Коремна болка при деца – какво може да означава?

Обновена: 01.03.2024|
Коремна болка при деца.

Същността на коремна болка при деца е неприятно субективно усещане, причинено от дразнене на рецепторите за болка. Те, от своя страна, са разположени в органи в коремната кухина или извън нея.

Появата на коремна болка при деца е чест, обезпокоителен симптом за родителите, предизвикан от различни причини.

Усещането за коремна болка при деца може да се дължи на спазъм на гладката мускулатура, преразтягане, разкъсване на стената на кух орган, вазоспазъм (спазъм на съд) и други.

За да се разпознае причината за тази коремна болка, е необходимо да се изяснят всички обстоятелства около момента на настъпването й, характера на болката, дали е съпътствана от други симптоми и много други.

В настоящата статия ще разгледаме някои от най-често срещаните причини за коремна болка при деца и ще насочим вниманието върху някои детайли, които могат да насочат диагнозата в правилната посока.

 

Коремната болка при деца – на какво може и трябва да се обърне внимание?

За улесняване на разкриването на причина за коремна болка при деца е важно да се отговори на следните въпроси:

 • На каква възраст е детето?
 • Кога е започнала коремната болка и колко трае?
 • Как е започнала: внезапно, остро, постепенно?
 • Болката интермитентна (временна или периодична) ли е или е постоянна?
 • Къде е локализирана и разпространява ли се?
 • Какво облекчава и какво влошава коремната болка?
 • Какво е поведението на детето по време на болезнения пристъп? Нарушава ли се видимо общото му състояние?
 • С какви други симптоми се съпътства коремната болка – фебрилитет (повишена телесна температура), повръщане, диария, запек, главоболие, влияе ли се от приема на определена храна. Налице ли са трудности в уринирането?
 • Имало ли е други епизоди на коремна болка в миналото и дали са подобни на сегашния?

 

Въпреки огромното притеснение, което изпитва всеки родител, е от първостепенна важност да се отговори точно и конкретно на всеки въпрос. По този начин диагностичния процес ще напредва по-бързо и по-целенасочено.

 

На първо място – коремна болка ли е наистина?

 

Коремна болка при деца.

 

Като субективно оплакване симптомът “коремна болка“ се основава на анамнестичните данни и думите на по-големите деца, които обаче могат да симулират, за да не бъдат насилвани да се хранят, да избегнат ходене на училище.

При малките деца майката често може да приеме за коремна болка неспокойствието му, плача, присвиването на крачетата, които могат да се дължат и на други причини – глад, претопляне, подмокряне и други.

Какво значение има всеки от въпросите на лекаря?

Всеки един от гореизброените въпроси цели да стесни възможностите от диагнози, за да се стигне до една или няколко най-вероятни. От този момент нататък ще е възможно да се прецени от какви изследвания или хирургична намеса ще се нуждае детето.

Възрастта на детето има ключово значение. За всяка възраст са характерни определена група от потенциални причини за коремна болка при деца.

При кърмачета най-често може да се касае за колики и инкарцерация (заклещване на херния).

При по-големи деца сред по-често срещаните причини са следните:

 • вирусен гастроентерит
 • остър апендицит
 • Мекелов дивертикул (малка торбичка, формирана в стомашната или тънкочревната стена)
 • дебют на захарен диабет тип 1 с диабетна кетоацидоза
 • болест на Хенох-Шонлейн (възпаление, което засяга капилярите и е съпътствано със специфичен обрив)
 • панкретатит (възпалителен процес в панкреаса)
 • дисменорея (менструални болки при момичета)
 • инфекции на пикочните пътища и много други

 

Коремна болка при деца – кога е започнала и колко трае?

Важно е да се уточни кога е започнала коремната болка и може ли да се обвърже:

 • с травма
 • падане
 • удряне
 • консумация на определена храна
 • имало ли е детето контакт с други с подобни симптоми преди да започне болката

 

Друг ключов въпрос – постоянна ли е коремната болка или се променя с позицията?

 

Коремна болка при деца.

 

При определини заболявания, след промяна на позицията, като например свиване, може да се наблюдава облекчение. Важно е да се акцентира на този въпрос или да се следят реакциите на детето при промяна в положението – изпитва ли болка, облекчава ли се. По този начин лекуващият лекар може да насочи мисленето си към по-конкретна причина за коремна болка при деца и да отхвърли десетките други.

Коремна болка при деца от промяна на позицията може да се свърже с някое от следните състояния:

 • При остър панкреатит – възпаление на панкреасната жлеза, болката е локализирана в горната част на корема, на границата между него и гръдния кош. Детето може да заема принудителна поза със свиване, защото така болката се облекчава, макар и в минимална степен.
 • При остър апендицит – възпаление на апендикса (част от чревния тракт), изправеното положение на детето създава повече дискомфорт и отново свиването може да го облекчава. Ключово тук обаче е локализацията на болката – при остър апендицит болката е локализирана отначало периумбиликално (около пъпа) и е коликообразна, но само след няколко часа се локализира вдясно в т.нар. точка на Макбърни и става постоянна. Тази точка е разположена в долната дясна част на корема, между пъпа и гребена на илиачната кост (може да се усети като изпъкнала част от кост). Ако това разстояние между пъпа и гребена на илиачната кост се раздели на три равни части, точката на Макбърни се разполага точно между долната и средната една трета.

