Биохимична бременност – какво трябва да знаете?

Обновена: 23.04.2024|
Биохимична бременност.

Много често при опити за забременяване цикълът закъснява и жената се замисля, че зачеването е успешно. Разочарованието обаче може да се появи няколко дни по-късно с обилна менструация. Всъщност това може просто да е била биохимична бременност, с други думи – много ранен спонтанен аборт.

Биохимичната бременност всъщност е доста разпространена, въпреки че често остава незабелязана. Днес ще ви разкажем какво представлява тя, има ли характерни симптоми, защо настъпва и може ли да се предотврати. Отговор на тези и още въпроси – в следващите редове.

 

Какво е биохимична бременност?

Биохимичната бременност се случва, когато оплодената яйцеклетка не успее да се имплантира правилно в матката, обикновено преди петата седмица от бременността. Средно около 20% от бременностите завършват със спонтанен аборт, а 75% от тези спонтанни аборти са химически бременности.

Повечето жени, които изпитват биохимична бременност, дори не са знаели, че са бременни. Това е така, защото с кървенето, което обикновено придружава една биохимична бременност, може да изглежда като късна, обилна менструация.

ekzo 02 400
stev tabletki 600
ekzo 02 400
stev tabletki 600

Ембрионът започва да произвежда човешки хорионгонадотропин (hCG), хормонът, който тестовете за бременност са предназначени да сканират, веднага щом първоначално се имплантира в матката. След което ранен домашен тест за бременност може да покаже положителен резултат.

И въпреки всичко това съвсем скоро може да се появи кървене, тоест биохимична бременност.

Биохимична бременност и фалшив положителен резултат при тест за бременност не са едно и също нещо и не могат да се объркат. В случай на химическа бременност, положителен резултат е точно отчитане – наистина има бебе. За съжаление, закратко. Фалшивият положителен резултат, от друга страна, е рядък и обикновено е резултат от потребителска грешка.

Тъй като се случва много рано (около седмица 4 или 5), химическата бременност се отнася до загуба на бременност, преди гестационният сак да бъде видим чрез ултразвук.

Клиничен спонтанен аборт обаче се случва, след като ултразвукът покаже видимо потвърждение за бременност. По същия начин, по време на биохимична бременност, кръвният тест може дори да не открие hCG (или може да показва много ниски нива на хормона). При клинична бременност се откриват високи нива на hCG.

Но трябва ли да направите нещо, ако сте преживели биохимична бременност? Добрата новина е, че тя не изисква медицинска намеса и можете да опитате да забременеете отново още следващия месец.

 

Симптоми на биохимична бременност

 

Биохимична бременност.

 

Този тип спонтанен аборт се случва толкова рано, че може изобщо да не забележите никакви химически симптоми на бременност.

Двойките, преминаващи през ин витро оплождане и други лечения за плодовитост, както и тези, които усърдно се опитват да забременеят, могат по-лесно да разпознаят химическа бременност, тъй като те активно правят ранни тестове.

Друг потенциален начин да разберете за биохимична бременност е кръвен тест, който разкрива ниски нива на hCG. Въпреки първоначалния скок на хормона точно по времето, когато бихте получили положителен резултат от бременността, нивата могат бързо да намалеят по време на химическа бременност.

Много пъти обаче симптомите на биохимична бременност са точно като тези на менструалния цикъл. Времето на този тип кървене обикновено съвпада с – или малко след, очаквания период, така че това може да бъде още по-объркващо.

Други симптоми могат да включват спазми на матката в дните след тест за бременност и наличие на кръвни съсиреци.

Все пак имайте предвид, че кървенето невинаги е лош знак: всъщност то може да бъде признак и за успешно имплантиране. През първия триместър 15-25% от бременните могат да получат вагинално кървене. И ако то не е тежко, най-вероятно не е свързано със спонтанен аборт.

Имплантационното кървене, както се нарича, обикновено се случва една до две седмици след овулацията и е напълно нормален признак за бременност.

 

Причини

Около половината от ранните загуби на бременност се дължат на случайно събитие, при което има проблем с броя на хромозомите на ембриона. Хромозомите са структурите вътре в клетките, които носят гени. Нормалните клетки имат 46 хромозоми – 23, които идват от спермата, и 23, които идват от яйцеклетката.

Но ако една яйцеклетка или сперматозоид има твърде много или твърде малко хромозоми, ембрионът ще завърши с хромозомна аномалия и няма да успее да се развие нормално, понякога завършвайки с биохимична бременност.

