Предложения за зимни рецепти при кето режим

Обновена: 27.02.2024|
3 зимни рецепти за кето режим

Представяме ви най-добрите, ароматни и носещи топлина и спомен за детството зимни рецепти за ястия, които приготвихме така че да бъдат подходящи за спазващите кето режим на хранене.

Всички свързваме зимата със снежната покривка, която така красиво се простира по красивите ни планини и низини. Но и не само. Този студен сезон може да бъде толкова топъл, особено ако го прекараме с любимите си хора в уюта на дома и сгряващите вечери пред камината.

За да бъде пълно щастието, винаги е подходящо да добавим към вкусното ястие и чаша с ароматна напитка. Вижте нашите три предложения за нисковъглехидратни зимни рецепти и ги поднесете с най-подходящата сгряваща напитки по ваш вкус.

 

 

Кето зимни рецепти: Кето пиле с патладжан и салата Снежанка

Сочно пиле с пресни зеленчуци, набрани от градината на село. Богатство от класически вкусове – краве сирене, домати и зехтин. Сервирайте с традиционна млечна салата или известна също като салата Снежанка. Със сигурност ще бъдете похвалени за тази рецепта.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
20 + 35 минути 4 9 г нетни въглехидрати, 72 г мазнини, 44 г протеин и 880 калории

 

Необходими продукти

За салата Снежанка:

  • 100 г краставица (около половин краставица)
  • 400 г цедено кисело мляко (или кисело мляко с 4% масленост)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. пресен копър
  • Сол на вкус
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин

За маринатата:

  • 80 мл. зехтин екстра върджин
  • Сока и кората на 1 лимон
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 с. л. сушен риган
  • 2 ч. л. чили на люспи
  • 1 ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер

За пилето със зеленчуци:

  • 900 г пилешки бутчета и/или крилца
  • 400 г патладжан
  • 8 чери домата

За сервиране:

  • 65 г маслини Каламата
  • 55 г краве сирене, натрошено
  • 20 г прясна мента, магданоз или зелен лук

Начин на приготвяне

Салатата Снежанка:

  1. Нарежете краставицата на кубчета и я смесете с цеденото кисело мляко.
  2. Подправете със сол на вкус, чесън на прах, пресен копър и зехтин екстра върджин, разбъркайте и сложете да се охлади, докато приготвите месото и зеленчуците.

Пилето със зеленчуци:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса и покрийте дъното на голяма тава с хартия за печене.
  2. Смесете съставките за маринатата в голяма купа или в торба с цип за овкусяване.
  3. Сложете пилешките бутчета (и/или крилца) в маринатата, заедно с патладжана, нарязан на кубчета или на кръгчета.
  4. Разбъркайте, за да се покрият напълно. Оставете за поне 10 минути на стайна температура или в хладилник за няколко часа.
  5. След това разпределете равномерно пилето, патладжана и чери доматите в подготвената тава.
  6. Изпечете на средната решетка за 35 минути или докато месото се сготви напълно и патладжана омекне.
  7. Извадете тавата от фурната.

Сервирайте:

  1. Сервирайте ястието, като поднесете с маслини, поръсете с краве сирене и гарнирайте с прясна мента, магданоз или зелен лук.
  2. Поднесете с традиционна българска салата Снежанка – вкуса на нашето детство.

Съвети

Нашите съвети включват следните неща :

  • Може да запечете чери доматите и маслините в загрятата фурна за 10 минути, преди да извадите гозбата, ако искате да не бъдат прекалено меки.
  • За полезните свойства на зехтина, основен герой при овкусяването на салатите, можете да научите повече от статията по темата в блога ни.

 

Кето зимни рецепти: Кето гювеч с бекон и специален доматен сос

 

Зимни рецепти - гювеч с бекон.

