Липогенеза и липолиза – за синтеза и разграждането на мазнини

Някои от мастните киселини са незаменими вещества за организма и всички клетки и тъкани се нуждаят от тях, за да функционират правилно. Поради необходимостта да поддържаме количеството мастни киселини в тялото балансирано клетките се научават да произвеждат ценните мазнини с помощта на външни хранителни източници.Производството протича в черния дроб, но е възможно да се открие и в клетките на мастните тъкани.
Процесът по създаване и съхраняване на мазнини е важен за запазването и правилното използване на енергията, която сме приели с храната. Проучвания показват, че той също играе важна роля за правилното протичане на процесите в рамките на имунната и нервната система.Мастните киселини и запасите от тях са висококалориен ресурс, който тялото може да използва в моменти на нужда или липса. Това ги прави най-практични за запазване и натрупване в организма.
Ролята на инсулина за липогенезата

Какво е липолиза?
Терминът „липолиза“ идва от съчетанието на гръцките думи lipos (мазнина) и lysis (разтваряне). По този начин наричаме процеса, който действа обратно на липогенезата. Чрез него се разграждат депата от мастни киселини с цел получаване на енергия, която да се използва от организма.Двата процеса, липогенеза и липолиза, действат обратнопропорционално – когато един от тях е стимулиран, другият се потиска. Тази обратна зависимост се регулира чрез хормони и физиологични механизми. Както вече отбелязахме, при високо ниво на кръвната глюкоза задстомашната жлеза произвежда повече инсулин, а той насърчава липогенезата. В противоположна посока действат хормоните адреналин и норадреналин, които се освобождават от надбъбречните жлези при стрес или физическо напрежение. Те насочват тялото към използване на мазнини като източник на енергия и стимулират липолизата. Така организмът поддържа своя енергиен баланс.Липолизата е биохимичен процес, при който мазнините (липидите), съхранявани в мастните клетки, се разграждат до глицерол и мастни киселини и се освобождават в кръвта.
Други хормони, стимулиращи създаването и премахването на мастни киселини
Хормонът лептин е един от действащите фактори, които контролират тези процеси. Той е известен със своето потискащо апетита действие. Неговата роля е да спира или намалява количеството мазнини, които организмът произвежда. С негова помощ се контролира освобождаването на глюкозата, която тялото е съхранявало в мастните тъкани. Хормоните на растежа – главно соматотропин и инсулиноподобен растежен фактор 1, са способни да въздействат върху метаболизма на мазнините като стимулират разграждането им, въпреки че имат други основни роли, свързани с регулацията на растежа и развитието. Нивата на тези хормони могат се повишават,но не пряко, в резултат от загубата на мазнини. Високите нива на инсулин имат функцията освен да стимулират създаването, така и да забавят разграждането на мастни киселини. Задържането на мазнини в тялото зависи от съотношението на активност на тези два процеса.Как да се храним, за да балансираме количеството мазнини в тялото?
Липогенезата е изключително податлива на промени в диетата. При различни проучвания се наблюдава цялостно подобрение в състоянието на черния дроб при диета с малко количество въглехидрати, но богата на мазнини, тъй като по този начин се намаляват ефектите на липогенезата и нуждата от нея.При повишен прием на въглехидрати липогенезата се засилва както в черния дроб, така и в мастните тъкани, които също имат способността да преработват глюкозата в мазнини.
Фастинг за разграждане на мастни киселини

Ползи и противопоказания на естествените процеси

- Сърдечно-съдови проблеми
- Неалкохолна мастна чернодробна болест
- Диабет тип 2
- Ракови заболявания
- Инфекции
- Автоимунни заболявания
- Преждевременно стареене
- Постепенна дегенерация на нервната система
Подобен начин на хранене откриваме в кетогенния режим, под влиянието на който се задейства разграждането на мастни киселини, от които се извличат кетоните за набавяне на енергия на тялото.
Заключение
Липогенезата и липолизата са естествени процеси, които набавят ценни и важни мазнини на тялото. Някои мастни киселини се приемат с храната, но тялото е изградило естествени процеси, които превръщат въглехидратите в необходимите мазнини. Ценните висококалорийни ресурси, изградени от мастни киселини, позволяват на тялото да функционира и оцелява в периоди на лишение като му осигуряват сигурен източник на енергия.Често задавани въпроси
Какво е липогенеза?
Това е процес, при който тялото използва въглехидратите от храната за създаване на мастни киселини и съхраняването им в тялото под формата на енергийни запаси.
Какво е липолиза?
Това е процес, при който тялото разгражда мастните резерви и ги използва като източник на енергия, когато има нужда.
По какъв начин са свързани?
Двата процеса действат обратнопропорционално един на друг - когато единият е стимулиран, влиянието на другия намалява. Контролират се от различни хормони.
Източници
- Edwards, M., Mohiuddin, S., S. Biochemistry, Lipolysis, National Library of Medicine, Updated July 17, 2023.
- Grabner, G., et al. Lipolysis: cellular mechanisms for lipid mobilization from fat stores, National Library of Medicine, 2021 Nov 19.
- Sander, K.. Mechanisms of nutritional and hormonal regulation of lipogenesis, National Library of Medicine, 2001 Apr 15
- Jeon, Y, G.. Physiological and pathological roles of lipogenesis, National Library of Medicine, 2023, 05 May
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Потенциалът при активирането на кафява мастна тъкан е свързан със свойството си да преобразува енергията, получена от храната, в топлина.
Специалистите по хранене и диететика твърдят, че трансмазнините, наричани още трансмастни киселини, трябва да се консумират в ограничени