Хиатална херния – коварствата на болестта

Обновена: 08.03.2024|

Хиатална херния е състояние, при което горната част на стомаха преминава през диафрагмалния отвор (т.нар. хиатус) и навлиза в гръдната кухина. Нарича се още диафрагмална или стомашна херния.

Точната причина за преместването на част от стомаха в повечето случаи остава неясна. При някои хора проблемът настъпва след нараняване, оперативна намеса или друго увреждане, което отслабва диафрагмалния мускул.

Условие за поява на тази херния е повишаване на налягането в коремната кухина. Обикновено това се случва при многократен силен натиск върху околните мускули, бременност, активно образуване на газове, вдигане на тежки предмети, силови упражнения, упорита кашлица, повръщане, напъни по време на чревно раздвижване.

Състоянието е по-често при наднормено телесно тегло, напреднала възраст, злоупотреба с цигари и алкохол.

husk 400
husk 600

 

husk 400
husk 600

Видове хернии

По-чести са малките хернии, които се плъзгат през диафрагмалния отвор. Те не причиняват тежки оплаквания, повечето са безсимптомни и се откриват случайно при изследване по друг повод.

Сериозни рискове носят фиксираните хернии. При тях изтласканата през диафрагмалния отвор част от стомаха не може да се върне обратно. В такива случаи съществува опасност от ограничаване и блокиране на кръвния приток към стомаха. Състоянието изисква спешна хирургична помощ.

 

Какви са симптомите?

 

Хиатална херния. Хранително натравяне. Еозинофили. Хроничен панкреатит. Гастрит - симптоми, лечение.

 

Много от хиаталните хернии, дори когато са необратими, дълго време протичат подмолно, без особени сигнали. Ако все пак възникнат оплаквания, те са разнообразни и се приписват на други заболявания.

Например, болките зад гръдната кост, които пълзят към лявото рамо, по правило се отдават като кардиологичен проблем, особено на стенокарден пристъп или настъпващ инфаркт на миокарда. Недостигът на въздух или повръщането на кръв се смятат за симптом на белодробна болест.

Понякога общият дискомфорт, подуването на корема, появата на оригване, киселини в стомаха, горчив или кисел вкус в устата, се приемат за гастроезофагиална рефлуксна болест.

Но тази болест е в състояние да се разгърне и без наличието на хиатална херния, а пък същата херния може да настъпи без типичното за рефлукса връщане на стомашно съдържимо към хранопровода. Само в 10 на сто от случаите двете нарушения се комбинират, сочат международни проучвания.

Според техните данни, основната опасност при неоткрита навреме диафрагмална херния идва от възможно прищипване на част от стомаха и неговото стесняване, което нарушава храносмилането и създава условия за:

 • кървене от съдовете на хранопровода и стомаха
 • образуване на язви
 • разрастване на злокачествени образувания

Както и развитие на други усложнения.

 

Диагностика на хиатална херния

Необходима е рентгенова снимка, която се прави след поемане на контрастно вещество. Изследването показва местоположението на стомаха и състоянието на горната част от храносмилателния тракт.

Подробна информация може да се получи чрез диагностичен метод, наречен езофагогастроскопия. Извършва се с помощта на уред – фиброгастроскоп, който се въвежда през устата в хранопровода и стомаха. Този метод позволява да се прецени тежестта на увреждане на храносмилателните лигавици.

Когато е необходимо да се определи налягането, което мускулите на хранопровода оказват при покой и при преглъщане, се извършва езофагеална манометрия.

Извършва се чрез въвеждане на тънка и мека тръба през носа на пациента. Гъвкавият уред стига до хранопровода и преминава в стомаха. След това много бавно уредът се изтегля по обратен път, а болният човек е помолен да преглъща през различни интервали от време. При изтеглянето сензори, намиращи се в различни точки на тръбата, отчитат силата на мускулатурата на хранопровода.

Измерва се също нивото на киселинност в горната част на храносмилателната система с помощта на специален тест. Провеждат се изследвания за скоростта, с която храната напуска стомаха.

Получените резултати помагат да се реши дали хиаталната херния е виновна за оплаквания като киселини, гадене и повръщане или те се дължат на други причини.

