Хламидия – същност, симптоми и усложнения

Обновена: 29.05.2024|
Хламидия.

Хламидията (хламидоза) е полово предавана инфекция (ППИ), която невинаги е придружена от симптоми. Въпреки това, ако не се лекува, тя може да доведе до сериозни усложнения.

Предаването често става по време на орален, вагинален или анален секс без презерватив или чрез друг бариерен метод и може да засегне всеки.

В статията ще засегнем основните теми, свързани с хламидия в окото, зараза през гърлото, както и тази, предавана по полов път.

Какво е хламидия?

Хламидията е често срещана инфекция, предавана по полов път (ППИ), причинена от бактерии. Хората, които имат хламидия, често нямат външни симптоми в ранните етапи. Много голям процент от хората с хламидия нямат симптоми, но инфекцията все още може да причини здравословни проблеми по-късно. Може да засегне гениталиите, гърлото и дори очите.

astaks 400
meno 02 600
astaks 400
meno 02 600

 

Нелекуваната хламидия може да причини сериозни усложнения, така че е важно да сe правят редовни прегледи и да се говори с лекар или друг медицински специалист при притеснения. Симптомите на инфекцията могат да бъдат подобни на тези на други ППИ.

 

Видове хламидия и причини за развитие

Chlamydia trachomatis е бактерия, която може да причини както генитална хламидия, така и очна инфекция, особено трахома, водеща причина за инфекциозна слепота в световен мащаб. Докато и двете се причиняват от една и съща бактерия, те обикновено включват различни варианти – серовари, серотипове или щамове.

Те могат да живеят в матката, влагалището и шийката на матката, уретрата, ректума и понякога гърлото и очите. Всеки, който е сексуално активен, може да го получи и да го предаде. За това не е необходимо човек да има много сексуални партньори.

 

1. Хламидия в окото – причини и симптоми

 

Хламидия - трахома.

 

Хламидията в окото може да бъде причинена от бактерията Chlamydia trachomatis и да включва различни състояния като конюнктивит и трахома:

 1. Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата, което най-често се изявява със зачервяване, дискомфорт и сърбеж в очите.
 2. Трахомата е хронична инфекция на конюнктивата. Започва с възпаление и води до формиране на трахомни влакна върху външната повърхност на очите.

При липса на лечение болестта уврежда зрението и причинява слепота в най-тежките случаи. Тя се предава чрез контакт, пряк или индиректен.

Важно е да се знае, че някои щамове на Chlamydia trachomatis, които провокират генитална инфекция, също могат да бъдат свързани с инфекция на окото.

Симптомите на очна инфекция включват:

 • Зачервяване на очите
 • Раздразнение
 • Подути клепачи
 • Фотофобия
 • Подути лимфни възли около очите и други

 

Новородените могат да се заразят с хламидиална очна инфекция, тъй като бактериите имат способността да преминат към детето от вагиналния канал по време на раждането.

Изследванията показват, че 30 до 50% от бебетата, чиято майка има хламидийна инфекция, са заразени с неонатален конюнктивит.

Най-добрият начин да се предотврати предаването на хламидийна очна инфекция на новородено е човек да бъде сигурен, че се е лекувал срещу хламидия преди раждането.

 

2. Хламидия в гърлото

 

Хламидия в гърлото.

 

Известна е още като орофарингеална. Обикновено човек се заразява чрез орален секс със заразен партньор. Симптомите на заболяването в гърлото могат да включват:

 1. Възпалено гърло – постоянна болка или дискомфорт
 2. Затруднено преглъщане – болка или дискомфорт при преглъщане на храна или течности
 3. Подути лимфни възли – подуване на лимфните възли на шията
 4. Зачервяване или възпаление – възпаление на тъканта на гърлото, което може да изглежда зачервено или раздразнено
 5. Лека кашлица – някои хора може да изпитат лека кашлица
 6. Дрезгав глас  – промени в качеството на гласа или дрезгав глас
 7. Бели петна или петна – в някои случаи в гърлото може да има бели петна или различни на цвят участъци

Важно е да се отбележи, че много хора с тази инфекция в гърлото може да не изпитат никакви симптоми. В резултат на това те могат несъзнателно да я предадат на своите сексуални партньори.