 

Една различна зимна рецепта за кето гювеч, който може да приготвите и в тава. Засищащо ястие със специален сос, домати, сирене, кисели краставички и бекон. Насладете се на вкуса му, защото е уникален и запомнящ се.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
20 + 25 минути 4 7 г нетни въглехидрати, 74 г мазнини, 57 г протеин и 936 калории

 

Необходими продукти

Ще се нуждаете от : 

  • 200 г бекон
  • 450 г телешка кайма (смес със свинска или пуешка)
  • 2 кисели краставички, наситнени
  • 2 домата, наситнени (около 230 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 230 г настъргано сирене чедър
  • 2 яйца
  • 240 мл готварска сметана
  • 2 с. л. неподсладен доматен сос
  • 100 г маруля за сервиране
  • Краве масло Гхи за намазняване

Начин на приготвяне

Следвайте следните инструкции :

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Намазнете тава, гювеч с диаметър 22 см или малки гювечета.
  2. В голям тиган на средно силен огън запържете бекона, докато стане хрупкав.
  3. Прехвърлете го след това в чиния и запазете отделилата се мазнина в тигана.
  4. Запържете смляната телешка кайма в същия тиган, като леко увеличете температурата на котлона. Разбърквайте често, докато се сготви добре месото.
  5. След като се сготви каймата, по желание може да отцедите част от мазнината.
  6. Добавете в тигана наситнените кисели краставички и домати.
  7. Подправете с чесън на прах, сол, както и черен пипер. Добавете 2/3 от настърганото сирене чедър.
  8. Изсипете сместа, заедно с бекона в подготвената тава, гювеч или в гювечета.
  9. Разбъркайте в купа яйцата, сметаната и доматения сос. Подправете на вкус и изсипете сместа в гювеча.
  10. Поръсете с останалото настъргано сирене чедър.
  11. Изпечете за 20-25 минути или докато ястието придобие приятен златистокафяв цвят.
  12. Поднесете със зелена салата – маруля или друга.

 

Кето зимни рецепти: Кето салата с телешко месо

Тази невероятна салата се приготвя бързо и е богата на вкус – наподобява чийзбургер. Киселите краставички добавят приятна хрупкавост хапка след хапка. Те са неизменна част от зимното ни меню.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
15 + 15 минути 4 7 г нетни въглехидрати, 68 г мазнини, 42  г протеин и 818 калории

 

Необходими продукти

Ще се нуждаете от следните неща :

  • 650 г телешка кайма (или смес със свинска)
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 1 ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер

За дресинга:

  • 180 г домашна кето майонеза
  • 1 с. л. доматена паста
  • 85 г кисели краставички
  • ½ с. л. дижонска горчица
  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • Сол и черен пипер на вкус

За салатата:

  • 110 г маруля
  • 2 домата
  • 2 кисели краставички
  • 110 г настъргано сирене чедър

Начин на приготвяне

Следвайте следните стъпки :

  1. В голям тиган на средно силен огън разтопете кравето масло Гхи.
  2. Изсипете телешката кайма, подправена със сол, черен пипер и чесън на прах.
  3. Раздробете месото с помощта на вилица и гответе, докато покафенее или за около 15 минути.

За дресинга:

  1. Пригответе дресинга като смесите в купа домашната кето майонеза, доматената паста, киселите краставички (нарязани на кубчета), дижонската горчица и ябълковия оцет.
  2. Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете настрана.

Сервиране:

  1. Пригответе всяка порция салата, като сервирате в чинии нарязана маруля.
  2. Добавете резени домати, запържената телешка кайма, настъргано сирене чедър и нарязани на лентички кисели краставички.
  3. Завършете като полеете отгоре с дресинга.

Съвети

Нашите съвети включват следните неща :

  • Може да се наложи да отцедите телешкото месо, преди да го добавите към салатата, в зависимост от съдържанието на мазнини и личните ви предпочитания.
  • Съхранете салатата отделно от месото и дресинга. За да поднесете, затоплете месото и сервирайте със салатата и дресинга, непосредствено преди да сервирате на трапезата.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зимни рецепти за кето режим. Кето салати.

Поднесете предложените от нас зимни рецепти за кето режим с някоя от тези вкусни нисковъглехидратни салати – овчарска, шопска, зелева, зелена, снежанка или руска.

 

Ако тези предложения за вкусни зимни рецепти за кето режим са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар