Лятото идва с освежаващи и тонизиращи напитки като кето мока с шоколад и фрапучино с бадемово мляко. Нисковъглехидратното им съдържание ви позволява да си вземете чашата на плажа и да се насладите на кофеиновата свежест и лятното слънце в синхрон.

Нека да видим какво ще ви бъде необходимо, за да си ги приготвите.

 

Рецепта за кето мока с мента и шоколад

Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 2

Въглехидрати в порция: 7 г

Необходими продукти:

  • 150 г течна сметана
  • 1 блокче шоколад със стевиола
  • 1 с. л. какао на прах
  • ½ ч. л. ментов екстракт
  • 1 ½ стевиола на прах
  • 100 мл сварено кафе
  • Кубчета лед
Шоколад със Стевия4.80лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.

 

За декорация:

  • 50 мл течна сметана, разбита на сняг
  • Пресни листенца мента

Приготвяне:

  1. Сложете в съд на средна температура сметаната и шоколада и ги разтопете, като разбърквате постоянно.
  2. Намалете температурата и добавете какаото, екстракта от мента, стевиолата и свареното кафе.
  3. Бъркайте до хомогенност.
  4. Отстранете от котлона и оставете да се охлади.

Има 2 варианта за сервиране:

  1. Сложете лед в 2 чаши, налейте отгоре вашата кето мока с мента и шоколад, и декорирате с малко разбита сметана и листенца прясна мента.
  2. Сложете охладената мока, заедно с леда, в блендер и разбийте. Отново можете да декорирате с разбита сметана, както и да поръсите с канела.

 

Какво означава мока и откъде идва?

 

Кето мока и фрапучино.

 

Кафе мока, известно още като мокачино, е шоколадовият вариант на кафе лате.

Името идва от град Мока (Mocha), Йемен – родината на тези специфични кафени зърна.

Кафените зърна мока са познати с шоколадовия си вкус, което води и до различните варианти на рецептата, включваща шоколада отделно.

Причината е, че в повечето случаи се използват сортове кафе под общото наименование Арабика, които се култивират в различни части на света. Но те не са този специален мока сорт.

Затова, когато пътувате, питайте дали моката се прави по оригинална рецепта, със сортове зърна от град Мока.

Както при латето, рецептата за мока кафе включва еспресо и мляко (или сметана, в нашия случай) с добавен шоколад.

 

Рецепта за кето фрапучино с бадемово мляко

Време за приготвяне: 5 минути

Порции: 1

Въглехидрати в порция: 7

Необходими продукти:

  • 120 мл сварено и охладено кафе
  • 80 мл неподсладено бадемово мляко
  • 60 мл сметана за готвене, течна
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 2 с. л. стевиола на прах
  • 1-2 с. л. МСТ масло от кокос (по желание)
MCT масло от кокос - чисто C854.00лв.

 

Приготвяне:

  1. Поставете всички съставки в блендер и миксирайте до хомогенност.

По желание можете да добавите при сервиране разбита сметана, както и да обогатите вкуса на фрапучиното с какао на прах.

Тези предложения за кофеинови кето напитки се комбинират чудесно с:

 

Интересни факти за кафето

 

Кето мока. Чаша с кафе. Премахване на целулит.

 

Има някои истории за кафето, които никога не сме чували. Ето някои от тях.

1. Преди кафето да започне да се смила, вари и пие, е било дъвкано.

Смята се, че овчар в Етиопия, след като видял козите си да ядат плодовете от специален вид череша, решил и той да опита. Сладкият вкус бил привлекателен, както и стимулиращите ефекти на кофеина, и плодовете или само костилките/семената (което всъщност са зърната кафе) започнали да се консумират от хората.

Легендата разказва, че овчарят Калди занесъл черешите при монах, който ги сварил, за да направи горчива напитка и така възниква първото кафе такова, каквото го познаваме днес.

2. Най-скъпото кафе в света – Копи Лувак, идва от Индонезия и струва 600 долара за килограм или около 10 долара на чаша, ако си го правите вкъщи.

То е рядко и уникално. Плодовете от различни сортове кафе, като Арабика, Робуста и др. се изяждат от азиатска палмова цибетка – хищник, подобен на енот. Престояват около ден и половина в храносмилателната им система, където се разгражда само част от обвивката на плодовете, след което се изхвърлят по естествен път.

Зърната се събират и сушат на слънце. Копи Лувак от индонезийски означава „кафе от азиатска палмова цибетка„. Това, което го прави специално, са ензимите, отделяни в стомаха на животното, чрез които кафените зърна се насищат със свободни аминокиселини. Тази естествена обработка придава невероятните качества на Копи Лувак – характерен наситен аромат и отсъствие на горчивина.

3. Международния ден на кафето отбелязваме на 1 октомври.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мока. Как да се храним през лятото. Мака. Цветотерапия. Кето смути с горски плодове.

Ако пък не обичате кафе, опитайте и тези освежаващи рецепти за кето смути с горски плодове.

 

Ако предложенията за кето мока с мента и фрапучино с бадемово мляко са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!