Профилактични изследвания на всеки 6 месеца – кои са те?

Обновена: 14.03.2024|
Профилактични-изследвания-на-всеки-6-месеца

Редовните профилактични изследвания на всеки 6 месеца могат да идентифицират всички ранни признаци на здравословни проблеми. Това, от своя страна, е свързано с по-висок шанс за ефективно лечение.

Много фактори, като например възраст, здраве, фамилна анамнеза и начин на живот, влияят върху това колко често се нуждаете от тях.

 

Профилактични изследвания – защо са важни?

Преди е било масова практика хората да посещават лекар само когато са болни, а в много случаи вече не е имало начин да им се помогне.

Днес превантивните здравни грижи стават нещо обичайно, тъй като съвременният човек става все по-образован и внимателен относно здравето.

Редовните профилактични изследвания могат да помогнат за откриването на потенциални здравословни проблеми, преди те да се превърнат в животозастрашаваща болест.

hialur 400
chrevno 600
hialur 400
chrevno 600

Сърдечните заболявания, диабетът и някои видове рак често могат да бъдат открити в ранните им стадии, когато лечението е много по-успешно.

Ранната диагностика дава най-добрия шанс за правилно излекуване, като се понижи рискът от усложнения. С правилните здравни услуги, прегледи и лечение, вие предприемате важни стъпки към по-дълъг и по-здравословен живот.

Обикновено се препоръчват рутинни прегледи и профилактични изследвания 1-2 пъти годишно. Това важи най-вече, ако сте над 50 години или ако имате хронично заболяване.

 

Пълна кръвна картина (ПКК) – задължителният елемент

 

Кои са най-важните кръвни изследвания за възрастни

 

Тя е един от най-честите тестове, извършвани в медицинска лаборатория. Предоставя важна информация за вида, броя и други характеристики на клетките, откривани в кръвта: червени и бели кръвни клетки и тромбоцити.

Еритроцитите пренасят кислород от белите дробове до тъканите и въглероден диоксид от тъканите до белите дробове. Хемоглобинът в еритроцитите е от съществено значение за поддържането на киселинно-алкалното състояние в кръвта. Аномалия в броя, размера или съдържанието на хемоглобин в тези клетки може да е сигнал за анемия или друг проблем, например дехидратация, полицитемия и др.

Левкоцитите включват няколко вида клетки, участващи в защитата на организма срещу инфекции от всякакъв вид, включително алергични реакции.

Тромбоцитите са важни за процесите на кръвосъсирване, следователно дефицитът може да причини необичайно кървене, докато прекомерният брой може да насърчи образуването на необичайни съсиреци (тромбоза, флебит).

ПКК предоставя важна информация за правилното функциониране на костния мозък и може да открие анормално производство на определени категории клетки при левкемия, например.

Изследването разкрива също аномалии, засягащи други елементи от съществено значение за производството и правилното функциониране на кръвните клетки.

В това число – функции на далака, черния дроб и бъбреците, хранителния статус и връзката му с приема на аминокиселини, желязо, витамин B12, фолиева киселина и др.

 

Профилактични изследвания на сърцето

 

Задължителни профилактични прегледи за жени. Сърдечносъдови заболявания.

 

Сърцето е органът, който неуморно се труди и изпомпва кръв, затова е важно да се проследява неговото състояние. Здравните прегледи за евентуални сърдечни болести могат да включват няколко различни подхода и изследвания.

 

Кръвно налягане

Това е мярка за налягането на кръвта върху стените на артериите. Ако е твърде високо, рискът за здравето драстично се увеличава. За нормално кръвно налягане е прието 120/80 мм живачен стълб.

Този прост метод може да каже много за здравето на сърцето. Проверявайте го по-често, ако сте с установена хипертония или имате фамилна анамнеза за високо кръвно, инсулт или инфаркт.

 

Липиден профил

Липидният профил помага за оценка на сърдечно-съдовото здраве чрез анализиране на мастните молекули в кръвта. Холестеролът и триглицеридите са два важни вида липиди, които се пренасят в частици, наречени липопротеини.

Чрез профила се проверяват стойностите на:

 • общ холестерол
 • липопротеини с ниска плътност (LDL) – лош холестерол
 • липопротеини с висока плътност (HDL) – добър холестерол
 • триглицериди

Твърде големи количества лош холестерол и триглицериди могат да доведат до натрупвания в кръвоносните съдове и артериите, да ги увредят и да повишат риска от инфаркт и инсулт.

 

Електрокардиограма (ЕКГ)

Това е неинвазивен и безболезнен медицински тест, който открива аномалии чрез измерване на електрическата активност, генерирана от сърцето.

Чрез резултатите от ЕКГ може да бъде предоставена информация за физиологичното състояние на сърдечния мускул и да се определят рисковете от заболявания като миокарден инфаркт и аритмии.

 

Профилактични изследвания за диабет

 

Eкстракт от бяла ружа. Гликемичен индекс, гликемичен товар.Най-честите лабораторни изследвания. Алтернативни лечения при диабет.

 

Изследванията за диабет включват тестване на кръвната захар на гладно. Чрез тях се установява количеството глюкоза в кръвта и в зависимост от нивото на риска е добре да проследявате своята захар на всеки 6 месеца.

Рисковите фактори за диабет тип 2 включват:

 

Профилактични изследвания на черния дроб

Този орган е сред най-натоварените в човешкия организъм, затова е добре неговото състояние да бъде следено и за най-малки проблеми.
Обикновено с профилактични изследвания на черния дроб се измерват специфични ензими и протеини в кръвта.

Общите чернодробни функционални тестове включват:

 • Аланин аминотрансфераза (АЛАТ)
 • Аспартат аминотрансфераза (АСАТ)
 • Алкална фосфатаза (ALP)
 • Албумин
 • Билирубин
 • Протромбиново време (PT)

Извънредните стойности на тези показатели могат да са признак за чернодробни увреждания, както и за проблеми с жлъчката, тумори и недостатъци на специфични фактори на кръвосъсирването.

 

Профилактични изследвания за жени

 

Хипертиреоидизъм. Задължителни прегледи за жени. Напълняване от хормонален дисбаланс. Хипотиреоидизъм. Щитовидна жлеза

 

За да останат в добро здраве и да идентифицират възможни здравословни проблеми на ранен етап, е важно жените да преминават редовни здравни прегледи.

Това включва посещение на гинеколог два пъти в годината и взимането на цитонамазка, с която се определя нивото на риск от онкологични болести. Редовните скринингови тестове на шийката на матката могат да помогнат за предотвратяване на смъртоносното заболяване чрез ранно откриване и лечение.

При опити за зачеване, както и в процеса на самата бременност, е нужно да си правите профилактични изследвания дори по-често.

Много често проблеми с щитовидната жлеза възпрепятстват бременността. Тази малка жлеза, намираща се в предната част на шията, има голямо влияние върху целия организъм.

Нередности с нея водят до проблеми с теглото, косопад и безплодие, което налага нуждата от изследване на нейните хормони и антитела:

 • TSH (Thyreotropin)
 • FT4 (Thyroxin free)
 • FТ3 (Trijodthyronin Free)
 • TAT (Тиреоглобулинови антитела)
 • MAT (Микрозомални антитела – TPO)

Освен това е важно, ако забележите някакви промени във вида и усещането на гърдите и особено поява на бучка, незабавно да посетите мамолог. Жените, боледували от рак на гърдата, трябва да са дори още по-редовни в прегледите.

 

Профилактични изследвания за мъже

При мъжете с напредване на възрастта е много вероятно да се появят проблеми с простатата.

Ако сте на възраст 50+, е добре да проследявате 1-2 пъти в годината нейното състояние, особено ако имате симптоми като често уриниране, усещане за неизпразнен пикочен мехур и сексуална дисфункция. Тези с фамилна анамнеза за рак на простатата трябва да са дори още по-бдителни и стриктни.

Сред мъжете с течение на времето не е рядкост и завишената пикочна киселина. При проблеми със ставите или вече установена подагра, е добре да се правят профилактични изследвания на нивата й.

При това заболяване тя се натрупва в ставите и околоставните структури, което причинява болка, а освен това трайно завишените й нива водят до камъни в бъбреците и дори до бъбречна недостатъчност.

 

Бъбреците – защо е важно да ги изследваме?

 

КалийКето-хранене-бъбреци-връзка

 

Те са част от отделителната система и са сред най-важните органи, тъй като помагат на тялото да филтрира отпадъчните материали, изхвърляйки ги чрез урината.

Също така са жизненоважни за производството на:

 • хормони, поддържащи кръвното налягане
 • червени кръвни клетки, пренасящи кислород в тялото
 • витамин D, който поддържа здравето на костите и мускулите

Някои състояния, като например диабет или високо кръвно налягане, оказват влияние върху това колко добре работят бъбреците. Ако имате едно от тези състояния, е задължително да проследявате бъбречната функция поне 2 пъти в годината.

Може също така да се нуждаете от изследване, ако имате симптоми, които показват възможни проблеми, например: кръв в урината (хематурия), болезненост и чести позиви за уриниране.

Обичайно в профилактичните изследвания за състоянието на бъбреците се отчитат показатели като: рН, левкоцити, белтък, глюкоза, кетони, нитрити и кръв, сигнализиращи за евентуален проблем с тях.

 

Кои други профилактични изследвания са важни?

С напредване на възрастта костите стават по-крехки и слаби и се повишава рискът от остеопороза. Това състояние ги прави лесно чупливи и затова е необходимо жените над 65 и мъжете над 70 години да си правят профилактични изследвания на костната плътност.

Рисковите фактори включват продължителна употреба на стероиди, ниско телесно тегло, тютюнопушене, тежка употреба на алкохол или семейна предразположеност към болестта.

Тютюнопушенето е и главният виновник за рак на белия дроб, включително сред по-млади хора, затова ако пушите, е нужен скрининг за тази смъртоносна болест. Това важи и при вече диагностицирано заболяване на този орган.

Важно е да слушаме тялото си, защото то често ни дава знаци за нередности. Във всяка възраст е важно да знаем, че превенцията винаги е по-добрият вариант от лечението. Профилактиката пък значително повишава шансовете за успешно излекуване, по-добро здраве и дълъг живот.

Защо е важно да се правят профилактични изследвания?

Защото с тяхна помощ могат да се открият проблеми, а колкото по-рано стане това, толкова по-голям е шансът за успешно излекуване и по-добър контрол над здравето.

Какво е важно да изследваме?

Пълната кръвна картина е изследване, което може да каже много неща за състоянието на организма. Добре е да следим също състоянието на сърцето, черния дроб и бъбреците, както и да сме внимателни при вече установено заболяване.

Кои са рисковите фактори за болести?

Нездравословен начин на живот, липса на двигателна активност, затлъстяване, както и фамилна обремененост от диабет и други болести.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:16 | Публикувана: 4 август 2022 в 16:58 | Категория: Здраве