Йога за лечение на астма – как действа?

Обновена: 22.02.2024|
Йога за лечение на астма.

Има различни начини за подобряване на състоянието при респираторни проблеми. Йога за лечение на астма е един от тях. Как обаче помага тя и кои са най-добрите дихателни практики от йогийската традиция за подобряване на състоянието?

 

Какво е астма?

Астмата е хронично респираторно състояние, характеризиращо се с възпаление и стесняване на дихателните пътища. То води до затруднено дишане. Този често срещан здравословен проблем засяга белите дробове, а сериозността на състоянието може да варира при различните хора.

Хората с астма имат възпалени дихателни пътища, които стават чувствителни и реагират на различни дразнители като например полен, прахови акари, дим, силни миризми, респираторни инфекции, промени във времето и др.

При дразнение мускулите на дихателните пътища се стягат, което води до стесняване на дихателните пътища и затрудняване свободния поток на въздух навътре и навън от белите дробове. При астма лигавицата на дихателните пътища произвежда излишна слуз, което допълнително стеснява дихателните пътища и допринася за затруднения в дишането.

 

Какви са симптомите?

 

Йога за лечение на астма.

 

Честите симптоми на астма включват:

 • Хрипове – свистящ или писклив звук по време на дишане, обикновено по-забележим по време на издишване.
 • Недостиг на въздух или невъзможност за дълбоко вдишване.
 • Упорита кашлица, особено през нощта или рано сутрин.
 • Усещане за натиск или стягане в гърдите.
 • Трудно заспиване. Симптомите на астма могат да се влошат през нощта, което води до нарушения на съня и чести събуждания.
 • Умора. Усилието, необходимо за дишане, и въздействието на недостатъчното снабдяване с кислород може да причини умора и изтощение.

 

Астмата може да се управлява с подходящо медицинско лечение. То обикновено включва използване на инхалатори, които помагат за контролиране на възпалението, отпускат мускулите на дихателните пътища и ги отварят.

Избягването на задействащите фактори, поддържането на здравословен начин на живот и разработването на подробен план за лечение на астма със съдействието на здравен специалист са важни за управление на състоянието.

 

Как може да помогне йога за лечение на астма?

 

Йога за лечение на астма.

 

Практикуването на йога за лечение на астма може бъде от полза по няколко причини.

 

Регулиране на дишането

Йога се фокусира върху дълбоки, контролирани дихателни техники. Това помага за укрепване на дихателните мускули, увеличава капацитета на белите дробове и подобрява цялостния контрол на дишането.

Тези техники могат да бъдат особено полезни за хора с астма, като ги научат да контролират дишането си по-лесно и да предотвратят или облекчат симптомите.

Релаксация и намаляване на стреса

Стресът и безпокойството могат да предизвикат симптоми на астма или да влошат съществуващите симптоми. Йога включва техники за релаксация и медитация, които могат да помогнат за намаляване на стреса и насърчаване на чувството за спокойствие.

Чрез управление на нивата на стрес хората с астма могат да получат по-малко астматични пристъпи и по-леки симптоми.

Укрепване на дихателните мускули

Някои йога пози и дихателни упражнения са насочени специално към мускулите, участващи в дишането, като диафрагмата и междуребрените мускули. Редовната практика може да укрепи тези мускули, като подобри тяхната ефективност и засили дихателната функция.

Подобрена стойка и разширяване на белите дробове

Йога позите често се фокусират върху стойката и подравняването на тялото.

Чрез практикуването на асани (йога пози), които отварят гръдния кош, удължават гръбначния стълб и подобряват стойката, хората с астма могат да разширят капацитета на белите си дробове и да позволят по-добър въздушен поток.

Изброяваме някои от позите, които имат такъв ефект:

 • Поза кобра. Това леко извиване на гърба разтяга гръдния кош и белите дробове, разширява гръдния кош и укрепва дихателните мускули.
 • Поза мост. Тази поза отваря гръдния кош, разтяга предната част на тялото и подобрява капацитета на белите дробове. Освен това помага за облекчаване на стреса и безпокойството.
 • Поза риба. Тя отваря гърдите и гърлото, разширява белите дробове и подобрява дихателния капацитет. Също така помага за облекчаване на напрежението в горната част на гърба и врата.
 • Поза Воин II. Тази изправена поза разтяга гърдите, отваря белите дробове и подобрява цялостната стойка. Освен това изгражда сила в краката и повишава кръвообращението.
 • Поза лък. Разширява гръдния кош, разтяга предната част на тялото и укрепва мускулите на гърба. Поза лък насърчава дълбокото дишане и подобрява капацитета на белите дробове.

 

Дихателни техники от йога за лечение на астма

Дихателните техники в йога, известни като пранаяма, могат да бъдат полезни за хора с астма. Тези техники се фокусират върху дълбоко, контролирано дишане. Ще обърнем внимание на някои от тях.

