Допаминов детокс срещу вредните навици

Обновена: 03.01.2024|
Допаминов детокс.

Допаминът е стимулиращ и мотивиращ хормон и невротрансмитер, който се произвежда, когато изпитваме приятни емоции. Но освен това участва и в други важни реакции за тялото ни.

Той е и причината да се пристрастяваме към определени субстанции, алкохол, вещи и дори хора. Всичко, което ни носи мигновено удоволствие обаче, изчерпва допаминовите резерви и ни създава илюзорното усещане за щастие.

Какво представлява т. н. допаминов детокс и как да се справим с вредните навици, разглеждаме в статията.

 

Допамин – защо е важен?

Допаминът е химически пратеник или невротрансмитер, който играе решаваща роля в мозъка и тялото. Често се свързва с чувството на удоволствие и наслада, както и с очакването на възнаграждение.

folieva 02 400
stev tabletki 600
folieva 02 400
stev tabletki 600

Той принадлежи към клас невротрансмитери, известни като катехоламини, които включват също епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин).

Допаминът се произвежда в няколко области на мозъка и служи като сигнална молекула, като предава съобщения между невроните и влияе върху различни аспекти на поведението, познанието и емоциите.

Това вещество помага и за координирането на движенията и е от решаващо значение за правилното функциониране на базалните ганглии (група от структури, участващи в моторния контрол).

Също така изпълнява централна роля в системата за възнаграждение на мозъка, която участва в мотивацията, удоволствието и чувството на реализация.

 

Функции на допамина в тялото

 

допаминов детокс

 

В човешкия организъм допаминът изпълнява следните функции:

 • Регулиране на движението – той участва в контрола на движението чрез ролята си в базалните ганглии – мозъчна област, отговорна за моторната координация. Намалените нива на допамин в тази област са свързани с двигателни нарушения, като болестта на Паркинсон.
 • Награда и удоволствие – тясно свързан е и със системата за възнаграждение на мозъка. Играе роля в изпитването на удоволствие, мотивацията и укрепването на поведението. Допаминът се освобождава, когато участваме във възнаграждаващи дейности като това да си похапваме вкусна храна, когато се ангажираме в социални взаимодействия или когато пожънем успех.
 • Регулиране на настроението – допринася и за регулиране на настроението и емоциите и участва в системата за възнаграждение на мозъка, като може да повлияе на чувството за щастие и благополучие. Дисбалансът в нивата на допамин е свързан с разстройства на настроението като депресия или биполярно разстройство.
 • Когнитивна функция – допаминът участва в различни когнитивни процеси, включително внимание, учене и памет. Оптималните нива на допамин поддържат когнитивната гъвкавост, работната памет и изпълнителните функции, като вземане на решения и решаването на проблеми.
 • Регулиране на хормоните – допаминът участва в регулирането на някои хормони в тялото, като пролактин, който участва в лактацията. Той инхибира освобождаването на пролактин от хипофизната жлеза и така намалява или спира производството на мляко от кърмачките. Играе роля още в менструалния цикъл при жените и сексуалната функция в комбинация с други хормони, невротрансмитери и психологически фактори.
 • Контрол на гаденето и повръщането – допаминовите рецептори в хеморецепторната тригерна зона (CTZ) на мозъка участват в контролирането на гаденето и повръщането. Активирането или инхибирането на тези рецептори може да повлияе на появата на повръщане.
 • Функция на кръвоносните съдове – той действа като вазодилататор, което означава, че помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на притока на кръв. Този ефект е особено важен в определени медицински ситуации, като например лечение на ниско кръвно налягане или подобряване на кръвоснабдяването на жизненоважни органи.

 

Какво е допаминов детокс?

Допаминов детокс или по-точно допаминово гладуване е практика, която се стреми към въздържание от дейности и навици, които осигуряват прекомерна допаминова стимулация и мигновено усещане за удовлетворение.

Тя има за цел да намали зависимостта от дейности като социални медии, видеоигри, нездравословна храна и други пристрастяващи навици.

Практиката на т. н. допаминов детокс нашумява в последните години, тъй като нашето общество става все по-пристрастено – към интернет и социалните медии, към технологиите, към пазаруването, към фитнеса и спорта и дори към здравословния начин на живот.

Чрез намаляване на силно стимулиращите дейности и вещества, хората могат да станат по-внимателни, да изпитат по-голяма благодарност за простите удоволствия и потенциално да увеличат мотивацията и производителността в дългосрочен план.

Целта на практикуването на допаминов детокс периодично е да се прекъсне цикълът на постоянни пикове на допамин и да се позволи на мозъка да възстанови своята чувствителност към удоволствие.

 

Как да направим допаминов детокс?

 

допаминов детокс

 

Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите лошите навици и да насърчите по-здравословното поведение и допаминов детокс.

Разберете навиците си

Започнете като идентифицирате конкретните навици, които искате да промените, и причините, водещи до тях. Разпознайте моделите и ситуациите, допринасящи за развиването на зависимост.

Вредни са всички навици, които предизвикват в нас пристрастяване и зависимост. Склонността към пристрастяване идва от облекчението, което се чувства след допаминовата стимулация, но то е временно.

Вредните навици винаги са начин да отклоним вниманието си от реалния проблем.

Нужно е да бъдат разпознати подсъзнателните модели, които създават нуждата от постоянна стимулация на допаминовите рецептори.

Зависимостите могат да бъдат към:

 • наркотици
 • алкохол
 • храна
 • вещи, които ни карат да се чувстваме успешни и реализирани
 • връзки, чрез които търсим да запълним вътрешната си празнота
 • нуждата от внимание чрез социалните мрежи и много други.

 

Това са само част от примерите и „упойката“, която ни приспива, за да не се вгледаме по-надълбоко в самите себе си.

 

Поставете си ясни цели

Установете конкретни и постижими цели, в съответствие с навиците, които искате да прекъснете. Уверете се, че са реалистични и измерими и се въоръжете с търпение. Старите навици трудно умират.

Бъдете честни със себе си и търсете корена на самото пристрастяване. Не го осъждайте, не го потискайте, не го отричайте, а разберете посланието, което ви носи – винаги един проблем носи и решението със себе си.

Когато достигнете до осъзнаването, кое е причинило вредните модели и зависимост, ще откриете и какво е действително важно за вас и ще можете да фокусирате вниманието и енергията си във важната за вас цел и посока.

Често нашите желания и амбиции не са реално наши, а са наложени от социума и това ни отклонява от истинското щастие, което се случва само когато водим един автентичен живот.

 

Потърсете подкрепа

 

допаминов детокс

 

Свържете се с приятели, близки, психотерапевт или групи за подкрепа, които могат да ви насърчат и осигурят насоки по време на вашето пътуване към себе си.

Не се самообвинявайте. Пристрастяването и зависимостта са сигнал, че има потисната травма, която трябва да бъде осъзната и изцелена.

В днешно време съществуват множество психотерапевтични практики, чрез които да се достигне до забравени и потиснати травматични преживявания в подсъзнанието, още от ранно детство и дори от пренаталното и перинаталното развитие.

Ние винаги сме резултат от средата, в която живеем, ценностната система на нашето семейство, културната ни обусловеност и взаимоотношенията ни с близки и приятели.

Нарушената връзка с майката и бащата често е причината за много от пристрастяванията. Все повече хора се обръщат към семейните констелации, за да открият причините, които ги карат да търсят спасение чрез определени вредни навици.

Според германския психолог Берт Хелингер, създателят на терапевтичния метод, познат като фамилна констелация, много от проблемите ни имат корени в изключени членове на семейството, потиснатите травматични преживявания на нашите предци и техните неизживени мечти.

Всичко това се предава на следващите поколения, но заедно с опита и талантите на предишните, за да се намери решение на проблема и да се изцели родовата линия.

Ние сме част от едно съзвездие (семейната душа) и имаме точно определеното място и мисия в родословното ни дърво, което e в съзвучие с цялата картина.

Практикувайте осъзнатост

Включете техники за осъзнатост и концентрация в настоящия момент в ежедневието си. Това може да ви помогне да осъзнаете по-добре своите истински желания и мотиви, като ви позволи да направите съзнателен избор, вместо да се поддавате на импулсивното поведение.

Нашето общество винаги избира най-бързите методи за релаксация, незабавно удовлетворение и да се избяга от болката посредством външен заместител на вътрешното щастие. Но тези методи помагат само временно.

Нищо не може да запълни вътрешната празнота, която нашето привикнало към консуматорството западно общество чувства.

Дали ще са вещи, връзки или власт, то всичко това е резултат от навика ни да притежаваме, защото сме изгубили връзката си със самите себе си.

На Изток имат множество медитативни практики, които допринасят човек не само да се освободи от зависимостите си, но и да постигне растеж в духовното си развитие и да се свърже с автентичния си Аз.

Също така методът холотропно дишане на чешкия психиатър д-р Станислав Гроф подпомага да се стига до по-дълбоки неосъзнати травми и да се постигне освобождение от тях.

Грижете се за себе си

Прекарвайте повече време със себе си. Много от зависимостите всъщност възникват, защото повечето хора се стремят да избягат от самите себе си.

Дайте приоритет на дейности като редовни упражнения, подходящ сън, балансирана диета, разходки сред природата и техники за управление на стреса.

Грижата за цялостното ви благосъстояние може да намали вероятността да разчитате на нездравословните навици като механизми за справяне.

Изградете си по-здравословни навици

 

допаминов детокс

 

Заменете лошите си навици с по-здравословни алтернативи. Например, ако искате да намалите времето, прекарано в социалните медии, можете да се занимавате с физически дейности, да четете книги, да си намерите хоби или да прекарвате качествено време с любимите си хора.

Запишете се на курс по грънчарство, готварство, йога или научете нов език. Спомнете си какво сте обичали да правите като деца – да рисувате, танцувате, да пеете. И ако наистина още обичате да го правите, какво ви спира?

Празнувайте напредъка си

Признайте и се наградете за напредъка си. Отбелязването на важни етапи по пътя може да повиши вашата мотивация и да подсили положителното поведение.

 

Заключение

Не забравяйте, че премахването на лошите навици отнема време и усилия. Важно е да бъдете търпеливи със себе си и да прегърнете процеса на промяна. Разбира се, „пълно щастие“ има, но то е само, когато е вътрешно.

Какво представлява допаминът?

Допаминът е стимулиращ и мотивиращ хормон и невротрансмитер, който се произвежда, когато изпитваме приятни емоции, но освен това участва и в други важни реакции за тялото ни.

Какви функции изпълнява в тялото?

Допаминът участва в системата за възнаграждение, контрол на движението, настроението, когнитивната функция, функцията на кръвоносните съдове, контрол на гаденето и повръщането и др.

Каква представлява практиката допаминов детокс?

Допаминовият детокс е въздържане от пристрастяващи навици, с цел да се ограничи прекомерната допаминова секреция и изчерпване на нивата му.

Категории: Биохакинг, Здраве|Публикувана: 19.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 19 юни 2023 в 14:24 | Категория: Биохакинг, Здраве