Домашен сладолед с тахан

Обновена: 17.06.2025|
домашен сладолед с тахан

Приготвянето на домашен сладолед не е задължително да изисква сложни уреди и специални машини. Може да го приготвим бързо и лесно със здравословни съставки, за да си хапваме вкусен десерт цяло лято.

 

Рецепта за домашен сладолед с тахан

Опитайте домашен сладолед с тахан само с няколко пълноценни съставки за неустоим вкус.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути + 2 часа във фризер 8 (~75 г сладолед на порция) 240 калории
6 г нетни въглехидрати
4 г белтъчини
19 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 50 г сурово кашу или лешници
  • 400 мл кокосово мляко
  • 100 г лешников тахан
  • 50 г твърд шоколад със стевия
  • 10 капки стевиола сироп с шоколад (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете кашуто в топла вода за 1 час.
  2. Блендирайте кашуто заедно с кокосовото мляко, докато се смесят добре.
  3. Добавете към блендера лешниковия тахан и сиропа стевиола, ако използвате.
  4. Блендирайте добре за пълно смесване.
  5. Нарежете твърдия шоколад на малки парченца или го рендосайте.
  6. Добавете към сместа и разбъркайте добре.
  7. Сложете в подходяща кутия с капак и оставете във фризера за 30 минути.
  8. След като минат 30 минути, извадете от фризера и разбъркайте добре. Може да го направите с миксер или пасатор за по-добър резултат.
  9. Върнете за още 30 минути и след това отново разбъркайте. Това ще помогне да не се образуват ледени кристали, а сладоледът да остане пухкав и кремообразен.
  10. Повторете няколко пъти, докато сладоледът излезе стегнат от фризера.

 

Съвет: Може да сервирате с течен шоколад или нисковъглехидратни плодове за допълнително вкус и свежест.

Може да си осигурите необходимите продукти, както и да разгледате страхотни рецепти в нашите книги Кето фантазии 1 и 2.

 

Хранителни стойности

Нисковъглехидратният сладолед е вкусен, но още по-важно – здравословен. От него може да хапваме на воля, защото съдържа ценни за здравето ни витамини и минерали, а в него липсват консерванти и излишни добавки. В 1 порция домашен сладолед с тахан се съдържат:

  • 15% мед
  • 12% фибри
  • 10% манган

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

 

Други вариации на домашен сладолед

 

домашен сладолед с тахан

 

Домашен сладолед се прави най-лесно с помощта на машина за сладолед. С нейна помощ може да експериментираме с различни вкусове, плодове и добавки. Много хора обаче предпочитат да не пълнят кухнята си с десетки машини за различни цели и затова често опираме до рецепти, които предлагат вкусен сладолед, без да има нужда от машина.

Приготвяйки сладолед у дома, може да сме сигурни в съставките му и да слагаме само това, което ни е вкусно.

Извън продуктите в тази рецепта може да експериментирате със съставки за сладолед като например:

  • Ядково мляко – бадемово или от кашу за плътен и богат вкус
  • Течен шоколад без захар, който се втвърдява и придава допълнително удоволствие на всяка хапка
  • Сушени нисковъглехидратни плодове без захар или например лиофилизирани малини
  • Хрупкави парченца като кокосов чипс
  • Течна сметана
  • Подсладители като стевия, еритритол или ксилитол
  • Кокосова сметана за още по-плътен сладолед
  • Блендирани замразени плодове
  • Есенция от монашески плод или екстракт от ванилия може да допринесе с интересен вкус за домашния сладолед
  • Разбити яйчени жълтъци също може да донесат плътност на сладоледа, но не се препоръчват за бременни жени или хора с отслабена имунна система, които не бива да консумират сурови животински продукти.
  • Маскарпоне

 

Предлагаме да опитате и някои готови рецепти за сладолед от нашия кето кулинарен блог:

 

Може да добавяте от изброените продукти в различни съотношения, за да откриете най-добрия вкус и подходяща текстура за себе си.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

ягодово парфе

 

Предложихме ви различни варианти за здравословен и нисковъглехидратен домашен сладолед, но може да експериментирате като комбинирате вкусния сладолед с някой друг любим десерт. Може да разгледате наши предложения в кулинарния ни блог като например:

 

Вдъхновете ни със своите любими кето десерти, като споделите резултатите в нашата нисковъглехидратна кухня във Фейсбук. Присъединете се и към нашата Вайбър група, за да получавате безплатно ежеседмично меню в комбинация с удобен списък за пазаруване, за да бъде кето режимът още по-лесен.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар