Омега 3 за бременни – защо e важно да се приема?

Обновена: 08.03.2024|
Имунитетът по време на бременност. Витамин D3 при бременност. Въпроси и отговори за бременността. Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

Както при много други процеси, омега 3 за бременни също е част от този важен период. Омега 3 мастните киселини са от съществено значение за здравия организъм и могат да се получат само чрез диетата, защото тялото не ги произвежда самостоятелно (повече за тях тук). Въпреки това, стандартната диета може да е в силен недостиг на тези хранителни вещества. Подобен дефицит на омега 3 е още по-голям при бременните жени, тъй като плодът използва омега 3 от майката като основа за развитието си. Ето защо за бъдещите майки е важно да приемат достатъчно количество омега 3 мастни киселини. По-нататък ще разгледаме и основните им ползи, както за бебето, така и за майката. Продължете да четете.

 

Приемът на рибено масло по време на бременност

Адекватният прием на Омега 3 мазнини е от съществено значение за поддържането на балансирано производство на хормоноподобните вещества, наречени простагландини. Простагландините помагат за регулирането на много важни физиологични функции, включително кръвно налягане, съсирване на кръвта, възпалителни и алергични реакции. Също така функциите на бъбреците и стомашно-чревния тракт, както и производството на други хормони. Всичко това е от огромно значение, особено по време на бременност. Ето защо приемът на Омега 3 за бременни е важен както за развитието на здраво бебе, така и за здравето на майката. Най-добрият източник, безспорно, е рибеното масло.

За да приемате рибено масло по време на бременност, трябва да се уверите в неговото качество. Така ще сте сигурни, че давате най-доброто за себе си и своето бебе. Ето някои препоръки, които ще ви помогнат да направите правилния избор:

  • Информирайте се за производствения процес на омега 3 за бременни

vitd3 400
biotin 02 600
vitd3 400
biotin 02 600

Разберете как се произвежда рибеното масло и какви са стандартите за качество, които производителят използва. Стандартите за качество, които съществуват за рибеното масло са Норвежкият лекарствен стандарт, Европейският стандарт и Американският стандарт. Те гарантират качеството чрез определяне на максимално допустими количества на токсини.

  • Каква трябва да бъде миризмата?

Сигурно се питате дали рибеното масло трябва да мирише на риба? Важно е да знаете, че рибеното масло мирише неприятно само когато е започнало да се разваля. Запомнете, че висококачествената добавка с рибено масло няма да мирише на риба.

  • Какъв трябва да бъде вкусът на омега 3 за бременни?

Най-пресните и висококачествени рибни масла не трябва да имат вкус на риба. Избягвайте рибените масла, към които са добавени силни или изкуствени аромати, защото най-вероятно така производителите се опитват да скрият рибния аромат на гранясало масло.

 

Ползи от DHA по време на бременност

 

Омега 3 по време на бременност. Рибено масло за отслабване. Триглицериди и рибено масло.

 

Няма съмнение, че бременните се нуждаят от поне толкова омега 3 мастни киселини, колкото обикновените жени, дори и повече. Най-много ползи има от DHA (докозахексаенова киселина). Препоръчително е тя да се приема в началото на бременността. Предвид опасенията за живачна токсичност при някои риби, бременните жени не трябва да прекаляват с консумацията им и да се ограничат до хапването им 1-2 пъти седмично, като могат да комбинират с подходяща добавка (поне 300 мг дневно). Ето и какви ще бъдат резултатите:

  • Намаляване на риска от преждевременно раждане

Приемът на DHA по време на бременност може да намали риска от преждевременно раждане и да насърчи здравословното развитие на мозъка и очите при бебето. Тя може също да доведе до по-голямо наддаване на тегло при деца до петгодишна възраст, което е полезно за недоносените бебета.

  • DHA е важна за мозъка и ретината на бебето

Омега 3 мастните киселини, особено DHA, са градивни елементи на мозъка и ретината на бебето. Тъй като натрупването на DHA продължава до втората годинка, приемът на DHA е от съществено значение по време на кърмене и хранене с адаптирано мляко.

  • Омега 3 за бременни предпазва от депресия

Консумацията на омега 3 по време на бременност може да има полза за психичното благосъстояние на майката. Изследвания показват, че има съществена връзка между ниския прием на DHA и EPA и по-високия риск от депресия.

  • Намалява риска от затлъстяване при детето

Въпреки че много фактори играят роля, добавката на DHA по време на бременност може да повлияе положително на риска на детето от затлъстяване. Според изследване майките, които приемат 600 мг DHA по време на бременност, имат деца с повече телесна маса, но без мазнини, в сравнение с останалите.

 

Кога е задължителен приемът на омега 3 за бременни?

 

Омега 3 за бременни. Рибеното масло. Триглицериди и рибено масло.

 

Приемането на добавка с рибено масло може да се препоръча като част от план за лечение, създаден и контролиран от специалист в някоя от тези ситуации:

  • Недостатъчен прием на омега 3

Малка консумация на риба, морски дарове и растителни източници (орехи, ленено семе и др). За жени, чиято бременност не е рискова, е достатъчно да се консумира 200-350 г риба на седмица, за да се задоволят необходимите нужди.

  • Висок риск от преждевременно раждане

Анамнеза за преждевременно раждане може да изисква прием на добавки, както и силно ограничаване на вътрематочния растеж. Ако майката е подложена на силен стрес, също се препоръчва прием на добавка с цел да се избегне преждевременно раждане.

  • Наличието на други рискови фактори

Други състояния също могат да оправдаят приемането на омега 3 за бременни. Но това трябва да се определи от медицински специалист. Никога не си назначавайте сами лечение, особено във високи дози.

Важно! Въпреки, че добавките с рибено масло са сравнително безопасни по време на бременност, те не се препоръчват за бременни жени, които са с наличие на кървене или приемат антикоагуланти (разредители на кръвта). Маслото от черен дроб на треска също не се препоръчва за всички бременни поради високото му съдържание на витамин А. Във всички случаи, преди да изберете добавка, консултирайте се с медицински специалист. Ако темата ви е била интересна, можете да продължите със статията за приема на магнезий и цинк по време на бременност в нашия блог.

 

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:06 | Публикувана: 2 юли 2020 в 13:08 | Категория: Бременност и грижа за бебето, Витамини и хранителни добавки