Защо продължителното седнало положение е вредно за здравето?

Обновена: 06.03.2024|
Самардала. Жена с очила, работи налаптопа си. Очилата помагат да неразтъркваме чести очите си и да не пипаме лицето си. Горещи вълни при менопауза.

Повече от половината от деня един средностатистически човек прекарва в седнало положение, докато шофира, работи на бюро, гледа телевизия или просто си почива. Всъщност работата в офис понякога може да доведе до над 15 часа седене на ден. От друга страна, селскостопанските работници например седят само около 3 часа на ден. Но кой е най-оптималният вариант? В тази статия ще разгледаме до какво може да доведе продължителното седене в една поза и защо може да се окаже вредно за здравето.

Седналото положение намалява количеството калории, които изгаряте

Ежедневните дейности като стоенето в изправено положение и ходенето също изгарят калории. Този разход на енергия е известен като термогенеза без упражнения. Ако той липсва, се появява важен рисков фактор за наддаване на тегло. Веднага щом седнете на стола, активността на мускулите ви се забавя и скоростта на изгаряне на калории спада до една калория в минута. Това е около една трета от това, което изразходвате, докато ходите. Хората, които работят на бюро, изразходват до 1000 калории по-малко, от тези, които са на крак по цял ден.

Увеличаваме риска от наддаване на тегло в седнало положение

Млада дама, съсредоточена в работата си на компютъра. Работи заседнало, в офис.

В продължение на горния абзац, колкото по-малко калории изгаряте, толкова по-голяма е вероятността да качите килограми. Ето защо заседналия начин на живот е сред най-лошите навици и е тясно свързан със затлъстяването. Проучванията показват, че хората със затлъстяване седят средно два часа по-дълго всеки ден, отколкото хората с нормално тегло. В рамките на пет дни след преминаване към заседнал начин на живот тялото ви повишава плазмените триглицериди и лошия холестерол. Мускулите не поемат мазнини и нивата на кръвната захар се покачват, което също може да ви изложи на риск от наддаване на тегло. Още какво води до нездравословно наддаване на тегло можете да прочетете тук.

Увеличава се риска от редица хронични заболявания при продължително стоене

Заседналият начин на живот е свързан с повече от 30 хронични заболявания и състояния. Той увеличава риска от диабет тип 2. Проучванията показват, че седенето за дълги периоди без намаляване на приема на калории може да доведе до значително повишаване на инсулиновата резистентност. Продължителното седене увеличава значително и възможността за развитие на сърдечни заболявания, инсулт и проблеми с вените.

magnezii 01 400
malinovi 01 600
magnezii 01 400
malinovi 01 600

Може да увреди мозъчната функция

С цялата умствена работа, която вършите с часове в офиса, може би си мислите, че мозъкът ви трябва да бъде в страхотна форма. Но, ако седите през цялото време, мозъкът ви няма да може да получи достатъчно кръв и кислород, които са му нужни, за да функционира нормално. В резултат на това мозъчната функция се забавя. Можете да почувствате умора, да се появи главоболие и липса на концентрация.

Може да стане причина за появата на безпокойство и тревожност

Може би прекарвате твърде време седнали пред телевизора или компютъра. Това, от своя страна, може да доведе до нарушаване на съня и до появата на тревожност. Няколко съвета за подобряване на съня можете да откриете тук. Заседналият начин на живот може да доведе и до проблеми в обкръжението, отделяне от близките и все повече желание за усамотение. Всичко това в комбинация увеличава риска от безпокойство и депресия.

Ежедневното седнало положение причинява проблеми с гърба

Млада жена, страдаща от болки в кръста. Преведена напред, в работен офис.

Седналото положение на тялото в продължителен период от време предизвиква огромен стрес върху мускулите на гърба, шията и гръбнака. Можете да си помогнете като потърсите ергономичен стол, но независимо дали си осигурите това удобство, или не – рисковете все още са на лице. Ставайте и се раздвижвайте на всеки половин час, за да поддържате гръбнака си изправен. Не рискувайте да получите изкривявания.

Отслабване на костите в продължително седнало положение

Особено голям е този риск при по-възрастните хора, които не са много активни и могат малко по малко да спрат да изпълняват основни задачи от ежедневието, заради поява на остеопороза. Дори леките упражнения могат да имат ефект. Полезни са и кратките разходки, както и градинарствато. Това ще ви гарантира супер подвижност, дори и в златните ви години.

Как да си помогнете?

Може да не проявявате достатъчно активност в ежедневието си, но никога не е късно да го промените. Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да бъдете по-активни на път за и на работа:

  • Изберете разходка или колело на път за работа, оставете колата у дома.
  • Използвайте стълбите, вместо асансьора или ескалатора.
  • Слизайте една спирка по-рано от автобуса или паркирайте по-далеч от офиса.
  • Разхождайте се, докато говорите по телефона.
  • Не прекарвайте обедната си почивка на бюрото.
  • Навийте си аларма, която да ви напомня да ставате от стола на всеки час.

Важно е да споменем, че макар физическо натоварване да е полезно, то не може напълно да елиминира всички рискове за здравето, които причинява заседналият начин на живот. Един час интензивна тренировка във фитнеса не компенсира негативните ефекти от часовете бездействие, които прекарвате в седнало положение. И все пак отрицателните ефекти са по-големи за хората, които рядко спортуват. Затова спортувайте!

В днешно време прекарваме твърде много време в седнало положение. Да, релаксът може да бъде от полза, но трябва да сведем до минимум времето, което прекарваме седнали през работния ден. Това е също толкова важно за здравето, колкото правилното хранене и редовното спортуване.

 

Автор: Кристина Тонева

Категории: Здраве|Публикувана: 11.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 12:02 | Публикувана: 11 октомври 2019 в 11:15 | Категория: Здраве