 

Коремна болка при деца – с какви други симптоми е съпътствана тя?

 

Коремна болка при деца.

 

Ако коремна болка при детето е съпътствана с фебрилитет (повишена температура) и повръщане, е възможно да се касае за остър апендицит или за бактериална чревна инфекция. Но, ако не е налице фебрилитет, може да се касае за вирусна инфекция.

В ранна детска възраст, когато любопитството на детето е в своя пик, трябва подробно да се разпитат родителите дали е възможно детето да е погълнало нещо токсично – битова химия например.

При нарушения в уринирането при детето – болки, често уриниране и в малки количества, може да се касае за инфекция на пикочните пътища.

Ако съпътстващ симптом е кашлицата, може да се касае дори за пневмония, но с такава локализация в белия дроб, която да имитира коремна болка.

Когато, по време на разпита, установим, че се касае за момиче, при което вече е настъпила менструацията, може да се подозира и болка, свързана с нея.

При по-големи момичета, при които в хода на разпита става ясно, че водят полов живот, в комбинация със закъсняваща менструация може да насочим мисленето си и в посока на бременност, и то ектопична такава – извън маточната кухина.

Когато детето се преглежда, това трябва да бъде изпълнено възможно най-обстойно. Ако детето не се съблече и огледа напълно, е възможно да се изпуснат обривни единици. Такива специфични, надигнати над нивото на кожата (т.нар. “палпируеми”), с червен цвят, обривни единици могат да се наблюдават при болест на Хенох-Шонлейн. Обривите специфично се разполагат по места, където може да има застой на кръвта – например под ластици на бельото или дрехите на детето, в областта на седалището и други.

При момчета източникът на болката може да е в тестиса, но тъй като тя се разпространява и към корема, основното оплакване може да е само от коремна болка. Причина за остро настъпващата болка в тестисите често е т.нар. тестикуларна торзия.

При това състояние семенните връзки се извиват и блокират кръвоснабдяването на тестисите. Проблемът е с хирургична спешност и изисква незабавно лечение до часове. Затова при всяко момче с остра коремна болка трябва да се мисли и в посока тестикуларна торзия и да се прегледат обстойно и тестисите.

 

Как да се справя с цялата тази информация?

Появата на коремна болка при деца е чест, обезпокоителен симптом за родителите, предизвикан от различни причини.

Повече от 90 заболявания може да са свързани с изявата на коремна болка при деца. Затова е от ключово значение да се предостави правилната и точна информация на лекаря относно всички обстоятелства около тази коремна болка.

Нещо, което всеки родител може да извърши у дома: да измери температура, да наблюдава за други съпътстващи симптоми – нарушения и болка при уриниране, дата на последна редовна менструация, обрив (ако има такъв), повръщане, има ли следи от погълнати части от битовата химия у дома.

При посещението в лекарския кабинет, колкото и трудно да е понякога това, е необходимо да се запази спокойствие и да се подреди информацията пред лекуващия лекар, за да може той възможно най-бързо да стигне до диагностично заключение.

Какви са честите причини за коремна болка при деца?

Честите причини включват инфекции, запек, газове, лошо храносмилане и леки наранявания. По-сериозните причини за коремна болка при деца могат да включват апендицит или стомашно-чревни проблеми.

Кои са сериозните симптоми на коремна болка при деца?

Ако болката е силна, постоянна или придружена от симптоми като висока температура, повръщане или промени в навиците на червата, препоръчително е да потърсите медицинска помощ.

В кои случаи е нормално да има коремна болка при дете?

При кърмачета най-често може да се касае за колики. При малките деца майката често може да приеме за коремна болка неспокойствието му, плача, присвиването на крачетата, глад, подмокряне и др. При по-големи момичета менструацията може да е причина за коремни болки.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.01.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Яна Михайлова
Яна Михайлова е студент по медицина с подчертан интерес към педиатрия и неонатология. Има участие в статии, касаещи и патология при възрастни, най-вече сърдечно-съдови заболявания. Водещата й цел е винаги да се постига детайлно разбиране за болестните процеси и да е възможно обяснението им на всеки, независимо дали е лекар или не. Към момента работи като здравен асистент в Майчин дом в Интензивно неонатологично отделение. Преди това преминава през Детска реанимация - Пирогов, Интензивно детско отделение при СБАЛДБ "проф. Иван Митев" и отделение „Диабет“ към същата болница.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 10:13 | Публикувана: 9 януари 2024 в 12:01 | Категория: Здраве