Женшен – ползите от източната билка

Обновена: 02.12.2024|
Женшен.
Женшенът е богат на антиоксиданти и други полезни съединения, които могат да подкрепят здравето ни по много различни начини.

Растението и неговите екстракти се споменават в древни китайски текстове като основни лекарства за имунната система и поддържане на здравето и енергията.

В ботаниката

Това растение е многогодишно, ниско и месесто. Има дебели корени, а стъблата му са плътни и наподобяват корена. Има леко назъбени листа и червени, бели или розови дребни плодове. В зависимост от зрелостта му се разделя на пресен, бял или червен. За кулинарни и лечебни цели се използват подземните и надземните корени на растението, по-рядко листата откриват приложение. Билката се отглежда в Източна Азия, Канада, САЩ и Виетнам. Дивото растение се отглежда в планините, но е застрашен вид, тъй като се нуждае от няколко години да достигне зрялост.  

Познатите от женшен ползи за здравето

  женшен   Женшенът има доказани във времето благоприятни ефекти, от които може да се възползваме. Правят се множество проучвания, които продължават да изследват потенциалните ползи от билката.

Намалява възпалението в тялото

Растението е особено богато на антиоксиданти, които облекчават възпалителните процеси в организма. С тяхна помощ се намалява оксидативния стрес и се предотвратява увреждането на клетъчните структури. Антиоксидантите помагат на тялото да поддържа здравословния баланс за по-дълго време.

Противовъзпалителните свойства на женшен се отразяват благоприятно на мускулите след упражнения и тренировки.

Подпомага мозъчните функции

Билката показва добри резултати за подобряване на паметта, концентрацията и нивото на мозъчна функция. Антиоксидантните свойства помагат на невроните да останат здрави за по-дълго време. Проучванията показват, че женшенът е особено полезен за хора в напреднала възраст, като запазва острия ум за по-дълго време. Редовната консумация още в млада възраст се отразява дългосрочно на мозъчното здраве.

Откриват се също благоприятни ефекти при хора с Алцхаймер.

Подсилва имунитета

Женшенът съдържа естествени съединения с антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Тази мощна комбинация помага на имунната система да се справи навреме с вредителите. С помощта на тази билка може да изчистим тялото си от различните бактерии.

Малки проучвания показват, че екстрактите от това растение действат благоприятно на функциите на имунната система и подсилват тяхното действие.

Дава енергия и тонус

  женшен   Женшенът укрепва здравето на клетките, като ги предпазва от свободните радикали, и по този начин им помага да работят по-ефикасно и да произвеждат повече енергия. Този ефект се отразява на цялото тяло и ни кара да се чувстваме по-тонизирани, енергични и изпълнени с желание за движение.

Женшенът повишава издръжливостта при интензивно спортуване.

Може да предпазва от някои видове рак

Хроничното възпаление и оксидативният стрес са често срещани причини за появата на ракови заболявания. Естествените съединения в билката ефикасно се борят и с двата фактора и консумацията му може да предотврати страшната диагноза. 
Женшенът съдържа активни съединения, наречени гинзенозиди, които имат противоракови свойства. Те намаляват растежа на раковите клетки, подпомагат апоптозата (програмирана клетъчна смърт) и намаляват възпалението. Изследванията показват потенциал за защита срещу рак на гърдата, дебелото черво и черния дроб, въпреки че са необходими допълнителни проучвания за потвърждаване на тези ефекти.

Намалява кръвната захар

Екстрактите от растението подобряват функционирането на панкреаса и му помагат в производството на инсулин. При редовен прием на билката се забелязва значително понижаване на средните нива на кръвната захар на гладно. Женшенът може да помогне за намаляване на кръвната захар, особено при хора с диабет тип 2. Гинзенозидите – активните съединения в женшена – подобряват инсулиновата чувствителност и стимулират клетките да използват глюкоза по-ефективно. Освен това женшенът може да забави усвояването на въглехидратите, което допълнително спомага за контролиране на нивата на кръвната захар.

Как да приемаме женшен?

