Какво е асафетида?

Обновена: 17.04.2025|
6 мин. четене
Асафетида.

Асафетида е малко популярна в България екзотична подправка, която има дълга история в различни култури. Със своя уникален аромат и вкус, тя е не само популярна в кулинарията, но и с признати здравословни свойства. В следващите редове ще разгледаме нейните ползи и приложения.

Какво е асафетида?

Асафетида е екзотична подправка, наричана още „дяволска тор“ заради силния си аромат. Тя се използва в кулинарията и традиционната медицина от векове. Макар нейната миризма да е остра в сурово състояние, при готвене тя придобива приятен вкус, наподобяващ лук и чесън. Ползва се най-много с индийската кухня като обичана съставка. 

Когато е необработена, асафетидата има консистенция на лепкава смола, която се добива от корените на растението ферула. Обикновено асафетидата се суши, смила се до бучки жълт прах и се използва за овкусяване и лечение.

Подправката се произвежда основно в Иран, Афганистан и Централна Азия, но най-много се използва в Индия – там е известна под името “хинг”. В кулинарията е оценен мириса на асафетида – много силен аромат на сяра. Именно заради това често е наричана и “миризлива дъвка”. Когато се сготви, вкуса и мириса на подправката стават много приятни и могат да се опишат като подобни на чесън и лук

Макар и в народната медицина на Азия да се използва широко, нейните качества не са признати от науката. 

 

Здравни ползи от асафетида

Известна със своя интензивен аромат и богат хранителен състав, асафетида се използва не само за подобряване на вкуса на ястията, но и заради многобройните си здравословни ползи. Ще разгледаме как асафетидата подпомага храносмилането, облекчава възпаленията и допринася за цялостното благосъстояние на организма.

Добър източник на антиоксиданти

Асафетида е добър източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от потенциална вреда на други нестабилни клетки (свободни радикали). В резултат те предпазват от възпаления, заболявания на сърдечно-съдовата система, рак и диабет тип 2. В подправката асафетида се съдържат конкретно големи количества феноли (танини и флавоноиди), които са чудни антиоксиданти. Засега проучванията се правят само върху животни, но се смята, че би могла да има такъв ефект и сред хора.

Важно е да се каже, че асафетида се използва в кулинарията в малки количества и остава под въпрос какъв принос би имала толкова малка концентрация.

В миналото се смятало, че всеки, който намаже врата си с асафетида, когато още е необработена и лепкава като дъвка, няма да се разболява от болести. 

Подпомага храносмилателната система

Асафетида (или в Индия – “хинг”) се използва в аюрведичната медицина като средство срещу газове, подуване и стомашни проблеми и то неслучайно. Проучване измежду 43 възрастни със сериозни храносмилателни проблеми се провежда през 2018 г. Участниците приемали по 250 мг асафетида два пъти на ден ежедневно. Накрая на опита били отчетени по-благоприятни промени в подуването, храносмилането и като цяло качеството на живот в сравнение с плацебо групата. 

Асафетидата подпомага живота и дейността на някои храносмилателни ензими. Освен това чудната подправка стимулира производството на жлъчен сок, необходим за обработването на мазнините. Смята се, че ароматният прах се е ползвал за облекчение на газове, но липсват проучвания в тази посока. 

Облекчава симптомите на синдром на раздразненото черво

 

асафетида, странични ефекти

 

Синдромът на раздразненото черво (СРЧ) е хронично заболяване на храносмилателната система, която се характеризира с болка долу ниско в корема, дискомфорт, подуване и газове, запек, диария или и двете. Две малки, но значителни проучвания измежду хора със сериозни симптоми на СРЧ показват облекчение след 2 седмици прием на асафетида. Въпреки всичко проведените опити са прекалено малко, за да се стигне до заключение.

Подправката асафетида е за предпочитане за хората със СРЧ, защото е чуден заместител на лук и чесън. Всеизвестно е, че тези два вкусни и ароматни зеленчука могат да раздразнят лигавицата на стомаха и да предизвикат неприятни симптоми. 

Други потенциални ползи от асафетида

В България тази подправка не е много популярна, освен това нейното производство е силно ограничено и поради тази причина липсват много проучвания, които изследват нейните свойства. Още от древни времена се е ползвала в азиатската народна медицина, а именно от тези сведения може да изведем още няколко плюса:

  • Антибактериално, противогъбично и антимикробно действие – ефикасна срещу бактерията стрептококус
  • Помага при високо кръвно налягане, като отпуска кръвоносните съдове
  • Грижи се за здравето на мозъка
  • Успокоява симптомите на астма
  • Вероятно може да понижи кръвната захар

 

Бързаме да уточним, че тези свойства на асафетида са установени при лабораторни опити с животни. Подобни върху хора липсват или са ограничени.

 

Приложение

Подправката асафетида се използва главно в кулинарията, но има и редица приложения в традиционната медицина и домакинството. Чудесно пасва на веган и вегетариански рецепти, а препоръките да се приготвя в масло гхи само отварят още повече вкусовете на подправката.

Индийска и азиатска кухня

 

асафетида, индийска кухня

 

Асафетидата е изключително популярна в индийската кухня и се използва в различни рецепти, особено в ястия с варива като традиционния дал (ястие с леща), нахут и боб. Индийските готвачи често я загряват в масло или гхи, за да се освободи интензивната миризма.

Някои популярни индийски ястия, в които се добавя асафетида, включват:

  • Самбхар – традиционна южноиндийска супа с леща и зеленчуци.
  • Райта – освежаваща млечна гарнитура с кисело мляко, краставици и подправки.
  • Пакори и бхаджи – пържени зеленчукови кюфтенца, където асафетидата се добавя за допълнителен вкус.

 

Освен в индийската кухня, асафетидата се среща и в някои рецепти от Иран, Афганистан и Близкия изток. В афганистанската кухня например се използва за овкусяване на месо и зеленчукови ястия.

Вегетариански и веган рецепти

Асафетидата е чудесен заместител на чесъна и лука, което я прави популярна сред хора, които избягват тези храни по религиозни или здравословни причини (например религията джайнизъм). В аюрведичната кухня някои монаси не консумират чесън и лук, защото се считат за „тамастични“ (повишаващи агресията), и затова използват асафетида като алтернатива.

Не можем просто да поръсим асафетида като прах върху готово ястие. Това би било много силно и неприятно на вкус. За да разкрие потенциала си и да смекчи горчивината си, то трябва да се готви директно с мазнина (обикновено олио или гхи). 

Други приложения

Приложение подправката намира в много други индустрии. Например:

  • В парфюмерията: Макар че сама по себе си има силна миризма, в много малки количества асафетидата се използва в някои парфюмни композиции за придаване на дълбочина и сложност на ароматите. В някои парфюми на най-известните и скъпи марки присъстват нотки асафетида. 
  • Като естествен репелент срещу насекоми: Поради силната си миризма, асафетида се използва като натурален репелент срещу насекоми и вредители. В някои райони на Индия я смесват с вода и пръскат около къщите, за да държат комарите далеч.
  • В селското стопанство: В някои страни се използва като естествено средство за защита на посевите от насекоми и гризачи.

 

Асафетидата е уникална подправка с многобройни приложения в кулинарията, традиционната медицина и дори в домакинството. 

 

Странични ефекти

 

асафетида

 

Асафетидата е смятана за безопасна, когато се използва в малки количества в готвенето. В едно 30-дневно проучване върху хора е установено, че участниците понасят добре по 250 мг два пъти на ден.

Въпреки това проучвания върху животни показват, че големи дози асафетида могат да причинят газове, диария, тревожност, главоболие и подуване на устата. Проучване при мишки пък показва възможна токсичност за черния дроб при дневни дози от 91 мг на килограм телесно тегло за период от 6 седмици.

Заради липсата на изследвания, подправката не се препоръчва за деца или бременни и кърмещи жени. Освен това тя може да понижи кръвното налягане и да разрежда кръвта, затова хора, които приемат лекарства за кръвно налягане или разреждане на кръвта, трябва да избягват добавки с асафетида.

Когато се използва като подправка, асафетидата често се смесва с пшенично или оризово брашно, което може да означава, че продуктите с асафетида (или хинг) не са без глутен.

Преди да пробваме асафетида, е важно да се консултираме с лекар, ако имаме въпроси или притеснения относно безопасността.

 

За кого е подходяща?

Асафетидата е подходяща за възрастни с храносмилателни проблеми, възпаления и артрит, както и за тези, които искат да подобрят имунната си система. Тя може да облекчи менструалните болки и да стимулира храносмилането. Подправката не се препоръчва за деца, бременни и кърмещи жени поради липсата на достатъчно изследвания. Хората, които приемат лекарства за кръвно налягане или разреждане на кръвта, също трябва да избягват асафетидата.

 

Заключение

Хинг, както е другото име на индийската добавка, е подправка с дълга история на употреба в кухнята и традиционната медицина, известна със своите здравословни ползи. Тя може да подпомогне храносмилането, да облекчи симптомите на синдрома на раздразненото черво и да осигури антиоксидантна защита. Въпреки това, употребата трябва да бъде умерена, тъй като при прекомерни дози може да има странични ефекти. За безопастна употреба е препоръчително консултиране с лекар, особено при хора с хронични заболявания или при бременни и кърмещи жени.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява асафетидата?

Асафетидата е екзотична подправка с характерен аромат, използвана в кулинарията и традиционната медицина заради своите здравословни свойства.

Какви са ползите от асафетидата?

Асафетидата подпомага храносмилането, облекчава възпаления и осигурява антиоксидантна защита за организма.

Как се използва асафетидата в кулинарията?

Асафетидата се добавя в малки количества, обикновено с мазнина, за да освободи аромата си и да подобри вкуса на ястия.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 16.04.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар