Кето капама с праз

Обновена: 01.04.2025|
3 мин. четене
keto kapama s praz

Кето капама с праз е един малко по-различен прочит на традиционното обичано ястие. Подходяща е за нисковъглехидратния режим и изобилства от вкусове. 

 

Рецепта за кето капама с праз

За да се приготви една истински вкусна капама, се изисква време. Опитайте да приготвите кето капама с праз, за да си оближат пръстите всички членове на домакинството. 

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности на 1 порция
3 ч 30 мин 5 1066 калории
8.8 г нетни въглехидрати
68 г протеин
88 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 700 г свинско месо 
  • 300 г кървавица 
  • 250 г бекон
  • 1 стрък праз
  • 250 г гъби печурки
  • 100 г червена чушка
  • 5 листа кисело зеле
  • 1 ч. л. чубрица, сушена
  • 200 мл вода
  • 3 с. л. доматено пюре, без захар
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. черен пипер, смлян
  • 100 г краве масло Гхи

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете свинското месо на средно големи късове.
  2. Нарежете бекона на тънки лентички.
  3. Обелете и нарежете праза на колелца.
  4. Нарежете гъбите и червената чушка на едри парчета.
  5. Нарежете киселото зеле на широки ленти, ако предпочитате, може да използвате и цели листа.
  6. Нарежете и кървавицата на шайби.
  7. В голям тиган разтопете половината от маслото Гхи и добавете праза и гъбите, като ги задушите за няколко минути, докато омекнат.
  8. Прибавете нарязаната чушка и задушавайте още 2-3 минути.
  9. В отделен съд загрейте останалото масло Гхи.
  10. Запържете нарязаното свинско месо до златисто, след което добавете бекона и овкусете със сол, черен пипер и чубрица.
  11. В дълбок глинен съд – гювеч или тенджера с дебело дъно наредете слой кисело зеле, върху него добавете половината от месото, бекона и кървавицата.
  12. Разпределете част от задушените зеленчуци върху месото.
  13. Повторете със следващ слой месо, зеленчуци и завършете със зеле.
  14. Разбийте доматеното пюре в 200 мл вода и го изсипете върху вече наредената капама.
  15. Загрейте фурната на 160 градуса.
  16. Покрийте съда с капак или алуминиево фолио.
  17. Поставете във фурна и гответе бавно за 3 часа. Бавното готвене ще позволи на всички продукти да пуснат вкусовете и ароматите си.
  18. По желание последните 20-30 минути махнете капака, за да се запече леко отгоре.
  19. Сервирайте кето капама с праз, докато е още топла и се насладете.

 

Ще откриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са подходящи за всеки кето ентусиаст, търсещ вдъхновение.

Допълнителни съвети:

  • За любителите на пикантната храна, може да консумирате кето капама с праз, гарнирана с люти чушки или подправена със семената от тях. 
  • Може също така да я хапвате с кето хляб, като разбира се, не се прекалява.
  • Ако предпочитате говеждо месо може да използвате него.

Трябва да имате предвид, че тези стъпки ще променят хранителните стойности на ястието. 

 

История на капамата

 

история на капамата, кето капама с праз

 

Капамата е традиционно балканско зимно ястие. Думата капама е с турски произход и означава “затворен”, поради начина на приготвяне на това ястие.  Тя се приготвя основно по време на зимните празници особено за Коледа и Нова година. Ястието е известно със своя богат вкус, постигнат чрез бавно готвене на различни видове месо – свинско, телешко, пилешко, кървавица и понякога заешко. Важна съставка е киселото зеле, което придава характерната киселинност и омекотява месото.

Историята на капамата е свързана със старите балкански традиции на консервиране и използване на сезонни продукти. В миналото месото се осолява или суши, а зелето се поставя в бидони, за да ферментира и се запази през зимата. Бавното готвене в глинен съд на слаб огън е било често използван метод за приготвяне на храна особено в планинските райони.

Капамата традиционно се приготвя за големи семейни събирания. В днешно време рецептата има множество варианти в зависимост от региона и личните предпочитания, но основната идея остава същата – богата и ароматна комбинация от месо, зеле и подправки, приготвена с любов.

 

Още от здравословната ни кухня

 

keto kekscheta s shokoladov pylnej

 

Ако идеята ни за кето капама с праз ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате кето капама с праз с един сладък нисковъглехидратен десерт като – кето кексчета с пълнеж от шоколад.

За още интересни и разнообразни идеи може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 01.04.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар