7 лечебни билки за черен дроб

Обновена: 07.01.2025|
билки за черен дроб

Всяка година чернодробни заболявания са причина за смъртта на 2 млн. души по цял свят. За съжаление, нездравословният начин на живот води до усложнения на този жизненоважен орган, които, ако не лекуваме, могат да бъдат фатални. За щастие, може да подобрим състоянието му с природни методи – билки за черен дроб.

Билки за черен дроб – наистина ли за полезни?

Билки за черен дроб представляват растения, за които се смята, че биха могли да повлияят на цялостната функция, регенерацията и детоксикацията на органа. Важно е да се каже, че природните дарове са ефикасни за облекчаване на симптоми, но не и за лечение на заболявания и сериозни медицински състояния.

Черният дроб е една от най-важните жлези в човешкото тяло и има червено-кафяв цвят. Той произвежда протеини и хормони, необходими за останалите органи. Може да откроим десетки функции на черния дроб. Най-важните са:

  • Изчистване на тялото от токсини и вредни вещества
  • Изчистване на тялото от стари червени кръвни клетки
  • Произвежда жлъчен сок, необходим за храносмилането.
  • Метаболизира белтъци, въглехидрати и мазнини, за да може тялото да ги използва.
  • Съхранява гликоген (източник на енергия) и витамини, които после да се ползват от тялото.

 

Рисковите фактори за болести на черния дроб са прекомерна употреба на алкохол, висока кръвна захар, наднормено тегло, повишен холестерол, прием на медикаменти. Хората по цял свят живеят със болести на черния дроб, включително цироза, рак на черния дроб, чернодробна недостатъчност, хепатит, мазен черен дроб и т.н.

Тези състояния се лекуват по различни начини – медикаменти, имунотерапия, промени в начина на живот, операции и дори трансплантация в краен случай. За щастие, може да намалим риска, ако приемаме различни билки за черен дроб. 

 

Популярни билки за черен дроб

Проучване сочи, че 65% от хората в САЩ и Европа прибягват и до билкови добавки. В тази връзка сме подбрали най-популярните билки за черен дроб.

Бял трън

 

билки за черен дроб

 

Белият трън, познат и с латинското си наименование Silybum marianum, е тревисто растение с потенциал да спомогне за здравето на черния дроб. Екстрактът, който се извлича от семената на растението, се използва от 2000 години в народната медицина. Познат е с името силимарин.

Веществото има силен антиоксидантен ефект и спомага за регенерацията на черния дроб, намалява възпалението и се смята, че оказва общ благоприятен ефект. Екстрактът би могъл да се бори срещу прогресирането на болести по черния дроб, намаляват ефекта на алкохолната цироза и подобряват цялостно живота на пациентите с тези заболявания.

Екстрактът от бял трън се смята за безопасен без странични ефекти, дори и във високи дози. Това обаче не е причина да игнорираме лекарските препоръки и е важно да направим консултация. Правило за всички билки за черен дроб е, че трябва предварително да се консултираме с лекар преди прием и дозиране. 

Женшен

Женшенът е популярен природен дар, който е познат с мощните си противовъзпалителни свойства. Смята се, че коренът от женшен би могъл да спомогне за регенерацията на черния дроб поради богатото съдържание на веществата панаксозиди. Те се борят срещу вредата върху клетките и ги предпазват от свободни радикали. Същото вещество намалява и възпалението и предпазва от натрупване на мазнини.

Подобно на останалите билки за черен дроб трябва да спазваме препоръчителната доза, за да избегнем нежелани странични ефекти. Възможните неприятни последици са: неспокоен сън, главоболия, гадене, замаяност, раздразнен стомах и в някои случаи отложен менструален цикъл.

Куркума

Куркумата е тревисто растение, но за здравето на черния дроб и народната медицина като цяло се използват корените му. Основната съставка в куркумата е куркумин, който се свързва с редица забележителни ползи за здравето. Той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което я прави предпочитана сред всички билки за черен дроб.

Проучванията са насочени основно към ефекта върху болестта неалкохолна стеатоза – натрупване на излишни мазнини в чернодробните клетки. Едно проучване от 2019 г. показва, че 500 мг куркумин в продължение на 8 седмици вкарва нивата на АСАТ и АЛАТ (важни чернодробни ензими) в норма. Друго проучване сред 70 човека посочва, че 500 мг куркумин и 5 мт пиперин на ден в продължение на 12 дни намаляват лошия холестерол, маркерите на възпаление и нормализират нивата на АСАТ и АЛАТ.

Пиперинът се комбинира с куркумин, за да може тялото да го абсорбира по-добре.

Когато се ползва в препоръчителните количества, куркумата е безопасна. Подобно на други билки за черен дроб, когато се приема в прекомерни количества, може да причини световъртеж, диария, замаяност.

Чесън

Чесънът е ползван най-широко в кулинарията, но малко хора са запознати със силата му да се бори със сериозното увреждане на черния дроб. Трябва да отбележим, че чесънът е зеленчук, а не билка, но няма как да игнорираме антиоксидантните му качества. Те се дължат на богатото количество алицин и алиин (видове аминокиселини).