  женшен   Женшенът има определени кулинарни употреби и се използва в различни ястия. Подходящ е за консумация в сурова форма, но и задушен, пържен, като част от яхнии и супи. Чаят от билката извлича неговите полезни за здравето свойства, докато супите са любими за настинки и други неразположения. Екстракти от женшен се приемат като хранителни добавки под формата на прах, таблетки, капсули, масла. Женшен се добавя и в различни продукти като напитки, бонбони, дъвки, пасти за зъби, сапуни и други. Тези добавки рядко имат достатъчно от екстракта, за да имат ползи върху здравето. В добавките с тези екстракти се препоръчва да има от 2% до 7% гинзеноиди. Важно е да се следва правилната доза, тъй като може да се получи предозиране. Тъй като повишава енергията, препоръчва се да се приема сутрин или преди обяд, за да повиши тонуса и да не наруши съня. 

Приготвяне на чай от женшен

  женшен   Чаят от тази билка се пие сутрин за ободряване и е чудесен начин да укрепим тялото си в дългосрочен план.
Време за приготвяне Порции
10 минути 1
Необходими продукти:
  • Чаша, буркан или друг подходящ съд
  • 1-2 г сушен или 2 см свеж корен
  • 200 мл вода
  Начин на приготвяне:
  1. Слагаме водата да заври.
  2. Ако използваме свеж корен, го обелваме, изчистваме и нарязваме на тънки шайби.
  3. След като водата започне да ври, добавяме корена от женшен.
  4. Накисваме за 5 минути.
  5. Прецеждаме парчетата корен и оставяме само горещия чай.
  6. Пием готовия чай топъл. Може да добавим захар, мед или подсладител по избор.
Съвет: Малко количество прясно изстискан лимонов сок чудесно допълва вкуса и аромата на горещата напитка.  

Странични ефекти от консумацията

Трябва да го приемаме с повишено внимание, ако имаме диабет или използваме медикаменти, влияещи на кръвта и сърдечно-съдовата система. Тъй като липсват проучвания, не се препоръчва неконтролиран прием от бременни и кърмещи жени. Женшенът може да засили ефекта на кофеина. Възможна е появата на някои от следните леки странични ефекти при дългосрочна редовна консумация:
  • Главоболие
  • Проблеми със съня
  • Храносмилателен дискомфорт
  • Промени в кръвната захар
  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Кожни реакции
 

Ако забележим някои от тези странични ефекти е добре да се консултираме с лекар.

Заключение

Женшенът има дълга история и тепърва се откриват още нови полезни свойства. Растението е особено ценено в народната медицина на Източна Азия и може да го използваме в полза за собственото си здраве. Активните му съединения подпомагат регулирането на кръвната захар и имат противовъзпалително и потенциално противораково действие. Тази древна билка е ценна в модерната здравна грижа за цялостен баланс и благополучие.  

Често задавани въпроси

Какво е женшенът?

Женшенът е богат на антиоксиданти и други полезни съединения, които могат да подкрепят здравето ни по много различни начини. Билката е с високо съдържание на естествените съединения, наречени гинзенозиди.

Какви ползи за здравето носи?

Женшенът има доказани във времето благоприятни ефекти, от които може да се възползваме. Отразява се добре на много системи в тялото. Правят се множество проучвания, които продължават да изследват потенциалните ползи от билката.

Как да приемаме женшен?

Женшенът има определени кулинарни употреби и се използва в различни ястия. Чаят от билката извлича неговите полезни за здравето свойства, докато супите са любими за настинки и други неразположения. Екстракти от женшен се приемат като хранителни добавки под формата на прах, таблетки, капсули, масла.

Може ли да ни навреди?

Трябва да го приемаме с повишено внимание, ако имаме диабет или използваме медикаменти, влияещи на кръвта и сърдечно-съдовата система. Тъй като липсват проучвания, не се препоръчва неконтролиран прием от бременни и кърмещи жени.

 
Категории: Билки и чайове, Хранене и видове храни|Публикувана: 29.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар