Писто манчего – испанска манджа с чоризо

Обновена: 06.12.2024|
писто манчего

Писто манчего е полъх от испанските брегове и е особено вкусна – най-вече в горещите летни дни, когато нямаме апетит за нищо. Е, една бърза зеленчукова манджа със сигурност ще осигури лесно хапване, без да натоварва стомаха.

 

Рецепта за писто манчего

Тази рецепта за писто манчего включва няколко вкусни летни зеленчука и тяхното смесване в тигана. С добавянето на апетитно чоризо лятната манджа става неповторима. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 4 233 калории
8 г нетни въглехидрати
11 г белтъчини
17 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 250 г чоризо
  • 2 тиквички среден размер (общо ~300 г)
  • 1 червена чушка (~120 г)
  • 1 жълта чушка (~120 г)
  • 1 домат (~120 г)
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходящ тиган загрейте зехтина.
  2. Когато е добре сгорещен, добавете към него нарязаните чушки.
  3. Запържете ги за няколко минути, като разбърквате добре.
  4. Към тях прибавете чесъна на прах и продължавайте да бъркате.
  5. След 5-6 минути нарежете чоризото на кубчета.
  6. Добавете го към тигана и бъркайте.
  7. Добавете тиквичките, нарязани на шайби.
  8. Бъркайте добре за 5-6 минути.
  9. След това прибавете домата, също нарязан на кубчета.
  10. Бъркайте.
  11. Добавете солта и черния пипер.
  12. Увеличете силата на котлона, за да се изпари течността от домата и да се превърне в гъст сос.
  13. Може да сервирате ястието писто манчего топло с кето хляб или охладено в комбинация със салата или студена лятна супа.

 

Съвет: Всякакъв вид пресни подправки отиват на това ястие и допринасят за неговата лятна свежест. Не се колебайте да експериментирате с пресни листа магданоз, копър, дафинов лист, пресен чесън и други.

В кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2 ще откриете много нисковъглехидратни предложения – от предястието до десерта.

 

Хранителни стойности

 

писто манчего

 

Кето вариантът на писто манчего, който ви предлагаме, е нискокалоричен и е подходящ за режим за сваляне на килограми. Ястието е питателно, като предлага на тялото някои ценни вещества.

В 1 порция писто манчего откриваме:

  • 147% витамин Ц
  • 52% витамин Б12
  • 32% витамин Б3
  • 28% витамин Б2
  • 23% калий
  • 22% селен
  • 21% фосфор
  • 21% манган

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

За писто манчего

Това ястие има различни вариации, в които може да се открият разнообразни продукти. Обикновено се хапва без месо или се добавя шунка към готовата манджа. Към нея може да се добавят патладжани, лук, различни чушки. Често се сервира с хляб и пържено яйце в центъра. На някои места може да се открие като плънка за малки емпанади и други видове тестени джобчета.

Испанците по-често го наричат писто. Цялото име писто манчего се появява поради произхода на ястието. Неговите корени се откриват в региона Кастилия-Ла Манча. Разновидности като писто ала билбаина произхождат от Билбао. Вариации може да се открият и из други региони на Испания.

Писто манчего напомня на източната шакшука, френския рататуй, африканската матбукха, както и традиционния за Йордания галайет бандора. Очевидно бързите ястия с домати и чушки са любими по цял свят и намират своето място в различни култури и народи.

Писто манчего е гъвкаво ястие, което може да се използва за лек обяд, гарнитура или разядка. В компанията на 1-2 пържени или варени яйца може да стане и чудесна питателна закуска за хората, които предпочитат солените храни рано сутрин. Направете си едно студено кафе и се поглезете с екзотично начало на деня.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Гаспачо, крем супа от авокадо.

 

Както споменахме, писто манчего може да се хапне в добрата компания на лятна супа или свежа салата. Разгледайте нашите кето предложения за още идеи:

 

За още подобни предложения може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук, където ще се докоснете до разнообразие от рецепти от различни части на света.

А за още по-лесен кето режим ви призоваваме да се възползвате от Вайбър групата ни. В нея ви подготвяме ежеседмично безплатно меню, придружено от подробен списък за пазаруване, за да не забравите нужните съставки за чудесни кето ястия.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар