ти век, които предполагат, че водата има памет, но и също така може да реагира на човешките мисли, емоции и думи. Емото твърди, че, когато водата замръзва образува красиви и симетрични кристали и ако е изложена на положителни емоции и мили думи, докато отрицателните мисли и думи произвеждат асиметрични, непривлекателни кристали.

Кои други учени са свързани с концепцията за памет на водата?

Самуел Ханеман, който разработва хомеопатията, Жак Бенвенист, френски имунолог и Люк Монтание, откривателя на вируса на СПИН, са сред учените, провели експерименти за водната памет.

Обновена: 2 ноември 2023 в 14:51 | Публикувана: 1 ноември 2023 в 12:35 | Категория: Здраве, Любопитно