Водни знаци в астрологията

Обновена: 19.04.2024|
vodni znaci

В астрологията, 12-те зодии са групирани по стихии – огнени, земни, въздушни, водни, и по модалности – кардинални, фиксирани и мутабилни. Тези две разпределения преплитат специфични космически енергии, като образуват уникални комбинации в зодиакалния кръг. В настоящата статия ще изследваме характеристиките на Рак, Скорпион и Риби – водни знаци в астрологията.

Какво означава воден знак в астрологията?

Водните знаци се движат предимно в сферата на нематериалното. Те са свързани с емоционалната и чувствителна страна на човешката природа. Тяхната енергия е напълно женска и фокусирана върху вътрешния свят. Водната стихия се асоциира с подсъзнанието, което представлява връзката между ума и душата.

Елементът Вода се обозначава със сочещ надолу триъгълник, тъй като притежава студени и влажни качества и се стреми да се спусне надолу и да кондензира.

magnezii 01 400
malinovi 01 600
magnezii 01 400
malinovi 01 600

Така, както водата приема формата на съда, който я държи, водните знаци са адаптивни и гъвкави. Но същевременно са податливи и лесно могат да бъдат повлияни от обектите, с които влизат във взаимодействие.

Начинът, по който те възприемат живота, често е трудноразбираем за другите, тъй като тяхната интуитивна връзка с несъзнаваното се простира отвъд логическите взаимодействия на ума.

Те представляват отворен канал за подсъзнателни и инстинктивни сили, служейки като проводник на фините вибрации от душевните измерения на човешката същност. Интуитивността и чувствителността им ги дарява с проницателност, емпатия и склонност към паранормални способности.

 

Кои са водни знаци в астрологията?

 

водни знаци

 

Водният елемент в митологията се асоциира с Океанос, най-старият от титаните, който символизира безграничната дълбочината на най-древната река, обгръщаща земята, и Посейдон, богът на водите и моретата.

Рак (22 юни – 22 юли)

Ракът е първият воден знак и вторият кардинален, което го прави действен и инициативен в емоционален план. Неговата мисия в зодиака е да предприема начинания, които допринасят за емоционалната обединеност и създават безопасно пространство за другите.

Скорпион (23 октомври – 22 ноември)

Скорпионът е вторият воден знак и третият фиксиран. Със своята фиксирана енергия има за мисия да постигне дълбоки трансформации в себе си и околните. Той трябва да преодолява старите и нефункционални патерни и да насърчава промените.

Риби (19 февруари – 20 март)

Рибите са последният воден и последният мутабилен знак в зодиака – те затварят цикъла. Техните уникални дарби включват способността да се адаптират към различни емоционални измерения и да служат като канал за духовните вибрации.

 

Кратка характеристика на знаците

Водните знаци се характеризират с флегматичен темперамент. Хората с този тип психологически профил се отличават с:

 • Интуитивност
 • Интровертност
 • Пасивност
 • Податливост
 • Летливост
 • Неуловимост
 • Изменчивост
 • Хаотичност
 • Мечтателност

 

Зодиакален знак Рак

Символ Краб
Глиф Зодия Рак.
Модалност Кардинален
Планета управител Луна
Физическо тяло Гръден кош
Съзвездие Рак

 

Водата няма определена форма, а поема тази на съда, в който се намира, при това запазвайки хоризонтално ниво на повърхността си. Това е характерно за ниските ментални и астрални планове, като Ракът управлява инстинктите и астралното тяло при човека.

Неговия управител е Луната, която контролира процесите на оплождане, зачатие и раждане и ги дарява със засилен майчински инстинкт. Изключително грижовни и емпатични, понякога те попиват емоционалните влияния на останалите и преминават през различни фази в настроението си.

