Хепатит С – всичко, което трябва да знаем

Обновена: 28.05.2024|
Хепатит C.

Хроничната вариация на хепатит С се открива в около 50 милиона души по света според Световната здравна организация. Годишно се появяват около 1 милион нови инфекции. Това заболяване може да има сериозни здравословни усложнения и дори фатален край при някои пациенти с по-сериозни случаи. Информираността за хепатит с HCV е важна за превенцията на вируса и запазването на здравето.

През 2020 година в Европа са диагностицирани около 14 000 нови случая на хепатит С. В България нивата на- заразени пациенти са стабилни и не се променят през последните 10 години, като нови инфекции се наблюдават при 80-90 човека годишно.

В статистиката се забелязва 2,2 пъти повече инфекции при мъже в сравнение с жените. Това явление се наблюдава при всички възрастови групи, които са изследвани.

Около 60% от новите случаи се дължат на интравенозна употреба на наркотични вещества. Сексуалните контакти между мъже също са начело по причина за заразяване с хепатит С. 

С какво се различава хепатит С от останалите видове хепатит?

Най-голямата разлика между видовете хепатит е, че не можем да се предпазим от зараза с хепатит С с помощта на ваксина. Съществуват ваксини за хепатит А и Б. Хепатит Б и Ц могат да причинят дълготрайно чернодробно увреждане и да доведат до недостатъчност на органа, докато при хепатит А инфекцията отшумява при повечето пациенти дори без лечение.

Вирусът на хепатит С най-често причинява здравословни усложнения при наблюдаваните пациенти и в голям процент от случаите се превръща в дългосрочно хронично заболяване.

 

Симптоми и стадии на заболяването

 

хепатит с. болка в черния дроб

 

Симптомите на хепатит С са свързани със състоянието на черния дроб, но и със здравето на цялото тяло. Те може да бъдат:

 • Висока температура и треска
 • Гадене и загуба на апетит
 • Повръщане
 • Умора и отпадналост
 • Коремна болка
 • Тъмна или мътна урина
 • Бледи изпражнения
 • Пожълтяване на кожата и бялата част на очната ябълка (жълтеница)
 • Болки и скованост в ставите
 • Лесно образуване на синини
 • Необясним сърбеж по кожата
 • Асцит, или подуване на корема поради събиране на течност
 • При някои по-тежки случаи се появява объркване, когнитивен спад и неясна реч

Симптомите се появяват няколко седмици до 6 месеца за проява на симптомите след първичната зараза.

При повечето хора началната фаза на хепатит С преминава без симптоми. При някои пациенти се наблюдават общи симптоми, които не са специфични за тази инфекция, като умора, гадене, главоболие, температура. Симптомите на хепатит са съпроводени от лесната за разпознаване жълтеница при 20%-25% от случаите.

Тестовете за диагностициране на хепатит С могат да забележат вируса 1-2 седмици след контакта със заразен човек независимо от появата или липсата на симптоми.

Развитието на цироза и фиброзното увреждане на черния дроб поради наличието на вируса на хепатит С почти винаги преминава без симптоми и се открива, след като органът е увреден. За момента проучванията не могат да дадат абсолютна конкретика за стадиите на заболяването, тъй като се наблюдават големи различия в състоянието на пациенти под влиянието на системна консумация на алкохол и наличието на други заболявания като ХИВ/СПИН и хепатит Б.

Причини за развитие

 

хепатит с. инжектиране

 

Вирусът, който причинява хепатит С, се разпространява по кръвен път. Това означава, че можем да го получим при контакт със заразена кръв, споделяне на игли и спринцовки извън, кръвопреливане с непроверени продукти.

При много хора острата инфекция остава незабелязана, тъй като заболяването може да премине без симптоми. След това инфекцията се превръща в хронично заболяване, което също може да остане скрито за пациента. Години след началото на инфекцията се появяват вторични симптоми, които сигнализират за сериозните увреждания, нанесени върху организма от вируса.

Рискови фактори и последици

Основните начини да се заразим с вируса на хепатит С са:

 • Инжектиране на наркотици и споделяне на спринцовки и игли
 • Повторно използване на медицинско оборудване
 • Споделяне и използване на чужди бръснарски ножчета и самобръсначки
 • Неправилна стерилизация или липса на такава на медицинско оборудване, което е в контакт с кръв на пациенти
 • Преливане на заразена кръв
 • При сексуален контакт, при който има излагане на кръв
 • При пробиване или татуиране с нечисти или неправилно стерилизирани материали

Вирусът на хепатит С се предава и от майка към бебе, докато то е в утробата.

