Какво е извънматочна бременност?

Обновена: 22.01.2024|
Извънматочна бременност.

При нормална бременност оплодената яйцеклетка се движи по фалопиевата тръба и в матката, където се имплантира и развива. Има случаи, в които яйцеклетката се имплантира на неправилното място и точно тогава настъпва извънматочна бременност.

 

Какво представлява извънматочната бременност?

При извънматочната бременност оплодената яйцеклетка се имплантира и расте извън матката. Най-често това става в маточната тръба (позната и като фалопиева тръба), но може да се случи и в други области като яйчниците, корема или шийката на матката.

За съжаление, извънматочната бременност е нежизнеспособна – ембрионът не може да оцелее извън матката. Тя не може да протече нормално и ако не се лекува, може да доведе до сериозни усложнения. В някои случаи може дори да бъде животозастрашаващо.

Състоянието изисква бърза медицинска помощ и намеса, често чрез медикаменти или операция, за премахване на бременността и предотвратяване на допълнителни усложнения.

 

Видове извънматочна бременност

Има различни видове извънматочна бременност според мястото, на което е възникнала бременността.

Тубарна

В този случай оплодената яйцеклетка се имплантира във фалопиевата тръба. Тръбата не е проектирана да поддържа растящия ембрион и когато бременността напредне, може да доведе до разкъсване на тръбата.

По-голямата част от извънматочните бременности възникват именно във фалопиевите тръби, съответно тубарната е най-често срещаният тип в клиничната практика.

Овариална

При този тип оплодената яйцеклетка се имплантира в яйчника.

Коремна

Вместо да се имплантира в репродуктивните органи, оплодената яйцеклетка се прикрепя към орган в коремната кухина.

Цервикална

Тук ембрионът се имплантира в шийката на матката.

Корнуална или интерстициална

Този тип възниква, когато ембрионът се имплантира в рога на матката, който е близо до входа на маточната тръба.

 

Причини за развитие на извънматочна бременност

 

Извънматочна бременност - причини.

 

Време е да разгледаме причините, които могат да доведат до извънматочна бременност.

Запушени маточни тръби

При запушване на маточните тръби оплодената яйцеклетка може да срещне препятствие при движението си към матката. Това не позволява на ембриона да премине през тръбата и да достигне до матката за имплантиране.

Запушените маточни тръби могат да бъдат резултат от състояния като тазова възпалителна болест (PID) или предишни тазови операции.

Ендометриоза

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте извън матката. Това понякога причинява възпаление и сраствания по фалопиевите тръби, които възпрепятстват нормалното движение на оплодената яйцеклетка.

Срастванията и променената тазова анатомия могат да затруднят ембриона да пътува през фалопиевите тръби, увеличавайки вероятността от имплантиране извън матката, което води до извънматочна бременност.

Освен това ендометриозата може да повлияе на маточната среда и да увеличи риска от възпалително заболяване на таза (PID), което допълнително повишава шансовете за извънматочна бременност.

Напреднала възраст

Жените на възраст над 35 години са изложени на по-висок риск от извънматочна бременност.

Причините могат да бъдат намалена функция на фалопиевите тръби и по-висока честота на възпалителни заболявания на таза. Понякога се наблюдават промени в качеството на яйцеклетката и в самата матката.

Използването на асистирани репродуктивни технологии като оплождането ин витро (IVF) и други лечения за безплодие повишават риска от извънматочна бременност, главно поради поставянето на оплодената яйцеклетка в матката.

Въпреки че възрастта може да бъде фактор, извънматочната бременност може да се случи на всяка възраст и по-голямата част от бременностите при по-възрастни жени не са извънматочни.

Хормонален дисбаланс

Хормоналните проблеми могат да нарушат нормалните процеси в репродуктивната система и да доведат до:

 • нарушен тубарен транспорт
 • нередности в отделянето на яйцеклетки (овулация)
 • промени в маточната среда
 • извънматочна продукция на хормони
 • нарушения на органите, произвеждащи хормони

 

Леченията за безплодие, включващи хормонална стимулация, също носят риск.