Позитивни черти на зодия Рак:

 • Емпатия
 • Лоялност
 • Грижовност
 • Застъпничество

 

Отрицателни черти:

 • Емоционална нестабилност
 • Драматичност
 • Носталгичност
 • Нерешителност

 

Зодиакален знак Скорпион

Символ Скорпион
Глиф Зодия Скорпион.
Модалност Фиксиран
Планета управител Плутон, Марс
Физическо тяло Репродуктивна система
Съзвездие Скорпион

 

Тъй като Скорпионът е фиксиран воден знак, той представя водата, примесена със земя – блатата, мочурищата и тресавищата. Както водата може да бъде тайнствена и дълбока, така и Скорпионите скриват своите истински чувства и мисли.

Този знак се стреми към духовен растеж чрез преодоляване на трудности и преобразяване. Силни и целеустремени, те имат и силно чувство за контрол, като могат да бъдат прекалено контролиращи, ревниви и предизвикателни в отношенията си.

Позитивни черти на зодия Скорпион:

 • Проницателност
 • Интуитивност
 • Интелигентност
 • Решителност
 • Смелост

 

Отрицателни черти:

 • Подозрителност
 • Черногледство
 • Отмъстителност
 • Склонност към контрол

 

Зодиакален знак Риби

Символ Риби
Глиф  Зодия Риби.
Модалност Мутабилен
Планета управител Нептун, Юпитер
Физическо тяло Ходила
Съзвездие Риби

 

Рибите представляват най-финото проявление на водната стихия под формата на пара. Това дава на представителите на тази зодия повишена интуитивност и засилено въображение. Като последния знак от зодията, представят връщането към океана на единството.

Те са творчески и вдъхновяващи, отличават се с висока сензитивност и емпатия. Рибите лесно усещат чуждите емоции, но често изпитват трудности в определянето на личните си граници.

Позитивни черти на зодия Риби:

 • Състрадателност
 • Креативност
 • Сензитивност
 • Адаптивност

 

Отрицателни черти:

 • Свръхемоционалност
 • Склонност към бягство от реалността
 • Прекомерна доверчивост

 

Какво трябва да знаем за техните черти?

Водните знаци са свързани с водната стихия, но всеки зодиакален знак има своята мисия в зодиака и своята конкретна роля. Въпреки уникалността на всеки от нас, се ръководим от общи архетипни енергии, които определят основните черти в нашата личност. Хората, при които доминира водната стихия, често изразяват нейните характерни качества, независимо дали това става осъзнато или не.

Рак

 

водни знаци

 

Ракът е първият представител на зодиака, който се престрашава да влезе по-надълбоко в психиката, където на власт са бурните води на емоциите и чувствата.

Водната енергия му придава сензитивност, интуитивност, флуидност и емпатичност, като освен това притежава проницателност за неизказаните нужди на другите. Тъй като водата има памет, това е и най-паметливият знак и е най-дълбоко свързан с миналото. Въпреки пасивната природа на водата, Ракът е кардинален знак, което му отрежда ролята да бъде активен.

Така както Луната отразява енергията на Слънцето, но под неин контрол са всички биологични процеси на Земята, то и Раците имат кардинална роля в семейната структура. 

Техният начин на проява през кардиналната модалност е чрез вземане на инициативата в сферата на чувствата и семейството. Раците са известни със своята защитническа натура, готовността да се грижат за другите и да създават уют в дома. Но са склонни да пренебрегват собствените си нужди, давайки приоритет на нуждите на другите.

Скорпион

 

водни знаци

 

Под управлението на Скорпиона е репродуктивната способност и сексуалната енергия. Така както при зачатие се създава потенциалът на преобразуване, така и това е знакът на трансформацията.

Енергията на Скорпиона е като река, която тече в дълбочина, изследвайки тайните и скритите аспекти на живота. Тяхната фиксирана модалност им придава упоритост и воля да постигнат целите си, осигурявайки стабилност и промяна в равни дози.

