Задъхвате се често? Може да е ателектаза

Обновена: 07.03.2024|
Аклектаза, задъхване.

Ателектаза се нарича отсъствието на въздух в белодробната тъкан, което се дължи на алвеоларен колапс, обхващащ целия бял дроб или част от него.

Как ателектазата се проявява? Какви са причините за нея? Как се диагностицира и лекува? Можем ли да се предпазим от ателектаза? В следващите редове предлагаме отговори на тези и други въпроси, свързани с респираторния проблем.

 

Какво представлява ателектазата?

Известно е, че белите дробове съдържат въздушни торбички, наречени алвеоли, чиито стени са изключително тънки. През тях се извършва постоянен обмен между кислорода от поетия въздух и въглеродния диоксид от кръвния поток, което е свързано с надуване и свиване на алвеолите.

При ателектаза този процес е нарушен поради частичен или пълен колапс на алвеолите.

 

Симптоми

Този белодробен проблем може дълго време да остане незабелязан, ако само малка част от алвеолите не функционират нормално и сериозно не е засегнат дихателният капацитет на пациента.

Но с времето ателектазата увеличава тежестта си и обикновено възникват следните оплаквания:

 • усещане за недостиг на въздух
 • често задъхване
 • учестено дишане
 • хрипове
 • хронична кашлица
 • болки в гърдите
 • учестен сърдечен ритъм
 • синкаво оцветяване на кожата и устните

 

При децата симптомите са както при възрастните, но има два характерни признака, насочващи към ателектаза:

 1. Когато детето вдишва въздух, в страната на засегнатия бял дроб много ясно се очертават междуребрените пространства.
 2. При вдишване гръдната кост на детето хлътва, а при издишване се връща на обичайното си място.

 

Причини за ателектаза

 

Аклектаза, задъхване.

Развива се поради ограничаване или невъзможност за навлизане на въздух в алвеолите, което се дължи на редица причини:

 • Застой в белите дробове в резултат от прекомерно напълване на белодробните вени и нарушено оттичане на кръвта. Белодробният застой възниква при натрупване на слуз, вдишване на чуждо тяло или поява на тумор в дихателните пътища.
 • Нараняване на дихателните органи, след което в поразеното място белодробната тъкан се замества със съединителна, т.е. развива се белодробна фиброза;
 • Проведени хирургични операции.
 • Разрастване на тумор, който не произлиза от белите дробове, но оказва външен натиск върху дихателните пътища.
 • Дълготрайно боледуване от туберкулоза и други белодробни инфекции.
 • Възникване на плеврален излив или пневмоторакс, т.е. задържане на течност или въздух между белия дроб и гръдната стена.
 • При новородени, най-често недоносени, бебета ателектаза настъпва поради дефицит на сърфактант – сложна липиднобелтъчна смес, която е жизненонеобходима за нормалното дишане. Сърфактантът поддържа разгъната повърхността на алвеолите.
 • Прием на медикаменти, които повлияват дишането.
 • Дълготрайно подпомагане на дишането с кислород.
 • Залежаване.
 • Нараняване на гръбначния мозък, мускулна дистрофия и други заболявания, засягащи нервите и мускулите.
 • Интензивна употреба на тютюневи изделия.
 • Затлъстяване.
 • Напреднала възраст.
 • Някои анестетици (обезболяващи медикаменти), използвани по време на операция, могат да увредят алвеолите поради дълготрайно затваряне на въздушните торбички. В рисковата група са пациенти с тежки астматични пристъпи, болни от муковисцидоза (възпаление на дихателните пътища от натрупан секрет), както и деца с нисък дихателен капацитет.

 

След отстраняване на причината, довела до ателектаза, белият дроб има възможност да се възстанови напълно. Но при продължително боледуване в засегнатите участъци се разраства съединителна тъкан и възниква ателектатична пневмосклероза, която деформира белодробната структура.

 

Видове ателектаза

Разграничават се първична (вродена) и вторична (придобита) ателектаза.

Първият вид се наблюдава при новородени деца, чиито бели дробове не се разширяват. Това може да се дължи на недостатъчно развитие на белодробната тъкан в резултат от поглъщане на меконий и амниотична течност. Понякога е резултат от притискане на главата и дихателния център на бебето по време на раждане.

По-рядко се наблюдава наследствен недостиг на сърфактант.

В зависимост от обема на изключената от дишане белодробна тъкан, ателектазите се разделят на едностранни, двустранни, сегментни, лобарни и тотални.

Други чести видове са:

 • Обструктивна ателектаза. Дължи се на механично запушване на трахеята или бронхите от слуз, тумори, чужди тела или други отлагания. Блокиращият фактор в такива случаи не позволява на въздуха да навлезе в алвеолите.
 • Компресионна. Настъпва, когато в плевралната кухина възникне болестно натрупване на въздух, течност, кръв или гной. Така създаденият обем притиска белодробната тъкан и я води към колапс.
 • Контракционна. Свързана е с огнищни фибро-склеротични процеси в белия дроб, поради които се ограничава свободното разгъване на алвеолите.
 • Остра. Тя е временна. Дължи се на наранявания или белодробни операции.
 • Хронична. Причинява се от тумор или дълготрайно възпаление.