Други

Жените с предишна извънматочна бременност са изложени на по-висок риск от състоянието. Хирургичните процедури на фалопиевите тръби за лечение на други здравословни проблеми също могат да се окажат важен фактор.

Макар и доста рядко, извънматочна бременност може да настъпи при използване на определени методи за контрол на раждаемостта (контрацепция), като вътрематочни устройства (IUDs) или противозачатъчни хапчета.

 

Важно е да се отбележи, че в някои случаи причината за извънматочна бременност може да не бъде установена.

 

Симптоми на извънматочна бременност

 

Извънматочна бременност.

 

Симптомите на извънматочна бременност могат да включват коремна болка, вагинално кървене, замайване. Ако кръвта изтече от фалопиевата тръба, може да почувствате болка в рамото. Специфични симптоми зависят от това къде се събира кръвта и кои нерви са раздразнени.

Ранното откриване и лечение са от съществено значение за здравето и безопасността на индивида, засегнат от извънматочна бременност.

Извънматочната бременност може да се прояви с различни симптоми и ранното откриване е от решаващо значение за бързата медицинска намеса.

Честите симптоми на извънматочна бременност включват:

 • Остра, пронизваща болка в корема или таза. Болката може да стане по-интензивна с напредването на извънматочната бременност. 
 • Вагинално кървене. Може бъде от леко до тежко, подобно на менструален цикъл. В някои случаи кървенето може да е минимално и зацапването може да бъде единственият признак.
 • Болка в рамото. Може да възникне в резултат на вътрешно кървене, което дразни диафрагмата. 
 • Слабост или замаяност. Вътрешното кървене от разкъсана извънматочна бременност може да доведе до симптоми на шок, като слабост, замаяност или припадък.
 • Ректално налягане. Някои жени могат да изпитат натиск в ректума поради близостта на ректума до репродуктивните органи.
 • Стомашно-чревни симптоми. В някои случаи може да се появи гадене, повръщане и диария.

 

Симптомите могат да варират и някои жени може да не изпитат забележими признаци на ранен етап.

Ако забележите симптоми на извънматочна бременност, незабавно потърсете медицинска помощ, особено ако имате анамнеза за възпалително заболяване на таза, операция на тръбите или безплодие.

 

Възможни усложнения

 

Извънматочна бременност - усложнения.

 

Възможните усложнения, ако не бъде предприето навременно медицинско лечение, могат да бъдат множество. На първо място може да настъпи разкъсване на фалопиевата тръба – мястото, къде обикновено се случва извънматочната бременност. Разкъсването, от своя страна, може да причини значително вътрешно кървене.

Бързата и тежка загуба на кръв от спуканата тръба може да доведе до хеморагичен шок – животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска намеса.

Важно е да се знае, че вътрешно кървене може да възникне дори без пълно разкъсване и съответно без симптомите на коремна болка, замаяност и слабост.

Ако на извънматочната бременност не се обърне внимание навреме, съществува повишен риск от инфекция в областта на таза, което може да доведе и до усложнения като тазова възпалителна болест (PID).

Хирургичните интервенции за лечение на състоянието могат да доведат до сраствания в репродуктивните органи, които могат да допринесат за проблеми с плодовитостта или да увеличат риска от бъдеща извънматочна бременност.

Не бива да забравяме и тежкото емоционално преживяване на извънматочна бременност, което води до чувства на скръб, загуба и силно безпокойство. Състоянието на жената, която вече е достатъчно натоварена психически и физически, може да се утежни, ако не се вземат мерки веднага, за да се избегнат допълнителни здравословни проблеми.

 

Диагностициране и лечение

 

Извънматочна бременност.

 

Диагностицирането започва с извършване на задълбочена клинична оценка. Това включва получаване на подробна медицинска история, особено съсредоточаване върху симптомите, свързани с бременността, болката в таза и всички известни рискови фактори за извънматочна бременност.

Може да се извърши преглед на таза, за да се проверят признаци на чувствителност, болка или аномалии в областта на таза.

Измерването на нивата на човешки хорионгонадотропин (hCG) в кръвта е критичен диагностичен тест.

При нормална бременност нивата на hCG обикновено се удвояват на всеки 48 до 72 часа. Ако те са по-ниски от очакваното, това повиша съмнение за извънматочна бременност.

Трансвагиналният ултразвук е важен диагностичен инструмент за визуализиране на местоположението на бременността.

В някои случаи могат да се използват допълнителни образни изследвания като абдоминален ултразвук, ЯМР или цветен доплер, за да се осигури по-подробен изглед, особено ако резултатите от трансвагиналния ултразвук са неубедителни.

Кулдоцентезата е процедура, която рядко се използва. Тя включва аспирация на течност от пространството зад влагалището. Кръвта в това пространство може да сигнализира за разкъсана извънматочна бременност.

Важно е да се отбележи, че диагнозата невинаги е ясна, затова могат да се използват множество диагностични методи за потвърждаване или отхвърляне на предположенията за извънматочна бременност.

Лечението на извънматочна бременност зависи от няколко фактора, включително размера и местоположението на извънматочната бременност, цялостното здравословно състояние на жената и наличието на усложнения.

В някои случаи, ако извънматочната бременност е много ранна и жената е стабилна, лекарят може да избере да наблюдава ситуацията отблизо без незабавна намеса. През това време се извършват серийни измервания на hCG и ултразвуково наблюдение, за да се наблюдават промените във времето.

Ако състоянието е открито рано, жената е в стабилно състоянието и фалопиевата тръба е непокътната, може да се приложи медицинско лечение с метотрексат. Това лекарство се използва за спиране на растежа на извънматочна бременност. След това отново е необходимо внимателно проследяване на нивата на hCG.

Има и различни хирургични интервенции, които могат да се приложат като например:

 • Лапароскопска хирургия. Това е минимално инвазивна процедура, при която се отстранява извънматочната бременност и, ако е необходимо, част от засегнатата фалопиева тръба.
 • Лапаротомия. В по-тежки случаи може да се наложи отворена коремна операция (лапаротомия), особено ако има разкъсана фалопиева тръба или обилно кървене.
 • Консервативна хирургия. В определени ситуации, ако извънматочната бременност се открие рано и фалопиевата тръба не е сериозно увредена, хирургът може да се опита да отстрани само извънматочната бременност и да запази тръбата.
 • Спешна хирургия. В случаите на разкъсана извънматочна бременност, водеща до значително вътрешно кървене, е необходима спешна операция за спиране на кървенето и отстраняване на бременността.

 

Важно е да се отбележи, че изборът на лечение зависи от конкретните обстоятелства на всеки случай и решенията се вземат въз основа на фактори като здравословното състояние, наличието на усложнения и желанието за бъдеща плодовитост.

 

Заключение

Както разбрахме, извънматочната бременност е сериозно състояние, което може да застраши женското здраве. Ако изпитате характерните за него симптоми, не се колебайте да се консултирате с лекар, за да гарантирате безопасността и личното си спокойствие.

Какво е извънматочна бременност?

При извънматочната бременност оплодената яйцеклетка се имплантира и расте извън матката. Най-често това става в маточната тръба (позната и като фалопиева тръба), но може да се случи и в други области като яйчниците, корема или шийката на матката.

Какви са причините за извънматочна бременност?

Причините могат да бъдат запушване в маточните тръби, напреднала възраст, ендометриоза, хормонален дисбаланс и др.

Какви са симптомите?

Симптомите могат да бъдат болка в корема или таза, вагинално кървене, слабост или замаяност, болка в рамото, ректално напрежение и стомашно-чревен дискомфорт.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 19.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 19 февруари 2024 в 16:43 | Категория: Бременност и женско здраве