Дъждовна вода – има ли здравословни ползи?

Обновена: 01.04.2024|
Дъждовна вода, пиене, ползи.

Водата е изключително ценен ресурс, който трябва да ценим и пазим. В този смисъл много хора събират дъждовна вода за различни цели. Тя се използва за поливане на растения, почистване, къпане и др.

Но питали ли сте се, дали дъждовната вода става за пиене и има ли здравословни ползи? На тези въпроси ще се опитаме да ви отговорим днес.

 

Годна ли е за пиене дъждовната вода?

Веднага ще ви успокоим, че ако сте опитали дъждовна вода, всъщност няма нищо лошо или нездравословно в това, стига да е чиста. Много общности по света използват дъждовната вода като основен източник на питейна вода.

Въпреки това има фактори, които могат да превърнат дъждовната вода в потенциална опасност за здравето. Ако тя попада в силно замърсени райони или влиза в контакт със замърсители, като животински изпражнения или тежки метали, може да не е подходяща за консумация от хора.

hialur 400
gluco sulf 600
hialur 400
gluco sulf 600

Що се отнася до нейния вкус – той е на чиста вода, хладна и освежаваща, тъй като често вали в студено време.

И така, можем да заключим, че не е препоръчително да събирате и пиете дъждовна вода, освен ако не сте 100% сигурни, че е чиста и безопасна.

 

Какви замърсители може да съдържа дъждовната вода?

 

Дъждовна вода, пиене, ползи.

 

Докато можем да кажем, че дъждът, падащ от небето, е чист, това не означава, че остава такъв, докато стигне в контейнера за събиране. Много фактори могат да повлияят за нейното замърсяване. Ето някои от тях.

 • Мръсотия или птичи изпражнения

Понякога мръсотия, отломки и дори птича тор могат да попаднат в дъждовната вода. Ако не я пречистите преди пиене, това може да ви навреди.

 • Бактерии, химикали и вируси

Дъждовната вода може да ви донесе и други проблеми като бактерии, химикали и вируси. Дори Е. coli, която е свързана с разпространението на много болести, е често срещана в дъждовната вода.

 • Сажди, прах и дим

Сажди, прах, дим и други малки въздушни частици също могат да попаднат във водата и да я направят негодна за пиене.

 

Има ли начин да направим дъждовната вода подходяща за консумация, ако не сме сигурни, че е чиста?

Как да пречистите дъждовната вода, за да сте сигурни, че е напълно безопасно? Веднага ще ви обясним. Можете да предприемете две ключови стъпки за пречистване на дъждовната вода – варене и филтриране. Ако дъждовната вода заври, това ще убие повечето вредни патогени, а филтрирането й ще премахне прах, химикали, плесени и други замърсители.

Що се отнася до киселинните дъждове, повечето дъждовни води са естествено киселинни поради взаимодействието между водата и въглеродния диоксид във въздуха.

Средното pH на киселинния дъжд е около 5,0 до 5,5, което не е опасно за консумация – ако показателите са по-високи, по-добре не я пийте.

Най-киселинен е дъждът, който пада около активен вулкан. Тази вода е изключително вредна за здравето.

В близост до химически заводи или електроцентрали, фабрики и др. също не е препоръчително да пиете и събирате дъждовна вода. Не пийте и дъждовна вода, течаща от растения или сгради, защото по тези повърхности може да има токсични химикали, които могат да преминат във водата.

 

Дъждовна вода –  8 здравословни ползи

Въпреки, че няма толкова много ползи както обикновената питейна вода, дъждовната също има своите предимства. Освен че хидратира организма, тя може да повлияе положително и на здравето. Нека видим как.

 1. Дъждовната вода подобрява храносмилането

 

Дъждовна вода, пиене, ползи.

 

Дъждовната вода има същото рН като дестилираната вода, която помага за детокс и здрава храносмилателна система. Дъждовната вода е с леко алкален характер, поради което е препоръчително да пиете 2-3 супени лъжици дъждовна вода на гладно всяка сутрин, ако имате проблеми със стомаха.

 1. По начало няма съдържание на химикали

Чешмяната вода е с високо съдържание на хлор и флуорид, които убиват различни патогени. Понякога обаче специалистите добавят много високи количества хлор, който даже можем да усетим.

Консумирането на чешмяна вода с високо съдържание на хлор и флуорид може да причини много здравословни проблеми, например гастрит, главоболие и вреда на някои телесни органи поради корозивните ефекти на хлора.

 1. Дъждовната вода хидратира

Както споменахме, дъждовната вода също е достатъчно хидратираща. В случай че нямате друга алтернатива, можете да използвате чиста дъждовна вода, за да останете хидратирани.

 1. Насърчава растежа на косата

Измиването на косата с дъждовна вода помага за по-ефективното отстраняване на замърсяванията, тъй като тя се съчетава добре с шампоана. Същевременно алкалното рН насърчава растежа на косата и намалява косопада.

 1. Дъждовна вода за здрава и красива кожа

Алкалното свойство на дъждовната вода я прави ефективна при осигуряването на достатъчно влага и еластичност за кожата. Дъждовната вода е с мек характер, помага за прочистването на кожата и предотвратява появата на акне.

 1. Енергизира тялото

Освен, че ще направи кожата млада и сияйна, душът с дъждовна вода успокоява, освежава и ще ви зареди с енергия след тежкия работен ден.

 1. Дъждовната вода може да има противоракови свойства

Според някои изследвания алкалното рН в дъждовната вода инхибира растежа на раковите клетки, тъй като спомага за съживяването на неутралното рН на кръвта и телесните клетки. Дъждовната вода действа като антиоксидант. Със същия успех може да се използва и изворна вода.

 1. Изключително полезна е за животните

И накрая нещо интересно. Дивите животни като елени, птици, жаби, влечуги, дори насекоми обичат да пият дъждовна вода. Това не е случайно. Всички те я използват като естествено лекарство.

Дъждовната вода осигурява ползи за здравето на животните, както и на хората, така че, ако имате домашни любимци, можете да сипете и в техните купички пречистена и филтрирана дъждовна вода. Така те ще останат здрави и с лъскава и мека козина.

 

Да обобщим: Както знаем, пиенето на много чиста вода, независимо от нейния източник, е чудесен начин за предотвратяване на дехидратация и поддържане на организма. Въпреки че дъждовната вода може да изглежда като лесен начин за получаване на питейна вода, не винаги е безопасна за консумация.

Замърсители на околната среда, вредни бактерии и паразити могат да попаднат в нея и вместо със здравословни ползи, ще се сдобиете с проблеми. Така че винаги преварявайте и филтрирайте дъждовната вода!

Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 05.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 17:13 | Публикувана: 5 август 2021 в 15:11 | Категория: Здраве, Любопитно