Скорпионите разполагат с изключително интуитивен и аналитичен ум, което ги насочва към окултните и скрити аспекти на живота. Те предпочитат да държат своите истински мотиви в тайна и винаги създават загадъчна и мистериозна атмосфера около себе си.

Тези хора се характеризират с амбициозност, стремеж към трансформация и способността да се изправят срещу предизвикателства. Но имат склонността да бъдат прекалено контролиращи и властни.

 

Риби

 

водни знаци

 

Рибите, като мутабилен воден знак, са гъвкави и адаптивни. Управлявани от мистичния Нептун, те носят със себе си енергията на творчеството и духовността.

Техният поток е като океанските вълни, които се променят и се адаптират към всяка обстановка. Рибите са известни с интуитивността си, като често усещат емоциите и настроения на хората около тях.

Способността им да се адаптират към промените и гъвкавостта им идват от мутабилната модалност, която ги прави приспособими към различни ситуации, съчетаващи различни аспекти на живота.

Те с лекота се настройват към въображението и творческата сила на природата, което ги отличава с нюх и възприятие към изкуствата, музиката и всичко, което обогатява душата.

Емпатичността и тяхната силна връзка с духовните измерения им придават лечебни и екстрасензорни умения, но имат склонността да губят връзка с тукашната реалност.

 

Съвместимост с другите елементи

Най-подходящи за водните знаци по отношение на различни сфери от живота са представителите на елемента Земя – Козирог, Телец и Дева, тъй като им въздействат заземяващо. Те лежат от двете страни на противоположните оси, като Скорпион е противоположен на Телец, Риби на Дева и Рак на Козирог.

В астрологията е важен балансът. Затова водните знаци трябва да се стремят да развиват и интегрират качествата на противоположностите им, тъй като те представят тяхното алтер его.

Раците трябва да извлекат урок от архетипа на Козирога. Той ще ги насърчи да преодолеят своите уязвимости, напускайки познатата семейна обстановка, като се изправят пред предизвикателствата на самостоятелността и себереализацията.

Скорпионът разбира и приема цикличността на живота, като отговаря за процесите на разпад и освобождаване от старото. Той не се плаши от тъмните страни на съществуването, но за да умее да управлява ефективно енергията на разрушението, трябва да развие качества на съзидание, характерни за обратния знак – Телец.

Рибите трябва да развиват качествата на Девата, за да преодолеят своя вътрешен хаос, установявайки ясни граници и по-стабилна връзка със земната реалност.

 

Заключение

В заключение, тези интерпретации представляват общ подход, който разглежда стихията на базата на слънчевия знак. Но, за по-пълно и точно определяне на доминантната стихия, се вземат предвид и други важни фактори.

Освен слънчевия знак, влиянието на следните елементи играе ключова роля:

 • Лунният знак. Позицията на Луната в зодиакалния кръг допълнително формира емоционалния профил и оказва влияние върху неговите реакции и потребности.
 • Асцендентът. Той определя външния облик и начина, по който индивидът се представя в обществото.
 • Личните планети. Позициите на личните планети (например Меркурий, Венера, Марс) в хороскопа допълнително нюансират личността и поведението.
 • Южният възел. Подсказва за миналите опити и уроците, които човек е усвоил досега.
 • Стелиум на планети в определен знак. Ако има група от планети, събрани в определен знак и дом, това образува стелиум и засилва влиянието им в характера на индивида.

 

Като се вземат предвид тези фактори в комбинация, астрологът може да предложи по-изчерпателно и индивидуализирано тълкуване на хороскопа.

Какво означава воден знак в астрологията?

Водни знаци са тези, които се управляват от елемент Вода и проявяват нейните характеристики.

Кои са водни знаци в зодиака?

Водни знаци са зодия Рак, Скорпион и Риби.

С какво се характеризират водните знаци?

С флуидност, интровертност, изменчивост, хаотичност.

Категории: Астрология|Публикувана: 19.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 19 април 2024 в 10:51 | Категория: Астрология