Ваксини по време на бременност – какво трябва да знаем

Обновена: 02.02.2024|

Несъмнено въпросът безопасни ли са ваксините по време на бременност е един от най-важните, които вълнуват бъдещите майки. Ваксините могат да помогнат да защитите както себе си, така и вашето бебе от болести, които могат да се предотвратят. За съжаление, не всички са безопасни. Накратко ваксинации, които съдържат убити (деактивирани) вируси, могат да се извършват по време на бременност. Те се наричат инактивни ваксини – деактивираните вируси в тях, попадайки в организма, не се репликират, но продължават да бъдат интактни, така че имунната система да може да ги разпознае. Унищожаването им се извършва по химичен път. Но ваксините, които съдържат живи вируси, не се препоръчват на бременни жени. В тази статия ще ви обясним подробно кои ваксини са безопасни, кои не са препоръчителни и защо.

 

Разрешени ваксини по време на бременност

Нека разгледаме основните и важни ваксини по време на бременност.

  • Противогрипни ваксини

По време на бременността имунната система на жената е отслабена. Това означава, че организмът й може да не е в състояние да се пребори с някои инфекции. Повишава се най-вече риска от сезонния грип. За бременните жени е по-вероятно да развият усложнения като пневмония, тъй като дишането им не е в пълния си капацитет. С оглед на тези предпоставки ваксината срещу грип е не само разрешена, но и задължителна, особено за жените, които боледуват често. Така те ще са спокойни, че правят всичко необходимо да защитят себе си и своето бебе. Противогрипната ваксина е направен чрез деактивиран вирус, така че е напълно безопасна. Изключение прави противогрипната назална спрей ваксина, която е направена от жив вирус и трябва да се избягва. Можете да погледнете и предпазните мерки  в статията Как да се предпазим от грипните вируси.

  • Коклюш

Коклюшът, или така наречената магарешка кашлица, е много опасна диагноза при бебетата и винаги налага продължително болнично лечение. Когато жената се ваксинира срещу коклюш по време на бременност, тялото й започва да произвежда антитела, за да се предпази от заболяването. Тези антитела преминават през плацентата към бебето и му осигуряват известна защита, докато не дойде време да му се постави ваксината. Това обикновено се случва след 8 седмици. За профилактика на това заболяване се прилага комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш. За бъдещите майки няма проблем да се приложи еднократно по време на бременността.

  • Хепатит B

    Ваксини по време на бременност. ХИВ и бременност. Женска консултация. Хипертензивни нарушения. Фолиева киселина по време на бременност. Хранене при бременност. Цинк при бременност. Бременност - диагноза и развитие. Лека бременност. Списък преди раждане. Гестационен диабет: признаци.

Бременните жени, които са изложени на висок риск oт това заболяване и имат отрицателен тест за вируса, могат да получат тази ваксина. Тя се използва за защита на майката и бебето срещу инфекция както преди, така и след раждането. Необходима е серия от три дози, за да се изгради имунитет. Втората и третата доза се дават 1 и 6 месеца след първата.

  • Ваксини при пътуване

Не по-малко интересен е въпросът за ваксините при пътуване в чужбина. Обикновено на бременните се препоръчва да избягват посещението на страни, където са необходими ваксинации. За съжаление, не винаги подобни пътувания могат да бъдат избегнати. В такъв случай трябва да се консултирате със специалист, за да се информирате с предимствата и рисковете на тези ваксини. Когато рискът е прекалено висок, разбира се, се препоръчва ваксината да бъде приложена. Такъв е случаят с жълтата треска например. Това е вирус, разпространяван от комари. Повечето хора, които получават усложнения от заболяването, умират. Затова ваксинацията е оправдана, въпреки, че е на основата на жив вирус.

 

Безопасно ли е поставянето на ваксини по време на бременност?

Бъдете спокойни, напълно безопасно е за вас да си направите ваксините, препоръчителни по време на бременност. Всички те са тествани за чистота, потентност и безопасност под надзора на специалисти. Както всяко лекарство обаче, ваксините могат да имат странични ефекти. Но те обикновено са леки и отминават сами. Страничните ефекти на ваксините, които предпазват от грип и магарешка кашлица, включват: болка, зачервяване или подуване, където е направена ваксината, мускулни болки, умора и треска. Ако получите някои от тях, това не бива да ви притеснява, защото всеки човек може да ги изпита и не засягат само бременните.

Могат ли обаче ваксините да повлияят на нероденото ви дете? Както споменахме, редица живи ваксини не трябва да се поставят на бременни жени, тъй като могат да бъдат вредни за бебето. Някои ваксини могат да се поставят на майката през втория или третия триместър на бременността, докато други трябва да се прилагат поне три месеца преди или непосредствено след раждането на бебето.

 

Непрепоръчителни ваксини по време на бременност

 

Ваксини по време на бременност. Списък преди раждане.

 

  • Живи ваксини

Ако ваксината използва жив вирус, като тази за туберкулоза например, обикновено ще бъдете посъветвани да изчакате, докато се роди вашето бебе, преди да я направите. Това е така, защото съществува потенциален риск живите ваксини да причинят зараза на нероденото бебе. Но няма доказателства, че някоя жива ваксина причинява вродени дефекти. Все пак понякога може да се използва жива ваксина по време на бременност, ако рискът от инфекция е по-голям от риска от ваксинацията. Живи ваксини са и тези за морбили, паротит и рубеола, както и тази срещу тиф.

  • Превенция срещу малария

Изключително непрепоръчително за бременни жени е да приемат медикаменти срещу малария. За съжаление, не съществува активна ваксина срещу заболяването и единственият начин за защита е вземане на лекарства превантивно. Бременните жени са особено податливи на малария. Това е сериозно състояние, което може да бъде фатално както за майка, така и за бебето. Направете всичко възможно да не се поставяте в риск от заразяване, като не посещавате страни, където е разпространена маларията. Ако това все пак се случи, ще трябва да приемате лекарства. Те са различни в зависимост от това на каква дестинация се намирате, но всички крият рискове. Те могат да окажат влияние върху развитието на нероденото дете. Не малка е и възможността лекарствата изобщо да не подействат, ако вирусът е развил резистентност.

И един съвет за финал. Много жени не са наясно с имунизационния си календар и могат да пропуснат поставянето на важна ваксина. Така стават податливи на заболявания, които могат да навредят на тях или на нероденото им дете. Най-добрият вариант е, ако планирате бременност, да направите всички необходими ваксини преди това. Консултирайте се със своя лекар, за да разберете кои ваксини е наложително да приложите и кои могат да изчакат за след раждането. Бъдете информирани, за да сте здрави.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 14.12.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 февруари 2024 в 00:00 | Публикувана: 14 декември 2020 в 17:53 | Категория: Бременност и женско здраве