Ако човек подозира, че може да е бил изложен на заболяването или изпитва симптоми, е важно да се консултира с лекар за тестване и подходящо лечение.

Как се предава хламидия в гърлото?

Човек може да получи инфекцията, когато лигавиците му, като тези на вагината, пениса или ректума, влязат в контакт с хламидийни бактерии. Те навлизат в лигавиците и се размножават.

Хламидията невинаги причинява симптоми. Въпреки това, ако не се лекува, инфекцията може да доведе до увреждане, което не може да бъде обърнато.

Най-често срещаният начин за разпространение на хламидиите е чрез незащитен анален или вагинален секс. Бактериите обикновено заразяват и причиняват симптоми на мястото, където за първи път са влезли в тялото.

Възможно е да се предаде в гърлото, ако се прави орален секс с партньор, който е заразил генитална хламидийна инфекция.

Освен това оралният секс с някой, който се е заразил с нея на гърлото, може потенциално да предаде бактерията на нечии гениталии.

Хламидийните бактерии по-лесно заразяват областта на слабините, като вагината, пениса или ректума, отколкото устата. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщава, че хламидията не се смята за значима форма на инфекция на гърлото и е по-малко вероятно да се получи хламидия в гърлото в сравнение с гениталната област.

 

3. Симптоми на генитална хламидия

 

Генитална хламидия.

 

Повечето хора със заболяването няма да имат очевидни признаци или симптоми, или ще има толкова леки, че те да не се забележат. Признаците и симптомите могат да се проявят след 1-3 седмици след контакт с хламидия, много месеци по-късно или не, докато инфекцията не се разпространи в други части на тялото.

Хламидията често се нарича „тиха инфекция“, тъй като повечето хора с хламидийна инфекция не изпитват никакви симптоми.

При хората, които изпитват симптоми, могат да се проявят следните такива:

 • Болка
 • Усещане за парене по време на уриниране
 • Необичайно отделяне от пениса или влагалището

Някои от симптомите също могат да се различават леко при мъжете и жените.

Възможни усложнения

Хламидията може да причини сериозни проблеми, ако не се лекува, особено при жените. Те могат да развият тазова възпалителна болест (PID), да изпитат коремна и тазова болка, а в по-късните етапи – безплодие и извънматочна бременност.

Мъжете могат да развият болезнена инфекция в тестисите (епидидимит, епидидимоорхит). В редки случаи това би могло да доведе до безплодие. Други възможни симптоми са подуване на ставите (артрит) и възпаление на очите.

Неонаталната инфекция може да причини конюнктивит (инфекция на очите) и пневмония, както и преждевременно раждане.

Как се предава гениталната хламидия?

Хламидията обикновено се предава от един човек на друг чрез сексуален контакт. Можете да се получи инфекция, ако човек влезе в контакт със спермата (свършване или преди свършване) или вагинални течности на някой заразен. Най-често се разпространява чрез:

 • Незащитен (без презерватив) вагинален или анален секс
 • Споделяне на секс играчки, които не са измити или покрити с нов презерватив всеки път, когато се използват
 • Може да се разпространи чрез правене или получаване на орален секс с някой, който има хламидия

Ако попадне инфектирана сперма или вагинална течност в контакт с окото (например ако е прехвърлени от гениталиите към окото от пръстите) може да причини конюнктивит (инфекция или дразнене на окото).

Хламидия може да се предаде от бременна жена към бебето си.

Смята се, че хламидията може да се разпространява чрез прехвърляне на заразена сперма или вагинална течност към гениталиите на друг човек върху пръстите или чрез триене на вулви (женски полови органи) една в друга.

Хламидия не се получава от целувки, прегръдки, споделяне на бани или кърпи, плувни басейни, тоалетна места или от споделяне на чаши, чинии или прибори за хранене. Гениталната хламидийна инфекция се предава при по-интимен контакт с инфектиран партньор.

 

Рисови фактори и последици

 

Хламидия - бактерия.

 

Хламидоза е венерическа болест, която се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Изчислено е, че общият процент на заразяване е два пъти по-висок за жените, отколкото за мъжете в Съединените щати.

Някои от другите рискови фактори за инфекция включват:

 • Секс без презерватив, последователно с нови сексуални партньори
 • Сексуален партньор, който прави секс с други хора
 • Хора с анамнеза за хламидия или други ППИ

През 2018 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислиха, че в Съединените щати има приблизително 4 милиона случая на хламидия.

Нивата на инфекция са най-високи сред по-младите жени, като най-голямото разпространение на инфекцията се среща при жени на възраст между 15 и 24 години.

CDCT препоръчва всички сексуално активни жени на възраст 25 и по-млади да се изследват за хламидия всяка година, както и жени на възраст 25 и повече години с рискови фактори за болестта.

Статистически е по-вероятно човек да получи ППИ, ако е правил секс с повече от един човек. Други рискови фактори включват наличие на ППИ в миналото или инфекция в момента, тъй като това може да намали устойчивостта на организма срещу еднократно, малко количество патогени.

Честотата на хламидия и други ППИ се покачва през последните години. Човек може да има хламидия, дори ако партньорът му има отрицателен тест. Единственият начин да се увери, че всичко е наред, е индивидуално изследване.

 

Какви изследвания е редно да си направим?

 

Хламидия тест.

 

За диагностицирането на хламидия има няколко теста. Те могат да открият наличието на бактерията Chlamydia trachomatis в тялото. Най-често срещаните методи:

1. Тестове за амплификация на нуклеинови киселини (NAAT)

В основата на тези тестове стои процес за увеличаване броя на даден сегмент от ДНК или РНК. Установеното чрез амплификация присъствие на генетичен материал на патогена, сочи наличие на инфекция.

NAAT са силно чувствителни и специфични тестове, които откриват генетичния материал (ДНК или РНК) на Chlamydia trachomatis. Те обикновено се извършват с проби от урина, но могат да се направят и чрез тампони, взети от шийката на матката (при жените), уретрата (при мъжете), ректума или гърлото.

2. Тест за урина

Може да се вземе проба от урина и да се тества за наличие на ДНК на Chlamydia trachomatis с помощта на NAAT. Този метод е неинвазивен и удобен.

3. Тест с тампон

Тампоните могат да се използват за вземане на проби от шийката на матката (при жените), уретрата (при мъжете), ректума или гърлото. След това тези проби се тестват с помощта на NAAT за откриване на наличието на хламидия.

4. Бързи тестове

Някои клиники могат да предложат бързи тестове, които да дадат резултати за по-кратък период от време в сравнение с традиционните NAAT. Въпреки това тези тестове може да са по-малко чувствителни и специфични от NAAT.

От съществено значение e човек да се изследва, ако е сексуално активен или прави незащитен секс.

 

Какви са методите на лечение?

Хламидията е лесна за лечение и може да бъде излекувана. Тъй като е бактериална по природа, антибиотиците се използват за третирането. Преди прием на каквито и да е медикаменти, консултацията с лекар е препоръчителна. Също така по време на лечението е важно да не се прави секс, тъй като все още е възможно на човек да се предаде или да зарази с хламидия другите.

 

Заключение

Хламидията е често срещана инфекция, предавана по полов път, причинена от бактерията Chlamydia trachomatis. Често остава незабелязано поради асимптоматичния си характер, което води до потенциални усложнения, ако не се лекува. Ранното откриване чрез тестване и бързото лечение са от съществено значение за предотвратяване на сериозни последствия.

 

Често задавани въпроси

Какво е хламидия?

Хламидията е ППИ, която не винаги е придружена от симптоми. Въпреки това, ако не се лекува, хламидията може да доведе до сериозни усложнения.

Кога се проявяват симптомите на хламидия?

Признаците и симптомите могат да се проявят след 1-3 седмици след контакт с хламидия, много месеци по-късно или не, докато инфекцията не се разпространи в други части на тялото.

При кого се среща най-често хламидията?

Нивата на инфекция са най-високи сред по-младите жени, като най-високите нива на инфекция се срещат при жени на възраст между 15 и 24 години.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 29.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 29 май 2024 в 10:11 | Категория: Здраве