Антимюлеров хормон – маркер за яйчниковия резерв

Обновена: 20.06.2024|
Антимюлеров хормон

Антимюлеров хормон (AMХ) е от решаващо значение в репродуктивната биология, особено при оценката на функцията на яйчниците и потенциала за плодовитост. Първоначално е идентифициран заради ролята си в сексуалната диференциация по време на ембрионалното развитие.

 

Какво е антимюлеровият хормон и за какво служи?

Антимюлеровият хормон (AMХ) служи като решаващ биомаркер за оценка на яйчниковия резерв. Произвежда се от яйчниковите фоликули и отразява количеството на останалите яйцеклетки. Клинично нивата на AMХ помагат за предсказване на потенциала за плодовитост, насочват репродуктивните лечения и оценяват функцията на яйчниците. По този начин подпомагат персонализираното управление на плодовитостта.

creatine 02 400
bademovo brashno 600
creatine 02 400
bademovo brashno 600

 

Антимюлеровият хормон (AMХ) е протеинов хормон, произвеждан предимно от гранулозните клетки на яйчниковите фоликули при жените и клетките на Сертоли при мъжете.

Основната му роля в ембрионалното развитие е да инхибира развитието на Мюлеровите канали.

Те са предшественици на женските репродуктивни органи като фалопиевите тръби, матката и горната част на вагината. При мъжките ембриони AMХ предизвиква регресия на Мюлеровите канали, което позволява формирането на мъжките полови органи. .

Липсата на AMХ по време на ембрионалното развитие е условие за нормално формиране на женската репродуктивна система от Мюлеровите канали, а след раждането AMХ регулира фоликулогенезата и служи като маркер за яйчниковия резерв.

При жените нивата на антимюлеров хормон са най-високи по време на ранното развитие на фоликулите и намаляват, когато те узреят и наближи овулацията.

Клинично измерването на нивата на AMХ помага да се оцени функцията на яйчниците, да се предвиди реакцията на овариална стимулация при асистирани репродуктивни технологии (ART) като ин витро оплождане (IVF) и да се ръководят решенията относно лечението на безплодие.

Изследването на AMХ е особено ценно в случаите на оценка на безплодието, тъй като дава представа за репродуктивния потенциал на жената и помага при определянето на оптимални стратегии за лечение.

Освен това нивата на AMХ могат да бъдат полезни и при диагностицирането и управлението на състояния като синдром на поликистозни яйчници (PCOS) и тумори на яйчниците.

 

Антимюлеров хормон и ролята му в яйчниковия резерв

 

Антимюлеров хормон и яйчников резерв.

 

Нивата на AMХ отразяват броя на първичните фоликули, осигурявайки представа за репродуктивния потенциал на жената.

Жените с ниски нива на AMХ може да имат намален яйчников резерв, което показва намалена вероятност за успех с АРТ или по-висок риск от свързано с възрастта безплодие.

Въпреки че AMХ предоставя ценна информация за яйчниковия резерв, той е само едно парче от пъзела. Други фактори, включително възраст, менструална история и ултразвукови находки от яйчниците, трябва да се разглеждат колективно, за да се оцени цялостно потенциалът за плодовитост на жената.

Когато мъжкият плод не произвежда достатъчно антимюлеров хормон, Мюлеровите канали не изчезват и това води до персистиращ (дълготраен) синдром на Мюлеровия канал.

Пациентите с този синдром изглеждат като мъже, но обикновено имат неспуснати тестиси (крипторхизъм) и нисък или липсващ брой на сперматозоидите поради необичайно развитие на Волфиевия канал канал (eмбрионална структура, която се диференцира в основни компоненти на мъжките полови органи). Това може да бъде свързано с малформация на семепровода и епидидима. Това състояние е рядко.

 

Антимюлеровия хормон и добавки

 

Антимюлеров хормон и витамин Д.

 

Витамините играят решаваща роля за цялостното репродуктивно здраве, но прякото им въздействие върху нивата на антимюлеровия хормон (AMХ) не е подробно проучено.

Въпреки това има изследвания, които показват, че някои витамини могат косвено да повлияят на нивата на АМХ, като поддържат функцията на яйчниците и развитието на фоликулите.

Например витамин Д е свързан с подобряване на яйчниковия резерв и може да има положителен ефект върху нивата на AMХ. По същия начин антиоксиданти като витамин Е и С могат да защитят клетките на яйчниците от оксидативен стрес, потенциално запазвайки нивата на антимюлеров хормон.