Проучване от 2020 г. показва, че 800 мг чесън на прах в продължение на 15 седмици намалява нивата на “лош холестерол” и нормализира нивата на АСАТ и АЛАТ. 51% от участващите в проучване показват значително намаляване на натрупаните мазнини в черния дроб. Освен че ще ни даде силен и ароматен дъх, чесънът е безопасен.

Зелен чай

 

билки за черен дроб

 

Зеленият чай е популярна сред китайските билки за черен дроб. Особено разпространен е и в Япония и Южна Корея. Тази напитка, която последните години събира все повече популярност, се приготвя единствено от листата на чаения храст. 

Една чаена чаша зелен чай съдържа 35 мг кофеин. За сравнение една чаша еспресо съдържа 110 мг. 

Зеленият чай е полезен за здравето на черния дроб, защото има богато съдържание на катехин – естествена природна съставка, която се съдържа в най-голямо количество в зеления чай. Той подобрява здравето на черния дроб по няколко начина: детоксикира, като съхранява чернодробни ензими, действа противовъзпалително и антиоксидантно.

Много проучвания доказват, че ежедневната употреба на зелен чай нормализира нивата на АСАТ и АЛАТ. 

Растението като цяло не носи със себе си странични ефекти, но все пак трябва да се приема с повишено внимание. За съжаление, ако този природен дар се приема над допустимото количество, може да предизвика обратен ефект – увреждане на черния дроб.

Джинджифил

Джинджифилът е тревисто растение с китайски произход, но масово се използва неговия корен – познат като ризом. Той има неповторим, леко пикантен аромат и чудесен вкус, които намират място в кулинарията и ароматерапията. От векове се използва в народната медицина за лечение и превенция на чернодробни заболявания.

Причината се крие в съдържанието на джинджерол – мощна съставка, която помага при възпаление и предпазва от увреждане на клетките. Освен това джинджифилът предпазва от токсините в алкохола. Освен ако не го приемаме в големи количества, джинджифилът е безопасен.  

Глухарче

 

билки за черен дроб

 

Както на много билки за черен дроб, така и на глухарчето, листата, неговите корени и цветчета се използват за борба с възпалението. Растението съдържа богато количество бета-каротин – естествен антиоксидант, който се справя с оксидативния стрес и неутрализира свободните радикали. 

Цветчетата на глухарчето са ниско токсични и не причиняват сериозни странични ефекти за повечето хора. Проблемът е, че проучванията са малко и недостатъчни. Глухарчето не взаимодейства добре с лекарства – антибиотици, антикоагуланти и медикаменти за редуциране на кръвната захар. Това не е напълно ясно за останалите представени билки за черен дроб. 

 

Как се приемат билки за черен дроб?

Билки за черен дроб могат да се приемат под различни форми. Най-лесният и достъпен метод е под формата на чай след заливане на билката с гореща вода. Някои части от билката (например корен) пък се приготвя в отвари. Това изисква сместа да къкри в продължение на 20-30 минути, за да се извлекат максимално полезните вещества. 

Друг възможен начин е под формата на тинктури от билки за черен дроб. Те се получават от накисването на билката в алкохол или оцет, което създава концентрирана формула.  Няколко капки от течността се слагат директно под езика или се добавят към вода. 

Определено най-голямо удобство предлагат билки за черен дроб на прах или под формата на таблетки и капсули, защото не изискват термична обработка, купуват се на достъпна цена от магазина. Най-голямото предимство, което може да отбележим, е лесното управление на дозата на билките.

Етеричните масла от билки за черен дроб са силно концентрирани и ароматни. Ако искаме да се възползваме от лечебните им свойства можем да ги добавим към арома лампа. По този начин ще повлияем на здравето на черния ни дроб, както и ще освежим дома си с чудесен мирис. 

 

Заключение

 

билки за черен дроб

 

Смята се, че различни билки значително за детоксикация и регенерация на черния дроб, но освен това нормализират важни чернодробни ензими. Тъй като този орган е един от най-важните, е добре да се грижим за него старателно с различни билки за черен дроб. Някои от най-популярните са бял трън, женшен, куркума и други. Разбира се, както всяко лечебно растение не бива да пренебрегваме страничните му ефекти.

 

Често задавани въпроси

Какви свойства имат билките за черен дроб?

Билките за черен дроб имат регенериращо и антиоксидантно действие, предпазват от натрупване на излишни мазнини, а някои се борят и с вредните токсини.

Кои са най-популярните?

С най-добре проучено положително действие са белият трън, джинджифилът, женшенът и зеления чай.

Кои са страничните ефекти?

Странични ефекти почти не се наблюдават, ако се спазва препоръчителната доза, но при прекомерен прием може да изпитаме замаяност, гадене и диария.

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 02.01.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

8fd8f1091606e0bd67bdc2ca0d399c46?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар