Масло от вечерна иглика – ползи и употреба

Обновена: 26.01.2024|

Днес ще си поговорим за ползите и употребата на масло от вечерна иглика и защо това растение има толкова мощни свойства.

То допринася за по-добрия хормонален баланс благодарение на съдържащите се в него линолова и гама-линоленова киселини, както и на редица други полезни съединения.

Особено полезно е за женското здраве, но от вечерна иглика се възползват всички. Нека разгледаме по-подробно свойствата на това растение.

 

omega3 400
omega3 600

Какво не знаем за тази чудна билка?

Вечерната иглика е родом от Северна и Южна Америка, но се среща и в цяла Европа и някои части от Азия.

omega3 400
omega3 600

Билката има жълти цветове, които се отварят при залез слънце и се затварят през деня, откъдето идва и името й. Маслото от семената на вечерна иглика се използват за производство на лекарства, поради многобройните му здравословни ползи.

В изключително полезното масло от вечерна иглика се съдържа и гама-линоленова киселина, която е омега-6 незаменима мастна киселина. Тя участва в регулирането на възпалението и имунната система.

 

Използване на масло от вечерна иглика при кожни проблеми

В маслото от вечерна иглика се съдържа освен гама-линоленовата киселина, още редица ненаситени мастни киселини като стеаринова и линолова киселина, спомагащи за укрепване на естествената бариера на кожата.

Кожната бариера се отнася до горните слоеве на кожата, естествени масла или себум, серамиди, холестерол и мастни киселини. Тя помага да се предпази кожата от бактерии, алергени и гъбички, както и да се предотврати дехидратацията.

По-специално гама-линоловата киселина в екстракта от семена на вечерна иглика е незаменима мастна киселина, която подпомага оптималната структура и функция на кожата.

Есенциалните мастни киселини и омега-3 могат да бъдат получени трудно само чрез балансирана диета. Ето защо добавките или локалното приложение на масло от вечерна иглика може да бъде от полза за подобряване на външния вид на кожата и дори за подпомагане лечението на екзема.

Някои изследвания показват, че приемането на вечерна иглика, до 6 г на ден перорално, в продължение на 3-5 месеца, намалява тежестта и симптомите на екзема при възрастни и деца. Други ранни изследвания предполагат, че прилагането на крем, съдържащ вечерна иглика в продължение на 2 седмици, може да ги облекчи.

Маслото от вечерна иглика може да бъде и ефективен начин за подпомагане на лечението на акне, пъпки и черни точки. Както и за смекчаване на страничните ефекти от други лечения на акне и лекарства за екзема.

 

Масло от вечерна иглика в полза на женското здраве

 

Вечерна иглика. Дииндолил метан. Облекчаване на менструални болки.

 

На първо място жените използват масло от вечерна иглика за облекчаване на физическите и психологическите симптоми на предменструален синдром (ПМС) като:

Според проучване 85% от жените с менструация са засегнати от тези симптоми и изследване показва, че има значително подобрение в тежестта и продължителността на ПМС при жени, които използват масло от вечерна иглика.

Повечето жени, които изпитват ПМС, са чувствителни към нивото на пролактин, който се произвежда по време на овулацията, увеличавайки се по време на лутеалната фаза.

Това, което вечерната иглика прави, благодарение на активните си съставки, е да осигури простагландин на тялото, който е в състояние да помогне за предотвратяване на пролактина и задействане на ПМС.

Що се отнася до жените в менопауза, вечерната иглика е полезна за облекчаване на симптомите, срещани най-често – горещите вълни.

Според проучване жени на възраст 45-59 години, които използват масло от вечерна иглика, се радват на значителното им намаляване.

Съществуват и изследвания, според които прием на масло от вечерна иглика за една седмица преди раждането увеличава вероятността вагиналното раждане да бъде успешно.

За бременни се препоръчва доза от 500-2000 мг след 38-та седмица от бременността, за по-лесно раждане, но все пак се консултирайте с лекаря си, преди да приемате каквито и да било добавки.

 

Използване на масло от вечерна иглика при сърдечно-съдови проблеми

Сърдечно-съдовите проблеми са основна причина за смъртността в наши дни. В основата им са най-вече високите нива на холестерол в кръвта и възпалението в организма.

Редовната употреба на масло от вечерна иглика може да помогне за намаляване на възпалението, което води до подобряване здравето на сърцето.

Някои изследвания също показват, че приемането на вечерна иглика може да намали общия холестерол и мазнините в кръвта, наречени триглицериди, като същевременно повиши добрия (HDL) холестерол.

Високото кръвно също може да доведе до проблеми със сърцето. Допълнително е установено, че маслото от вечерна иглика може да помогне за намаляване на риска от хипертония.

Като се има предвид, че човек, който вече използва лекарства, понижаващи кръвното налягане, не трябва да използва вечерна иглика без лекарско предписание. Това е така, защото медицинските специалисти все още нямат много доказателства в тази област.

 

Oще няколко състояния, при които помага вечерната иглика

 

Вечерна иглика. Болка в ставите, остеоартрит.

 

Списъкът може да бъде много дълъг, но ще ви споменем за още няколко заболявания, при които ефективността на вечерната иглика е доказана.

 

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, свързано със ставите и костите. Характеризира се със силна болка по време на движение.

Маслото от вечерна иглика има потенциал да намали хроничната болка чрез намаляване на възпалението в ставите. Това се дължи на наличието на гама-линоленова киселина, която намалява болката, без да причинява неблагоприятни ефекти.

Смята се, че приемът на 6 г дневно е достатъчен.

 

Диабетна невропатия

Диабетът обикновено е свързан с периферна невропатия, която води до силна нервна болка в краката и стъпалата. Доказателствата за ефективността на вечерна иглика за лечение на невропатия при хора с диабет са противоречиви.

Едно проучване показва, че приемът на до 6 г вечерна иглика дневно в продължение на 12 месеца подобрява работата на нервите при хора с увреждане, причинено от диабет. Други пък твърдят, че подобно количество вечерна иглика не подобрява нервната функция при хора с това състояние.

 

Остеопороза

Остеопорозата е свързана с намалена костна плътност, която е по-често срещана при жените поради загуба на серумно ниво на калций. Освен това може да доведе до фрактури поради костна слабост.

Но е установено, че вечерната иглика, заедно с рибеното масло или маслината, може да доведе до увеличаване на костната плътност. Така че се препоръчва на хората с този проблем да направят подходящата комбинация след консултация с лекар.

 

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно е състояние, при което хората изпитват намален кръвен поток в отговор на студ или стрес. Ранните изследвания показват, че приемът на 6 г вечерна иглика в продължение на 10 седмици може да намали появата на язви.

Въпреки това не изглежда да се подобрява температурата на пръстите или спазмите на кръвоносните съдове, причинени от студ при хора с това състояние.

 

Шизофрения

Изследванията, оценяващи влиянието на вечерна иглика при шизофрения, показват противоречиви резултати. Предполага се, че приемът на 6 г дневно в продължение на 16 седмици подобрява резултатите по скалата за психологически рейтинг.

Такова количество обаче не е от полза за хората с продължителна тежка шизофрения.

 

Употреба на масло от вечерна иглика

 

Масло от вечерна иглика.

 

Сега, когато научихте за ползите на лечебното масло от вечерна иглика, въпросът е как да го използвате. То се предлага под формата на капсули, както и бутилки с течно масло.

Капсулите се прилагат перорално, а течното масло върху кожата и дори вагинално. Можете също да разрежете капсулата и да я приложите локално върху мястото на възпаление.

Ако говорим за дозировката на маслото от вечерна иглика, можете да започнете с ниска доза, за да може тялото ви да свикне с нея. Така постепенно можете да достигнете до 6 г, което е оптималното количество за благоприятен ефект.

 

Има ли странични ефекти вечерната иглика?

Обикновено маслото от вечерна иглика е безопасно за краткосрочна употреба и не причинява много неблагоприятни ефекти. Но когато я използвате дълго време, може да се сблъскате със симптоми, включително главоболие, стомашни болки, разстройство и гадене.

Тези странични ефекти обикновено са леки и могат да бъдат намалени чрез промяна на дозата. Малко вероятно е, но има и някои хора, които се оказват алергични към масло от вечерна иглика.

Те проявяват по-тежки симптоми: възпаление, обрив, хрипове или затруднено дишане. Така че ако сте склонни към алергии трябва да направите тест, преди да използвате вечерна иглика, и в никакъв случай да не прибягвате до самолечение.

Ползвайте я с повишено внимание и бъдете здрави!

Какво не знаем за билката вечерна иглика?

Това растение е родом от Северна и Южна Америка, но се среща в цяла Европа и някои части от Азия. Богато е на много ценни киселини и други важни за здравето съединения. От него се прави масло, което помага при редица здравословни проблеми.

Как масло от вечерна иглика помага за по-добро женско здраве?

Изследвания показват, че масло от вечерна иглика помага за овладяване на неприятните симптоми на предменструален синдром (ПМС). В това число са облекчаване на спазмите, болките в гърдите, умората и промените в настроението. От полза е и за жени в менопауза.

При какви други проблеми помага?

Маслото от вечерна иглика влияе благоприятно на кожата и облекчава акне. Освен това има данни, че подкрепя сърдечно-съдовото здраве, артрит, диабет и др.

Категории: Билки|Публикувана: 12.08.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 12 август 2021 в 12:17 | Категория: Билки