Плодов чийзкейк без захар
Плодовият чийзкейк без захар е свежа и пухкава идея за домашно приготвен десерт. С него може да зарадваме гостите, семейството си или да го приготвим за празник на някой близък.
Но за кого да го направим е най-лесната част, сега нека разберем и как да го приготвим.
Рецепта за плодов чийзкейк без захар
От нашия плодов чийзкейк без захар се получават към 8 парчета.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
80 минути + 4 часа за стягане | 8 | 567.3 калории 6.24 г нетни въглехидрати 14.3 г протеин 61.5 г мазнини |
Необходими продукти
За направата на този плодов чийзкейк без захар първо ще ни е необходима 22-23 см в диаметър (9 инча) тавичка с падащо дъно.
За основата:
- 2 ч.ч. бадемово брашно (~190 г)
- 3 с.л. еритритол (~20 г)
- 80 мл краве масло Гхи (~5 с.л.)
- 1 ч.л. ванилов екстракт, без захар (~4 г)
За пълнежа:
- 900 г крема сирене
- 1 ч.ч еритритол (~190 г )
- 3 яйца
- 1 с. л. лимонов сок, прясно изцеден
- 1 ч.л. ванилов екстракт (~4 г)
Начин на приготвяне:
- Включете фурната да загрява и извадете крема сиренето на стайна температура.
- Вземете тавичката и изрежете кръг по дъното.
- В купа изсипете бадемовото брашно, подсладителя и разбъркайте с шпатула.
- Разтопете маслото, добавете към него ванилията и разбъркайте.
- Прибавете маслената смес към брашното.
- Бъркайте до получаването на ронлива, но лепкава смес.
- Изсипете я в тавичката и оформете основата на чийзкейка, като разпределите и притиснете сместа към дъното.
- Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 10 минути – докато не стане златиста коричка.
- Извадете основата, за да изстине (на стайна температура).
- Разбъркайте с миксер крема сиренето и еритритола на най-ниската степен, докато сместа стане пухкава.
- Добавете 3 яйца едно по едно и разбъркайте с миксера.
- Прибавете лимоновия сок и ваниловия екстракт.
- Разбийте до получаването на гладка смес
- След като блатът е изстинал, изсипваме пълнежа отгоре.
- Разпределете го добре и печете на 180°C за 45-55 минути.
- Когато стане златист, извадете чийзкейка. Средата трябва да се мърда като желе, когато разклатим тавичката.
- С мокър нож минете внимателно по краищата на тавичката, за да не залепне, докато се охлажда.
- Оставете го да изстине за 1 час на стайна температура, след което го преместете в хладилник да стегне за поне 4 часа (или за вечерта).
- Извадете го от хладилника и отново прекарайте мокър нож през краищата, за да сте сигурни, че не е залепнал.
- Премахнете стените на тавичката.
- Нарежете готовия чийзкейк на толкова парчета, колко са ви необходими, и ги полейте с домашно сладко от плодове по избор, без захар.
Допълнителни съвети за чийзкейк без захар:
- Може да си направите еритритола на пудра в чопър или блендър.
- С какви плодове ще гарнирате готовия чийзкейк без захар, зависи изцяло от вас.
- Ако сте фенове на шоколада, може да сложите малко течен шоколад върху плодовете.
Историята на чийзкейка
Въпреки мнозина да приемат, че чийзкейкът произхожда от Ню Йорк, той датира много по-назад във времето. Преди повече от 4000 години, през Х век пр.н.е., древните гърци на остров Самос създали най-ранния известен чийзкейк.
Тогава чийзкейкът се е смятал за чудесен източник на енергия и има доказателства, че е бил сервиран на спортисти по време на първите олимпийски игри през 776 г. пр.н.е.
Чийзкейкът бил популярен и като сватбен десерт.
По-късно десертът претърпява промяна. Към него се добавя тестена основа, наподобяваща формата на тарт. В първата английска готварска книга, написана през 1390 г. има множество варианти на рецептата за чийзкейк, която включва яйца и различни вкусови профили.
През следващите пет века почти всяка английска готварска книга включвала поне една рецепта за чийзкейк, което показвало любовта на англичаните към вкусния десерт. Тъй като англичаните обожавали това творение, не е изненада, че деликатесът си проправя път до американските колонии.
Чийзкейкът в Америка
През 30-те години на 17 век Филаделфия става дом на таверната „Cheesecake House“. Ценената и подарена готварска книга на Марта Вашингтон съдържала три различни рецепти за чийзкейк, едната от които е такъв без коричка. В тези начини на приготвяне се използвала розова вода и други подправки.
През 19 век рецептите за чийзкейк започват да включват по-фини съставки като лимон и ванилия. През 30-те години основата на американизирания чийзкейк се променило. Традиционната извара била заменена с крема сирене.
Така рецептите за чийзкейк се трансформирали и се родил нюйоркският чийзкейк.
Той може да бъде класически, с шоколад, плодов чийзкейк без захар и още, в зависимост от това с какво решим да го гарнираме. Нюйоркчаните стават обсебени от десерта, а днес ресторантите и заведенията за хранене не са по-различни – почти всеки предлага някакъв вид чийзкейк в менюто си.
Още от здравословната ни кухня
След като предложихме плодов чийзкейк без захар, е редно да споделим и още някоя рецепта, с която ще може да го гарнираме. Може да разгледате статията ни с 3 изпитани рецепти изпитани рецепти за кето сладко у дома без захар.
Ако идеята ви е допаднала, споделете рецептата за плодов чийзкейк без захар с приятели или се похвалете с резултата в споделената ни кухня във фейсбук, където с други кето ентусиасти ще може да продължите да обменяте идеи и опит.
Чудесни рецепти и седмични менюта ще откриете в безплатната ни Вайбър група и между кориците на книгите ни Кето фантазии 1 и 2.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В горещото време избягваме да пускаме фурната или котлоните, затова търсим варианти за десерти без печене – като […]
Една нова идея за десерт, на която попаднахме тези дни, е тази за испански обгорял чийзкейк. Понякога той […]
Преди време ви показахме как да си приготвите кето орео бисквитки, а днес ги включваме към рецепта за […]