Рак на простатата – симптоми и лечение

Обновена: 29.02.2024|

Рак на простатата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при мъжкия пол. В по-напреднала възраст при много мъже се наблюдават злокачествени изменения на простатата.

Въпреки това заболяването често остава неоткрито, тъй като първоначално няма специфични симптоми.

 

Какво представлява рак на простатата?

Ракът на простатата се появява, когато нормалните клетки в простатната жлеза се променят в анормални и се разрастват неконтролируемо. Простатната жлеза произвежда течност, която е част от спермата. Тази жлеза се намира под пикочния мехур и пред ректума и образува пръстен около уретрата – тръбата, която отвежда урината от тялото.

multi 400
multi 600

Едва в напреднал стадий се появяват проблеми с изпразването на пикочния мехур, кръв в урината или други симптоми. Ако се образуват метастази, често се засягат костите, така че болките в гърба например могат да бъдат първият симптом на карцином на простатата.

multi 400
multi 600

За да се открият туморите в по-ранен стадий се препоръчва скрининг на мъже след 45 години.

 

Какви са рисковите фактори?

През последните десетилетия се провеждат интензивни изследвания върху развитието на рака и причините за него. Най-големият рисков фактор е възрастта: при 70-годишен мъж рискът от развитие на рак на простатата през следващите 10 години е над 6%, докато при 40-годишен е само 0,1%.

Хормоналните фактори, особено мъжките полови хормони, и влиянието на наследствените фактори също играят роля. Няма научни доказателства за възможна връзка между доброкачествената хиперплазия на простатата и риска от рак на простатата.

Въпреки че някои симптоми, като проблеми с уринирането или желание за уриниране през нощта, които обикновено се появяват при доброкачествена хиперплазия (разрастване) на простатата, могат да се наблюдават и при рак на простатата.

Мъжете, които имат близки кръвни роднини (дядо, баща, чичо и/или брат) с рак на простатата, са с повишен риск също да се разболеят от него – особено ако са засегнати повече от един кръвен роднина.

 

Какви са симптомите на рака на простатата?

 

Рак на простатата.

 

В началото ракът на простатата често не предизвиква никакви симптоми. Но ако се появят такива, те могат да включват:

 • нужда от уриниране по-често от обикновено
 • поток на урината, който е по-бавен от обикновено
 • парене при уриниране (често и при инфекция на пикочните пътища)
 • кръв в урината (хематурия, както при камъни в бъбреците)
 • еректилна дисфункция (понякога погрешно наричана импотентност)

Тези симптоми могат да бъдат причинени и от състояния, които не са свързани с рак на простатата. Но ако имате тези симптоми, трябва да уведомите лекар.

 

Има ли тест за рак на простатата?

Да – лекарите измерват PSA в кръвта и правят ректален преглед, за да усетят анормални области на простатата.

PSA е съкращение на „специфичен простатен антиген“. Това е протеин, който се произвежда само от простатата.

Тестът измерва количеството на PSA, което циркулира в кръвта. Експертите са определили стандартна стойност на PSA в зависимост от възрастта, но тя е само ориентировъчна.

Не е възможно да се даде общовалидна гранична стойност за нивото на PSA при здрави мъже, защото протеинът, продуциран от простатната жлеза, не е раково специфичен.

Според Еuropean Association of Urology, все пак съществува връзка между стойностите на PSA и риска от простатен карцином:

Стойности на PSA (ng/ml) Риск от простатен карцином
0.0 – 0.5  6,6%
0.6 – 1.0 10,1%
 1,1 – 2,0 17,0%
2.1 – 3.0 23.9%
3.1 – 4.0 26.9%

При карцином на простатата стойностите на PSA често са значително по-високи от посочените референтни стойности и продължават да се увеличават с нарастването на тумора.

Други изследвания могат да включват:

 • Биопсия – лекарят взима малка проба от тъкан от простатата. След това друг лекар ще прегледа пробата под микроскоп, за да установи дали в нея има ракови клетки.
 • Ултразвук, ядрено-магнитен резонанс или други образни тестове – тези тестове създават изображения на вътрешността на тялото и могат да покажат анормални образувания.

 

Какво е лечението?

 

Рак на простатата.

