Ягодово парфе с брауни

Обновена: 13.03.2025|
ягодово парфе

Кето десертите съчетават сладост и често използват плодове за допълнителна свежест. Нашето предложение за ягодово парфе включва вкусно шоколадово брауни, сметанов крем с ягоди и традиционния за този десерт желиран топинг. Резултатът е впечатляващ десерт, с който може да покажете, че кето режимът е всъщност възможност да си хапваме страхотни храни.

 

Рецепта за ягодово парфе

Тази рецепта изисква няколко часа, в които да престои в хладилника, но резултатът със сигурност си заслужава чакането.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
1 час + 2-3 часа в хладилник 10 245 калории
7 г нетни въглехидрати
8 г белтъчини
20 г мазнини

Приготвянето на кето ягодово парфе има два основни етапа – приготвянето на брауни блата, а след това крема и желирания плодов топинг.

Необходими продукти

За блата:

 

За крема:

  • 400 г ягоди
  • 400 г заквасена сметана
  • 125 г течна сметана, 20%
  • 20 г желатин
  • 120 г еритритол
  • 50 г филирани бадеми (за декорацията)

 

За плодовия топинг:

  • 300 мл вода
  • 200 г ягоди
  • 15 г желатин
  • 50 г еритритол или 40 г стевия на прах

 

Начин на приготвяне:

Ще приготвим първо блата и докато той се охлажда, ще започнем с приготвянето на другите части от нашето ягодово парфе.

  1. Пригответе браунито според инструкциите на пакета. Вместо обаче в квадратна форма, го пригответе в продълговата форма с падащо дъно. Така браунито ще е по-дебело и ще е възможно да направите парфето.
  2. Блендирайте 400 г ягоди от съставките за крема.
  3. Прецедете ги, за да премахнете излишната вода.
  4. Добавете 20 г желатин към 125 г течна сметана. Разбъркайте добре и оставете настрана за 10 минути.
  5. Към прецеденото ягодово пюре добавете 120 г еритритол и сместа с желатин и сметана.
  6. Сложете на котлон на слаб огън и бъркайте до пълно разтваряне на желатина. Ако разполагате с готварски термометър, сместа трябва да достигне 50 градуса.
  7. Свалете тази смес от котлона. Добавете към нея заквасената сметана и разбъркайте добре с миксер.
  8. Когато браунито е готово, оставете го да се охлади добре.
  9. След това го нарежете по дължина така, че да се получат два еднакви блата.
  10. В същата форма наложете единия брауни блат. Върху него изсипете готовия крем със сметана и ягодово пюре, като оставите 5-6 супени лъжици от крема настрана. След това отгоре поставете другия блат. Оставете в хладилник за 2-3 часа, за да стегне добре.
  11. За плодовия топинг разтворете 15 г желатин във вода и оставете настрана за 10 минути.
  12. Добавете подсладителя и бъркайте добре на слаб огън до пълно разтваряне.
  13. Нарежете 200 г ягоди на едри шайби и добавете към сместа, след като я свалите от котлона.
  14. Изсипете желатиновата смес с плодов топинг върху горния блат. Върнете в хладилника за качествено стягане.
  15. След като плодовия топинг се стегне в хладилника, извадете тортата.
  16. Махнете стените на формата. С останалия крем, който заделихте по-рано, намажете стените.
  17. За няколко минути запечете филираните бадеми в сух тиган, докато станат златисти.
  18. Украсете стените на тортата с бадемите.
  19. Сервирайте с хубаво кафе или като десерт след вкусно ястие.

Съвет: За интересно разнообразие може да опитате да приготвите тортата и с други плодове в желирания топинг като боровинки или малини.

Хранителни стойности

 

ягодово парфе

 

Свикнали сме десертите да са рядко удоволствие, тъй като са вредни за нас. Ако приготвим обаче кето торта без захар като това ягодово парфе, можем да хапваме спокойно без притеснение и угризения. 

В 1 порция от нашето предложение за ягодово парфе се съдържат:

  • 48% витамин Ц
  • 20% манган
  • 20% фибри
  • 18% мед
  • 15% витамин Б2
  • 14% витамин А
  • 11% фосфор
  • 11% витамин Е

 

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Кето чийзкейк без печене с ягоди и лимон.

 

Предложението за ягодово парфе съвсем не е единственият кето десерт, който да впечатли с вкуса и визията си. Може да опитате също:

 

Още вкусни и нисковъглехидратни десерти ще откриете в споделената ни кухня във Фейсбук. А във Вайбър канала ни публикуваме безплатно седмично меню, съчетано с кето режима. Заедно с него подготвяме за вас и списък за пазаруване, с който да си набавите всички необходими продукти.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар