Липогенеза и липолиза – за синтеза и разграждането на мазнини

Обновена: 25.04.2024|
Липогенеза и липолиза.

Терминът “липогенеза” идва от съчетанието на гръцките думи lipos (мазнина) и genesis (произход). Научавайки за този процес, може да разберем как се създават и трупат мазнини в тялото ни.

Липогенезата е естествен метод на организма, чрез който той самостоятелно синтезира мастни киселини и триглицериди, които след това съхранява като резервни източници на енергия и използва при нужда.

vitc 400 1
probiotik 600
vitc 400 1
probiotik 600

За тази цел се преработват въглехидратите, които сме приели с храната. Произвеждането на тези нови мазнини се случва в цитоплазмата на клетките.

Производството протича в черния дроб, но е възможно да се открие и в клетките на мастните тъкани.

Някои от мастните киселини са незаменими вещества за организма и всички клетки и тъкани се нуждаят от тях, за да функционират правилно. Поради необходимостта да поддържаме количеството мастни киселини в тялото балансирано клетките се научават да произвеждат ценните мазнини с помощта на външни хранителни източници.

Мастните киселини и запасите от тях са висококалориен ресурс, който тялото може да използва в моменти на нужда или липса. Това ги прави най-практични за запазване и натрупване в организма.  

Процесът по създаване и съхраняване на мазнини е важен за запазването и правилното използване на енергията, която сме приели с храната. Проучвания показват, че той също играе важна роля за правилното протичане на процесите в рамките на имунната и нервната система.

Ролята на инсулина за липогенезата

 

липогенеза липолиза

 

Високите нива на глюкоза стимулират производството на инсулин от панкреаса и неговото освобождаване. При наличието на по-голямо количество инсулин в кръвта се стимулира липогенезата, за да бъде преработена допълнителната захар, попаднала в тялото.  

Инсулинът е свързан с този процес, тъй като поради неговото влияние тялото усвоява и съхранява захарта под нова форма като допълнителен източник на енергия. Това се случва чрез стимулиране на мастната тъкан да усвои глюкозата и да произведе нови запаси. Повечето клетки са способни да превръщат излишните въглехидрати в мастни киселини. 

 

Какво е липолиза?

Терминът „липолиза“ идва от съчетанието на гръцките думи lipos (мазнина) и lysis (разтваряне). По този начин наричаме процеса, който действа обратно на липогенезата. Чрез него се разграждат депата от мастни киселини с цел получаване на енергия, която да се използва от организма.

Липолизата е биохимичен процес, при който мазнините (липидите), съхранявани в мастните клетки, се разграждат до глицерол и мастни киселини и се освобождават в кръвта.

Двата процеса, липогенеза и липолиза, действат обратнопропорционално – когато един от тях е стимулиран, другият се потиска. Тази обратна зависимост се регулира чрез хормони и физиологични механизми. Както вече отбелязахме, при високо ниво на кръвната глюкоза задстомашната жлеза произвежда повече инсулин, а той насърчава липогенезата.

В противоположна посока действат хормоните адреналин и норадреналин, които се освобождават от надбъбречните жлези при стрес или физическо напрежение. Те насочват тялото към използване на мазнини като източник на енергия и стимулират липолизата. Така организмът поддържа своя енергиен баланс.

Други хормони, стимулиращи създаването и премахването на мастни киселини

Хормонът лептин е един от действащите фактори, които контролират тези процеси. Той е известен със своето потискащо апетита действие. Неговата роля е да спира или намалява количеството мазнини, които организмът произвежда. С негова помощ се контролира освобождаването на глюкозата, която тялото е съхранявало в мастните тъкани.

Хормоните на растежа – главно соматотропин и инсулиноподобен растежен фактор 1,  са способни да въздействат върху метаболизма на мазнините като стимулират разграждането им, въпреки че имат други основни роли, свързани с регулацията на растежа и развитието. Нивата на тези хормони могат се повишават,но не пряко, в резултат от загубата на мазнини.

Високите нива на инсулин имат функцията освен да стимулират създаването, така и да забавят разграждането на мастни киселини. Задържането на мазнини в тялото зависи от съотношението на активност на тези два процеса.  

 

Как да се храним, за да балансираме количеството мазнини в тялото? 

Липогенезата е изключително податлива на промени в диетата. При различни проучвания се наблюдава цялостно подобрение в състоянието на черния дроб при диета с малко количество въглехидрати, но богата на мазнини, тъй като по този начин се намаляват ефектите на липогенезата и нуждата от нея.

При повишен прием на въглехидрати липогенезата се засилва както в черния дроб, така и в мастните тъкани, които също имат способността да преработват глюкозата в мазнини. 

Фастинг за разграждане на мастни киселини

 

липогенеза липолиза

 

Периодите на глад (фастове) инхибират процеса по създаване на мазнини. Същото действие се наблюдава и при умерена консумация на естествени полиненаситени мастни киселини – когато ги приемаме отвън, тялото няма нужда да ги произвежда самостоятелно.

Периодичното гладуване потиска липогенезата и засилва липолизата, което води до разграждането и по-бързото губене на мазнини. Когато не приемаме храна, естестветно намаляваме нивата на инсулин и лептин, но увеличаваме количеството на хормона на растежа. Тъй като инсулинът е главният сигнал за начало на липогенезата, а въглехидратите са храната за този процес, той бързо се преустановява в периоди на глад.

На негово място организмът започва усилено да разгражда мастните киселини. Кето диетата е един от най-популярните и добре проучени методи за стимулиране на липолизата, или изгарянето на мазнини, в полза на организма.  

 

Ползи и противопоказания на естествените процеси 

 

липогенеза липолиза

 

Чрез липогенезата се поддържа балансът на количеството мастни киселини в тялото, което е благоприятно за здравето на тялото.  Повишеното ниво на произведените мастни киселини може да доведе до различни заболявания:

  • Сърдечно-съдови проблеми
  • Неалкохолна мастна чернодробна болест
  • Диабет тип 2
  • Ракови заболявания
  • Инфекции
  • Автоимунни заболявания
  • Преждевременно стареене
  • Постепенна дегенерация на нервната система

 

Поради тази причина в някои случаи се приемат медикаменти, които да потиснат процеса по производство на мастни киселини. Този дисбаланс може да се получи от проблеми в естествените процеси за инсулиново освобождаване или чест прекомерен прием на въглехидрати.  

Мастните натрупвания при пациенти, страдащи от неалкохолно чернодробно мастно заболяване, се образуват именно вследствие на липогенезата. Някои проучвания сочат към значително намаляване на количеството мазнини, които се отлагат в черния дроб, при изолиране на въглехидратите от ежедневната диета.

Подобен начин на хранене откриваме в кетогенния режим, под влиянието на който се задейства разграждането на мастни киселини, от които се извличат кетоните за набавяне на енергия на тялото.  

 

Заключение

Липогенезата и липолизата са естествени процеси, които набавят ценни и важни мазнини на тялото. Някои мастни киселини се приемат с храната, но тялото е изградило естествени процеси, които превръщат въглехидратите в необходимите мазнини.

Ценните висококалорийни ресурси, изградени от мастни киселини, позволяват на тялото да функционира и оцелява в периоди на лишение като му осигуряват сигурен източник на енергия.

 

Често задавани въпроси

Какво е липогенеза?

Това е процес, при който тялото използва въглехидратите от храната за създаване на мастни киселини и съхраняването им в тялото под формата на енергийни запаси.

Какво е липолиза?

Това е процес, при който тялото разгражда мастните резерви и ги използва като източник на енергия, когато има нужда.

По какъв начин са свързани?

Двата процеса действат обратнопропорционално един на друг - когато единият е стимулиран, влиянието на другия намалява. Контролират се от различни хормони.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 25.08.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 април 2024 в 11:42 | Публикувана: 25 август 2023 в 14:17 | Категория: Здраве