Черен бъз: лечебни свойства и вреди

Обновена: 07.02.2025|
Черен бъз.

В миналото растение черен бъз било смятано за пазител на земята и че има способността да прогони злите сили. Смятало се, че в него живеел духа на мъдра орисница и онези, които не се отнасят с уважение към бъза, ги грозила беда. 

Що е черен бъз?

Черен бъз е познат и с латинското наименование Sambucus nigra и представлява дървовиден вид бъз. За разлика от останалите видове, той се отличава с черни, ситни плодчета. Дървото с европейски произход вирее около населени места в храсталаци и гори. Растението е устойчиво както на влажен, така и на сух климат.

Природният дар черен бъз се използва в народната медицина от векове. Макар и да произлиза от Европа, към ден-днешен той е познат в цял свят. За да заслужи славата си на чудотворно растение, този вид съдържа много полезни съставки.

  • Флавоноиди: тези вещества са естествени антиоксиданти, отговорни за цвета на плодчетата на черния бъз. Те защитават клетките на тялото от увреждане на клетките. Освен това имат чудесно противовъзпалително и противогъбично свойство.  
  • Фенолни киселини: Те придават на бъза неговите антиоксидантни качества. В растението биват кафеена и хлорогенна киселина. За тях се знае, че спомагат за намаляване на кръвната захар
  • Витамини и минерали: Витамин С е отговорен за силната имунна система. Витамин А помага за здравето на кожата и зрението. Калият отговаря за нормално кръвно налягане и функцията на сърцето. 
  • Фибри: Те отговарят за нормалното храносмилане. 
  • Етерични масла: Макар и дребни, плодчетата на черен бъз имат невероятен аромат. От тях се извличат също толкова приятни етерични масла. 

 

Комбинирани, тези съставки придават на растението терапевтични свойства, които го правят много ценен в традиционната и модерната медицина.

 

Разпространение и приложение

 

черен бъз, сладко

 

Независимо дали се използва пресен или сушен, черният бъз намира много приложения. 

Например:

  • Във фармацията: Когато се изсуши, ароматният плод на черния бъз запазва качествата си за по-дълго време. Именно затова точно сух плод се използва за направата на добавки за подсилване на имунната система. 
  • В кулинарията за храни и напитки: Плодовете на бъза са естествени овкусители на конфитюри, мармалади и желета, но никога не се ядат сурови. Сокът от черен бъз се използва за приготвянето на сок, алкохолни (специално бъзово вино) и безалкохолни питиета. Когато е изсушено, растението е чудесно за направата на чайове. 
  • В бялата козметика: Екстракт от черен бъз се използва в кремове, серуми, лосиони и серуми заради тяхното успокояващо, изглаждащо и противовъзпалително свойство. Яркият цвят на плода се използва за направата на руж и червила. 
  • В шивашката индустрия: Когато са пресни, ярките цветове от черен бъз се използват за пигментиране на платове. 
  • В земеделието: Тъй като имат противогъбично свойство, черен бъз се прилага против пестициди. 

 

Общо взето, растението намира най-различни приложения, защото има много свойства и важни съставки. 

 

Полезни свойства от черен бъз

Чудотворното растение има широко приложение в народната медицина. Да разгледаме най-популярните му ползи и как се прилага.

Действа като имунобустер

Освен че придават цвета на плодчетата от черен бъз, флавоноидите са отговорни за подсилването на имунната система. Те представляват мощни антиоксиданти, които умело се борят срещу свободните радикали в тялото. По този начин те съхраняват клетките от вредни външни фактори. Флавоноидите са важна част от регулирането на възпалителните процеси в тялото.

Благоприятства здравето на горните дихателни пътища

Растението има славата на чудесен лек срещу симптомите на настинка и грип – кашлица, болезнено гърло. Смята се, че намалява значително продължителността на респираторните заболявания, което го прави подходящо за направата на чайове и сиропи от бъз. Той ускорява производството на секрети, успокоява възпалението и поради високо съдържание на витамин С, помага на имунитета да се бори срещу вирусите. 

Помага при раздразнена кожа

Както вече стана ясно, черният бъз е богат на антиоксиданти и притежава антибактериални свойства. Освен като почистващ агент в домакинството, той се прилага широко и в козметиката. Именно заради тези си съставки, той пасва чудесно на измиващи продукти за лице, защото помага за успокояването на раздразнената кожа и има потенциал да се бори с акнето.

Полезен за храносмилането

 

черен бъз, стомах

 

Макар и да не е най-популярен с това си действие, бъзът е богат на фибри. За фибрите се знае, че транспортират хранителните вещества през храносмилателния тракт. Това означава, че рискът от запек е намален. Освен това, той действа и като лек пребиотик. С негова помощ полезните бактерии в стомаха са съхранени. Те са важни за абсорбирането на хранителните вещества.

 

Методи на употреба

Цветовете и плодовете от черен бъз се приготвят в много форми, включително чай, сиропи, таблетки, капсули, тинктури, дори лакомства. Правилната доза зависи от формата, която се ползва и състоянието, за което е предназначен. За щастие, както вече стана ясно, черният бъз е разпространен в България и лесно може да се набере. Може да го приложим в ежедневието си. По този начин се доверяваме на природните дарове без джоба ни да е ощетен.

Рецепта за домашна маска за лице от бъз за по-сияйна кожа

Както вече стана ясно, плодовете от черен бъз са богати на антиоксиданти и витамин С. Той има озаряващо кожата действие. Именно в тази рецепта може да се приложи, за да добием естествен блясък на лицето.

Необходими продукти:

  • 2 с. л. сироп или сок от черен бъз
  • 1 с.л. гел от алое вера
  • 1 с.л. мед

За целта е необходимо само да смесим добре всички съставки в малък съд с капаче. Маската се прилага върху чиста и суха кожа и се оставя да действа в продължение на 15-20 минути. Измива се с хладка вода. Препоръчва се да се ползва веднъж в седмицата.

Рецепта за домашен балсам за устни с черен бъз

 

черен бъз, балсам

 

Особено в студените зимни месеци, устните ни са изложени на вредни външни фактори и ако не ги хидратираме често, има опасност да станат прекалено сухи, напукани и дори болезнени. За целта може да си приготвим лесно и бързо у дома домашен балсам за устни, който, освен чудни свойства, ще има и приятен аромат.

Необходими продукти: 

  • 1 с.л. сироп от черен бъз
  • 2 с.л. пчелен восък
  • 2 с.л. кокосово масло
  • 1 с.л. масло от ший

 

Приготвянето е лесно – восъкът, кокосовото масло и маслото от ший се разтапят на водна баня. След това се добавя и бъзовия сироп и се бърка добре. След като сместа е хомогенна, се изсипва в малка кутийка с капаче и се оставя да изстине до втвърдяване. Няма ограничение в употребата – може да нанасяме всеки път, когато преценим, че има нужда.

 

Рецепта за домашна бъзова вода за коса

Черният бъз е чудесен почистващ агент и освен това може да придаде на косата чудесен блясък.

Необходими продукти:

  • 50-60 г сушени плодове на черен бъз
  • 500 мл вода
  • 1 с.л. ябълков оцет

Трябва да приготвим огнеупорен съд и да оставим водата и плодовете да къкрят за 15 минути. След това течността се прецежда в буркан с капак. Добавя се оцета и сместа се разбива добре в буркана. Може да се използва за отмиване на шампоана. След това се измива от косата с хладка вода. 

 

Как се приема?

Дневната позволена доза на бъза е съобразена с много фактори:

  • Производител
  • Тип продукт
  • Съдържание

Ако приемаме под формата на сироп, то допустимата дневна доза е 2 с.л. – около 10 мл. Това количество се равнява на близо 4 гр черен бъз. Ако става дума за пастили за гърло, то дозата трябва да се ограничи между 1 и 4 броя на ден – най-много 12 мг на ден.

 

Странични ефекти и противопоказания

В случай, че превишим дневната доза, това може да се отрази на общото ни състояние с леки странични ефекти. За съжаление липсват достатъчно проучвания относно това, но бихме могли да откроим няколко: гадене, повръщане, диария. Трябва да се отбележи, че плодовете никога не бива да се ядат сурови. Това може да бъде отровно! 

 

Заключение

Черният бъз е богат на антиоксиданти, което го прави незаменима част от народната медицина за борба с вируси, бактерии и дори акне. Заради богатия си състав намира много приложения – в кулинарията, в козметиката, в домакинството. Може да се приготвят и страхотни продукти за козметична грижа изцяло в домашни условия. Растението е красиво, полезно и ароматно – истинско природно богатство. 

 

Често задавани въпроси

Какво представлява черния бъз?

Растението представлява дървовиден вид бъз с черни, ситни плодчета.

Какви полезни свойства има?

Тъй като е богата на антиоксиданти, билката притежава противовъзпалително, противовирусно и антибактериално свойство.

Къде намира приложение?

Заради чудесния си състав, намира приложение в народната медицина, кулинарията, козметиката и домакинството.

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 07.02.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

8fd8f1091606e0bd67bdc2ca0d399c46?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

5 Коментара

  1. Цана Петко Денева 18.02.2025 at 23:53 - Отговор

    Благодаря за всичко което правите!Хареса ми,правила съм сладко от узрели плодове на бъз много е полезно.Зръцата,който има са много неприятни но се примиряваме! Много е хубав и пресен със лъжичка захар ускорява настроението и тонуса на работа,успокоява натоварените мускули в целия организъм!

  2. Бебе Мама 10.02.2025 at 21:36 - Отговор

    Добре узрели зрънца могат да се консумират сурови. Ние замразяваме за зимата или правим в буркан със захар. Имат много витамини и минерали. Подходящо е за хора с анемия и много други заболявания!

  3. Мечо Пух 09.02.2025 at 8:25 - Отговор

    Това което показвате и описвате е бъзак , а не бъз и е тревисто растение , а не дървовидно . Когато със зелени плодовете му са отровни , затова се използват само добри узрели . Дозата на сиропа от бъзак е една лъжица дневно и не трябва да се превишава защото може да предизвика стомашни проблеми .

    • Елица Николова 10.02.2025 at 10:55 - Отговор

      Здравейте! Бъзакът (Sambucus ebulus) е тревисто растение точно както описахте, но в статията става въпрос за черен бъз (Sambucus nigra). Двете растения се бъркат често, защото си приличат по белите снопчета цвят, но са два различни вида.

  4. Бойко 09.02.2025 at 7:30 - Отговор

    Отровни са само зелените зърна .

Оставете коментар