 

Основните възможности са:

 • Активно наблюдение – това дава възможност да се отложи лечебното лечение под строг медицински контрол, докато туморът прогресира или пациентът пожелае да получи терапията. Тази стратегия изисква интензивно медицинско консултиране и подкрепа. Това включва и редовно отстраняване на туморна тъкан (биопсия на простатата).
 • Хирургично отстраняване – ако ракът на простатата е диагностициран в ранен стадий и все още не е образувал метастази, има голяма вероятност той да бъде излекуван чрез пълно хирургично отстраняване. При радикална простатектомия (пълно отстраняване на простатата) се отстранява цялата простата и нейната капсула, както и семенното мехурче и част от семепровода, а при много пациенти се отстраняват и лимфните възли в таза.
 • Лъчева терапия, която унищожава раковите клетки. Лъчението може да се прилага отвън през кожата (перкутанно), но също и отвътре като лъчева терапия на къси разстояния (брахитерапия).
 • Хормонотерапия –  растежът и функцията на нормалните, но и на злокачествените клетки на простатата зависят от мъжките полови хормони (андрогени), чийто основен представител е тестостеронът. Хормоналната терапия обикновено се провежда с лекарства, които намаляват собственото производство на андрогени в организма или предотвратяват ефективността на собствения андроген.
 • Химиотерапия – медицински термин за лекарства, които убиват раковите клетки или спират растежа им. Мъжете с напреднал рак на простатата могат да получат химиотерапия, ако хормоналната терапия спре да действа. В някои случаи химио- и хормоналната терапии се прилагат едновременно.
 • Палиативната медицина има за цел да даде възможност на мъжете с нелечим, прогресиращ рак на простатата да водят до голяма степен самостоятелен живот, когато лечебната терапия вече не е възможна. Целта на палиативната (облекчаваща) терапия е да подобри качеството на живот чрез ефективно лечение на физически и емоционално стресиращите симптоми, причинени от рака.

 

Вие и вашият лекар ще трябва да работите заедно, за да изберете подходящото лечение. Правилното такова ще зависи от:

 • стадия на рака
 • вашата възраст
 • дали имате други здравословни проблеми
 • как се чувствате по отношение на възможностите за лечение

 

Протичане на заболяването и прогноза

 

Рак на простатата.

 

В момента на поставяне на диагнозата обикновено е невъзможно да се предвиди как ще се развие заболяването при съответния пациент. Въпреки това опитният уролог може приблизително да оцени шансовете за излекуване.

Ракът на простатата често се развива бавно и може да се лекува добре, поради което прогнозата обикновено е благоприятна. Съществуват обаче и случаи, при които туморът се разпространява много бързо и агресивно и тогава шансовете за излекуване са по-малки.

Изходът от заболяването зависи в голяма степен от това колко рано е открит злокачественият тумор (т.е. дали все още е локализиран или вече са се образували метастази на рака на простатата), до каква степен са дегенерирали раковите клетки и колко агресивно растат.

Според статистиката пет години след поставянето на диагнозата 89% от пациентите са все още живи, а останалите 11% са починали от злокачествен тумор на простатата (относителна 5-годишна преживяемост).

Около 20 процента от всички случаи на рак на простатата се откриват едва когато заболяването е напреднало (стадий IV). Тогава вероятността да останете живи пет години след поставянето на диагнозата спада до 52%.

 

Как можем да намалим риска от рак на простатата?

Все още не е категорично доказано дали можете да предотвратите заболяването чрез диета. Но е сигурно, че здравословното хранене с разнообразни плодове и зеленчуци може да подобри цялостното ви здраве. Избирайте здравословни храни, които са богати на витамини и минерали.

Опитайте се да правите упражнения през повечето дни от седмицата. Упражненията подобряват цялостното здраве, помагат да поддържате теглото си и подобряват настроението.

Какво представлява рак на простатата?

Ракът на простатата се появява, когато нормалните клетки в простатната жлеза се променят в анормални и се разрастват неконтролируемо. 

Какви са рисковите фактори при рак на простатата?

Най-големият рисков фактор е възрастта: при 70-годишен мъж рискът от развитие на рак на простатата през следващите 10 години е над 6%, докато при 40-годишен е само 0,1%. Хормоналните фактори, особено мъжките полови хормони, и влиянието на наследствените фактори също играят роля.

Какви са симптомите на рак на простатата?

Честа нужда от уриниране, парене, кръв в урината, еректилна дисфункция.

Какво е лечението на рак на простатата?

Основните възможности са за активно наблюдение, хирургично отстраняване, лъчева терапия, хормонотерапия, химиотерапия и палиативна медицина.

Категории: Здраве|Публикувана: 06.01.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Петя Маркова
Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 12:50 | Публикувана: 6 януари 2023 в 09:58 | Категория: Здраве