Хепатит С не се предава при целуване и обикновен контакт. Споделяне на прибори за хранене, храна и напитки със заразен човек не е причина за предаване на вируса.

Рисковите фактори са свързани не само с потенциал за заразяване, но и с вероятността да се развие хронична инфекция. Фактори, които увеличават тази вероятност, са съществуващ в тялото СПИН, заразяване с хепатит С на възраст над 45 години, наднормено тегло, прекомерна консумация на алкохол. 

 

Какви са методите на лечение?

 

хепатит с. разговор с лекар

 

За хепатит С няма ваксина, но има антивирусни лекарства, които се справят добре в борбата със заболяването. Интересното за хепатит С е, че при остра инфекция заболяването често преминава безсимптомно. При около 30% от пациентите острата инфекция изчезва без лечение в рамките на 6 месеца. Решаващи фактори за това са състоянието на имунната система и подтипа на вируса на хепатит C. При хроничен хепатит спонтанното изчистване на инфекцията се случва рядко.

Въпреки потенциала да се излекуваме без външна намеса, препоръчва се да се обърнем към лекар при съмнение, че сме заразени. При останалите 70% се развива хронична инфекция, която може да доведе до цироза в бъдеще при 20%-30% от случаите. Ранната диагностика е важна, за да се предотвратят бъдещи усложнения и здравословни проблеми.

Пълното излекуване след прием на лекарства против хепатит С е по-успешен при жени, представители на бялата раса и хора с нормално тегло.

Най-популярните медикаменти за лечение имат и определени странични ефекти, с които е добре да се запознаем, за да бъдем подготвени:

 • Умора и отпадналост
 • Треска и температура
 • Гадене
 • Временна загуба на коса
 • Синузит и дискомфорт в синусите
 • Временна анемия
 • Болка в мускулите
 • Психологически ефекти като депресия, тревожност, раздразнителност
 • Проблеми със съня

 

Някои медикаменти не са подходящи за бременни и кърмещи жени. Трябва да се направи консултация с лекуващ лекар, за да се оцени нуждата от лекарства и правилният им подбор спрямо индивидуалното ни физическо състояние. При проблеми с отделителната и сърдечно-съдовата система е възможно някои лекарства против хепатит С също да имат значителни противопоказания, които да застрашат здравето ни.

Заедно с приема на антивирусни медикаменти може да предприемем някои промени в ежедневния си начин на живот, за да намалим потенциала за допълнителни увреждания. Препоръчва се да обърнем повече внимание на:

 • Балансирано и пълноценно хранене. Препоръчва се повишена консумация на плодове и зеленчуци и намаляване на преработените храни и нездравословните мазнини.
 • Намаляване на количеството алкохол, което консумираме.

 

Заключение

 

хепатит с. лента и лекарства

 

Заразяването с вируса на хепатит С до голяма степен е предотвратимо и си заслужава да поемем нужните мерки, за да предпазим здравето си. При нелекуване на инфекцията тя може да нанесе дълготрайни вреди върху черния дроб, който е един от най-важните ни органи.

За щастие, лекуването на хепатит С е добре проучена медицинска тема и лесно може да се погрижим за тялото си след получаване на диагнозата.

 

Често задавани въпроси

Какво е хепатит С?

Хепатит Ц е възпаление на черния дроб, провокирано от вируса на хепатит C. Този вирус може да е причина за хроничен или остър хепатит. Тежестта на заболяването варира и при някои хора достига до чернодробна недостатъчност и цироза. Вирусът се разпространява по кръвен път.

Какви са причините за развитие на хепатит С?

Вирусът, който причинява хепатит С, се разпространява по кръвен път. Това означава, че можем да го получим при контакт със заразена кръв, споделяне на игли и спринцовки извън, кръвопреливане с непроверени продукти.

Какви са симптомите на заболяването?

При повечето хора началната фаза на хепатит С преминава без симптоми. При някои пациенти се наблюдават общи симптоми, които не са специфични за тази инфекция, като умора, гадене, главоболие, температура. Симптомите на хепатит са съпроводени от лесната за разпознаване жълтеница при 20%-25% от случаите.

С какво се различава хепатит С от останалите видове хепатит?

Най-голямата разлика между видовете хепатит е, че не можем да се предпазим от зараза с хепатит С с помощта на ваксина. Хепатит Б и Ц могат да причинят дълготрайно увреждане на черния дроб и да доведат до недостатъчност на органа, докато при хепатит А инфекцията отшумява при повечето пациенти дори без лечение.

Как се лекува хепатит С?

 

Категории: Здраве|Публикувана: 20.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 май 2024 в 17:42 | Публикувана: 20 май 2024 в 10:19 | Категория: Здраве