 

Диафрагмено (коремно) дишане

 

Йога за лечение на астма.

 

Диафрагменото дишане, известно още като коремно дишане, е първата полезна техника от йога за лечение на астма, която ще разгледаме. Тя включва ангажиране на диафрагмата – мускул, разположен под белите дробове, за насърчаване на дълбоко и ефективно дишане.

Коремното дишане подобрява капацитета на белите дробове и контрола на дишането.

Практикуването на диафрагмено дишане редовно може да помогне за обучението на тялото да използва тази техника автоматично по време на стрес или симптоми на астма.

Следвайте стъпките, за да изпълните диафрагмено дишане:

 1. Намерете удобно и тихо място, където да седнете или легнете. Можете също да практикувате тази техника в легнало положение със свити колене.
 2. Поставете едната си ръка на гърдите, а другата на корема, точно под гръдния кош.
 3. Поемете бавно, дълбоко въздух през носа, позволявайки на корема ви да се повдигне, докато изпълвате дробовете си с въздух. Уверете се, че гърдите ви остават относително неподвижни, докато коремът ви се разширява.
 4. Издишайте бавно през устата, оставяйки въздуха да напусне белите дробове по естествен път. Докато издишвате, почувствайте как коремът ви леко се прибира навътре.
 5. Продължете да дишате по този начин, като се съсредоточите върху усещането за повдигане и спускане на корема при всяко вдишване.

 

Алтернативно дишане през ноздрите (Нади Шодхана)

 

Йога за лечение на атсма.

 

Алтернативното дишане през ноздрите е една страхотна дихателна техника от йога за лечение на астма. Тя включва вдишване и издишване само през една от ноздрите и използване на пръстите за запушване на другата.

Помага за балансиране на дихателния поток, подобряване на белодробната функция и успокояване на нервната система, намалявайки стреса и симптомите на астма. Това дишане пречиства енергийните канали и така подпомага вътрешния баланс.

Освен това техниката може да подобри умствената концентрация, защото изисква пълно внимание към дишането. Редовното й прилагане може да помогне на хората с астма да останат присъстващи и фокусирани, особено в моменти на задух или тревожност.

Ето как да практикувате алтернативно дишане през ноздрите:

 1. Намерете удобно седнало положение. Можете да седнете на стол или на пода с кръстосани крака.
 2. Подпрете лявата си ръка на лявото коляно и вдигнете дясната си ръка към лицето си.
 3. С дясната си ръка поставете показалеца и средния си пръст между веждите. Поставете внимателно палеца си върху дясната ноздра, а безименния си пръст върху лявата ноздра.
 4. Затворете дясната си ноздра с палец и вдишайте бавно и дълбоко през лявата ноздра.
 5. След като завършите вдишването, затворете лявата си ноздра с безименния пръст, отпуснете дясната си ноздра и издишайте бавно и напълно през дясната ноздра.
 6. Като държите лявата си ноздра затворена, вдишайте през дясната ноздра.
 7. Затворете отново дясната си ноздра с палец, отпуснете лявата си ноздра и издишайте през лявата ноздра.
 8. Това завършва един кръг. Продължете да редувате ноздрите за няколко кръга, като се стремите към плавен и стабилен цикъл на дишане.

Важно е да практикувате алтернативно дишане през ноздрите с леко и спокойно усилие.

Ако изпитвате дискомфорт или световъртеж, можете да съкратите продължителността на всяко вдишване и издишване или да потърсите напътствие от квалифициран йога инструктор.

 

Дишане Капалабати

Дишане Капалабати е мощна йогийска дихателна техника, която включва силни издишвания и пасивни вдишвания. Помага за изчистването на дихателните пътища, стимулира нервната система, енергизира тялото и затова може да бъде добра част от практика по йога за лечение на астма.

Изпълнява се по следния начин:

 1. Намерете удобно седнало положение. Можете да седнете на стол или на пода с кръстосани крака.
 2. Поемете няколко дълбоки вдишвания, за да се отпуснете и да се подготвите.
 3. Вдишайте бавно и дълбоко през носа, изпълвайки дробовете си напълно.
 4. Издишайте силно през носа, издърпвайки корема към гръбначния стълб. Издишването трябва да е бързо и рязко.
 5. Оставете вдишването да се случи естествено и пасивно, без никакви усилия. Фокусирайте вниманието си върху силното издишване.
 6. Повторете този модел на силни издишвания и пасивни вдишвания, създавайки ритмично изпомпващо действие в корема.

 

Дишане уджай

 

Йога за лечение на астма.

 

Дишане уджай, наречено още победоносен дъх, може да се включи в практиката ни по йога за лечение на астма. То се изпълнява с леко свиване на гърлото, за да се създаде мек, чуваем звук, както по време на вдишване, така и по време на издишване. Помага за регулиране на дишането, насърчава релаксацията и разширява капацитета на белите дробове.

