Витамин D3 при бременност – каква роля изпълнява?

Обновена: 29.03.2024|
Бременност и тромбофилия. Слънчев удар, тенорексия. витамин d3 при бременност.

Витамин D3 при бременност – днес ще говорим каква е връзката между тях и нужен ли е той в този период. Преди това обаче ще уточним каква е разликата между витамин D, витамин D2 и D3:

  • Витамин D3 (холекалциферол) е основната форма на витамин D в кожата. Mоже да се получи и чрез приема на някои храни и добавки. Обикновено лекарствените продукти съдържат витамин D2 (ергокалциферол), но изследванията показват, че човешкото тяло метаболизира витамин D3 по-ефективно.
  • В идеалния случай можем да получим необходимия витамин D чрез достатъчно излагане на слънце, но невинаги това е възможно. Фактори, които могат допълнително да усложнят процеса, са наднорменото тегло и по-тъмната кожа. Поради тези причини, и не само, една жена може да е изложена на риск от дефицит на витамин D.

Това е особено неприятно за дами, които се опитват да забременеят, тъй като ниските нива се отразяват на фертилитета. Наличието на витамина става още по-ниско през периода на бременност.

 

Какво значение има витамин D3 при бременност?

Витамин D3 има ключова роля за човешкото здраве, особено за костите, мускулите, нервната проводимост и общата клетъчна функция. Последните данни сочат, че дефицитът на витамин D3 е често срещан по време на бременност, особено сред високорисковите групи. Те включват: вегетарианци, жени с ограничено излагане на слънце и тези с по-тъмна кожа.

Нивата на витамин D3 при новородени до голяма степен зависят от нивата на витамин D при майката. Следователно бебетата на майки с висок риск от дефицит на витамин D3 също са изложени на същия риск.

Понижените нива на витамин D3 при бременност могат да доведат до усложнения за плода. Тук се намесват добавките. Допълнителният прием на витамин D може да намали риска от прееклампсия, гестационен диабет, ниско тегло на бебето и тежък кръвоизлив след раждането.

 

Изследване и прием на витамин D3 при бременност

 

Витамин D3 при бременност. Въпроси и отговори за бременността. Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

 

За съжаление, в България няма правила за универсален скрининг за недостиг на D3 по време на бременност. Той се препоръчва предимно при жени в рискова група. Например такива със симптоми на чупливи кости и с хронични заболявания, които пречат на усвояването на витамин D.

Разбира се, можете, за собствено успокоение, да изследвате нивата на витамина, а и на всички хранителни вещества в тялото по време на бременност. Обикновено те значително намаляват в този период. Поради тези причини се препоръчва приемът на мултивитамини за бременни, както и други добавки при необходимост.

Но как именно помага витамин D3 при бременност? За да се избегнат усложнения при майката и плода, се смята, че всички бременни жени трябва да приемат 10 микрограма витамин D3 всеки ден. Така майката ще бъде в добро здравословно състояние, а бебето ще има достатъчно запаси за първите няколко месеца от живота си.

Кърмачките също е хубаво да приемат добавка с витамин D3. Приемът при бебетата се препоръчва, за да се предпазят от рахит – заболяване, което засяга развитието на костите при децата.

Добавките наистина са най-добрият начин да се осигури достатъчен витамин D. Можете да изберете между две форми – ергокалциферол (витамин D2) e растителната форма на витамин D, а холекалциферолът (витамин D3) е животинската форма, обикновено получена от черен дроб на риба или ланолин от овце.

 

Кога и как е най-ефективно да се приема витамин D?

Витамин D3 e по-подходящият вариант не само за бременни, но и за всички хора, защото, както споменахме, се усвоява по-лесно. Ако сте вегетарианци, можете да използвате и витамин D2. Допълнително ще помогне да включите повече храни, съдържащи витамин D в менюто си (млечни продукти, яйца, мазна риба). Полезно е и излагане на слънце (5-10 минути на ръцете и краката и лицето, 2 или 3 пъти седмично).

Повечето хора предпочитат да взимат добавки като витамин D сутрин. Това е добра идея, защото създава навик и е по-трудно да пропуснете прием, особено ако пиете и други лекарства. Използването на кутия за хапчета, настройването на аларма или съхраняването на хранителните добавки близо до вас са няколко прости стратегии, които ви напомнят да приемате витамин D.

Няколко проучвания свързват дефицитът на витамин D с по-висок риск от нарушения на съня, по-лошо му качество и намалена продължителност. Въпреки това, приемането на витамин D късно вечер може да повлияе отрицателно на качеството на съня. Това е така, защото пречи на производството на мелатонин.

Така че препоръчваме да пиете витамина на закуска. Имайте предвид, че приемът на витамин D по време на хранене може да подобри усвояването му и да повиши нивата му по-ефективно.

 

Как влияе витамин D3 на фертилитета?

 

Витамин D3 при бременност. Уроинфекции при бременни. Хипертензивни нарушения. Цинк при бременност. Жена по време на бременност на посещение при лекар, мерки по време на коронавирус.

 

Може би ще се запитате има ли роля витаминът и за жените, които се опитват да забременеят. Приемът на витамин D3 няма да навреди, напротив – той е свързан не само с по-лека бременност, но и с по-голяма плодовитост. Проучвания показват, че приемът на витамин D подобрява степента на успех както при ин витро оплождане, така и при прехвърляне на замразени ембриони на донорски яйцеклетки.

Смята се, че жени с нормално ниво на витамин D имат четири пъти по-голям шанс да забременеят в сравнение с тези с дефицит на витамина.

Запомнете, че хранителните добавки могат да бъдат важно допълнение към опитите за забременяване, но те не заместват оценката и грижите на специалист. Трябва да изследвате плодовитостта си, ако сте на възраст под 35 години и сте имали незащитен полов акт без зачеване в продължение на 1 година.

Както и след 6 месеца, ако сте на възраст 35-39 години и след 3 месеца, ако сте над 40 години. Консултацията с ендокринолог е задължителна преди предприемането на какъвто и да е режим с витамини.

Поддържането на нормално ниво на витамин D е важно не само за жените, които се опитват да забременеят. Това може да бъде от полза и за партньора. Проучванията установяват пряка връзка между нивата на витамин D и способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетка.

Нормалните нива на витамин D също са свързани с качеството на спермата и подвижността й.

Последен съвет:

Бременните, както и тези, които желаят да забременеят, трябва да получават адекватно количество витамин D на първо място, чрез здравословна, балансирана диета. Добавките също са необходимост, особено при усложнения и предразположеност към такива.

Следвайте указанията на своя лекар и сме сигурни, че ще направите всичко възможно за една лека, безпроблемна бременност, бързо и лесно раждане, за да се появи едно щастливо и здраво бебе. Успех!

Категории: Витамини и минерали, Бременност и женско здраве|Публикувана: 08.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:00 | Публикувана: 8 март 2021 в 10:25 | Категория: Витамини и минерали, Бременност и женско здраве