 

Лечение на хиатална херния

 

Хиатална херния. Гастрит. Ендоскопска диагностика в гастроентерологията. Хеликобактер пилори. Язва на стомаха

 

В голямата част от случаите се прилагат средства за защита на хранопровода от агресивното влияние на стомашното съдържимо. Предписват се медикаменти, представители на няколко групи лекарства: антиациди за неутрализиране на стомашната киселина; блокери на Н2-рецепторите за потискане продукцията на солна киселина; инхибитори на протонната помпа за намаляване на киселинността в стомаха.

Ако частта от него, която влиза в хранопровода, се притиска толкова силно, че кръвоснабдяването е прекъснато, единственият начин за лечение е хирургичната намеса.

Тя се налага и при хора с хиатална херния, които страдат от хроничен, тежък гастроезофагеален рефлукс, чиито симптоми не се облекчават от медикаменти. Операцията се осъществява по два основни начина – чрез т.нар. отворена хирургия или чрез лапароскопско лечение.

При първия подход се прави широк разрез през гърдите или корема. Тази интервенция се прилага в много тежки случаи, когато е необходима голяма видимост по време на хирургичното вмешателство.

Лапароскопската операция се извършва с помощта на уред, наречен лапароскоп – инструмент, който позволява на хирурга да наблюдава на монитор в операционната зала вътрешните органи на болния човек и да им въздейства.

Лапароскопът се въвежда през няколко малки разреза в корема на пациента и чрез този уред стомахът се връща в нормалната си позиция. Това е минимално инвазивен метод, който значително съкращава времето за възстановяване след операцията.

 

Възможна ли е превенция ?

Да, разбира се, категорични са експертите. Наистина има унаследени особености, които не могат да се контролират, но въпреки това, осъзнавайки опасността от хиатална херния, можем да вземем мерки, които да възпрепятстват нейната поява или да я ограничат до поносима степен, ако вече се е развила. Ето най-важното.

 

 • Поддържайте оптимално телесно тегло, съответно на ръста и годините ви.

Ако страдате от затлъстяване, положете усилия да стопите ненужните килограми. За целта по-добре е да си организирате леки закуски, няколко пъти дневно, вместо да преяждате веднъж или два пъти за 24 часа. В натоварения с храни стомах налягането се покачва прекомерно и това засилва симптомите на хернията.

 • Консумирайте ястия, които не затягат стомаха.

За да избегнете риска от хернии по време на дефекация, наблегнете на топли, но не горещи, зеленчукови супи, жълти плодове и свежи салати. Осигурете си изобилие от храни, богати на фибри. Те носят няколко съществени ползи –предотвратяват появата на запек, прочистват храносмилателните пътища, притъпяват апетита и не позволяват напълняване.

 • Хранете се здравословно.

Имайте предвид, че оплакванията при херния винаги се изострят след консумация на груби, кисели или пържени храни, които дразнят храносмилателната лигавица. Същия проблем причиняват лютивите подправки, кафето, газираните и алкохолните напитки.

 • Не допускайте хронична кашлица.

Независимо дали е настъпила след настинка или е резултат от алергия, или други причини, продължителната кашлица може да увеличи диафрагмалния дефект, а това е условие за заклещване на горната част на стомаха.

Препоръчително е, когато кашляте, да стягате коремните си мускули, за да не допуснете появата на херния.

Ако сутрин ви тормози тютюнджийска кашлица, откажете се от цигарите.

 • Не носете стегнат колан или тесни дрехи. Те причиняват натиск върху корема и така предразполагат към херния.
 • Спете на висока възглавница. По този начин ще предотвратите движение в обратна посока на част от стомаха или на съдържимото му.

Грижете се за своя физически тонус – движете се активно. Така ще укрепите коремните си мускули и ще се отдалечите максимално от риска да получите хиатална херния.

Категории: Здраве|Публикувана: 19.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Димитър Зарбов 04.05.2023 at 18:00 - Отговор

  Ами имам такъв проблем много повръщам и имам киселини и много отслабнах,аз съм висок 182 см около 75 килограма но сигурно свалих 20 кг всеки ден повръщам по 2,3 пъти

 2. Евелина Стефанова 20.02.2022 at 17:58 - Отговор

  Всичко е много полезно като здравна информация.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:31 | Публикувана: 19 юли 2021 в 15:38 | Категория: Здраве