13 съставки в козметиката, които да избягваме

Обновена: 23.02.2024|
Съставки в козметиката.

Както преценяваме какво слагаме в устата си, така трябва да внимаваме и какво поставяме върху кожата си. Знанието какви съставки в козметиката ползваме е в състояние да ни помогне да постигнем дългосрочно здраве, което е много повече от красив образ.

Истината е, че кожата е най-големият ни орган. Тя има висока степен на абсорбция, така че продуктите, които използваме, могат да навлязат в кръвообращението и да окажат вредно въздействие върху цялостното ни здраве.

Последните проучвания показват, че някои вредни вещества се абсорбират и пренасят в организма много лесно чрез нея. А чувствителността към химикали и алергиите се дължат именно на някои съставки в козметиката.

 

Защо да внимаваме с някои определени съставки в козметиката?

Проверете дали даден продукт ще ви послужи, като проверите какво се съдържа в него. Предупреждаваме ви – истината може да бъде неприятна. Но тук не говорим за всяване на страх. Не е нужно да изтръпваме всеки път, когато си купуваме крем за лице.

Знанието е сила – и можем да се чувстваме добре, като разберем какво точно слагаме върху тялото си. Някои съставки, като синтетични и силно концентрирани аромати или химикали, в продуктите за лична хигиена могат да предизвикат чувствителност на кожата, раздразнение или дори силна алергия.

Симптомите при кожно раздразнение могат да включват:

 • Зачервяване
 • Сърбеж
 • Парене
 • Подуване
 • Лющене
 • Грапавини
 • Мехури

 

Други съставки дори са свързани с по-сериозни проблеми, като:

 • Рак
 • Сърдечносъдови заболявания
 • Проблеми с развитието
 • Хормонални смущения

 

Освен токсините и опасните химикали, подобен списък със съставки, които могат да провокират проблеми, е различен за всеки човек.

За съжаление, не всичко е черно и бяло. Да имаме представа за това кое е потенциално токсично и кое е вероятно да предизвика дразнене на кожата, може да ни помогне за взимането на информирани решения за продуктите, които избираме.

 

Кои съставки в козметиката е по-добре да избягваме?

 

Съставки в козметиката.

 

Известно е, че някои от химическите съставки, посочени върху етикетите на продуктите, са вредни. Знаейки за кои от тях да внимаваме, можем да намалим или ограничим излагането си на тези вредни химикали.

Предлагаме ви списък от 13 съставки в козметиката, от които е по-добре да стоим надалеч. Но не се тревожете. Няма нищо фатално, щом направим осъзнат и информиран избор какво поставяме върху кожата си.

Със сигурност има какво още да се добави, но ето кои са основните алергени и потенциални канцерогени, с които се сблъскваме всеки ден:

 1. PPD
 2. DEA
 3. Парабени
 4. BHA
 5. Фталати
 6. Минерално масло
 7. Тежки метали
 8. Алкохол
 9. SLS
 10. Триклозан
 11. Синтетични аромати
 12. Формалдехид
 13. Странични продукти от петрола

 

Нека разкажем малко повече за всеки един от тях и къде точно се крият.

 

1. Багрила от въглищен катран

Боите от въглищен катран са оцветители за коса, които някога са се произвеждали от странични продукти на въглищната промишленост, но сега се произвеждат предимно от петрол.

Известно е, че една от съставките на боите за коса, наречена p-фенилендиамин или PPD, предизвиква алергични реакции.

2. Диетаноламин или DEA

DEA се използва като пенообразувател и емулгатор. При тестове с животни от проучване през 1998 г. той е свързан с рак, но същото проучване не установява връзка между DEA и риска от рак при хората.

3. Парабени

Парабените са съставки в козметиката, използвани като консервант. Те са свързани с кожни раздразнения, ендокринни смущения и увреждане на репродуктивната система. Невинаги са етикетирани и могат да допринесат за хормонален дисбаланс.

Срещат се почти навсякъде, включително в продуктите за грижа за кожата като овлажнители и дезодоранти.

4. Бутилиран хидроксианизол (BHA) или бутилиран хидрокситолуен (BHT)

BHA и BHT са химични съединения, използвани като антиоксиданти и консерванти в козметичните препарати.

5. Фталати

Фталатите обикновено се използват, за да се гарантира, че пластмасата не се чупи. Използват се при ароматизиране на продуктите за кожа.

Фталатите могат да доведат до:

 • Хормонален дисбаланс
 • Репродуктивни проблеми
 • Увеличаване на риска от рак
 • Проблеми с плодовитостта
 • Нарушаване във функциите на хипоталамуса и хипофизата
 • Проблеми с плодовитостта и усложнения по време на бременност

 

Важно е обаче да се отбележи, че нито едно от проведените изследвания не е конкретно за фталатите в продуктите за красота.

6. Минерално масло

Страничен продукт от петрола, който покрива кожата като пластмаса и запушва порите.

Това е изключително вредно, тъй като пречи на способността на кожата да елиминира токсините, което увеличава вероятността от поява на акне и други несъвършенства. Съставката обикновено се съдържа в кремове, лосиони, мехлеми и др.

7. Олово и други метали

Тежки метали като олово, арсен, живак, алуминий, цинк, хром и желязо се съдържат в много от продуктите за лична хигиена, включително червила, избелващи пасти за зъби, очни линии и лакове за нокти.

Алуминият, съдържащ се в някои продукти за грим, червила и дезодоранти, може да предизвика дразнене на кожата. Дискутира се и дали алуминият е канцероген или причинител на рак.

8. Алкохол

 

Съставки в козметиката.

 

Може да откриете алкохола сред съставките най-вече на тониците за лице и лакочистителите. Въпреки че в повечето случаи се усеща освежаващо върху кожата и изсъхва бързо, той изсушава кожата и може да предизвика раздразнение. Особено вреден е за хората с чувствителна кожа, тъй като е възможно дори да я изгори.

9. Натриев лаурет сулфат или SLS

SLS може да предизвика раздразнения на кожата и очите и е известно, че съдържа токсични съставки.

10. Триклозан

Триклозанът е съставка, която помага за предотвратяване или намаляване на бактериалното замърсяване. Краткосрочни проучвания върху животни показват връзки с намаляване на хормоните на щитовидната жлеза, но ефектът при хора не е установен.

11. Синтетични аромати

Всичко, което е синтетично или изкуствено, винаги трябва да предизвиква съмнения у нас. Синтетичните аромати се състоят от стотици до хиляди различни съставки, които не са посочени на етикета, така че никога не сме сигурни на какво всъщност сме изложени.

Освен в продукти за кожата, често се срещат и в много домашни потреби, като свещи, освежители за въздух и ароматизирани торби за боклук.

Синтетичните антибактериални агенти могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза и да се разградят до форма на диоксин – клас химикали, свързани с широк спектър от токсични ефекти, включително рак. Обикновено се срещат в сапуни, води за уста, кремове за бръснене, дезодоранти, пасти за зъби и др.

12. Консерванти, освобождаващи формалдехид

Формалдехидът, известен също като формалин и метиленгликол, може да бъде открит в продуктите за изправяне на коса. Освобождаващите формалдехид консерванти се използват за предотвратяване на образуването на бактерии.

Реакциите към формалдехид и свързаните с него съставки включват дразнене на очите, хрипове, главоболие, възпалено гърло, гадене, кожни обриви и дразнене.

13. Петролатум или вазелин

Петролатумът в нерафинирана форма може да съдържа токсични химикали, наречени полициклични ароматни въглеводороди.

 

Какви алтернативи може да използваме?

 

Съставки в козметиката.

 

Търсенето на продукти без консерванти може да намали рисковете от дразнители и опасности за здравето. Проблемът е, че те се използват с причина. Основната им цел е да поддържат целостта на продуктите за лична хигиена.

Естествените алтернативи не могат да постигнат толкова дълъг срок на годност, колкото химическите, но са значително по-добри за нашето здраве.

И все пак, вместо продукти с дълъг списък от вредни съставки в козметиката, може да пробвате:

 • Глицерин – овлажнител с по-малко потенциални странични ефекти, заместител на продукти с ПЕГ в състава си.
 • Кокосово масло – то е овлажняващо и може да намали развитието на плесени в продуктите за грижа за кожата.
 • Екстракт от черен бъз (Sambucus nigra) – често се среща в серумите, крие множество ползи за кожата, има антимикробно действие и съдържа високи нива на витамин С.
 • Екстракт от кора на върба (Salix nigra) – има отлични противовъзпалителните и антимикробни свойства и съдържа салицин, който почиства порите и намалява омазняването.

 

За някои вредни съставки има натурални алтернативи, които можем да опитаме:

 • Талк – талкът поддържа кожата суха, но е свързан с ракови заболявания. Алтернативата е прах на основата на царевично нишесте, оризово нишесте или билки.
 • Синтетични аромати – сред потенциалните странични ефекти от тях са нарушения на нервната система, алергии и вродени дефекти. Опитайте да замените ароматите с канела, карамфил, джинджифил, тиква и розмарин.
 • Оксибензон – оксибензонът, използван в слънцезащитните продукти, може да предизвика алергични кожни реакции и да наруши хормоналната функция. По-безопасни алтернативи са цинковият и титановият диоксид.
 • Натриев лаурил сулфат – тази често срещана съставка е известна с това, че дразни и изсушава кожата, тъй като увеличава пенливостта на шампоана, душ гела и пастата за зъби. Макар че може да бъде премахната от формулите, тези, които искат да имат това качество на пяна, могат да опитат натриев кокоил глутамат, който се произвежда от кокосово масло.
 • Бензоил пероксид – често използван за лечение на акне, бензоил пероксидът също може да предизвика дразнене и сухота. Ако съставката не се отразява добре на кожата ви, може да пробвате масло от чаено дърво.

 

Заключение

Когато купуваме продукти за грижа за кожата, ние инвестираме в най-големия орган на тялото си. Но някои съставки в козметиката може да не са полезни за нас и за цялостното ни здраве.

Въпреки че изследванията в някои случаи са минимални, а в други – разнопосочни, фталатите и някои парабени са свързани с хормонални смущения.

Други съставки в козметиката са канцерогени или могат да предизвикат дразнене. Консултацията с дерматолог може да ви помогне да откриете най-добрите и безопасни продукти за вашата кожа и сияен външен вид.

Кои съставки в козметиката са вредни?

Ето кои са основните алергени и потенциални канцерогени, с които се сблъскваме всеки ден – PPD, DEA, парабени,BHA, фталати и др.

Кои съставки в козметиката за кожа да избягваме?

Съставките, които продуктите за красота НЕ трябва да включват, са алкохол, оксибензон, парабени, формалдехид, талк, фталати, тежки метали.

Какви са алтернативите на вредните съставки в козметиката?

Можем да заместим вредните съставки и продукти за кожа с глицерин, кокосово масло, екстракт от черен бъз и др.

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Любопитно|Публикувана: 31.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 17:02 | Публикувана: 31 август 2023 в 10:59 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Любопитно