При някои пациенти се наблюдава комбинация от два или три вида ателектаза.

 

Диагностика

 

Аклектаза, задъхване, бронхоскопия.

 

Рентгенография на гръдния кош е най-често прилаганото изследване. При ателектаза, която причинява оплаквания и създава риск от усложнения, обикновено на рентгеновата снимка се вижда потъмняване на белите дробове и загуба на белодробен обем.

Ако причината за дихателната недостатъчност не е изяснена и се подозира друго болестно състояние, диагнозата се поставя след компютърна томография, чрез която се получават подробни изображения на белите дробове.

В някои случаи се извършва бронхоскопия. Чрез въвеждане през устата или носа на бронхоскоп (гъвкав уред, снабден с камера) се визуализират трахеята, големите бронхи и ендобронхиалната област на белите дробове.

В случай на обструктивна ателектаза бронхоскопията позволява да бъдат отстранени запушванията.

Може също да се изследва артериална кръв, за да се определят нивата на кислорода и въглеродния диоксид в нея.

 

Как се лекува ателектазата?

Основната цел на терапията е да осигури нормален въздушен поток в белия дроб и да се премахне колапсът на алвеолите.

За тази цел при първична ателектаза се поставя ендотрахиална тръба. Лечението на новородените деца включва: кислородотерапия, гарантиране на топлинен комфорт, други видове симптоматична терапия.

Когато е настъпила вторична ателектаза, съпътствана от инфекция, състоянието се овладява с подходящи антибиотици. Ако причината за дихателния проблем е натрупването на слуз, тя се елиминира чрез лекарства за втечняване на секретите.

Предписват се инхалации с кислород, физиотерапевтични процедури и витаминотерапия.

В случаи на обструктивна ателектаза, причинена от чуждо тяло в трахеята или бронхите, трябва да се направят необходимите интервенции за отстраняване на запушването. При тумор или натрупване на фиброзна тъкан се извършват хирургични операции.

За прочистване на дихателните пътища допринася и т.нар. респираторна гимнастика. Най-добре е тя да се провежда под ръководството на специалист, но някои упражнения могат се прилагат и самостоятелно.

Ето два примера:

 1. Седнете на стол. Вземете в ръцете си химикалка, молив или друг предмет. Задръжте го пред тялото си. От тази позиция вдишайте дълбоко въздух като едновременно издигате предмета над главата си. Издишате, връщайки предмета в изходната позиция.
 2. Изправете се. Поставете ръце пред гърдите си. Изпънете лактите. Вдишайте дълбоко през носа като едновременно разтваряте ръцете встрани. Издишайте въздуха през устата, докато връщате ръцете в изходното положение.

Изпълнявайте упражненията бавно, всяко по 10 пъти.

 

Начини за профилактика

 

Аклектаза, задъхване. Наддаване на килограми след спиране на цигарите.

 

За предпазване от ателектаза ще ви помогнат нашите предложения:

 • Хранете се здравословно
 • Движете се активно
 • Контролирайте теглото си
 • Откажете се от тютюнопушенето или поне сведете до минимум вредния навик
 • Дръжте малки предмети далеч от деца, за да ограничите риска от обструктивна ателектаза
 • В периода на възстановяване след прекарани бронхобелодробни заболявания следвайте всички лекарски препоръки
 • Не пропускайте полагащите ви се профилактични прегледи.

Какво е ателектаза?

Ателектаза се нарича отсъствието на въздух в белодробната тъкан, което се дължи на алвеоларен колапс, обхващащ целия бял дроб или част от него.

Какви са симптомите на ателектаза?

Този белодробен проблем може дълго време да остане незабелязан, но с времето тежестат му се увеличава и се появяват симптоми като често задъхване, недостиг на въздух, хрипове, хронична кашлица и др.

Какви са причините за поява на ателектаза?

Застой в белите дробове в резултат от прекомерно напълване на белодробните вени и нарушено оттичане на кръвта, нараняване на дихателните органи, операции, разрастващ си тумор, белодробни инфекции и др.

Как се диагностицира?

Рентгенография на гръдния кош е най-често прилаганото изследване. В някои случаи се извършва бронхоскопия, може също да се изследва артериална кръв.

Как се лекува аклетаза?

при първична ателектаза се поставя ендотрахиална тръба. Лечението на новородените деца включва: кислородотерапия, гарантиране на топлинен комфорт, други видове симптоматична терапия. Когато е настъпила вторична ателектаза, съпътствана от инфекция, състоянието се овладява с подходящи антибиотици

Категории: Здраве|Публикувана: 01.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 09:48 | Публикувана: 1 март 2023 в 14:06 | Категория: Здраве