Проучване показва, че друга добавка, която има благоприятно действие върху яйчниците, следователно и към репродуктивността на човек – e куркумин.

Докато са необходими допълнителни изследвания за установяване на окончателни връзки, поддържането на балансирана диета, богата на витамини, е от съществено значение за оптималното репродуктивно здраве.

 

 

Референтни стойности на Антимюлеровия хормон

 

Антимюлеров хормон - проба.

 

Референтните стойности на антимюлеровия хормон (АМХ) могат да варират в зависимост от метода за анализ, използван от различните лаборатории. Обикновено нивата на АМХ се измерват в нанограми на милилитър (ng/mL) или пикомоли на литър (pmol/L).

При жени в репродуктивна възраст типичните референтни граници за нивата на AMХ са приблизително 0,7 до 3,5 ng/mL или 5,0 до 25,0 pmol/L.

Важно е обаче да се отбележи, че тези стойности може леко да варират в зависимост от фактори като възраст, етническа принадлежност и използвания специфичен метод за анализ.

При мъжете нивата на AMХ обикновено са по-ниски в сравнение с жените и обикновено се измерват в диапазона от 0,7 до 2,8 ng/mL или 5,0 до 20,0 pmol/L.

Нивата на антимюлеров хормон при мъжете са относително стабилни в зряла възраст и намаляват постепенно с възрастта. Препоръчва се консултация с лекар или репродуктивен ендокринолог за персонализирано тълкуване на резултатите от AMХ.

 

Кога да си направим тест?

 

Антимюлеров хормон - тест.

 

Може да се назначи тест за антимюлеров хормон, когато се оценява функцията на яйчниците и проблеми с фертилитета – например след химио или лъчетерапия, особено когато се обмислят процедури за асистирана репродукция като ин витро и когато лекар иска да определи вероятността жената да навлезе в менопауза.

AMХ тест може да бъде поръчан, когато жена има признаци и симптоми на PCOS. Някои от тях включват:

  • Ненормално кървене от матката
  • Acanthosis nigricans (поява на тъмни, удебелени, меки и леко изпъкнали петна по кожата)
  • Акне
  • Липса на менструален цикъл (аменорея) или нередовен менструален цикъл
  • Намален размер на гърдите
  • Увеличени яйчници
  • Хирзутизъм, включващ модели на окосмяване при мъже като окосмяване по лицето, областта на бакенбардите, брадичката, горната устна, средната линия на долната част на корема, гърдите, ареолата, долната част на гърба, седалището и вътрешната част на бедрото
  • Наддаване на тегло/затлъстяване с разпределение на мазнините в центъра на тялото
  • Кожни белези в подмишниците или врата
  • Изтъняла коса с мъжка плешивост

 

Тест за антимюлеров хормон може да се предписва периодично на жени с рак на яйчниците, за да се следи ефективността на лечението и за рецидив и други.

 

Заключение

Антимюлеровият хормон (AMH) служи като жизненоважен маркер в репродуктивната медицина, предлагайки представа за яйчниковия резерв и потенциала за плодовитост.

Неговата роля в ембрионалното развитие, инхибирайки образуването на Мюлеров канал при мъжете, подчертава значението му в половата диференциация.

При жените нивата на AMH отразяват количеството на яйчниковите фоликули, като помагат при прогнозиране на отговора на лечението на фертилитета и оценка на функцията на яйчниците. Докато референтните стойности варират, AMH остава ценен инструмент за клиницистите при оценката на репродуктивното здраве.

 

Често задавани въпроси

Какво е антимюлеров хормон?

Антимюлеровият хормон (AMХ) се очертава като решаващ биомаркер при оценката на яйчниковия резерв, който се отнася до количеството и качеството на останалите яйцеклетки на жената.

Имат ли значение витамините за нивата на антимюлеров хормон?

Има изследвания, които показват, че някои витамини могат косвено да повлияят на нивата на АМХ, като поддържат функцията на яйчниците и развитието на фоликулите.

Каква е ролята на антимюлеровия хормон в яйчниковия резерв?

Нивата на AMХ отразяват броя на първичните фоликули, осигурявайки представа за репродуктивния потенциал на жената.

 

Категории: Бременност и грижа за бебето, Женско здраве, Здраве|Публикувана: 20.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 20 юни 2024 в 12:00 | Категория: Бременност и грижа за бебето, Женско здраве, Здраве