Боров прашец – хранителна добавка от природата

Обновена: 22.02.2024|

Боровият прашец се състои от микроскопични частици, които естествено се произвеждат от боровите дървета. Има потенциални благоприятни ползи за здравето, поради които се приема под формата на хранителни добавки.

 

Какво разбираме под боров прашец?

Боров прашец за лечебни цели се извлича предимно от три вида бор – бял, китайски червен и масонски. В него се съдържат множество захариди, аминокиселини и фитостероли. С помощта на тези съединения се реализират здравословните свойства на естествения боров прашец. 

Боров прашец се приема под формата на хранителна добавка в капсули и таблетки. Ако го открием като прахообразен продукт, можем да го добавяме към смутита, шейкове, кисело мляко и други.

 

За какво помага?

Боровият прашец има благоприятно влияние върху множество важни системи в организма – имунната, сърдечно-съдовата, репродуктивната, храносмилателната. Различните съединения носят разнообразни положителни ефекти върху физическото ни състояние. 

Понижава кръвната захар и холестерола

Има някои случаи в традиционната медицина, при които се приема за неговите ползи за сърдечно-съдовата система. За момента се търси научно обяснение за влиянието върху нивата на кръвната захар, тъй като се забелязва понижаващ ефект след редовно приемане на хранителни добавки с боров прашец. 

Смята се, че боровият прашец може да подпомогне за премахването на „лошия“ холестерол и така да заздрави кръвоносните съдове.

Намалява възпалението и има антиоксидантно действие

 

боров прашец

 

Различни изследвания с гризачи показват значително намаляване на възпалителните маркери в тялото под влиянието на полизахаридите, съдържащи се в боровия прашец. Това действие се отразява благоприятно на тялото при артрит и други вътрешни възпаления.

Човешките клетки приемат екстракта от боров прашец като антиоксидант. Чрез това свойство боровият прашец повишава продуктивността на имунната система в борбата с вредителите. Хроничното възпаление в тялото води до развитието на тежки и дълготрайни заболявания, които можем да избегнем с помощта на боровия прашец.

Може да предпази от ракови заболявания

При проучвания с животни е забелязано, че полизахаридите в състава на боровия прашец забавят растежа на туморите, свързани с рака на дебелото черво. Боровият прашец е мощен антиоксидант, който забавя стареенето на клетъчно ниво и предотвратява пагубните увреждания на клетъчните структури, което често води до рак.

Дават сила и енергия преди тренировка

 

боров прашец

 

Боровият прашец съдържа естествени съединения, които доказано повишават нивата на енергия. В него се открива изобилие от аминокиселини, които повишават спортната издръжливост и забързват възстановяването на мускулите.

Боровият прашец подобрява фокуса и повишава концентрацията. Заедно с това помага на мускулите да усвояват кислорода по-ефективно, което намалява умората. Комбинацията от тези три фактора подобрява резултатите и удовлетвореността след тренировка.

Приемът на боров прашец намалява общото мускулно напрежение и дискомфорт, които усещаме по време и след тренировка.

Поддържа имунната система

Боровият прашец съдържа много съединения, който имат важна роля за здравето на организма и правилния имунен отговор. Приемът на тази естествена хранителна добавка може да има няколко благоприятни ефекта:

  • Антибактериален ефект: Боровият прашец има антибактериални свойства, които могат да са от помощ при борбата с вируси, гъбички и бактерии.
  • Противовъзпалителен ефект: Възпалението е отговор на имунната система вследствие на външни вредители, токсични елементи, наранявания и други фактори. С намаляването на възпалението под влиянието на боров прашец се подобрява общото здраве на тялото и се намалява дискомфортът.
  • Антиоксидантен ефект: Борбата със свободните радикали е от особена важност за здравето на организма и за силата на имунната система. Антиоксидантите повишават имунитета и предпазват клетките от  увреждания.

Облекчава проблеми с простатата

Традиционните практики са използвали тези екстракти за лечение на различни проблеми с простатата. В боровия прашец се съдържа известно количество тестостерон, който може да има благоприятно влияние върху различни мъжки проблеми.

Подобрява функциите на храносмилателната система

Няколко от характерните свойства на боровия прашец са перфектно допълнение за запазване на здравето на стомашно-чревния тракт.

  • Антибактериални свойства: Помага да се поддържа здравословният баланс на микробната флора в червата, от която зависи храносмилането и цялостното благосъстояние на тялото.
  • Противовъзпалителни свойства: Намалява хроничното възпаление в стомаха и червата.
  • Стимулира детоксикацията: Боровият прашец прочиства организма отвътре, което е важно за доброто здраве на храносмилателната система.
  • Подпомага храносмилането: С помощта на боров прашец можем да подобрим усвояването на вещества от организма ни.

Подобрява здравето на кожата и действа благоприятно при кожни заболявания

 

боров прашец

 

Боровият прашец носи в себе си специфични антибактериални свойства, които се активират в цялото тяло. С негова помощ можем да почистим организма отвътре, но и да повлияем директно на състоянието на кожата си. Прашецът може да помогне да забавим появата на бръчки, да премахне несъвършенствата и леките белези.

 

Има ли странични ефекти?

Някои хора имат алергия към полени и може да получат алергична реакция при контакт с боров прашец или прием на добавки, които го съдържат. Алергията към кедрови ядки също е предпоставка да избягваме боровия прашец и подобните на него продукти.

Не бива да се приема от бременни и кърмещи жени, тъй като няма достатъчно изследвания, които да докажат безопасността му. Поради тази причина не се препоръчва и за деца, както и за хора със слаба имунна система или страдащи от чернодробни и бъбречни заболявания.

Поради съдържанието на тестостерон в прашеца може да въздейства на репродуктивната система, както и да промени нивата на някои хормони в организма. Трябва да се внимава с приема му, ако опитваме да заченем.

Възможно е боровият прашец да взаимодейства с някои медикаменти. Ако приемаме лекарства, препоръчва се да се консултираме с лекуващия си лекар преди да започнем да използваме боров прашец като здравословна добавка към ежедневието си.

 

Заключение

 

боров прашец

 

Боровият прашец все още крие много тайни, които учените се опитват да разгадаят. Традиционната медицина го е използвала за множество заболявания и дисфункции. За момента са открити много благоприятни ефекти върху здравето и тепърва предстоят допълнителни изследвания в посоката на много други потенциални ползи.

 

Какво е боров прашец?

Боровият прашец се състои от микроскопични частици, които естествено се произвеждат от боровите дървета. Има потенциални благоприятни ползи за здравето.

Как се използва?

Боров прашец се приема под формата на хранителна добавка. Ако го открием като прахообразна добавка, можем да го добавяме към смутита. шейкове, кисело мляко и други.

За какво е полезен боровият прашец?

Боровият прашец има благоприятно влияние върху множество важни системи в организма – понижава кръвната захар и холестерола, укрепва имунната система, пречиства организма, облекчава проблеми с простата, поддържа кожата гладка и чиста, дава сила и енергия, може да предпази от някои ракови заболявания.

Може ли да ми навреди?

Някои хора имат алергия към полени и може да получат алергична реакция при контакт с боров прашец или прием на добавки, които го съдържат. Не бива да се приема от бременни и кърмещи жени, хора със слаба имунна система или страдащи от чернодробни и бъбречни заболявания.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 18.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 16:21 | Публикувана: 18 януари 2024 в 14:14 | Категория: Хранене и видове храни