Дефицит на хормон на растежа – как да се справим?

Обновена: 23.02.2024|
Дефицит на хормон на растежа.

Хормонът на растежа управлява набор от важни телесни функции. В тази статия се задълбочаваме в многостранната му роля, като изследваме неговите функции, последиците от дефицит на хормон на растежа и лечението на това състояние.

 

Какво е хормон на растежа?

Хормонът на растежа (GH), известен също като соматотропин, е пептиден хормон, произвеждан от хипофизната жлеза – малка жлеза, разположена в основата на мозъка.

Той играе решаваща роля в различни физиологични процеси в тялото, особено в растежа и развитието, както подсказва и името му.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Функции на хормон на растежа

Ще се запознаем по-добре с хормона на растежа, като разгледаме различните му физиологични функции в тялото.

Стимулиране на растежа

Той насърчава линейния растеж по време на детството и юношеството, като стимулира растежа на костите и хрущялите. Освен това влияе на дългите кости и допринася за крайната височина на човек в зряла възраст.

Метаболизъм

Стимулира разграждането на мазнините (липолиза) и насърчава използването им като източник на енергия, подпомагайки загубата на мазнини. Може да намали използването на глюкоза за енергия в определени клетки, като помага за поддържане на оптимални нива на кръвната захар и влияе върху инсулиновата чувствителност.

Здраве на мускулите и тъканите

Хормон на растежа допринася за развитието на скелетните мускули.

Той улеснява регенерацията и обновяването на тъканите, като насърчава производството на нови клетки, които да заменят увредените или стареещи такива.

Този процес е жизненоважен за поддържането на здрави органи и тъкани в цялото тяло, както и за възстановяване от наранявания.

Здраве на костите

Стимулира растежа и минерализацията на костите, като допринася за тяхната плътност и здравина.

Здраве на кожата

Хормонът на растежа допринася за производството на колаген и за регенерацията на кожата.

Имунна функция

Хормонът на растежа може да подпомогне за защитата на тялото срещу инфекции, защото влияе върху производството и функциите на различни клетки в имунната система, включително Т-лимфоцити и макрофаги.

Сърдечно-съдово здраве

GH влияе на сърдечно-съдовото здраве, като може да намали риска от свързани заболявания.

Психологически ефекти от хормон на растежа

Може да окаже влияние върху настроението, качеството на съня, умствената бдителност, способността за концентрация и когнитивната функция, въпреки че механизмите на тези ефекти не са напълно разбрани.

 

Какво е дефицит на хормон на растежа?

 

Дефицит на хормон на растежа.

 

Дефицит на растежен хормон (GHD, Growth Hormone Deficiency) е медицинско състояние, характеризиращо се с недостатъчно производство или секреция на хормона на растежа от хипофизната жлеза. Този дефицит може да възникне на всяка възраст и има различна степен на тежест.

Причините могат да бъдат вродени или придобити.

Някои деца се раждат с недоразвита или необичайна хипофизна жлеза, което води до неадекватно производство на GH.

Придобитите причини при децата включват увреждане на хипофизната жлеза поради тумори, инфекции, травма на главата или лъчева терапия.

В някои случаи GHD може да се развие в зряла възраст поради тумори на хипофизата, наранявания на главата или други състояния, засягащи хипофизната жлеза.

 

Симптоми и усложнения при дефицит на хормон на растежа

Състоянието на дефицит на растежен хормон може да доведе до различни здравословни усложнения. Тежестта и въздействието на тези рискове може да варира в зависимост от степента на дефицит и колко рано е диагностицирано и лекувано състоянието.

Дефицит на растежен хормон при децата може да забави или спре растежа, ако не се лекува. Това често води до нисък за възрастта ръст. Друг симптом при децата с това състояние може да бъде забавяне при поникване на зъби, идване на пубертета и развиване на вторични полови белези.

В тази така уязвима възраст тези фактори могат да станат причина за емоционални предизвикателства при социализиране и за понижено самочувствие.

Неадекватните нива на хормон на растежа могат да повлияят на минералната плътност на костите, което потенциално води до намалена здравина и повишен риск от фрактури.

При възрастните има риск от намалена мускулна маса и сила. Те могат да изпитат повишена коремна мазнина и промени в метаболизма.

Намалената костна плътност поради дефицит на хормон на растежа може да увеличи риска от остеопороза и фрактури при възрастни. Симптоми като умора, намалени нива на енергия и промени в настроението могат да повлияят на цялостното благосъстояние и качеството на живот на индивида.

Както децата, така и възрастните с нелекуван GHD може да са изложени на повишен риск от развиване на сърдечно-съдови усложнения поради метаболитни промени. Такива могат да бъдат изменен липиден профил и повишено натрупване на висцерална мазнина, която е разположена дълбоко около вътрешните органи.

Без подходяща диагноза и лечение, рисковете, свързани с дефицит на хормон на растежа, могат да продължат или да се влошат, потенциално водещи до дългосрочни последици за здравето.

 

Регулиране на растежен хормон

Регулирането на секрецията на хормон на растежа (GH) включва различни фактори и механизми.

Въпреки че хората не могат директно да контролират производството на GH, определени навици и практики в начина на живот могат да помогнат за оптимизиране на секрецията и цялостната му функция.

Адекватен сън

 

Дефицит на хормон на растежа.

 

Хормон на растежа се секретира основно по време на дълбок сън, особено през първите няколко часа.

Стремете се към 7-9 часа качествен сън на нощ, за да насърчите оптималното освобождаване.

Балансирана диета

Осигуряването на питателна диета, включваща достатъчно протеини, здравословни мазнини и въглехидрати, също е много важно. Богатите на протеини ястия, особено преди лягане, могат да стимулират секрецията на хормон на растежа, което се обяснява с повишаване нивата на аминокиселини, активиращи растежния хормон.

Стремете се към балансирана диета с ограничени добавени захари, защото високият прием на захар и колебанията в нивата на кръвната захар могат да повлияят отрицателно.

Затлъстяването може да наруши хормоналния баланс и да се отрази зле върху секрецията на растежен хормон, затова се стремете към поддържане на здравословно тегло. Прекомерният прием на алкохол също трябва да се избягва.

Упражнение и физическа активност

Участването в редовни упражнения може да повиши нивата на хормона, особено при интервални тренировки с висока интензивност (HIIT) и силови тренировки.

Управление на стреса

Хроничният стрес може да повлияе отрицателно на нивата на хормоните, включително хормон на растежа. Практикувайте техники за намаляване на стреса, като внимателност, медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане.

Периодично гладуване

Някои данни сочат, че периодичното гладуване или ограничените във времето модели на хранене могат временно да повишат нивата на GH.

Добавки

Някои добавки, като аргинин, орнитин, глицин и глутамин, могат временно да повишат секрецията на хормон на растежа. Препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да взимате каквито и да е добавки.

 

Хормонозаместителна терапия

В случаите на диагностициран тежък дефицит на растежен хормон може да е необходима хормонозаместителна терапия (ХЗТ), която включва прилагането на синтетичен растежен хормон.

Основната цел на терапията е да нормализира нивата на GH и да стимулира растежа при деца или да адресира симптомите при възрастни, причинени от дефицита.

Синтетичният растежен хормон, разработен чрез рекомбинантна ДНК технология, се прилага чрез подкожни инжекции. Дозировката и честотата на инжекциите се определят от здравен специалист въз основа на фактори като възраст, тегло, тежест на дефицит и цели на лечението.

При деца с GHD лечението обикновено започва възможно най-рано, за да се поддържа нормален растеж, и продължава до затваряне на растежните пластини.

Възрастните с тежък дефицит на растежен хормон може да се нуждаят от лечение през целия живот за справяне със симптомите и подобряване на цялостното благосъстояние.

Потенциалните странични ефекти могат да включват:

  • задържане на течности
  • болки в ставите
  • главоболие
  • в някои случаи повишен риск от определени състояния като диабет и повишено вътречерепно налягане

 

Дългосрочните рискове, свързани с терапията с хормон на растежа, все още се проучват, особено по отношение на употребата му при популации без дефицит на растежен хормон.

 

Хормонозаместителна терапия при хора без медицинска необходимост

 

Дефицит на хормон на растежа.

 

Когато индивиди без дефицит на хормон на растежа използват заместителна терапия с растежен хормон, това често е за неодобрени или непредвидени цели. Например такива, свързани с мускулен растеж, подобряване на атлетичните постижения или ефекти против стареене.

Това не само противоречи на медицинската етика, но и крие множество рискове за здравето.

Когато се използва без медицинска необходимост или наблюдение, терапията може да предизвика сърдечно-съдови усложнения, метаболитен дисбаланс и повишен риск от рак.

Злоупотребата може да доведе още до болки в ставите, задържане на течности, синдром на карпалния тунел (проявява се болезненост, повишена чувствителност и затруднени фини движения на ръката) или уголемяване на органи (акромегалия).

 

Заключение

Хормонът на растежа се произвежда от хипофизната жлеза и играе жизненоважна роля в различни телесни функции, особено растежа и развитието. Той засяга развитието на костите, метаболитните процеси, здравето на мускулите и тъканите, костната плътност, регенерацията на кожата и дори имунната функция и сърдечно-съдовото здраве.

Дефицит на растежен хормон може да възникне поради вродени или придобити причини и да засегне както деца, така и възрастни хора. Децата могат да се сблъскат със забавен растеж и развитие и емоционални предизвикателства, а възрастните могат да изпитат намалена мускулна маса, проблеми с костната плътност и други здравословни усложнения.

Регулирането на хормона на растежа е свързано с начина на живот и фактори като достатъчен сън, балансирано хранене, упражнения, управление на стреса и периодично гладуване.

В случаите на диагностициран тежък дефицит на растежен хормон се използва хормонозаместителна терапия (ХЗТ) със синтетичен растежен хормон. Въпреки това, когато тя се използва без медицинска необходимост, крие значителни рискове, включително сърдечно-съдови проблеми, метаболитен дисбаланс и потенциални дългосрочни здравословни проблеми. Злоупотребата е незаконна, неетична и може да доведе до сериозни усложнения.

Какво е хормон на растежа?

Той се произвежда от хипофизната жлеза и играе жизненоважна роля в различни телесни функции, особено растежа и развитието.

Какви са симптомите на дефицит на хормон на растежа?

Децата могат да се сблъскат със забавен растеж и развитие и емоционални предизвикателства, а възрастните могат да изпитат намалена мускулна маса, проблеми с костната плътност и други здравословни усложнения.

Какви са методите за регулиране на растежен хормон?

Регулирането е свързано с начина на живот и фактори като достатъчен сън, балансирано хранене, упражнения, управление на стреса и периодично гладуване. В случаите на диагностициран тежък дефицит на хормон на растежа се използва хормонозаместителна терапия (ХЗТ).

Категории: Здраве|Публикувана: 19.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 10:59 | Публикувана: 19 декември 2023 в 13:22 | Категория: Здраве