Други възможни причини за химическа бременност включват:

  • Инфекция, като сифилис или хламидия
  • Анормални хормонални нива
  • Тънка лигавица на матката
  • Имплантиране извън матката

 

Рискът от биохимична бременност се увеличава, ако сте на възраст над 35 години или имате определени медицински проблеми, като съсирване на кръвта и нарушения на щитовидната жлеза.

За съжаление не са известни начини за предотвратяване на биохимичната бременност.

 

Биохимична бременност след ин витро

 

Биохимична бременност.

 

Биохимична бременност може да бъде в резултат както на естествено оплождане, така и на ин витро процедура.

Ин витро оплождането е асистирана репродуктивна технология, при която спермата и яйцеклетките се извличат за оплождане в лаборатория, последвано от имплантиране на ембрион в майката. Между 10 и 14 дни след процедурата може да се направи кръвен тест за установяване на бременност.

За съжаление, понякога хромозомни аномалии могат да възпрепятстват успешната имплантация на ембриона и да настъпи биохимична бременност. Дори да настъпи такъв ранен аборт, това не обрича на неуспех последващи опити за забременяване.

Това се случва, но, според изследванията, при лечението за ин витро оплождане рискът от биохимична бременност е намален до 8%.

 

Кога се възстановяват опитите за забременяване след биохимична бременност?

Ако преживеете биохимична бременност, е напълно възможно да забременеете много бързо след това. Всъщност тя дори е донякъде обнадеждаваща, защото показва, че сперматозоидите на партньора могат да оплодят яйцеклетката на жената и в матката й да се имплантира на ембрион.

Една жена може да овулира и да забременее две седмици след като е преживяла химическа бременност. Рискът от спонтанен аборт варира от 10 до 50%, в зависимост от възрастта, като средният риск е около 15%. Само 2% от жените преживяват два спонтанни аборта подред.

Няма медицинска причина да отлагате опитите за забременяване след биохимична бременност. След като нивата на hCG спаднат и има последваща менструация, може да се продължи с опитите. Дори може да сте по-фертилни след химическа бременност.

Проучване установява, че тези, които се опитват да забременеят в рамките на три месеца след изгубена бременност, имат 17% по-голяма вероятност да заченат и да имат живо раждане, отколкото тези, които чакат по-дълго.

Ако сте имали последващи спонтанни аборти или смятате, че сте имали многобройни биохимични бременности, споделете притесненията си със специалист.

И още един съвет: правенето на ранен тест за бременност може да бъде нож с две остриета. Научаването на „добри“ новини преди менструацията може да бъде вълнуващо за нетърпеливите бъдещи родители. От друга страна, ранното потвърждение също означава, че ще разберете, ако настъпи биохимична бременност.

С други думи, това ще ви направи по-уязвими към осъзнаването на загубата на бременност и емоционалните последствия. Така или иначе, разбирането какво се случва в тялото ви и осъзнаването, че вината не е ваша, може да ви помогне да продължите напред.

Не забравяйте, че щом сте забременели веднъж, почти 100% е сигурно, че това може да се случи отново.

 

Заключение

 

Биохимична бременност.

 

Биохимичната бременност е ранна и често незабележима загуба, която може да бъде истинско емоционално предизвикателство. Разбирането на причините за това състояние може да даде възможност бъдещите родители да преминат по-лесно през него.

Въпреки че невинаги могат да бъде предотвратена, поддържането на здравословен начин на живот и избягването на вредни навици може да помогне за намаляване на риска от биохимична бременност. И не забравяйте, че надеждата за успешна бременност остава. Пожелаваме ви да видите двете чертички скоро!

Какво е биохимична бременност?

Тя възниква, когато оплодена яйцеклетка се имплантира в матката, но не успява да се развие успешно, което води до много ранен спонтанен аборт, малко след имплантирането.

Защо се нарича „биохимична“ бременност?

Терминът „химикал“ се отнася до наличието на hCG (човешки хорионгонадотропин), хормон, произвеждан от клетките, които в крайна сметка ще образуват плацентата. При химическа бременност нивата на hCG се повишават достатъчно, за да бъдат открити от тест за бременност, но след това бързо намаляват, което води до загуба спонтанен ранен аборт.

Какви са симптомите на биохимична бременност?

Симптомите на химическа бременност може да включват положителен тест за бременност, последван от вагинално кървене или зацапване, коремни спазми и последващ отрицателен тест за бременност.

Биохимична бременност признак ли е за безплодие или затруднено зачеване в бъдеще?

В повечето случаи преживяването на химическа бременност не означава безплодие или затруднено зачеване в бъдеще. Често това е еднократно събитие и много жени продължават да имат успешна бременност след това.

Категории: Бременност и грижа за бебето|Публикувана: 19.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 10:52 | Публикувана: 19 февруари 2024 в 17:30 | Категория: Бременност и грижа за бебето