Нежното свиване на гърлото при дишане уджай създава леко съпротивление на въздушния поток. Това може да помогне за затопляне и овлажняване на въздуха, преди да достигне белите дробове, намалявайки вероятността от отключване на симптоми на астма в отговор на студен или сух въздух.

Ето как да практикувате този вид дишане:

 1. Намерете удобно седнало или легнало положение, като се уверите, че гръбнакът ви е изправен и издължен.
 2. Поемете няколко естествени вдишвания, за да навлезете в практиката.
 3. Започнете да вдишвате и издишвате през носа.
 4. Докато вдишвате, леко свийте мускулите в задната част на гърлото, създавайки нежен, съскащ звук, подобен на звука на океана или на леко хъркане.
 5. Позволете на дъха да тече плавно и дълбоко в дробовете ви, изпълвайки корема, гръдния кош и гърдите.
 6. Докато издишвате, поддържайте лекото свиване в гърлото, произвеждайки същия мек звук, подобен на океан.
 7. Продължете да дишате уджай за няколко сесии, като се съсредоточите върху звука и усещането на дъха, който се движи навътре и навън от тялото ви.

 

При практикуването на всяка една от описаните дихателни техники е важно да слушате тялото си и да практикувате съзнателно. Ако почувствате дискомфорт или виене на свят, препоръчително е да забавите или прекъснете практиката, както и да се консултирате със здравен специалист или инструктор по йога.

Както при всяка нова дихателна техника, добре е да започнете бавно и постепенно да увеличавате продължителността и интензивността с течение на времето.

Практикуването под ръководството на квалифициран инструктор по йога е препоръчително, защото може да гарантира точни инструкции и безопасно изпълняване, съобразено с личните нужди и здравословни проблеми.

 

Противопоказания при дихателните техники от йога

Въпреки всички ползи от дихателните техники от йога за лечение на астма, има и такива ситуации, в които е най-добре те да се избягват или да се практикуват внимателно. Ето няколко случая, когато трябва да се внимава:

 • Остри респираторни състояния. При тежка респираторна инфекция като пневмония, бронхит или тежък астматичен пристъп практикуването на интензивни или енергични дихателни техники може да влоши симптомите. Препоръчително е да се даде приоритет на почивката.
 • Скорошна коремна операция. При възстановяване от херния или друга процедура, която засяга коремната област, някои дихателни практики, които включват дълбоки коремни контракции, могат да натоварят заздравяващите тъкани.
 • Високорискова бременност. Бременните жени трябва да бъдат внимателни с дихателните техники, които включват интензивни или силни вдишвания, и да се консултират с лекар.
 • Хипервентилация или респираторни нарушения. Някои хора може да имат състояния, които ги правят склонни към хипервентилация или имат чувствителност към определени модели на дишане. За тези хора специфичните дихателни практики, особено тези, включващи бързо или прекомерно дишане, могат да нарушат баланса на кислород и въглероден диоксид в тялото.
 • Психологически дискомфорт. В редки случаи определени дихателни практики, особено тези, които включват задържане на дъха или дълбока релаксация, могат да предизвикат чувство на тревожност, дискомфорт или паника при хора със специфични психологически състояния или история на травма.

При практикуване на йога за лечение на астма е важно да запомните, че тялото и здравословното състояние на всеки са различни.

Ако имате някакви основни здравословни проблеми, притеснения или несигурност относно пригодността на конкретни дихателни практики, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или опитен инструктор по йога.

 

Заключение

Астмата е здравословен проблем, засягащ белите дробове. Симптомите включват недостиг на въздух, хрипове, кашлица, проблеми със съня и умора.

Съществуват множество ползи от йога за лечение на астма – особено от дихателните методи, които тя включва. Тя може да подобри способността за контролиране на дишането чрез интегриране на дълбоко и бавно вдишване и издишване в ежедневието. Отслабва стреса, който може да засили симптомите на астма, укрепва дихателните мускули и подобрява стойката.

Въпреки че дихателните практики са полезна част от йога за лечение на астма, от особена важност е да практикувате внимателно и в рамките на вашето лично ниво на комфорт. Практикуването под надзора на йога инструктор и съветването със здравен специалист са добре дошли, защото могат да осигурят персонализирани насоки.

Какво представлява астмата?

Астмата е хронично респираторно състояние, характеризиращо се с възпаление и стесняване на дихателните пътища. То води до затруднено дишане.

Какви са симптомите на астма?

Симптомите включват недостиг на въздух, хрипове, кашлица, проблеми със съня и умора.

Как помага йога за лечение на астма?

Съществуват множество ползи от йога за лечение на астма. Тя може да подобри способността за контролиране на дишането чрез интегриране на дълбоко и бавно вдишване и издишване в ежедневието. Отслабва стреса, който може да засили симптомите на астма, укрепва дихателните мускули и подобрява стойката.

Категории: Здраве|Публикувана: 06.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 09:29 | Публикувана: 6 юли 2023 в 15:44 | Категория: Здраве