Чушки в доматен сос
Ароматът на чушки в доматен сос е позната миризма за много българи и не само. Приготвят се лесно и стават изключително вкусни, като в същото време внасят чувство на носталгия и уют. Все още има места, където се правят домашни лютеници и чушки в доматен сос, но определено вече е по-рядко срещано от преди. Може вече да не варим лютеницата си толкова често у дома, но може да приготвим домашни чушки в доматен сос.
Рецепта за чушки в доматен сос
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 12 | 70.64 калории 7.2 г нетни въглехидрати 1.7 г протеин. 3.7 г мазнини |
Традиционна рецепта за чушки в доматен сос, подходяща за кето режима.
Необходими продукти:
- 1 кг чушки (~12 бр)
- 1 кг домати
- 50 г магданоз
- 3 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 2 ч. л. чесън на прах
- ½ с. л. еритритол
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте чушките добре и ги изпечете (може във фурна, на котлон, грил и дори еър фрайър).
- Сложете ги в найлонова торбичка и я завържете, за да се задушат.
- През това време измийте доматите и направете малко кръстче с нож от долната им страна.
- Сложете ги във вряща вода за около 20 секунди.
- Извадете ги и ги обелете.
- Рендосайте доматите в тенджера и ги сложете на котлона да заврят (на среден огън).
- Добавете еритритола и чесъна.
- Оставете доматите малко да поврят.
- Обелете чушките.
- Когато сосът се посгъсти, прибавете зехтина, солта и разбъркайте.
- След това добавете и чушките. Оставете да поври още 2-3 минути и премахнете от котлона.
- Поръсете с магданоза и разбъркайте.
Допълнителни съвети:
- Може да не варите чушките с доматения сос, а само да ги залеете с него.
- Ако не сте фенове на чесъна, може да го пропуснете в рецептата.
- Може да хапнете 1 филийка кето хляб с 1 порция от готовите чушки в доматен сос.
Чушки в доматен сос по света
Чушки в доматен сос са класическо ястие, което се среща в различни кулинарни традиции по света, но с вариации според местните вкусове, подправки и начини на приготвяне.
1. България и Балканите
В българската кухня чушките в доматен сос са популярно ястие, като могат да бъдат печени, пържени или дори пълнени. Обикновено сосът включва домати, чесън, лук и подправки като магданоз и черен пипер.
В някои рецепти се добавя и сирене за допълнителен вкус. Подобни вариации съществуват и в съседните страни – в Сърбия и Македония например чушките често се сервират с айвар или доматен сос с по-пушен аромат.
2. Средиземноморска кухня
В Италия има ястие, наречено пепероната. То представлява задушени чушки в доматен сос с добавени лук, чесън и зехтин. В някои региони се слагат също каперси или маслини, за да се подчертае характерният средиземноморски вкус. В Испания подобна храна, наречена писто манчего – зеленчуково ястие, което наподобява рататуй, включващо домати, чушки, тиквички и лук.
3. Мексиканска кухня
В мексиканската кухня чушките и доматеният сос са основа за много традиционни ястия. Например чили рейено представлява големи чушки, пълнени с месо или сирене, поляти с доматен сос, който често включва подправки като риган, канела и кимион. В мексиканските салси също често се среща комбинацията от домати и люти чушки.
4. Близък Изток и Северна Африка
В кухните на Близкия Изток чушките често се използват в комбинация с домати и към тях се добавят специфични подправки като кимион, кориандър и канела. Ястия като шакшука съдържат доматен сос, печени чушки и яйца. Ястието е популярно също в Израел, Тунис и Мароко.
В различните кулинарни традиции познатите чушки в доматен сос могат да бъдат пикантни, сладки, кисели или дори пушени, в зависимост от начина на приготвяне и добавените съставки. Това показва универсалността на тази комбинация, която присъства в толкова много кухни по света.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за чушки в доматен сос ви е харесала, може да разгледате и рецептата ни за яхния с наденица, домати и чушки. Може да разгледате още много подобни и различни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Каним ви и в здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти. Може да станете част и от нашата Вайбър група, в която редовно споделяме седмични кето менюта, актуални теми и рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето капама с праз е един малко по-различен прочит на традиционното обичано ястие. Подходяща е за нисковъглехидратния режим
Цветната и ароматна селска лятна манджа е леко хапване, което ще ви зареди с чудесен запас от полезни микро- и макронутриенти.
Пилешко с бамбук е една вкусна азиатска рецепта, с която може да разнообразим менюто си.