Защо е важно да пием много течности, когато сме болни?

Обновена: 12.03.2024|

Всички знаем, че е важно да пием много течности, когато сме болни. Защото, понякога, колкото и да се пазим – идва неизбежното: сезонният грип или настинка. Независимо колко силен е имунитетът ни, вирусите понякога успяват да сломят имунната ни система.

Докато тя се бори с тях, ни сигнализира с температура, кашлица, дразнене в гърлото и хрема. В тези мигове има нужда от нашата подкрепа. Обичайно я получава под формата на витамини, храна и лекарства. Най-важният фактор, за който обаче често забравяме, са течностите. Според специалисти, те са сред най-важните фактори в уравнението на оздравяването. Затова и днес ще поговорим за това защо са толкова важни, когато сме болни.

 

Защо да пием много течности, когато сме болни?

Противно на очакванията – не постоянно и не всички течности е препоръчително да се приемат, когато сме болни. Защо това е така?

В характеристиките на различните видове напитки и техния състав има редица фактори, с които трябва да се съобразим. Сред тях на първо място трябва да преценим вида им. Газираните напитки и кафето, например, не оказват добър ефект в тези моменти. Дори напротив. Газираното в по-голямата си част съдържа захар и затруднява храносмилателната система, натоварвайки излишно тялото. Освен това дразни гърлото и стомаха. Кафето пък има диуретичен ефект и ни помага да изхвърляме по-бързо течности. А идеята в тези моменти е тялото да има достатъчно от тях, за да може ефективно да хидратира всички части и все пак да може да отделя пот при охлаждането на тъканите.

На второ място по важност е температурата на течностите, които приемаме. Добре известен факт е, че чайовете, например, балансират много добре вътрешната температура и помагат на тялото ни да се бори с инфекциите. Това до определена степен се дължи и на лечебните свойства на билките в тях, но далеч не значи, че трябва да ги пием само когато телесната ни температура се завиши. Не бива да забравяме, че температурата на водата, която приемаме, също има сериозно влияние. Затова и много от лекарствата на прах с противогрипен ефект се препоръчва да се приемат с топла вода.

Не бива да забравяме, че не всеки вид чай е подходящ за пиене по време на грип. Определени видове чаени смеси са диуретици, например, а при температура е важно да задържаме течности, а не да ги изхвърляме по-бързо. И това е само един пример.

От друга страна, не бива да спираме да пием много течности, когато сме болни, дори когато температурата спадне. Това важи с особена сила, ако лечението ни е включвало тежки антибиотици или препарати с трайни ефекти върху организма. Тогава е важно да пием повече вода и чайове, за да изчистим по-бързо организма от натрупалите се в тях вещества.

 

Течности при повишена температура

 

Да пием много течности, когато сме болни.Витамини без захар. Настинка.

 

По-голямата част от специалистите препоръчват няколко вида течности при болест:

  • чай: плодов, билков или с джинджифил, както и разпространените комбинации за имунитет, но не черен или зелен, които имат съответно: енергизиращ и диуеретичен ефект;
  • вода: не твърде топла или студена, оптимално е да е със стайна температура;
  • вода с лимон и мед: тя е пълна с витамини, но е желателно да не се консумира твърде много, за да не се предизвика диуретичен ефект (медът не е препоръчителен за хора, които са на кето режим);
  • айрян: млякото в него в хранително и охлаждащо, а солта помага да се задържат течностите в тялото и така допълнително се помага на тялото;

Специалистите спорят за това дали плодовите сокове и фрешовете помагат за сваляне на температурата. Няма доказани данни това, но е за предпочитане цитрусовите плодове да се консумират под формата на прясно изцеден срок (фреш), за да приеме тялото възможно най-бързо витамините в тях.

 

„Забранени“ при боледуване течности

Вече засегнахме малко по-горе някои от тях, но ще повторим, за да е оптимално ясно.

При вирусни заболявания не е желателно да се приемат газирани и енергийни напитки, защото натоварват храносмилателната система и бъбреците повече, отколкото помагат. Освен това възбуждат нервната система с моменталния ефект на захарта и това пречи на правилното функцrониране на тялото в този момент.

Не е добре да пием кафе, както и диуретични чайове. Причината е, че при заболяване и температура се опитваме да накараме тялото ни да задържа вода в себе си, чрез която да ни охлажда. Не искаме да я изхвърляме по-бързо. Отделното от това, редица лекарства дразнят стомаха и чревните пътища. Консумацията на кафе с или без мляко, както и на зелен чай, може да доведе до диария и неприятни болки.

Не е желателно да се консумират и плодови сокове, които не са пресни. В това число можем да включим и компотите, както и опакованите сокове с дълъг срок на годност. Отново – причината е захарта и по-ниските витаминни стойности в тях.

Студена вода, противно на логиката, че охлажда, също не трябва да се пие. Твърде голямата температурна разлика може да вкара тялото в шок, вместо да му помогне. Затова, ако взимате душ с температура, нека той бъде хладен, не горещ или леден.

 

Да пием много течности, когато сме болни – какво се случва, ако не го правим?

 

Да пием много течности, когато сме болни. Жена, която кашля в леглото си с масичка, върху която има чаша с билки при респиратоени инфекции и проблеми с дихателна система

 

От казаното до тук е ясно, че е от изключително голямо значение да пием много течности, когато сме болни.

Какво се случва обаче, ако забравим или не сме способни да го правим?

Тялото много бързо се обезводнява. Неведнъж сме говорили за това колко е важно да се приемат поне по 2 л течности на ден и това е една от причините. Организма естествено чисти токсини и снабдява цялото тяло с достатъчно вода за правилното функциониране на тъканите и органите. Повишаването на температурата прави охлаждането им приоритет и оттам – пренасочва голяма част от течностите към тях. Ако няма достатъчно течности, настъпва обезводняване. Последиците от него са поддържане и повишаване на температурата, главоболие, бъбречни проблеми. Особено голяма е опасността от обезводняване, ако инфекцията предизвиква и повръщане, и/или диария.

В случай, че не отреагираме на тези сигнали на тялото, следват гадене и мускулни спазми, сухота на очите и устата. В следствие на обезводняване последиците могат да са сериозни. Освен още по-висока температура, може да настъпят увреждания на бъбреците, електролитни нарушения. В много крайни случаи последиците са шок на тялото и дори – кома.

Освен хидратацията, храненето също е важна част от възстановителния процес. Научете повече по темата в статията Какво да хапваме при настинка: 10 задължителни храни в менюто.

Категории: Хранене и видове храни, Здраве|Публикувана: 19.11.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:38 | Публикувана: 19 ноември 2020 в 11:00 | Категория: Хранене и видове храни, Здраве